Как един човек отслабва, като яде само McDonald’s – здравните експерти обаче казват, че това е лоша идея

диета-Макдоналдс

57-годишният Кевин Магинис от Тенеси спечели слава в TikTok, като се подложи на диета All-McDonald’s, като се кълнеше, че това му помага да отслабва.

„Знам, че някои от вас си мислят, че това може да е лудост, но аз няма да ям нищо друго освен Макдоналдс през следващите 100 дни“, каза Кевин Магинис на последователите си в първото си видео в TikTok.

Магинис, който публикува под никнейм @bigmaccoaching, е натрупал 77 хиляди последователи от февруари. Той също така е загубил 18 кг за 56 дни.

реклама

Той обяви напредъка си с празнично бурито с наденица, яйце и сирене.

Диетичният му план обаче противоречи на стандартните съвети за здравословно хранене.

Бързото хранене е част от американската диета и се свързва с висок калориен прием и лошо качество на диетата, посочва (NCHS) в кратко съобщение за 2018 г.

Но след като този вид диета е толкова нездравословна, защо Магинис има успех?

Експертите обсъдиха причината, поради която той отслабва и защо не смятат диетата на All-McDonald’s за диета, която ще накара тялото ви да се чувства добре.

Как диетата на All-McDonald’s може да доведе до загуба на тегло за някои хора

Магинис яде три хранения на ден от Макдоналдс и едно междинно хапване. Но неговият не толкова таен кос е, че той намалява размера на ястията наполовина, за да увеличи загубата на тегло.

Така че, ако вземем стандартна порция от бургер и пържени картофи, той ще изяде половината и ще запази другата половина за друго хранене. Във видеоклип от 21 февруари, обявяващ плана си, Магинис каза, че иска да покаже на хората, че не е толкова важно какво ядете, а колко ядете.

Магинис също пропуска газирани напитки и питейна вода.

Проучване от 2020 година показва, че консумацията на безалкохолни напитки е свързана с наддаване на тегло, независимо от нивата на физическа активност.

Експертите казват, че калорийният дефицит накланя везните в полза на Магинис.

„Този ​​подход работи за него, защото той постоянно успява да поддържа калориен дефицит“, казва д-р  Чарли Селцер, базиран във Филаделфия лекар, сертифициран по медицина срещу затлъстяването и вътрешни болести, който направи видео в TikTok на живо с Магинис. „Ако сте приемали по-малко калории, отколкото изгаряте, ще отслабнете, независимо какво ядете.“

Подходът на Магинис може да изглежда изненадващ, но не е нов.

Джон Сисна твърди, че е отслабнал с 56 килограма, намалил е холестерола си и е свалил общо 21 инча от гърдите, талията и бедрата си на диета изцяло на Макдоналдс за шест месеца. Учителят по природни науки от Айова стана посланик на марката.

Но казус от двама души не е достатъчен, за да получи изцяло диетата на Макдоналдс печат на одобрение от онези, които следват науката за храненето.

Има много начини да отслабнете – някои здравословни, други не толкова здравословни и всичко друго между тях.

Загубата на тегло не е единственият показател за добро здраве

Загубата на тегло има своите предимства. Например, загубата на тегло може да помогне за намаляване на риска от заболяване.

Проучване от 2017 година показва, че умерената загуба на тегло е важна за хора, диагностицирани с преддиабет, които живеят с наднормено тегло или затлъстяване.

Преглед от март 2023 година на 124 проучвания с повече от 50 000 участници предполага, че загубата на излишни килограми може да е от полза за сърцето, дори ако човек си върне част от тях.

Но загубата на тегло и числото на кантара не са най-важното за здравето.

Други маркери за цялостно здраве включват:

  • кръвно налягане
  • кръвна захар
  • холестерол
  • триглицериди
  • чернодробни ензими
  • телесни сканирания за отлагане на мазнини

Нещо повече, има значение как отслабвате.

Бързата загуба на тегло чрез различни модерни диети или екстремно ограничаване на калориите може да бъде вредно за тялото и може да доведе до дефицит на хранителни вещества.

Въпреки че един преглед от 2022 година не проучи изцяло диетата на McDonald’s, той отбеляза, че спазването на диети като кето и детокс диета е тревожно, отчасти поради хранителни дефицити от елиминирането на една или повече основни групи храни.

Опасностите от диетата изцяло на Макдоналдс

Въпреки че подхода на Магинис не е проучен, ефектите от бързото хранене като цяло са.

Проучване от 2018 година свързва бързото хранене с по-високо абдоминално затлъстяване, а друго проучване от 2019 година показва връзка между преработената храна и по-високия риск от сърдечно-съдови заболявания.

Консумирането на диета, която силно разчита на бързо хранене като Макдоналдс, може значително да увеличи риска от хронични здравословни състояния като сърдечни заболявания и диабет тип 2 поради високите нива на наситени и трансмазнини, натрий, добавени захари и други добавки, открити в тези храни.

Но храните на Макдоналдс могат да имат хранителна стойност.

Разбира се, говеждото, пилешкото и картофите осигуряват ценни хранителни вещества, но обикновено са пълни с допълнителни калории, наситени мазнини или натрий – понякога и трите.

Обаче диетата изцяло на Макдоналдс, е ограничителна, защото не включва – големи количества плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и варива (леща, боб и грах).

Това води до дефицит на витамини, минерали, фибри и фитонутриенти, борещи се с болестите. Като се ядат само ястия от McDonald’s, не е възможно да се осигурят адекватни фибри за чревната микробиота или да се консумират достатъчно полифеноли за намаляване на възпалението и борба с хроничните заболявания.

Еднообразието не води само до хранителни дефицити – то може да стане скучно.

По-добър начин за хранене

Разнообразието е подправката на живота и отличителният белег на добрата диета.

Яденето на разнообразна гама от храни е полезно, защото гарантира, че тялото получава всички необходими хранителни вещества за оптимално здраве. Различните храни съдържат различни хранителни вещества, така че консумацията на различни храни помага да се гарантира, че тялото получава всички необходими витамини, минерали и макронутриенти.

Такава диета е средиземноморската, която оглавява списъка на най-добрите диети на US News & World Report за шест поредни години. (диетата на Макдоналдс не успя).

Средиземноморската диета е свързана с множество подобрени здравни резултати, включително по-дълъг живот и по-ниски сърдечни заболявания при жените.

По-добрият диетичен план за цялостно здраве включва следването на балансирана диета, която включва разнообразие от цели храни, като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, постни протеини и здравословни мазнини.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: