Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

8 ползи от сьомгата, които правят средиземноморското хранене вълшебно

Сьомгата е начело в много списъци, които описват супер питателни храни и това е с основателна причина.

Тази здравословна риба ви дава ред ползи, като здраве за мозъка и сърцето ви, зарежда ви с антиоксиданти и много други.

Ако някога сте се чудили дали сьомгата заслужава своето място в пантеона на най-здравословните храни, ние ще изброим осем предимства на тази обичана риба.

1. Хранителна информация на сьомгата

Порция от 85 грама дива атлантическа сьомга осигурява следните хранителни вещества:

Калории 121
Протеин 17 гр
Мазнини 7,5 гр
Въглехидрати 0 гр
Фибри 0 гр
Захари 0 гр
натрий 37,4 g

Таб. 1

2. Помага за здравето на сърцето

Подобно на орехите и лененото семе, сьомгата съдържа значително количество омега-3 мастни киселини. Тези здравословни мазнини могат да помогнат за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци, да стабилизират сърдечния ритъм и да подобрят кръвното налягане. С други думи, те са мощен играч за вашата сърдечно-съдова система.

Проучванията показват, че яденето на мазна риба няколко пъти седмично може да намали риска от сърдечни проблеми. Множество проучвания установяват, че хората, които ядат риба, намалява почти с половина риска от лош край от коронарна болест на сърцето в сравнение с хората, които не ядат риба. ( 1 )

Преглед от 2014г. с повече от 408 000 участници установи, че колкото повече риба ядат хората, толкова по-малка е вероятността да получат сърдечни удари. ( 2 )

3. Пълни с антиоксиданти

Оранжево-розовият цвят идва от астаксантин, антиоксидант от семейството на каротеноидите, който оцветява храните в яркочервен, оранжев или жълт оттенък.

Подобно на други антиоксиданти, той помага за изчистване на клетките от увреждащи свободни радикали, потискайки възпалението. Може дори да помогне за намаляване на натрупването на плака във вашите артерии, комбинирайки силите с омега-3 на рибата за още по-голямо въздействие върху здравето на сърцето. ( 3 )

Астаксантинът може да има ползи и за кожата.

В малко проучване от 2014г. учените прилагат на 44 души с умерено увредена от слънцето кожа комбинация от астаксантин и колаген в продължение на 12 седмици. След лечението те имаха значително подобрение в хидратацията и еластичността на кожата. ( 4 )

4. Увеличава мозъчната сила

DHA, една то омега-3 мастните киселини, открита в рибата, е свързана с подобрена когнитивна функция, особено при по-възрастни хора.

В проучване от 2014г. възрастните над 65 години, които ядат поне 1 порция риба на седмица, имат по-ниски нива на когнитивен спад в сравнение с тези, които ядат по-малко риба. ( 5 )

От друга страна, дефицитите на DHA са свързани със сериозни когнитивни състояния като болестта на Алцхаймер. ( 6 )

5. Богата на протеини

Независимо дали сте културист или просто искате да накарате тялото си да работи за производството на ензими, заздравяването на рани и повишаване на имунитета, ще имате нужда от много протеини в ежедневната си диета. Ето защо е добре да хапнете пълно с протеини филе от сьомга!

85 грама от диво уловения сьомга съдържат 17 грама протеин, което е добро допълнение за задоволяване на ежедневните ви нужди от протеин.

6. Добро настроение

Значително количество проучвания показват връзка между психичното здраве и омега-3 мастните киселини в сьомгата. Проучванията са свързани с по-висок прием на омега-3 до по-ниски нива на депресия, биполярно разстройство, гранично личностно разстройство и ADHD. ( 7 )

Въпреки че точната причина за ефектите на омега-3, които повишават настроението, не е напълно ясна, преобладават няколко теории. ( 8 )

Възможно е тяхната способност за потушаване на възпалението да е ключът към по-доброто психично здраве или че те директно взаимодействат с молекули, свързани с настроението в мозъка.

7. Може да помогне за безпроблемна бременност

Голям преглед от 2018г. установи, че бременните жени, които консумират повече омега-3, е по-малко вероятно да родят преждевременно или да имат бебе с ниско тегло при раждане. ( 9 )

Консумацията на DHA (като тези в сьомгата) по време на бременност е силно свързана с по-доброто развитие на мозъка на плода. ( 10 )

8. Сьомгата е супер вкусна

За разлика от по-малко мазните риби като треска и тилапия, сьомгата има по-добър вкус и текстура, които я правят по-приятна за ядене. Вкусът и се вписва добре в кремообразни макаронени изделия, върху зърна или зелени зеленчуци, а възможните методи за готвене са безкрайни.

Изпечете я във фурната, печете на скара, запържете я на тиган, опушете я, изсушете я.

Кога трябва и кога не трябва да се яде сьомга

Въпреки че сьомгата има по-ниски нива на живак от много други морски обитатели, тя все още може да бъде рискова за определени групи хора.

Ако сте бременна, може да забременеете или кърмите, трябва да ядете само 8 до 12 унции морски дарове на седмица и да изберете само риба с по-ниско съдържание на живак, като консервирана риба тон или сом.

Експертите по-рано смятаха, че отглежданата сьомга има по-високи нива на замърсители, отколкото дивата, но в днешния свят на морски дарове е известно, че това не е непременно вярно. ( 11 )

Как да добавите повече сьомга в менюто си?

  • Запалете скарата за перфектни бургери със сьомга.
  • Опитайте сьомга котлет на тиган.
  • Готова за ядене сьомга, направо извадена от опаковката? Опитайте с тези девет рецепти за пушена сьомга.
  • Сьомга с лимон и копър е едно ястие добре познато.
  • Филе от сьомга на фурна.
  • Рибена чорба от сьомга.
  • Сьомга на грил тиган.
  • Сьомга на фурна.

Добавете SpiriTell към списъка си с източници