Зелената средиземноморска диета топи два пъти повече мазнини от традиционната

Зелената средиземноморска диета

Висцералната мазнина се натрупва в корема. Този тип мазнини заобикалят органите, включително черния дроб, панкреаса и бъбреците.

Излишната висцерална мазнина може да навреди на вашето здраве и да доведе до много проблеми, включително сърдечни заболявания, диабет и деменция.

Един от най-ефективните начини за намаляване на висцералните мазнини е чрез възприемане на по-здравословни хранителни навици. Класирана като най-добрата диета в света в продължение на 5 поредни години, експертите по хранене често препоръчват средиземноморската диета за цялостно здраве.

реклама

През 2020 година изследователският екип на DIRECT PLUS въведе концепцията за  „зелена“ средиземноморска диета.

Зелената диета включва повече храни на растителна основа и по-малко прием на месо от традиционната диета. Изследователите на DIRECT PLUS установиха, че средиземноморската диета предлага множество ползи за здравето, от подобряване на здравето на червата до намаляване на риска от свързани с възрастта дегенеративни здравословни състояния.

Скорошно проучване, публикувано в BMC Medicine, установи, че зелената средиземноморска диета намалява най-много висцерални мазнини (14%) в сравнение с традиционната средиземноморска диета (7%) и здравословната диета (4,5%).

Резултатите показват допълнителни доказателства, че зелената средиземноморска диета може да бъде дори по-полезна за здравето от традиционната версия.

Зелена средиземноморска диета срещу класическа

Основна разлика между зелената средиземноморска диета и класическата средиземноморска диета е, че зелената версия напълно елиминира червените и преработените меса, докато класическата версия позволява тези храни от време на време.

Друга разлика е, че зелената версия включва ежедневна консумация на зелен чай, орехи и водна леща (високо протеиново водно растение) поради високото съдържание на здравословни полифеноли, открити в тези храни.

Въпреки че и двете версии на диетата съдържат противовъзпалителни и  антиоксидантни храни, новото проучване предполага, че зелената версия може да бъде още по-въздействаща за предотвратяване или управление на хронични заболявания.

Един възможен фактор може да се отдаде на водното растение водна леща, което е служило като заместител на месото в изследването. Растението водна леща има високо съдържание на бионаличен протеин, желязо, B12, витамини, минерали и полифеноли, всички от които са известни със своите ползи за здравето.

Ползи за здравето от зелената средиземноморска диета

Зелената диета предлага подобни ползи за здравето като традиционната MED диета, като например:

  • намален риск от хронични заболявания
  • понижаване на холестерола
  • по-здравословни нива на кръвното налягане

Проучване от 2021 година  показва, че зелената средиземноморска диета може да има някои допълнителни предимства в сравнение с класическата, включително:

  • намалена обиколка на талията
  • намален  LDL (лош) холестерол
  • по-ниско диастолично кръвно налягане

Въпреки че изследването на зелената MED диета е сравнително ново, учените смятат, че ползите могат също да включват намалено увреждане на ДНК и по-нисък риск от депресия и когнитивен спад.

Както отбелязва едно  проучване от 2022 година, зелената средиземноморска диета е по-защитна срещу свързаната с възрастта мозъчна атрофия поради високото си съдържание на полифеноли.

Ефекти на полифенолите върху загубата на тегло

Полифенолите са често срещани в храните на растителна основа.

Според учените ефектите на полифенолите в зелената MED диета могат да предизвикат по-високо разграждане на мастни киселини и по-висок разход на енергия, което в крайна сметка може да повлияе на количеството натрупване на мазнини.

Всъщност проучването показва, че полифенолите са помогнали за намаляване на висцералните мазнини.

Диетолозите са съгласни, че полифенолите могат да играят роля в лечението на затлъстяването и насърчаване на загуба на тегло.

Новото проучване показва, че участниците в групата на зелената средиземноморска диета са имали по-високи нива на полифеноли в плазмата и урината си поради консумацията на богат на полифеноли зелен чай, орехи и водна леща на прах, което може да обясни по-голямото намаляване на висцералните мазнини, наблюдавано при тази група.

Други проучвания, фокусирани върху полифенолите, открити в маслини и чайове, подкрепят връзката между полифенолите и намалените висцерални мазнини.

Голямото количество полифеноли в зелената диета вероятно допринася за намаляване на висцералните мазнини чрез няколко механизма.

Полифенолите могат да помогнат за блокиране на усвояването на мазнини след хранене, да увеличат усвояването на глюкоза в мускулите, да спрат образуването на нови кръвоносни съдове в мастната тъкан и да намалят хроничното възпаление.

Освен това, най-добре е полифенолите да се набавят чрез храната, а не чрез добавки. Храните с високо съдържание на полифеноли включват:

Закючение

Скорошни проучвания показват, че зелената средиземноморска диета намалява най-много висцерални мазнини (14%) в сравнение с традиционната средиземноморска диета (7%) и здравословната диета (4,5%).

Подобно на оригиналната средиземноморска диета, зелената има много ползи за здравето – някои от които може да са по-въздействащи от класическата версия.

Тези ползи включват намален риск от развитие на диабет, сърдечно-съдови заболявания, депресия и когнитивен спад. Зелената диета може също да бъде по-полезна при по-нисък холестерол и кръвно налягане и е потенциално по-защитна срещу свързаната с възрастта мозъчна атрофия, отколкото традиционната диета.

По отношение на ефектите върху здравето, новото проучване предполага, че полифенолите са ключова съставка, особено когато става въпрос за загуба на мазнини.

Ако се интересувате да научите повече за това как зелената средиземноморска диета може да е от полза за вашето здраве, може да попитате лекар или регистриран диетолог за повече насоки.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: