Как хормоните влияят на теглото и отслабването: Всичко, което трябва да знаете

Как хормоните влияят на теглото и отслабването

Хормоните играят решаваща роля в различни аспекти на цялостното ви благосъстояние и желание за отслабване. Те са сигнални молекули, освободени от специфични жлези в тялото ви, като хипофизата, щитовидната жлеза, паращитовидните и надбъбречните жлези.

Веднъж освободени, хормоните циркулират в кръвния поток до тъканите и органите в тялото ви.

Въздействието на хормоните върху вашето здраве е обширно, оказвайки влияние върху сексуалната функция, растежа и развитието, настроението, апетита и метаболизма.

реклама

Следователно, всеки дисбаланс или дисрегулация на хормоните, характеризиращи се с прекомерно или недостатъчно освобождаване на хормони, може да има значителни последици за вашето здраве, включително телесното тегло. ( 1 )

Тази статия ще разгледа начините, по които хормоните влияят на телесното тегло и отслабването, хвърляйки светлина върху тяхната роля в този аспект на здравето.

Хормоните участват в чувството за ситост и глад

Хормоните играят решаваща роля в регулирането на вашия апетит, за да се гарантира, че тялото ви поддържа оптимални нива на енергия.

Някои хормони действат като стимулатори на глада, като предизвикват усещането за глад и ви подтикват да ядете. От друга страна, други хормони действат като сигнали, които показват кога сте консумирали достатъчно храна, възпрепятствайки по-нататъшния прием и насърчавайки усещането за ситост.

Когато има дисбаланс в хормоните, участващи в контрола на апетита, това може да наруши нормалното регулиране на приема на храна, потенциално водещо до наддаване или загуба на килограми.

Хормони на глада

Когато тялото ви се нуждае от храна, серия от процеси протичат в ендокринната и нервната система, за да стимулират приема на храна.

Например стомашно-чревните хормони, включително мотилин, активират цикъл от контракции, наречен мигриращ двигателен комплекс, който играе роля в предизвикването на глад. ( 2 )

Нека разгледаме по-подробно някои ключови хормони и съединения, участващи в стимулирането на апетита:

 • Грелин: Известен като „хормона на глада„, грелинът стимулира хипоталамуса, областта на мозъка, отговорна за регулирането на глада. В допълнение към ролята си в стимулирането на приема на храна, грелинът също влияе върху цикъла сън-будно състояние, метаболизма на глюкозата и др. ( 3 )
 • Мотилин: Произведен в тънките черва, мотилин предизвиква контракции в червата, когато сте гладни. Тези контракции сигнализират на мозъка, че трябва да ядете. ( 4 ) ( 5 ) ( 6 )
 • Невропептид Y (NPY): NPY е пептид, освободен от мозъка, за да стимулира приема на храна. Хормони като грелин и лептин регулират производството и освобождаването на NPY. ( 7 )
 • Агути-свързан пептод (AgRp): AgRp е друг пептид, произвеждан от мозъка. Производството му се стимулира от грелин и работи за увеличаване на приема на храна. ( 8 )

Тези хормони и съединения играят съществена роля в регулирането на апетита и приема на храна.

Хормони на ситостта

Ето някои от основните хормони, които допринасят за усещането за ситост и намаляват приема на храна:

