3-те Евентуални Недостатъка на Бронираното Кафе

Бронираното кафе

Бронираното кафе е висококалорична напитка, предназначена да замени богатата на въглехидрати закуска. Въпреки че осигурява усещане за ситост и повишава енергията, няма убедителни доказателства в подкрепа на ролята му на заместител на здравословно хранене. Препоръчително е да се консумира умерено.

Състои се от 470 мл кафе, 2 супени лъжици (28 грама) несолено масло и 1–2 супени лъжици (15–30 мл) средноверижни триглицериди (MCT масло). ( 1 )

Това е сместа популяризирана от Дейв Аспрей, създателят на бронираната диета. Той твърди, че неговото кафе е без микотоксини, но няма достатъчно доказателства в подкрепа на това твърдение. ( 2 )

реклама

Въпреки набиращата популярност, особено сред хората целящи нисковъглехидратно хранене, пълната замяна на храненето с Бронирано кафе може да не е препоръчително.

Докато консумацията от време на време вероятно е безобидна, има три потенциални недостатъка, които трябва да знаете.

1. С ниско съдържание на хранителни вещества

Дейв Аспрей и други защитници предлагат да замените сутрешната си закуска с Бронирано кафе (Bulletproof coffee).

Въпреки че Бронираното кафе е богато на мазнини, което потиска апетита и доставя енергия, то не съдържа основни хранителни вещества.

Изборът на Бронирано кафе пред балансирано хранене означава замяна на подхранваща за здравето храна с неадекватна алтернатива.

Въпреки че маслото в кафето предлага някои полезни елементи като конюгирана линолова киселина, бутират и витамини А и К2, MCT маслото е преработена мазнина, лишена от основни хранителни вещества.

Ако обикновено имате три хранения на ден, замяната на закуската с Бронирано кафе може да намали общия ви прием на хранителни вещества с приблизително една трета.

2. Високо съдържание на наситени мазнини

Бронираното кафе съдържа значително количество наситени мазнини.

Много здравни специалисти разглеждат високия прием на наситените мазнини като значителен рисков фактор за различни заболявания, който трябва да бъде сведен до минимум. ( 3 )

Някои проучвания предполагат връзка между повишения прием на наситени мазнини и повишения риск от сърдечни заболявания, други не са открили съществени връзки. ( 4 )

Въпреки продължаващия дебат, повечето официални диетични насоки и здравни специалисти препоръчват ограничаване на приема на наситени мазнини.

Докато умерената консумация на наситени мазнини може да бъде част от здравословна диета, прекомерните количества могат да навредят.

Ако имате притеснения относно наситените мазнини или повишените нива на холестерол, може да е разумно да ограничите консумацията на Бронирано кафе или да се въздържате изцяло от него.

3. Може да повиши нивата на холестерола ви

Многобройни проучвания са изследвали различни нисковъглехидратни диети, като кетогенна диета, често включващи компоненти с високо съдържание на мазнини като Бронирано кафе.

Средно повечето от тези изследвания показват, че тези диети не водят до повишени нива на общия и LDL (лошия) холестерол. ( 5 )

Вместо това потенциалните ползи могат да включват намалени триглицериди и отслабване, съчетани с повишаване на HDL (добрия) холестерол. ( 6 )

Въпреки тези констатации, струва си да се отбележи, че маслото, ключова съставка в Бронираното кафе, изглежда особено ефективно за повишаване нивата на LDL холестерол.

Проучване при възрастни разкри, че ежедневната консумация на 50 грама масло в продължение на 4 седмици води до по-голямо увеличение на LDL холестерола в сравнение с равно количество кокосово масло или зехтин. ( 7 )

Друго проучване върху хора с наднормено тегло установи, че маслото повишава LDL холестерола с 13% в сравнение със сметаната за разбиване, потенциално поради структурата на мазнините в маслото. ( 8 )

Важно е да се признае, че резултатите на диетите с високо съдържание на мазнини варират при отделните хора. Някои може да изпитат значително повишаване на общия и LDL холестерол, заедно с други маркери за риск от сърдечни заболявания. ( 9 )

За хора, които срещат проблеми с холестерола, докато са на нисковъглехидратна или кетогенна диета, умереността в приема на мазнини, включително масло в Бронирано кафе, се препоръчва като начална стъпка.

Трябва ли някой да пие Бронирано кафе?

Като се има предвид всичко, Бронираното кафе може да бъде ефективно за определени хора, особено тези, които се придържат към кетогенна диета без повишени нива на холестерол.

Когато е интегрирано в питателна диета, Бронираното кафе има потенциала да подпомогне загубата на тегло и да повиши енергийните нива. ( 10 )

Ако наблюдавате положителни ефекти върху вашето благосъстояние и цялостно качество на живот с тази сутрешна напитка, потенциалното намаляване на приема на хранителни вещества може да се счита за приемливо.

Ако редовно консумирате Бронирано кафе, препоръчително е периодично да наблюдавате кръвните си маркери, за да сте сигурни, че не увеличавате по невнимание риска от сърдечни заболявания или други здравословни проблеми.

Заключение

Бронираното кафе е напитка с високо съдържание на мазнини, предназначена да замести закуската, особено предпочитана от тези, които следват кетогенна диета.

Въпреки засищащите и повишаващи енергията свойства, Бронираното кафето има забележими потенциални недостатъци, като намален общ прием на хранителни вещества, повишен холестерол и повишени нива на наситени мазнини.

За хора без повишени нива на холестерол или тези, които се придържат към диета с ниско съдържание на въглехидрати или кетогенна диета, Бронираното кафе може да се счита за безопасно.

Ако обмисляте да опитате Бронирано кафе, препоръчително е да се консултирате със здравен специалист за оценка на кръвните маркери, за да се уверите, че е подходящо за вас.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: