11 Ползи за здравето от кокосовото масло, основани на доказателства

кокосово масло ползи

Кокосовото масло може да помогне за намаляване на чувството на глад, подобряване на здравето на устната кухина, евентуално намаляване на гърчовете и др. Въпреки това, въпреки че употребата на кокосово масло има няколко потенциални ползи, то може да не е добър избор за здравето на сърцето ви.

Маслото от кокос придоби популярност през последните години със своите антимикробни и антиоксидантни свойства, както и за потенциала си да подобри здравето на кожата, хигиената на устната кухина и като помощник в усилията за отслабване.

Често се използва от производителите в пакетирани продукти и много хора го използват за готвене в кухнята. Можете да намерите кокосово масло в различни продукти, включително пържени храни, сладкиши, шампоани, кафе и смутита.

реклама

Ето 11 научно подкрепени ползи за здравето от кокосово масло, заедно с важни фактори, които трябва да имате предвид, ако планирате да го включите в диетата си.

1. Може да помогне за изгарянето на мазнини

Кокосовото масло съдържа значително количество средноверижни триглицериди, които са вид наситена мазнина.

Наситените мазнини могат да бъдат категоризирани в три подгрупи с различни ефекти върху тялото: ( 1 )

 • дълговерижни
 • средноверижни
 • късоверижни мазнини

Учените в момента проучват потенциалните ползи за здравето от средноверижните триглицериди, включително тези, присъстващи в кокосовото масло.

Някои проучвания показват, че консумацията на средноверижни триглицериди може потенциално да увеличи разхода на калории, като по този начин спомага за загуба на тегло. ( 2 ) ( 3 )

Като се има предвид, че 65% от мазнините в кокосовото масло са средноверижни триглицериди, се спекулира, че кокосовото масло може да притежава подобни свойства за изгаряне на мазнини като чистото масло със средноверижни триглицериди.

Въпреки това е важно да се отбележи, че в момента няма достатъчно доказателства в подкрепа на идеята, че консумацията на кокосово масло самостоятелно директно ще подобри изгарянето на калории.

Освен това се препоръчва повишено внимание при тълкуване на проучвания за потенциала на средноверижните триглицериди за отслабване, тъй като все още са необходими по-мащабни и по-качествени изследвания.

Въпреки че средноверижните триглицериди могат да имат положително въздействие върху изгарянето на калории, от решаващо значение е да имате предвид факта, че кокосовото масло е калорично и прекомерната му консумация може да доведе до наддаване на тегло.

2. Може да действа като бърз източник на енергия

Средноверижните триглицериди, присъстващи в кокосовото масло, предлагат лесно достъпен източник на енергия.

За разлика от дълговерижните триглицериди, които се транспортират чрез кръвния поток до различни тъкани в тялото, средноверижните триглицериди бързо се изпращат до черния дроб, където се превръщат в енергия. ( 4 )

Подобно на въглехидратите, средноверижните триглицериди служат като бърз и ефективен източник на енергия, който може лесно да се използва от тялото. ( 5 )

Поради бързото им усвояване и използване, средноверижните триглицериди са били използвани в продуктите за спортно хранене, за да осигурят на спортистите незабавно и лесно достъпно енергийно снабдяване.

3. Възможните антимикробни ефекти

Наличието на средноверижни триглицериди, особено лауринова киселина, в кокосовото масло допринася за неговите антимикробни и противогъбични свойства.

Установено е, че лауриновата киселина, представляваща приблизително 50% от средноверижните триглицериди в кокосовото масло, проявява антимикробни ефекти срещу различни болестотворни микроорганизми, включително: ( 6 )

 • Escherichia coli
 • Helicobacter pylori
 • Streptococcus mutans
 • Staphylococcus aureus
 • Streptococcus pyogenes

Проучванията показват, че лауриновата киселина може да действа както като бактериостатичен агент, който предотвратява размножаването на бактериите, така и като бактерициден агент, който унищожава определени бактерии. ( 7 )

Освен това е наблюдавано, че лауриновата киселина инхибира растежа на вредни микроорганизми в растенията.