 • Глюкагоноподобен пептид-1 (GLP-1): Произведен от чревни клетки в отговор на поглъщане на хранителни вещества, GLP-1 забавя изпразването на стомаха и взаимодейства с мозъка, за да намали приема на храна и да увеличи усещането за ситост. ( 9 )
 • Панкреатичен пептид YY (пептид YY): Пептидът YY се освобождава от тънките черва след хранене и се свързва с рецепторите в мозъка, което води до намален апетит. Той също така забавя движението на храната през храносмилателния тракт. ( 11 )
 • Холецистокинин (CCK): Освободен от клетките в тънките черва, когато е изложен на хранителни вещества, особено мазнини и протеини, CCK задейства центрове за ситост в мозъка. Той също така насърчава свиването на жлъчния мехур и секретите на панкреаса, необходими за храносмилането. ( 12 )
 • Лептин: секретиран от мастните клетки и други тъкани, лептинът е известен предимно като хормон, който насърчава ситостта. Той инхибира пептидите, насърчаващи глада, и стимулира пептидите, насърчаващи ситостта, което води до намаляване на апетита.
 • Инсулин: Произвеждан от панкреаса, инсулинът играе решаваща роля в регулирането на кръвната захар и енергийния баланс. Нивата му се повишават след хранене и взаимодействат с мозъка, за да намалят приема на храна.
 • Обестатин: Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, обестатинът е хормон, за който се смята, че има ефект на потискане на апетита. Той противодейства на ефектите на грелина, предизвикващи глад, но точното му въздействие върху глада и ситостта все още се проучва. ( 13 )

Важно е да се отбележи, че това не е изчерпателен списък и други вещества като несфатин-1 и оксинтомодулин също участват в контрола на апетита. ( 14 ) ( 15 )

Хормоните влияят върху телесното тегло

Съхраняването и разграждането на мазнините в тялото се контролират от специфични хормони, които също влияят върху разхода на енергия и изгарянето на калории.

Промените в нивата на хормоните могат да доведат до наддаване на тегло, отслабване или натрупване на мазнини в определени области на тялото.

Щитовидната жлеза произвежда хормони, които регулират метаболизма. Когато щитовидната жлеза е свръхактивна, тя отделя прекомерен тиреоиден хормон, което води до хиперметаболитно състояние, при което тялото изгаря повече калории (хипертиреоидизъм). ( 16 )

Обратно, неактивната щитовидна жлеза с ниски нива на хормони намалява разхода на енергия (хипотиреоидизъм). ( 17 )

Тези състояния могат да причинят съответно загуба на тегло или наддаване на тегло.

Инсулинът е друг хормон, който влияе върху телесното тегло. Той помага на клетките да използват глюкозата за енергия, да я съхраняват като гликоген и да предотвратяват разграждането на мазнините. ( 18 )

Поддържането на подходящи нива на инсулин е от решаващо значение. Хроничното повишаване на инсулина може да доведе до инсулинова резистентност, засягайки хормоните на глада и ситостта, насърчавайки натрупването на мазнини в органи като черния дроб и компрометирайки метаболизма. ( 19 ) ( 20 )

Кортизолът, хормонът на стреса, играе роля в регулирането на теглото. Продължителните високи нива на кортизол могат да доведат до наддаване на тегло, особено в коремната област. ( 21 )

Освен това повишава апетита, особено за храни с високо съдържание на мазнини и захар. Повишеният кортизол се наблюдава при хора с хроничен стрес и тези със синдром на Кушинг.  ( 22 ) ( 23 )

Други хормони, като глюкозо-зависим инсулинотропен пептид, лептин, аспрозин и естроген, също могат да повлияят върху телесното тегло и разпределението на мазнините. ( 24 ) ( 25 ) ( 26 )

Важно е да се отбележи, че това са само няколко примера за това как хормоните влияят на теглото и има допълнителни хормони, включени в този сложен процес.

Хормонален дисбаланс може да настъпи от медицински състояния, възраст и наддаване на тегло

Нивата на хормоните могат да бъдат повлияни от различни фактори, като например:

 • Телесно тегло
 • Медицинско състояние
 • Възраст

При хора с наднормено тегло и затлъстяване нивата на хормоните могат да бъдат особено засегнати. Повлияват се хормони като естроген, тестостерон, грелин, лептин и обестатин.

Например, мъжете със затлъстяване често имат по-ниски нива на тестостерон в сравнение с тези с умерено тегло. ( 27 )

Това отчасти се дължи на намалените нива на глобулин, свързващ половите хормони (SHBG), протеин, който транспортира тестостерона в тялото. Намаляването на SHBG е свързано с инсулинова резистентност.

Ниските нива на тестостерон при мъже със затлъстяване са свързани с повишена телесна мазнина, особено в коремната област, и намалена мускулна маса. ( 28 )

Лептинът, хормонът, отговорен за регулирането на ситостта, също е засегнат при затлъстяване. Хиперлептинемията (прекомерна секреция на лептин) и лептинова резистентност, при които тялото става по-слабо чувствително към лептин, са чести при затлъстяването. ( 29 )

Намалената чувствителност към лептин може да доведе до преяждане и наддаване на тегло. ( 30 )

Затлъстяването също се свързва с повишени нива на инсулин и по-високи нива на аспрозин, хормон, който стимулира апетита. ( 31 )

По време на менопаузата хормоналните промени, включително ниските нива на естроген, могат да допринесат за увеличаване на телесните мазнини, особено в средната част. Тази хормонална промяна е свързана с намален разход на енергия и метаболитна дисфункция. ( 32 ) ( 33 )

Някои медицински състояния като синдром на поликистозни яйчници, хипотиреоидизъм, болест на Кушинг и диабет също могат да причинят хормонална дисрегулация и да повлияят на телесното тегло. ( 34 ) ( 35 )

Хормоналната терапия също може да доведе и до наддаване на тегло. ( 36 ) ( 37 )

Важно е да се отбележи, че нивата на хормоните могат да бъдат повлияни от други фактори, включително бременност, употреба на лекарства и др.

Начинът на живот и диетата могат да повлияят на хормоните

Начинът ви на живот, може да окаже значително влияние върху хормоните, които играят роля в регулирането на телесното ви тегло.

Фактори като диета, ниво на физическа активност и хроничен стрес са свързани с промените в нивата на хормоните.

Диета

Храната и напитките, които консумирате в ежедневието си, могат да окажат значително влияние върху цялостното ви благосъстояние, включително здравето и нивата на вашите хормони.

Научните изследвания разкриха, че диети, които се състоят предимно от преработени храни, добавена захар и рафинирани въглехидрати, могат да нарушат хормоналния баланс.

Например, диети с високо съдържание на добавена захар, особено подсладени напитки, са свързани с инсулинова резистентност и повишени нива на лептин, хормон, участващ в регулирането на апетита. ( 38 ) ( 39 ) ( 40 ) ( 41 )

Освен това проучванията показват, че диети с по-високо съдържание на протеини и умерен или нисък прием на въглехидрати могат да имат положителен ефект върху хормоните, свързани с глада и ситостта, в сравнение с диетите, които са с по-високо съдържание на въглехидрати и по-малко протеин. ( 42 ) ( 43 ) ( 44 ) ( 45 )

Диетите, които са богати на преработени храни и добавена захар, могат да повишат нивата на хормоните на глада като NPY и да намалят въздействието на хормоните на пълнотата като CCK, което потенциално води до преяждане и наддаване на тегло. ( 46 ) ( 47 )

Освен това диета, която включва голямо количество преработени храни, увеличава излагането на химикали като фталати, които могат да нарушат хормоналната функция и да допринесат за инсулинова резистентност, променена регулация на апетита и наддаване на тегло. ( 48 ) ( 49 ) ( 50 ) ( 51 ) ( 52 ) ( 53 )

Има и други различни начини, по които диетата може да повлияе на хормоните, участващи в наддаването на тегло.

Като цяло следването на балансирана диета, която дава приоритет на цели, минимално преработени храни, като същевременно минимизира консумацията на преработени храни и добавена захар, е полезно за цялостното здраве, включително хормоналното здраве.

Други фактори, които влияят на хормоните

Качеството на вашия сън, нивото на физическа активност и управлението на стреса също могат да окажат влияние върху хормоните, които влияят върху телесното ви тегло.

Адекватният сън е от решаващо значение за цялостното благосъстояние, а недостатъчният сън се свързва с нарушения в регулирането на хормоните.

Липсата на сън е свързана с инсулинова резистентност, резистентност към лептин и дисбаланси в хормоните на глада. Тези ефекти могат да доведат до повишен апетит, намалено чувство за ситост, преяждане и наддаване на тегло. ( 54 ) ( 55 ) ( 56 ) ( 57 )

Редовните тренировки също може да повлияят на нивата на хормоните.

Проучванията показват, че увеличаването на физическата активност може да подобри инсулиновата чувствителност на тялото, да повиши нивата на тестостерон при мъжете, да понижи нивата на лептин при хора с наднормено тегло и затлъстяване и да подобри реакцията на хормоните на ситост след хранене. ( 58 ) ( 59 ) ( 60 ) ( 61 )

Управлението на стреса е друг важен фактор за поддържане на здравословна хормонална функция. Хроничният стрес може потенциално да наруши хормоните, отговорни за регулирането на апетита, което води до повишена консумация на калории и наддаване на тегло. ( 62 )

Следователно ефективното управление на стреса е жизненоважно за насърчаване на оптимално хормонално здраве и постигане на здравословно телесно тегло.

Изследване на хормони за отслабване

Борбата с килограмите може да се окаже изтощителна задача, дори при стриктно спазване на диета и упражнения. В някои случаи причината за трудностите може да се крие в хормонален дисбаланс. За щастие, изследването на хормоните може да хвърли светлина върху факторите, които възпрепятстват отслабването, и да насочи към ефикасно лечение.

Хормони, играещи ключова роля в отслабването:

 • Лептин: Този хормон, произвеждан от мастните клетки, сигнализира на мозъка за чувство на ситост. Ниските нива на лептин могат да доведат до повишен апетит и непреодолимо желание за храна, затруднявайки контролирането на теглото.
 • Грелин: Известен като „хормон на глада“, грелинът се секретира от стомаха и стимулира апетита. Високите нива на грелин, особено преди хранене, могат да доведат до преяждане и наддаване на тегло.
 • Инсулин: Този хормон, произвеждан от панкреаса, е отговорен за усвояването на глюкозата от кръвта от клетките за енергия. Високите нива на инсулин, често причинени от инсулинова резистентност, могат да стимулират съхранението на глюкозата под формата на мазнини, затруднявайки отслабването.
 • Кортизол: Известен като „хормон на стреса“, кортизолът се освобождава от надбъбречните жлези в отговор на стресови ситуации. Високите нива на кортизол могат да нарушат хормоналния баланс, стимулирайки съхранението на мазнини, особено в коремната област.
 • Тестостерон: Този хормон, доминиращ при мъжете, но присъстващ и при жените, играе важна роля в изграждането на мускулна маса. Ниските нива на тестостерон могат да забавят метаболизма и да затруднят изгарянето на мазнини
 • Естроген: Този хормон, доминиращ при жените, но присъстващ и при мъжете, играе важна роля в регулирането на метаболизма. Нивата на естроген могат да се понижат с настъпването на менопаузата, което може да доведе до натрупване на мазнини, особено в коремната област.

Изследване на хормони за отслабване:

 • Методи: Изследването на хормони за отслабване може да се извърши чрез кръвен тест или слюнка.
 • Консултация с лекар: Интерпретирането на резултатите от изследванията е от съществено значение за правилното разбиране на хормоналния баланс и за насочване към ефикасно лечение.

Заключение

Хормоните играят решаваща роля в регулирането на глада, ситостта, метаболизма и разпределението на телесните мазнини, като всички те оказват влияние върху телесното тегло.

Научните изследвания показват, че различни фактори могат да повлияят на хормоналното здраве, включително диета, недостатъчен сън, нива на активност, процент телесни мазнини, излагане на стрес и основни медицински състояния.

За насърчаване на здравословно телесно тегло и поддържане на хормонален баланс се препоръчва да следвате насоките на здравословно хранене, да осигурите достатъчно сън, да се справите с всички основни медицински проблеми, да управлявате стреса ефективно и да се занимавате с редовна физическа активност. Тези подходи са подкрепени от научни доказателства.

Прочети още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Виж още: