Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Люти чушки – Ползи за здравето и хранителна информация

Анализът включва данни от повече от половин милион души в множество страни.

Според скорошно проучване хората, които редовно консумират люти чушки, имат намален риск от смъртност в сравнение с тези, които никога не ядат.

В доклада се посочва още, че консумацията на пикантните пиперки може да намали риска от смърт, от рак или сърдечно-съдовите заболявания и може също да насърчи дълголетието. ( 1 ) ( 2 )

Капсаицинът е основното биоактивно съединение в лютите чушки, отговорно за техния уникален, лют вкус и много от ползите за здравето.

Люти чушки – хранителна информация

Те са богати различни витамини, минерали и антиоксидантни каротеноиди, които са свързани с многобройни ползи за здравето.

Хранителна информация (15 гр) сурови пресни чушки, витамини, минерали и съединения. ( 3 ) ( 4 )

Хранителна информация (15 гр) Витамини и минерали Съединения
Въглехидрати:
1,3 грама
Витамин С Капсаицин
Протеин: 0,3 грама Витамин В6 Виолаксантин
Мазнини: 0,1 грама Витамин К1 Лутеин
Захар: 0,8 грама Калий Капсантин
Фибри: 0,2 грама Мед Ферулова киселина
Вода: 88% Витамин А Синапинова киселина
Калории: 6

таб.1 (хранителна информация за люти чушки)

Лютите пиперки са с много високо съдържание Витамин C, който е мощен антиоксидант, съдържат и Витамин B6, който играе важна роля в енергийния метаболизъм, Витамин А и Витамин К1 – известен също като филлохинон.

Капсаицинът е отговорен за техния лют вкус, а Капсантин за червеният им цвят. Зелените чушки, които са люти, съдържат Лутеин, но той намалява с узряването им. Основният каротеноиден антиоксидант в жълтите чушки е Виолаксантин.

Антиоксидантите в незрелите зелени люти чушки е по-нисък в сравнение с зрелите червени такива. ( 5 )

Какво прави чушките толкова люти

Основното съединение, което придава на лютите чушки характерния им вкус, е фитонутриент, наречен капсаицин.

Капсаицинът се прикрепя към вкусовите рецептори, които отчитат температурата и изпраща сигнали за пикантна топлина към мозъка. За да разберат колко пикантна е дадена чушка, се използва скалата на Scoville.

Тази скала класира сортовете чушки от най-лютата до най-малко лютата въз основа на тяхната концентрация на капсаицин.

История на чушките

Лютите чушки от друга страна са с произход от Мексико. Използвани в традиционната мексиканска храна, лютите чушки са важна част от мексиканската култура и храна.

Христофор Колумб се натъкнал на тези люти чушки, когато открил Америка, наричайки ги „Piper“.  Името идва от  черният пипер, въпреки, че чушките нямат нищо общо с растението Piper nigrum, произхождащо от Индия. Името пипер се използвало в Европа за всички известни подправки с лют и остър вкус.

Въпреки че произхождат от Мексико, лютите чушки днес се култивират по целия свят, като Перу държи най-голямото разнообразие от култивирани люти чушки.

Те имат множество ползи за здравето, които се използват от преди повече от 2000 години.

Ползи за здравето от люти чушки

Както вече споменахме, ново проучване носи някои добри новини за любителите на пикантни храни, след като се установи, че яденето на пикантните пиперки може да помогне за удължаване на живота.

 • Според учени от клиниката в Кливланд хората, които редовно ядат люти пиперки, може да имат около 25 % по-малка вероятност да умрат от сърдечни заболявания или рак.
 • Установено е също, че хората, които ядат лютите пиперки, имат 25% намален риск от смърт от каквато и да е причина.
 • Пикантните чушки произвеждат вещество, наречено капсаицин, което има антиоксидантни, противовъзпалителни и антимикробни свойства.
 • Експертите отбелязват, че въпреки тези първоначални констатации, все още са необходими рандомизирани контролирани проучвания, за да се определи количеството, формата, честотата и вида на чушките, които трябва да се консумират, за да се оптимизират ползите за здравето.

Яденето на чили чушки може да ви помогне да живеете по-дълго и да намалите риска от смърт от сърдечни заболявания и рак.

Учените от клиниката в Кливланд направиха преглед на данни от над 570 000 души в САЩ, Италия, Китай и Иран. ( 6 )

Те открили, че хората, които ядат люти чушки, може да имат 26% по-малка вероятност да умрат от сърдечни заболявания и 23% по-малко вероятно да умрат от рак в сравнение с хората, които не консумират пикантниет чушки.

7 ползи за здравето:

1. Ползи за храносмилателния тракт

Това може да звучи контраинтуитивно, но капсаицинът в чушките всъщност действа като антидразнител. На хората с язва от години се казва да избягват люти пикантни храни, но изследванията разкриха, че чушките са полезни за язвата. ( 7 )

Например, червен пипер на прах осигурява антиоксиданти и други химикали за подпомагане на храносмилателни проблеми, като например излекуване на разстроен стомах, намаляване на чревните газове, излекуване на диария и действа като естествено лекарство за спазми.

Това се постига чрез намаляване на киселинността в храносмилателния тракт, което причинява язви. Той също така помага за производството на слюнка и стимулира стомашните сокове, подпомагащи храносмилането.

2. Здраво сърце

Също така подпомага кръвоносната система и предотвратява сърдечните заболявания, като понижава холестерола в кръвта и намалява липидните отлагания и следователно обръща прекомерното съсирване на кръвта. Разширява кръвоносните съдове, за да подпомогне притока на кръв.

3. Мигрена

Случвало ли ви се е да имате болка в част от тялото, която е била единствена, докато не ви заболи нещо друго по-силно? Примерно когато си ударите малкия пръс в ръба. Първоначалната болка просто изчезва, когато мозъкът ви се съсредоточи върху новото нараняване.

Това явление се случва с мигрената, когато консумирате люти чушки и общото усещане за болка намалява.

4. Подобрява метаболизма и помага за отслабване

Лютите чушки ускоряват метаболизма, като генерират термогенните процеси в тялото ви, които генерират топлина.

Този процес използва енергия и по този начин изгаря допълнителни калории. Освен това, ако се консумират люти чушки на закуска, апетитът се потиска през останалата част от деня, което в крайна сметка помага за отслабване.

Може дори да промени протеините в тялото ви, за да се бори с натрупването на мазнини.

Капсаицинът също е изследван като холистичен метод за отслабване. Той ще унищожи избирателно нервните влакна, които изпращат съобщения от стомаха до мозъка. ( 8 ) ( 9 )

5. Облекчава болката в ставите

Поради мощните болкоуспокояващи свойства на капсаицина от чушки, той може да се прилага върху кожата, за да се намали химичното вещество P (фосфор), съставката, която пренася съобщения за болка в мозъка. ( 10 )

6. Намалява риска от рак

Тъй като капсаицина в лютите чушки има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, той се разглежда като средство за борба с рака. Той намалява растежа на раковите клетки на простатата, като същевременно оставя нормалните клетки невредими.

Проучванията също така показват консумация на големи количества чушки, ефективни срещу рака на гърдата, панкреаса и пикочния мехур. ( 11 ) ( 12 )

Тази новина идва в за да опровергае предишни проучвания, които показват положителна връзка между консумацията на червени чушки и появата на някои видове рак, включително рак на жлъчния мехур, стомаха, гърлото и устата. ( 13 )

Тези данни обаче идват от проучвания върху животни и методи за наблюдение, така че причината и следствието не могат да бъдат определени.

7. Бори се с грипа, настинките и гъбичните инфекции

Пикантните пиперки са пълни с бета каротин и антиоксиданти, които поддържат имунната ви система и ще помогнат в борбата с настинките и грипа.

Консумацията на чушки се бори срещу 16 гъбични щама чрез намаляване на гъбичните патогени.

Като цяло авторите на различните проучвания заключават, че „редовната консумация на люти чушки е свързана с по-нисък риск от обща смъртност и смъртност от [сърдечно-съдови заболявания]“.

 Ползите от различните витамини, минерали и растителни съединения

Въпреки това, тъй като те се приемат в малки количества, техният принос към дневния ви прием е минимален.

Те съдържат:

 • Витамин А. Червените люти чушки са с високо съдържание на бета каротин, който тялото ви превръща във витамин А.
 • Витамин В6. Семейство от витамини от група В , B6 играе роля в енергийния метаболизъм.
 • Витамин С. Лютите чушки са с много високо съдържание на този мощен антиоксидант, който е важен за заздравяването на рани и имунната функция.
 • Витамин К1. Известен още като филохинон, витамин К1 е от съществено значение за съсирването на кръвта и здрави кости и бъбреци.
 • Калий. Основен диетичен минерал, който изпълнява различни функции, калият може да намали риска от сърдечни заболявания, когато се консумира в достатъчни количества.
 • Капсантин. Основният каротеноид в червените люти чушки – до 50% от общото съдържание на каротиноиди – капсантин е отговорен за червения им цвят. Неговите мощни антиоксидантни свойства могат да се борят с рака.
 • Капсаицин. Едно от най-изучаваните растителни съединения в лютите чушки, капсаицинът е отговорен за техния остър (лютен) вкус и много от ефектите им върху здравето.
 • Виолаксантин. Основният каротиноиден антиоксидант в жълтите люти чушки, виолаксантинът представлява 37–68% от общото съдържание на каротеноиди.
 • лутеин. Най-изобилни в зелените (неузрели) люти чушки, нивата на лутеин намаляват с узряването. Високата консумация на лутеин е свързана с подобряване на здравето на очите.

Кои люти чушки са най-добри?

Чушките варират значително в съдържанието си на капсаицин.

От пикантния халапеньо от средния клас до червената савина хабанеро, пикантността на всяка чушка може да се измери по скалата на Сковил.

Най-лютата чушка в света непрекъснато се променя.

Коя е най-лютата чушка в света?
Изглежда всяка година се създава или открива нови сортове, които чупят рекорди! Има твърдения, че за 2022г., най-люта в света е Каролина Рийпър с 2 200 000 SHU (единици Scoville).

Най-лютата чушка в света

Оценките на SHU отразяват количеството, което капсаицинът трябва да се разреди, за да изчезне топлината. Скалата започва от 0 за чушки и достига 16 милиона за чист капсаицин.

Но въпреки популярността на скалата на Сковил за описване на пикантността на чушките, това не е особено точно, тъй като чувствителността към пикантните храни е силно различна при хората.

Екстракт от люти чушки

Когато става въпрос за люто, екстрактите от люти чушки са на върха на веригата от „огнени“ храни. Обикновено екстрактите от пипер започват от над 1 000 000 единици на Сковил и достигат до 16 милиона единици на Сковил, или “ чист капсаицин„.

Как се прави екстракт от люти чушки?
Потапят сушени люти чушки във висок градус алкохол, който изтегля маслото от чушките. След 2 седмици чушките се отстраняват и алкохолът се изпарява.

Видео:

Потенциални недостатъци

Лютите чушки могат да имат неблагоприятни ефекти при някои хора, а други не харесват усещането за парене.

Изгарящо усещане

Лютите чушки са добре известни със своя лют, парещ вкус.

Отговорното вещество е капсаицинът, който се свързва с рецепторите за болка и предизвиква интензивно усещане за парене.

С течение на времето редовното излагане на капсаицин може да доведе до това, че някои неврони стават нечувствителни.

Болки в стомаха и диария

Яденето им може да причини чревен дистрес при някои хора.

Симптомите могат да включват коремна болка, усещане за парене в червата, спазми и болезнена диария.

Това е по-често при хора със синдром на раздразнените черва (IBS). Лютите пиперки може временно да влошат симптомите при тези, които не са свикнали да го ядат редовно. ( 14 ) ( 15 ) ( 16 )

Поради тази причина хората с IBS може да искат да ограничат консумацията на люти чушки и други пикантни храни.

Риск от рак

Ефектите на лютите чушки върху рака са смесени.

Проучвания в епруветка и животни показват, че капсаицинът, растително съединение в лютите чушки, може или да увеличи, или да намали риска от рак. ( 17 )

Други проучвания при хора свързват консумацията на лют червен пипер с повишен риск от рак, особено на жлъчния мехур и стомаха. ( 18 ) ( 19 )

Освен това червеният пипер на прах е идентифициран като рисков фактор за рак на устата и гърлото в Индия. ( 20 )

Имайте предвид, че наблюдателните проучвания не могат да докажат, че лютите чушки причиняват рак, а само че хората, които ядат големи количества люти чушки, са по-склонни да го получат.

Необходими са повече проучвания, за да се определи дали обилният прием на чили или добавките с капсаицин са безопасни в дългосрочен план.

Други потенциални реакции

 • диария
 • Болка и зачервяване на кожата
 • Болка и зачервяване на очите (при пръскане в окото)
 • Респираторен дистрес (при вдишване)
 • Затруднения в дишането

Трябва да пиете мляко, за да облекчите симптомите от яденето на люти чушки. Но не пийте вода, която може да влоши симптомите от яденето на люти чушки. Това е така, защото водата може да разнесе капсаицин около устата, потенциално засилвайки болката.

Заключение

Лютите чушки са популярна подправка в много части на света и са добре известни със своя лютив, остър вкус.

Те са богати на витамини, минерали и различни уникални растителни съединения.

Те включват капсаицин, веществото, което причинява парене в устата ви. Капсаицинът е свързан с няколко ползи за здравето, както и с неблагоприятни ефекти.

От една страна, може да помогне за насърчаване на загуба на тегло и облекчаване на болката, когато се консумира редовно.

От друга страна, предизвиква усещане за парене, което е неприятно за много хора, особено за тези, които не са свикнали да ядат люти чушки. Също така е свързано с храносмилателни разстройства.

Важно е да обърнете внимание на собствените си нива на толерантност, когато ядете люти чушки. Използването им като подправка може да е здравословно, но тези, които изпитват храносмилателен дистрес, трябва да ги избягват.

Добавете SpiriTell към списъка си с източници (с натискане на бутона "Следване")