Цялата информация е във вашите ръце!

Люти чушки – 7 Ползи за здравето

Анализът включва данни от повече от половин милион души в множество страни.

Според скорошно проучване хората, които редовно консумират люти чушки, имат намален риск от смъртност в сравнение с тези, които никога не ядат.

В доклада се посочва още, че консумацията на люти чушки може да намали риска от смърт, от рак или сърдечно-съдовите заболявания и може също да насърчи дълголетието. ( 1 ) ( 2 )

Капсаицинът е основното биоактивно съединение в лютите чушки, отговорно за техния уникален, лют вкус и много от ползите за здравето.

Реклама

Люти чушки – хранителна информация

Те са богати различни витамини, минерали и антиоксидантни каротеноиди, които са свързани с многобройни ползи за здравето.

Хранителна информация (15 гр) сурови пресни чушки, витамини, минерали и съединения. ( 3 ) ( 4 )

Хранителна информация (15 гр) Витамини и минерали Съединения
Въглехидрати:
1,3 грама
Витамин С Капсаицин
Протеин: 0,3 грама Витамин В6 Виолаксантин
Мазнини: 0,1 грама Витамин К1 Лутеин
Захар: 0,8 грама Калий Капсантин
Фибри: 0,2 грама Мед Ферулова киселина
Вода: 88% Витамин А Синапинова киселина
Калории: 6

таб.1

Лютите чушки са с много високо съдържание Витамин C, който е мощен антиоксидант, съдържат и Витамин B6, който играе важна роля в енергийния метаболизъм, Витамин А и Витамин К1 – известен също като филлохинон.

Капсаицинът е отговорен за техния лют вкус, а Капсантин за червеният им цвят. Зелените люти чушки съдържат Лутеин, но той намалява с узряването им. Основният каротеноиден антиоксидант в жълтите люти чушки е Виолаксантин.

Антиоксидантите в незрелите зелени люти чушки е по-нисък в сравнение с зрелите червени люти чушки. ( 5 )

Ползи за здравето от люти чушки

Както вече споменахме, ново проучване носи някои добри новини за любителите на пикантни храни, след като се установи, че яденето на люти чушки може да помогне за удължаване на живота.

  • Според учени от клиниката в Кливланд хората, които редовно ядат люти чушки, може да имат около 25 % по-малка вероятност да умрат от сърдечни заболявания или рак.
  • Установено е също, че хората, които ядат люти чушки, имат 25% намален риск от смърт от каквато и да е причина.
  • Пикантните чушки произвеждат вещество, наречено капсаицин, което има антиоксидантни, противовъзпалителни и антимикробни свойства.
  • Експертите отбелязват, че въпреки тези първоначални констатации, все още са необходими рандомизирани контролирани проучвания, за да се определи количеството, формата, честотата и вида на чушките, които трябва да се консумират, за да се оптимизират ползите за здравето.

Яденето на чили чушки може да ви помогне да живеете по-дълго и да намалите риска от смърт от сърдечни заболявания и рак.

Учените от клиниката в Кливланд направиха преглед на данни от над 570 000 души в САЩ, Италия, Китай и Иран. ( 6 )

Те открили, че хората, които ядат люти чушки, може да имат 26% по-малка вероятност да умрат от сърдечни заболявания и 23% по-малко вероятно да умрат от рак в сравнение с хората, които не консумират люти чушки.

7 ползи за здравето от хапването на люти чушки:

1. Ползи за храносмилателния тракт

Това може да звучи контраинтуитивно, но капсаицинът в чушките всъщност действа като антидразнител. На хората с язва от години се казва да избягват люти пикантни храни, но изследванията разкриха, че чушките са полезни за язвата. ( 7 )

Например, червен пипер на прах осигурява антиоксиданти и други химикали за подпомагане на храносмилателни проблеми, като например излекуване на разстроен стомах, намаляване на чревните газове, излекуване на диария и действа като естествено лекарство за спазми.

Това се постига чрез намаляване на киселинността в храносмилателния тракт, което причинява язви. Той също така помага за производството на слюнка и стимулира стомашните сокове, подпомагащи храносмилането.

2. Здраво сърце

Също така подпомага кръвоносната система и предотвратява сърдечните заболявания, като понижава холестерола в кръвта и намалява липидните отлагания и следователно обръща прекомерното съсирване на кръвта. Разширява кръвоносните съдове, за да подпомогне притока на кръв.

3. Мигрена

Случвало ли ви се е да имате болка в част от тялото, която е била единствена, докато не ви заболи нещо друго по-силно? Примерно когато си ударите малкия пръс в ръба. Първоначалната болка просто изчезва, когато мозъкът ви се съсредоточи върху новото нараняване.

Това явление се случва с мигрената, когато консумирате люти чушки и общото усещане за болка намалява.

4. Подобрява метаболизма и помага за отслабване

Лютите чушки ускоряват метаболизма, като генерират термогенните процеси в тялото ви, които генерират топлина.

Този процес използва енергия и по този начин изгаря допълнителни калории. Освен това, ако се консумират люти чушки на закуска, апетитът се потиска през останалата част от деня, което в крайна сметка помага за отслабване.

Може дори да промени протеините в тялото ви, за да се бори с натрупването на мазнини.

Капсаицинът също е изследван като холистичен метод за отслабване. Той ще унищожи избирателно нервните влакна, които изпращат съобщения от стомаха до мозъка. ( 8 ) ( 9 )

5. Облекчава болката в ставите

Поради мощните болкоуспокояващи свойства на капсаицина от чушки, той може да се прилага върху кожата, за да се намали химичното вещество P (фосфор), съставката, която пренася съобщения за болка в мозъка. ( 10 )

6. Намалява риска от рак

Тъй като капсаицина в лютите чушки има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, той се разглежда като средство за борба с рака. Той намалява растежа на раковите клетки на простатата, като същевременно оставя нормалните клетки невредими.

Проучванията също така показват консумация на големи количества чушки, ефективни срещу рака на гърдата, панкреаса и пикочния мехур. ( 11 ) ( 12 )

Тази новина идва в за да опровергае предишни проучвания, които показват положителна връзка между консумацията на червени чушки и появата на някои видове рак, включително рак на жлъчния мехур, стомаха, гърлото и устата. ( 13 )

Тези данни обаче идват от проучвания върху животни и методи за наблюдение, така че причината и следствието не могат да бъдат определени.

7. Бори се с грипа, настинките и гъбичните инфекции

Лютите чушки са пълни с бета каротин и антиоксиданти, които поддържат имунната ви система и ще помогнат в борбата с настинките и грипа.

Консумацията на чушки се бори срещу 16 гъбични щама чрез намаляване на гъбичните патогени.

Като цяло авторите на различните проучвания заключават, че „редовната консумация на люти чушки е свързана с по-нисък риск от обща смъртност и смъртност от [сърдечно-съдови заболявания]“.

Кои люти чушки са най-добри?

Чушките варират значително в съдържанието си на капсаицин.

От пикантния халапеньо от средния клас до червената савина хабанеро, пикантността на всяка чушка може да се измери по скалата на Сковил.

Коя е най лютата чушка в света?

Най-лютата чушка в света непрекъснато се променя. Изглежда всяка година се създава или открива нови сортове, които чупят рекорди!

Има твърдения, че за 2021г., най-лютата чушка в света е Каролина Рийпър с 2 200 000 SHU (единици Scoville).

Най-лютата чушка в света

Оценките на SHU отразяват количеството, което капсаицинът трябва да се разреди, за да изчезне топлината. Скалата започва от 0 за чушки и достига 16 милиона за чист капсаицин.

Но въпреки популярността на скалата на Сковил за описване на пикантността на чушките, това не е особено точно, тъй като чувствителността към пикантните храни е силно различна при хората.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално и за да улесни Вашето сърфиране Приемам Прочети Повече