4. Може да помогне за намаляване на чувството на глад

Средноверижните триглицериди имат потенциала да намалят приема на храна и този ефект може да се отдаде на начина, по който се метаболизират в тялото. ( 8 ) ( 9 )

Когато консумирате средноверижни триглицериди, част от тях се разграждат на кетони, което може да повлияе на регулирането на апетита.

Кетоните имат способността да потискат апетита чрез директно взаимодействие с химическите пратеници в мозъка или чрез промяна на нивата на хормони, стимулиращи глада, като грелин. ( 10 )

Кетоните често се свързват с кето диетата, които се характеризират с нисък прием на въглехидрати и повишена консумация на мазнини. В тези диети кетоните служат като основен източник на енергия за тялото.

Докато кокосовото масло е забележителен естествен източник на средноверижни триглицериди, няма доказателства, които да предполагат, че то намалява апетита по-ефективно от други масла.

Всъщност едно проучване показва, че кокосовото масло е по-малко засищащо в сравнение с чистото MCT (средноверижни триглицериди) масло. ( 11 )

5. В помощ за намаляване на гърчовете

Кетогенните диети, характеризиращи се с нисък прием на въглехидрати и висок прием на мазнини, се използват дълго време за управление на различни състояния, включително резистентна към лекарства епилепсия. Тези диети са показали ефективност при намаляване на честотата на пристъпите. ( 12 ) ( 13 )

Едно възможно обяснение за това намаляване на появата на припадъци е ограничената наличност на глюкоза за захранване на мозъчните клетки при индивиди, следващи кетогенна диета.

Въпреки това, доказателствата в подкрепа на използването на кетогенни диети при възрастни и бебета с епилепсия понастоящем са ограничени и са необходими допълнителни изследвания, за да се установи тяхната ефективност. ( 14 )

Чрез намаляване на приема на въглехидрати количеството глюкоза в кръвния поток намалява, докато увеличаването на приема на мазнини води до значително повишаване на нивата на кетони. Кетоните могат да служат като алтернативен източник на енергия за мозъка вместо глюкозата.

Напоследък модифицираните кетогенни диети, които включват средноверижни триглицериди (MCT) и малко по-висок прием на въглехидрати за предизвикване на кетоза, се появиха като ефективно лечение на епилепсия.

Проучванията показват, че средноверижните триглицериди, присъстващи в кокосовото масло, се транспортират до черния дроб, където се превръщат в кетони. ( 15 )

6. Кокосовото масло може да подобри здравето на кожата

Кокосовото масло е добре познато и в козметиката, където обикновено се използва за подобряване на здравето и външния вид на кожата.

Научните изследвания показват, че кокосовото масло има способността да повишава нивата на влага в сухата кожа. Освен това може да подобри цялостната функционалност на кожата, като предпазва от прекомерна загуба на вода и осигурява защита срещу външни фактори като патогени, химикали и алергени. ( 16 ) ( 17 ) ( 18 ) ( 19 )

Скорошно проучване показа, че прилагането на 6-8 капки необработено кокосово масло върху ръцете и оставянето му за една нощ може ефективно да предотврати сухата кожа, причинена от честата употреба на дезинфектанти за ръце на алкохолна основа. ( 20 )

Освен това, кокосовото масло е показало потенциал за намаляване на тежестта на леки до умерени симптоми, свързани с атопичен дерматит, хронично кожно състояние, характеризиращо се с възпаление на кожата и нарушена бариерна функция. ( 21 ) ( 22 )

Прочети още: 9 начина да използвате кокосово масло за лице

7. Може да се използва за защита на косата ви

Кокосовото масло има допълнителни предимства, когато става въпрос за защита и подхранване на косата.

Проучване разкрива, че кокосовото масло има способността да прониква дълбоко в косата, като подобрява гъвкавостта и я укрепва, за да предотврати накъсването, когато е подложена на напрежение. ( 23 )

По подобен начин, друго проучване откри, че кокосовото масло подхранва кичурите на косата, като ефективно намалява накъсването и допълнително подсилва здравината на косата. ( 24 )

8. Може да подобри здравето на устната кухина

Проучванията показват, че използването на кокосово масло като вода за уста, предлага достъпни ползи за оралната хигиена. ( 25 ) ( 26 )

Доказано е, че значително намалява наличието на вредни бактерии, особено S. mutans, в сравнение с обикновената вода за уста. ( 27 ) ( 28 )

Смята се, че причината за този ефект са антибактериалните свойства на лауриновата киселина, присъстваща в кокосовото масло.

Освен това, когато лауриновата киселина влезе в контакт със слюнката, тя образува сапунено вещество, което помага за предотвратяване на кариес, намалява натрупването на зъбна плака и облекчава възпалението на венците. ( 29 )

Необходими са обаче повече проучвания, за да се разберат напълно ефектите на маслото от кокос върху здравето на зъбите.

9. Може да помогне за намаляване на симптомите на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер, водещата причина за деменция, нарушава способността на мозъка да използва глюкозата за енергия.

Учените обаче предполагат, че кетоните могат потенциално да противодействат на ранните симптоми на лека до умерена болест на Алцхаймер, като служат като алтернативен източник на гориво за мозъчните клетки. ( 30 ) ( 31 )

В резултат на това специфични храни като кокосово масло са изследвани за техния потенциал при управлението на Алцхаймер.

Въпреки това са необходими допълнителни обширни проучвания, включващи по-големи човешки популации, за да се разбере по-добре неговата ефективност.

10. Източник на антиоксиданти

Кокосовото масло съдържа различни антиоксиданти, които играят решаваща роля в неутрализирането на вредните свободни радикали.По този начин тези антиоксиданти предпазват от различни хронични и дегенеративни заболявания. ( 32 )

Маслото е богато на антиоксиданти като токофероли, токотриеноли, фитостероли, флавоноиди и полифеноли, които допринасят за неговите потенциални противовъзпалителни и мозъчно-защитни свойства. ( 33 ) ( 34 )

Освен това, изследванията показват, че кокосовото масло, особено средноверижният триглицерид (MCT), наречен лауринова киселина, може да има потенциална роля за намаляване на вторичните усложнения, свързани с диабета. ( 35 ) ( 36 )

11. Повишаване на добрия холестерол

Има два вида холестерол: липопротеин с висока плътност (HDL), често наричан добър холестерол, и липопротеин с ниска плътност (LDL), често наричан лош холестерол. Смята се, че HDL помага за понижаване на нивата на LDL, а по-високите нива на HDL се свързват с подобрено сърдечно-съдово здраве.

Някои изследователи предполагат, че средноверижните триглицериди (MCTs), намерени в кокосовото масло, могат потенциално да повишат нивата на HDL. В едно проучване участниците консумират 1 супена лъжица кокосово масло два пъти на ден в продължение на 8 седмици. ( 37 ) ( 38 )

Резултатите от проучванията обаче са противоречиви. Малко проучване, проведено през 2004 г., установи обратния ефект, при който диетичните МСТ повишават LDL холестерола в група от 17 здрави млади мъже. Проучването не изследва други показатели за здравето на сърцето.

Проучване през 2016 г. не откри ясни доказателства, че кокосовото масло е от полза или вреди на нивата на холестерола. ( 39 )

Въпреки това, проучване, публикувано през 2018 г., предполага, че екстра върджин кокосовото масло може да има въздействие върху холестерола, подобно на това на екстра върджин зехтина. Резултатите досега обаче са неубедителни и са необходими повече изследвания. ( 40 )

Специални съображения за предпазливост

През последните години кокосовото масло привлече вниманието като потенциална помощ за здравето на сърцето. Някои данни сочат, че може да понижи нивата на LDL (лошия) холестерол и да повиши нивата на HDL (добрия) холестерол.

Проучванията за ефектите на кокосовото масло върху нивата на холестерола в кръвта обаче са противоречиви.

Допълнителни проучвания са установили, че кокосовото масло може действително значително да повиши нивата на LDL холестерола, което от своя страна увеличава риска от сърдечни заболявания.

Противоречивите резултати могат да се дължат на различни методологии на проучване. Някои проучвания сравняват ефектите на кокосовото масло с други източници на наситени растителни мазнини, докато други го сравняват с наситени животински мазнини като масло.

В сравнение с растителните мазнини, кокосовото масло повишава в по-голяма степен нивата на LDL и общия холестерол. Увеличението обаче е по-малко в сравнение с маслото.

Въпреки че повишаването на нивата на HDL холестерола обикновено се свързва с намален риск от сърдечни заболявания, AHA заявява, че промените в HDL, причинени от диета или лекарства, изглежда нямат пряка връзка с промените в риска от сърдечни заболявания. ( 41 )

Като се има предвид повишаването на нивата на LDL холестерола, потенциалните ползи от повишения HDL холестерол са засенчени. Ето защо AHA съветва да не използвате кокосово масло за здравето на сърцето.

Това не означава, че трябва напълно да избягвате кокосовото масло. Препоръчително е да ограничите консумацията му в рамките на настоящите указания за прием на наситени мазнини, който е по-малко от 10% от общия ви дневен прием на калории.

Хранителна стойност

Супена лъжица кокосово масло съдържа следното:

 • 121 калории
 • 0 грама протеин
 • 13,5 грама мазнини, като 11,2 грама са наситени мазнини
 • 0 милиграма холестерол
 • Кокосовото масло съдържа витамин Е, но липсва фибри и е с ниско съдържание на други витамини и минерали.

Кокосовото масло се състои основно от мазнини, с почти 100% съдържание на мазнини. Съставът на мастните киселини на кокосовото масло обаче се различава от този на много животински продукти, тъй като съдържа по-висок процент средноверижни триглицериди (MCT), отколкото дълговерижни мастни киселини (LCT).

Водове кокосово масло

Видът на използваното кокосово масло може да повлияе на ефектите му върху здравето.

Като цяло, по-малко преработените храни са склонни да бъдат по-полезни за здравето и същият принцип вероятно се прилага за кокосовото масло.

Екстра върджин кокосовото масло се получава от пресни, зрели кокосови орехи, без да се подлага на високотемпературна обработка или добавяне на химикали.

Когато използвате кокосово масло, се препоръчва да изберете най-малко преработения сорт.

За допълнителна информация относно избора на масла и вземането на информиран избор е препоръчително да научите повече за това кои масла да изберете и кои да избягвате.

Съвети

Що се отнася до мазнините и маслата, важно е да ги консумирате умерено, тъй като те осигуряват основни хранителни вещества. Ако решите да използвате кокосово масло, изберете екстра върджин кокосово масло.

Ето някои полезни съвети за закупуване, съхранение и използване на кокосово масло:

 1. Четете внимателно етикета и избягвайте масла, които съдържат частично хидрогенирано кокосово масло.
 2. Съхранявайте кокосовото масло на хладно и тъмно място. Втвърдява се при стайна температура и се превръща в течност при нагряване.
 3. Включете кокосово масло във вашите рецепти за печене за лек и сладък вкус на кокос.
 4. Може да бъде подходящ заместител на масло и мазнина и се вписва добре във вегански рецепти.

Заключение

Кокосовото масло предлага различни потенциални ползи за здравето, когато се използва във вашата диета или за козметични цели.

Въпреки това е важно кокосовото масло да се консумира умерено. Здравните власти препоръчват умерен прием за предотвратяване на повишен риск от сърдечни заболявания.

Важно е да се отбележи, че простото преминаване от едно масло към друго може да има ползи за здравето, но увеличаването на общата консумация на масло е малко вероятно да помогне за загуба на тегло или цялостно подобряване на здравето.

Потребителите винаги трябва да практикуват умереност, когато консумират масла и мазнини, като ги включват като част от балансирана диета. Освен това поддържането на активен начин на живот е от решаващо значение за изгарянето на приетите калории.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: