Чиа с кисело мляко за отслабване

Чиа с кисело мляко за отслабване

През последните години семената от чиа дори се наричат ​​суперхрана. Има много твърдения за ползите за здравето, включително, че могат да ви помогнат да отслабнете.

Комбинацията на чия с кисело мляко за отслабване е невероятна питателна идея за закуска.

Вероятно сте виждали вкусно изглеждащи пудинги и смутита, приготвени със семена от чиа с кисело мляко, да се появяват често във вашата емисия в Instagram напоследък.

реклама

В тази статия очертаваме науката зад това твърдение. Ние също така предоставяме информация за съдържанието на хранителни вещества в семената от чиа и предлагаме начини за включването им в диетата.

Помага ли консумацията на семена от чиа с кисело мляко за отслабване?

Както чиата, така и киселото мляко са добре познати съставки за здравословна закуска. Те също се свързват с стимулиращи отслабването ефекти.

Чиа за отслабване

Има достатъчно твърдения в интернет, че семената от чиа ограничават апетита и насърчават отслабването. Основната теория е, че тъй като семената от чиа засищат и са храна богата на фибри, те ви държат сити по-дълго.

Те съдържат 34,4 грама фибри на порция от 100 грама. Също така съдържат 16,5 грама протеин в същата порция. ( 1 )

И фибрите, и протеините могат временно да потиснат апетита, като карат човек да се чувства сит за по-дълго време. Освен това, всяка порция от 100 грама семена от чиа съдържа само 486 калории, което ги прави нискокалорична и богата на хранителни вещества закуска.

Учените едва наскоро започнаха да изучават потенциалните ползи от семената от чиа за отслабване. Някои от тези проучвания показват обещаващи резултати, но данните далеч не са убедителни.

Малко проучване от 2014 година сравнява загубата на тегло при хора, които консумират 35 грама брашно от чиа на ден, с тази, които са на плацебо. В проучването са участвали общо 26 участници. ( 2 )

Учените отбелязват значителна загуба на тегло сред тези, които консумират чиа. Участниците, които са имали затлъстяване в началото на проучването, са загубили повече тегло от тези, които са били с по-малко наднормено тегло в началото.

В допълнение, хората приемали чиа, които са имали абнормни нива на холестерола в началото на проучването, показват значително подобрени нива в края. Семената от чиа води до намаляване на общия холестерол и повишаване на липопротеините с висока плътност („добрия“) холестерол.

Кисело мляко за отслабване

Добавянето на кисело мляко към вашата диета може да засили функцията на тялото ви за изгаряне на мазнини, да ускори загубата на тегло и да намали размера на корема ви, според ново проучване.

Учените открили, че възрастните със затлъстяване, които са яли три порции обезмаслено кисело мляко на ден като част от диета с намалени калории, са загубили 22% повече тегло и 61% повече телесни мазнини от тези, които просто са намалили калориите. Хората, които ядат кисело мляко също са загубили 81% повече мазнини в областта на корема, отколкото тези, които не ядат кисело мляко. ( 3 ) ( 4 )

Ето защо се смята, че комбинацията на чиа с кисело мляко за отслабване е добър вариант за тези, които искат да се отърват от излишните килограми.

Други ползи за здравето от чиа

Семената от чиа съдържат много здравословни хранителни вещества. Порция от около 30 грама съдържа следните количества минерали: ( 5 )

 • 179 милиграма калций
 • 95 мг магнезий
 • 2,19 мг желязо
 • 115 мг калий

Семената от чиа също съдържат няколко антиоксиданта и са богат източник на омега-3 мастни киселини. ( 6 )

Някои проучвания свързват приема на омега-3 с намален риск от депресия, възпалителни заболявания на червата и детски алергии. Омега-3 мастните киселини също могат да намалят риска от сърдечни заболявания. ( 7 )

Изследванията на потенциалните ползи за здравето от семената от чиа са все още в начален стадий. Необходими са повече клинични изпитвания с по-високо качество. ( 8 )

Настоящите изследвания обаче показват, че семената от чиа могат да осигурят някои от следните ползи за здравето:

 • намаляване на възпалението, вероятно поради съдържанието на антиоксиданти
 • по-добър контрол на кръвната захар, което може да помогне при управлението на диабета
 • редовни навици за изхождане, включително облекчаване на запек
 • понижаване на кръвното налягане ( 9 )
 • поради съдържанието на омега-3, може да помогне за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци
 • подобрени нива на холестерола

Други ползи за здравето от кисело мляко

Киселото мляко е популярен млечен продукт, получен чрез бактериална ферментация на мляко.

Ползите за здравето варират от защита срещу остеопороза до облекчаване на болестта на раздразнените черва и подпомагане на храносмилането, но те зависят от вида на консумираното кисело мляко.

Добавената захар и обработката могат да направят някои продукти от кисело мляко нездравословни.

Киселото мляко съдържа почти всички хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае.

Ползите от киселото мляко са:

 • съдържа много калций, минерал, необходим за здрави зъби и кости. ( 10 ) ( 11 )
 • високо съдържание на витамини от група В, особено витамин В12 и рибофлавин, като и двата могат да предпазят от сърдечни заболявания. ( 12 ) ( 13 )
 • Киселото мляко осигурява впечатляващо количество протеин, с около 12 грама на 227 грама. ( 13 )
 • Българското кисело мляко съдържа живи бактерии или пробиотици, които  могат да бъдат от полза за храносмилането. ( 14 )
 • Редовната консумация на кисело мляко – особено ако съдържа пробиотик – може да укрепи имунната ви система и да намали вероятността от заразяване с болестотворни агенти.

Рискове и съображения

Семената от чиа са безопасни за консумация от повечето хора и обикновено не предизвикват странични ефекти. Въпреки това, високото съдържание на фибри в семената от чиа може да причини стомашно-чревни проблеми при хора, които са чувствителни към фибри.

Някои хора може да открият, че са алергични към семена от чиа, въпреки че това е необичайно. Хората трябва да спрат да ядат семена от чиа, ако забележат признаци на алергична реакция.

Също трябва да се внимава с приема на кисело мляко, тъй като може да причини неблагоприятни ефекти, особено при тези с непоносимост към лактоза или алергия към мляко.

Въпреки това, някои хора, които имат непоносимост към лактоза, могат да я понасят. Част от лактозата се разгражда по време на производството и пробиотиците могат да подпомогнат нейното храносмилане. ( 15 )

Ако имате непоносимост към лактоза, може да е въпрос на проба и грешка, за да определите дали яденето на кисело мляко е добро за вас.

Заключение

Докато проучванията продължават, учените може да открият по-убедителни доказателства, свързващи семената от чиа със отслабването. Засега няма много причини да се смята, че семената от чиа сами по себе си могат да помогнат за отслабване. Също така е ясно, че семената от чиа не са заместител на здравословната диета и упражненията.

Въпреки това, хората, които се интересуват от отслабване, трябва да обмислят добавянето на семена от чиа към диетата си. Те са питателен и здравословен заместител на по-висококалорични храни и отличен източник на фибри.

Киселото мляко е богато на хранителни вещества и може да подобри здравето ви, ако се консумира редовно. Освен това може да помогне за намаляване на риска от някои заболявания, като същевременно има благоприятен ефект върху здравето на храносмилането и регулирането на теглото.

За максимални ползи за здравето изберете обикновени, неподсладени сортове, които съдържат пробиотици, като обикновено българско кисело мляко.

Комбинацията на чиа с кисело мляко за отслабване е добър избор за здравословна закуска.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ДИЕТИ: