Как да се предпазим от грип и настинка?

Как да се предпазим от грип и настинка

Грипът или обикновената настинка често могат да доведат до усложнения. Как да се предпазим от грип и настинка е въпрос, който често си задаваме в зимните месеци. Промените в начина на живот, поддържането на редовни ваксинации и подобряването на навиците за лична хигиена могат да намалят риска от заболяване.

Настинки, грип и други респираторни вирусни инфекции могат да доведат до вторични състояния като пневмония, бронхит или други инфекции, особено влошаване на хронични заболявания като астма или диабет.

Укрепването на имунната ви система е от решаващо значение за намаляване на вероятността от заболяване.

реклама

Ето девет съвета, които ще отговорят на въпроса ви – как да се предпазим от грип и настинка – и ще ви помогнат да останете здрави през цялата година.

1. Мийте ръцете си често

Честото миене на ръцете е ефективен метод за поддържане на здравето през цялата година. Вирусите, като COVID-19, могат да оцелеят върху повърхности за продължителен период от време. Има риск да се разболеете, ако влезете в контакт с повърхност, носеща вируса, замърсите ръцете си и впоследствие докоснете лицето си.

Мийте ръцете си старателно с топла сапунена вода, като осигурите поне 20-секундно измиване. Въздържайте се от докосване на носа, лицето и устата с ръце.

В ситуации, в които измиването на ръцете не е възможно, можете да се предпазите, като използвате антибактериален дезинфектант за ръце. Освен това постарайте се редовно да дезинфекцирате повърхности в дома и на работното си място.

2. Бъдете активни

Физическата активност е средство за засилване на имунната система. Колкото повече се движите, толкова повече тялото ви може да се бори с инфекцията.

Може да обмислите колоездене, ходене, плуване или аеробика с умерена интензивност.

Старайте се да правите упражнения с умерена интензивност за около 20 до 30 минути на ден, за да достигнете препоръчителните общо 150 минути на седмица. Добър съвет е и да укрепвайте мускулите си, като вдигате тежести или правите йога.

3. Промени в диетата

Следване на насоките на здравословното хранене, което включва изобилие от плодове, зеленчуци и постно месо, допринася за цялостното здраве и укрепва имунната система.

Плодовете и зеленчуците обикновено са богати на антиоксиданти, предпазват клетките от увреждане и насърчават цялостното ви благополучие.

Протеинът играе решаваща роля за запазването на мускулната и костната маса, както и за поддържането на имунната функция. Осигуряването на адекватен прием на протеини е особено важно за поддържане на сила, мобилност и цялостно качество на живот.

Препоръчително е да се ограничи консумацията на сладки, солени и мазни храни. Освен това, умереният прием на алкохол е от полза за поддържане на добро здраве.

Виж още: 15 Храни за подсилване на имунната система, които е добре да хапвате

4. Прием на добавки

Някои добавки могат да допринесат за стабилна имунна система. Витамин D, например, играе решаваща роля в имунната функция и може да намали риска от хоспитализация в интензивно отделение поради инфекция с COVID-19.

Други добавки, полезни за поддържане на добро здраве при възрастни хора, включват:

Преди да включите каквито и да е добавки в рутината си, важно е да се консултирате с лекар.

5. Научете се да управлявате ефективно стреса

Постоянният стрес повишава производството на кортизол в тялото ви, нарушавайки различни функции, включително имунната система.

За да облекчите стреса, правете редовна физическа активност, осигурете си достатъчно сън, задайте реалистични очаквания и се занимавайте с приятни, релаксиращи дейности.

 6. Почивайте си достатъчно

Освен намаляването на стреса, достатъчният сън е от решаващо значение за процесите на възстановяване на тялото ви. Достатъчният сън поддържа здрава имунна система, повишавайки способността на тялото ви да се бори с вирусите.

Сънят е много важен, влияейки положително върху паметта и концентрацията. Стремете се към поне седем до девет часа сън всяка нощ.

7. Ваксини и профилактика

Получаването на годишни ваксинации е ключова стратегия за целогодишно здраве.

Ако сте на 65 или повече години, консултирайте се с вашия лекар получаването на адювантна ваксина срещу грип. 

За превенция на COVID-19, препоръките са, че трябва да имате поне една доза ваксина срещу COVID-19. Изследванията показват, че ваксинацията значително намалява риска от тежки симптоми.

8. Gодишни прегледи

Планирането на годишен преглед също е добър съвет за поддържането на добро здраве. Винаги говорете с Вашия лекар, ако имате притеснения относно здравето си.

Състояния като диабет и високо кръвно налягане могат да останат незабелязани. Редовните физически прегледи ще позволят на Вашия лекар да диагностицира навреме всякакви проблеми.

Получаването на ранно лечение може да предотврати дългосрочни усложнения.

9. Избягвайте контакт с болни хора

Друг начин да се предпазите е да избягвате близост до болни хора. Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Но ако във вашия район има огнище на грип, ограничете контакта с хора, които не се чувстват добре, и избягвайте пренаселените места, докато условията се подобрят.

Ако трябва да излезете, предпазете се, като носите маска за лице. Ако се грижите за някой с грип, носете маска за лице и ръкавици и мийте ръцете си често.

Заключение

Не можете да предотвратите всички заболявания, но проактивният подход може да укрепи имунната ви система.

Силната имунна система може да ви поддържа по-здрави и по-малко податливи на заболявания през цялата година.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: