8 Ползи от пиенето на сок от ананас

сок от ананас

Сокът от ананас съдържа хранителни вещества и полезни съединения, които могат да поддържат вашето здраве, включително бромелаин, който може да засили имунитета и да подобри храносмилането.

Сокът от ананас, харесвана тропическа напитка, се получава от плода ананас, който произхожда от Южна Америка. Културите от ананас се отглеждат в различни страни, включително Тайланд, Индонезия, Малайзия, Кения, Индия, Китай и Филипините.

В различни култури плодът и соковете от него са били използвани като традиционни лекове за различни здравословни проблеми. ( 1 )

реклама

Последните научни изследвания установиха потенциални предимства на сока от ананас и неговите съставки, включително подобрено храносмилане, сърдечно-съдово здраве, намаляване на възпалението и дори потенциална защита от рак. Важно е обаче да се отбележи, че не всички констатации са окончателно доказани.

По-долу са описани осем научно обосновани ползи от сок от ананас, базирани на текущи изследвания.

1. Богат на хранителни вещества

Сокът от ананас предлага концентриран запас от различни хранителни вещества. За всяка порция от една чаша (250 гр), хранителното съдържание е приблизително както следва: ( 2 ) ( 3 )

 • Калории: 132
 • Протеин: По-малко от 1 грам
 • Мазнини: По-малко от 1 грам
 • Въглехидрати: 33 грама
 • Захари: 25 грама
 • Диетични фибри: По-малко от 1 грам
 • Манган: 55% от препоръчителния дневен прием (ПДП)
 • Мед: 19% от ПДП
 • Витамин B6: 15% от ПДП
 • Витамин C: 100% от ПДП
 • Тиамин: 12% от ПДП
 • Фолат: 11% от ПДП
 • Калий: 7% от ПДП
 • Магнезий: 7% от ПДП

Сокът от ананас е особено богат на основни хранителни вещества като манган, мед, витамин B6 и витамин C. Тези компоненти са основни за функции като укрепване на здравето на костите, подпомагане на имунната система, улесняване на заздравяването на рани, насърчаване на генерирането на енергия и допринасяне за синтеза на тъканите. ( 4 ) ( 5 ) ( 6 ) ( 7 )

Сокът също така съдържа малки количества желязо, калций, фосфор, цинк, холин, витамин К и различни витамини от група В.

2. Съдържа много полезни съединения

Освен значителното си съдържание на витамини и минерали, сокът от ананас служи като ценен резервоар на антиоксиданти. Тези полезни растителни съединения играят решаваща роля за поддържане на доброто състояние на човешкото тяло. ( 8 )

Антиоксидантите действат като противодействат на нестабилните молекули, наричани свободни радикали. Тези радикали са склонни да се натрупват в тялото поради различни фактори като замърсяване, стрес или неадекватна диета, което в крайна сметка води до увреждане на клетките.

Освен това сокът от ананас съдържа бромелаин, набор от ензими, които са свързани с редица ползи за здравето. Тези предимства включват намалено възпаление, подобрени храносмилателни процеси и подсилено функциониране на имунната система. ( 9 )

3. Сокът от ананас може да има способността да потиска възпалението

Фактор, който често се счита за основна причина за множество хронични заболявания. ( 10 ).

Този потенциал до голяма степен се дължи на съдържанието на бромелаин. Някои проучвания предполагат, че това съединение може да прояви ефикасност, сравнима с тази на нестероидните противовъзпалителни лекарства (НСПВС), макар и с по-малко свързани странични ефекти.

Освен това в Европа бромелаинът е получил одобрение за употребата му при ограничаване на възпаления, предизвикани от наранявания или операции, както и при лечение на хирургични рани и тежки изгаряния. ( 11 )

Също така съществуват доказателства, които показват, че консумацията на бромелаин преди операция може потенциално да допринесе за намаляване на нивата на възпаление и следоперативната болка.

Допълнителни изследвания показват, че бромелаинът може да предложи помощ при смекчаване на болката и възпалението, свързани със спортни наранявания, ревматоиден артрит и остеоартрит на коляното.

Въпреки това е важно да се отбележи, че липсват директни изследвания на въздействието на сока от ананас върху възпалението.

Като такова, остава несигурно дали нивата на бромелаин, получени от консумацията на скромни количества сок от ананас, ще доведат до подобни противовъзпалителни предимства като тези, наблюдавани в споменатите проучвания.

4. Може да засили имунитета

Сокът от ананас има потенциал да засили имунната система.

Експерименти, проведени в епруветки, показват, че бромелаинът, ензимна смес, естествено присъстваща в сока от ананас, може да стимулира имунния отговор.

Освен това бромелаинът може да подобри процеса на възстановяване от инфекции като пневмония, синузит и бронхит, особено когато се използва заедно с антибиотици.  ( 12 )

Въпреки това е важно да се отбележи, че по-голямата част от тези проучвания са от по-стар произход и нито едно не е изследвало имуноукрепващите ефекти на сока от ананас при хора.

Следователно са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърдят тези открития.

5. Подобрено храносмилане

Ензимите, присъстващи в сока от ананас, действат като протеази, които играят роля в разграждането на протеините на по-малки компоненти като аминокиселини и малки пептиди. Този процес улеснява тяхното усвояване в храносмилателния тракт.

Бромелаинът, набор от ензими, съдържащи се в сока от ананас, може да бъде особено полезен за хора с панкреатична недостатъчност, състояние, при което панкреасът не произвежда достатъчно храносмилателни ензими.

Проучванията върху животни показват, че бромелаинът може също да осигури защита срещу вредни бактерии, причиняващи диария, като E. coli и V. cholera.

Нещо повече, предварителните изследвания в епруветка показват, че бромелаинът потенциално може да помогне за облекчаване на възпалението на червата при хора с възпалителни заболявания на червата като болестта на Крон или улцерозен колит.

Въпреки това е важно да се отбележи, че по-голямата част от проучванията са фокусирани върху концентрирани дози бромелаин, а не върху ефектите на самия сок от ананас. Освен това проучванията върху хора в тази област са много ограничени.

Следователно са необходими допълнителни изследвания, за да се направят по-конкретни заключения.

6. Може да насърчи здравето на сърцето

Естественото присъствие на бромелаин в сока от ананас може потенциално да има положителен ефект върху здравето на сърцето.

Предварителните констатации от проучвания в епруветка и животни предполагат, че бромелаинът може да играе роля за сваляне на високото кръвно налягане при хипертония, предотвратяването на развитието на кръвни съсиреци и намаляването на тежестта на ангина пекторис и преходни исхемични атаки – две състояния, свързани със сърдечни заболявания. ( 13 ).

Важно е да се признае, че наличните изследвания са сравнително оскъдни и нито едно от тези изследвания не е свързано изключително със сока от ананас. Поради това са необходими по-задълбочени изследвания, за да се направят по-категорични заключения.

7. Може да помогне в борбата с някои видове рак

Сокът от ананас може да притежава потенциални противоракови свойства, като значителен принос вероятно се дължи на съдържанието на бромелаин.

Няколко проучвания предполагат, че бромелаинът потенциално може да играе роля в възпрепятстването на образуването на тумори, намаляването на размера на тумора или дори предизвикването на смъртта на раковите клетки. ( 14 ) ( 15 ) ( 16 ) ( 17 ) ( 18 )

Важно е да се отбележи, че тези проучвания са проведени в епруветки и са използвани концентрирани дози бромелаин, значително по-високи от това, което бихте консумирали от чаша сок от ананас.

Тази сложност при сравняване на резултатите с човешката консумация подчертава необходимостта от по-нататъшни всеобхватни изследвания, за да се направят по-категорични заключения.

8. Може да намали симптомите на астма

Сокът от ананас може да предложи потенциално облекчение на симптомите, свързани с астма. Проучване, проведено върху животни, показва, че противовъзпалителните свойства на бромелаина могат да бъдат полезни за хора, страдащи от астма. ( 19 )

Освен това ананаса е храна съдържаща витамин С, който е показал способността си да смекчава бронхоконстрикцията, проява на алергична астма. Освен това витамин С показва ползи в случаи на умерени до тежки астматични пристъпи, които се засилват от настинка. ( 20 )

Предпазни мерки

Сокът от ананас обикновено се счита за безопасен за повечето хора. Въпреки това, наличието на бромелаин, група от ензими, присъщи на сока от ананас, може потенциално да подобри усвояването на специфични лекарства, особено антибиотици и разредители на кръвта.

Ако приемате лекарства, препоръчително е да се консултирате с вашия лекар или регистриран диетолог, за да сте сигурни, че консумацията на сок от ананас е безопасна за вас.

Освен това, киселинността на тази напитка може да предизвика киселини или рефлукс при някои хора. Индивидите с гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) може да трябва да внимават с консумацията на големи количества сок от ананас. ( 21 )

Въпреки че сокът от ананас предлага потенциални ползи, важно е да се отбележи, че е с ниско съдържание на фибри, но с високо съдържание на захар. Това означава, че може да не осигури същата ситост като консумацията на еквивалентно количество суров ананас. Следователно, това може потенциално да допринесе за наддаване на тегло за определени индивиди. ( 22 )

Също така, докато умерената консумация на сок се свързва с намален риск от диабет тип 2 и сърдечни заболявания, надвишаването на 150 мл на ден може да има обратен ефект. ( 23 )

Заключение

Сокът от ананас съдържа набор от витамини, минерали и полезни растителни компоненти, които потенциално биха могли да предпазят от различни заболявания.

Изследванията свързват тази напитка с подобрено храносмилане, благосъстояние на сърцето и имунитет. Предполага се също, че сокът от ананас или неговите съставки могат да смекчат възпалението и евентуално да осигурят известна степен на защита срещу специфични видове рак.

Обхватът на изследванията при хора обаче е ограничен, което прави несигурно дали резултатите, наблюдавани в лабораторни условия или животни, могат да бъдат възпроизведени чрез умерена ежедневна консумация на сок от ананас.

Освен това е важно да се отбележи, че този сок няма съдържание на фибри и е богат на захар. Поради това е препоръчително да избягвате ежедневната консумация на големи количества.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: