Люти чушки – Ползи за здравето и хранителна информация

люти чушки

Люти чушки (Capsicum annuum) са плодовете на растенията Capsicum, които се отличават със своя лют вкус. Те са богати на антиоксиданти, витамини и минерали. Консумират се пресни, сушени, печени, кисели или като подправка.

Те са роднини на чушките и доматите. Прахообразната форма на червени люти чушки обикновено се нарича червен пипер.

Капсаицинът е основното биоактивно съединение в лютите чушки, отговорно за техния уникален, лют вкус. Капсаицинът също е отговорен за много от ползите за здравето, свързани с хапването на люти чушки.

реклама

Тази статия има за цел да предостави изчерпателна информация за лютите чушки, покриваща всичко, което трябва да знаете.

Люти чушки – хранителна информация

Те са богати различни витамини, минерали и антиоксидантни каротеноиди, които са свързани с многобройни ползи за здравето.

Хранителна информация (15 гр) сурови пресни чушки, витамини, минерали и съединения. ( 1 )

Хранителна информация (15 гр)Витамини и минералиСъединения
Въглехидрати:
1,3 грама
Витамин СКапсаицин
Протеин: 0,3 грамаВитамин В6Виолаксантин
Мазнини: 0,1 грамаВитамин К1Лутеин
Захар: 0,8 грамаКалийКапсантин
Фибри: 0,2 грамаМедФерулова киселина
Вода: 88%Витамин АСинапинова киселина
Калории: 6  

таб.1 (хранителна информация за люти чушки)

Витамини и минерали

Лютите чушки съдържат набор от витамини и минерали, но тъй като обикновено се консумират в малки количества, техният принос към дневния ви хранителен прием е минимален.

Тези пикантни плодове предлагат следните хранителни ползи: ( 2 )

 • Витамин А: Червените люти чушки са добър източник на бета каротин, който тялото ви превръща във витамин А.
 • Витамин B6: Част от семейството на витамин B, витамин B6 играе роля в метаболизма.
 • Витамин C: Лютите чушки са богати на този мощен антиоксидант, който е от решаващо значение за имунната функция и заздравяването на рани.
 • Витамин К1 (филохинон): Този витамин е жизненоважен за съсирването на кръвта и допринася за здравето на костите и бъбреците.
 • Калий: Основен диетичен минерал с различни функции, адекватният прием на калий може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания.
 • Мед: Медта, която често липсва в западните диети, е жизненоважен микроелемент, важен за поддържането на здрави кости и здрави неврони.

Други растителни съединения

Лютите чушки са известни със своя пикантно-лют вкус, който се дължи главно на биоактивното растително съединение, наречено капсаицин.

В допълнение към капсаицин, лютите чушки са богати на антиоксидантни каротеноиди, които предлагат многобройни ползи за здравето.

Основните биоактивни растителни съединения, открити в лютите чушки, включват: ( 3 ) ( 4 ) ( 5 ) ( 7 ) ( 9 ) ( 10 )

 • Капсаицин: Сред обстойно изследваните съединения в лютите чушки, капсаицинът е отговорен за техния пикантен и лют вкус. Свързва се с различни ефекти върху здравето.
 • Капсантин: Този червен каротеноид съставлява значителна част от общото съдържание на каротеноиди в червените люти чушки. Притежава мощни антиоксидантни свойства и може да помогне в борбата срещу рака.
 • Лутеин: Най-често срещан в зелени (незрели) люти чушки, нивата на лутеин намаляват с узряването на чушките. Повишената консумация на лутеин се свързва с подобрено здраве на очите.
 • Виолаксантин: преобладаващ в жълтите люти чушки, виолаксантинът представлява значителен процент от общото съдържание на каротеноиди. Той служи като каротеноиден антиоксидант.
 • Синапинова киселина: известен още като синапинова киселина, този антиоксидант предлага редица потенциални ползи за здравето.
 • Ферулова киселина: Подобно на синапиновата киселина, феруловата киселина е антиоксидант, който може да допринесе за защита срещу хронични заболявания.

Струва си да се отбележи, че зрелите (червени) люти чушки обикновено съдържат по-високо съдържание на антиоксиданти в сравнение с незрелите (зелени) чушки.

Какво прави чушките толкова люти

Основното съединение, което придава на лютите чушки характерния им вкус, е фитонутриент, наречен капсаицин.

Капсаицинът се прикрепя към вкусовите рецептори, които отчитат температурата и изпраща сигнали за пикантна топлина към мозъка. За да разберат колко пикантна е дадена чушка, се използва скалата на Scoville.

Тази скала класира сортовете чушки от най-лютата до най-малко лютата въз основа на тяхната концентрация на капсаицин.

История на чушките

Лютите чушки от друга страна са с произход от Мексико. Използвани в традиционната мексиканска храна, лютите чушки са важна част от мексиканската култура и храна.

Христофор Колумб се натъкнал на тези люти чушки, когато открил Америка, наричайки ги „Piper“.  Името идва от  черният пипер, въпреки, че чушките нямат нищо общо с растението Piper nigrum, произхождащо от Индия. Името пипер се използвало в Европа за всички известни подправки с лют и остър вкус.

Въпреки че произхождат от Мексико, лютите чушки днес се култивират по целия свят, като Перу държи най-голямото разнообразие от култивирани люти чушки.

Те имат множество ползи за здравето, които се използват от преди повече от 2000 години.

Ползи за здравето от люти чушки

Въпреки лития пикантен вкус, лютите чушки отдавна са смятани за здравословна храна.

Ползи за храносмилателния тракт

Това може да звучи контраинтуитивно, но капсаицинът в чушките всъщност действа като антидразнител. На хората с язва от години се казва да избягват люти пикантни храни, но изследванията разкриха, че чушките са полезни за язвата. ( 11 )

Например, червен пипер на прах осигурява антиоксиданти и други химикали за подпомагане на храносмилателни проблеми, като например излекуване на разстроен стомах, намаляване на чревните газове, излекуване на диария и действа като естествено лекарство за спазми.

Това се постига чрез намаляване на киселинността в храносмилателния тракт, което причинява язви. Той също така помага за производството на слюнка и стимулира стомашните сокове, подпомагащи храносмилането.

Облекчаване на болката

Капсаицинът, основното биоактивно съединение във всички люти чушки, притежава уникални свойства.

Той се свързва с рецепторите за болка, които са нервни окончания, отговорни за усещането на болка. Това взаимодействие предизвиква усещане за парене, без да причинява действителни наранявания от изгаряния.

Въпреки това, продължителната консумация на люти чушки или капсаицин може да доведе до десенсибилизация на тези рецептори за болка с течение на времето, намалявайки способността на човек да възприема лютивината.

Освен това, прави тези рецептори за болка нечувствителни към други форми на болка, като киселини в стомаха в резултат на киселинен рефлукс.

Изследванията показват, че когато на хора с киселини са давани 2,5 грама червени люти чушки дневно в продължение на 5 седмици, болката им първоначално се влошава, но постепенно се подобрява. ( 12 )

По същия начин, 6-седмично проучване установи, че ежедневната консумация на 3 грама чили помага за облекчаване на киселини при хора с киселинен рефлукс. ( 13 )

Струва си да се отбележи, че този ефект на десенсибилизация не е постоянен, тъй като едно проучване отбелязва, че той се обръща в рамките на 1 до 3 дни след прекратяване на приема на капсаицин. ( 14 )

Поради мощните болкоуспокояващи свойства на капсаицина от чушки, той може да се прилага върху кожата, за да се намали химичното вещество фосфор, съставката, която пренася съобщения за болка в мозъка. ( 15 )

Здраво сърце

Също така подпомага кръвоносната система и предотвратява сърдечните заболявания, като понижава холестерола в кръвта и намалява липидните отлагания и следователно обръща прекомерното съсирване на кръвта.

Разширява кръвоносните съдове, за да подпомогне притока на кръв.

Мигрена

Случвало ли ви се е да имате болка в част от тялото, която е била единствена, докато не ви заболи нещо друго по-силно? Примерно когато си ударите малкия пръс в ръба. Първоначалната болка просто изчезва, когато мозъкът ви се съсредоточи върху новото нараняване.

Това явление се случва с мигрената, когато консумирате люти чушки и общото усещане за болка намалява.

Отслабване

Затлъстяването е сериозно здравословно състояние, което повишава риска от множество хронични заболявания, като сърдечни заболявания и диабет.

Лютите чушки ускоряват метаболизма, като генерират термогенните процеси в тялото ви, които генерират топлина.

Този процес използва енергия и по този начин изгаря допълнителни калории. Освен това, ако се консумират люти чушки на закуска, апетитът се потиска през останалата част от деня, което в крайна сметка помага за отслабване.

Може дори да промени протеините в тялото ви, за да се бори с натрупването на мазнини.

Капсаицинът също е изследван като холистичен метод за отслабване. Той ще унищожи избирателно нервните влакна, които изпращат съобщения от стомаха до мозъка. ( 16 ) ( 17 )

Някои изследвания показват, че капсаицинът може да улесни загубата на тегло чрез ограничаване на апетита и засилване на изгарянето на мазнини. ( 18 ) ( 19 )

Всъщност проучванията показват, че консумацията на 10 грама червен пипер чили значително увеличава изгарянето на мазнини както при мъжете, така и при жените. ( 20 ) ( 21 )

Капсаицинът може също да доведе до намаляване на консумацията на калории.

Проучване, включващо 24 души, които редовно ядат чили, разкри, че приемането на капсаицин преди хранене води до намален прием на калории. ( 22 )

Въпреки това е малко вероятно лютите чушки да са много ефективни, като единствено средство за отслабване. Освен това с течение на времето хората могат да развият толерантност към ефектите на капсаицина, намалявайки неговата ефективност.

Намалява риска от рак

Тъй като капсаицина в лютите чушки има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, той се разглежда като средство за борба с рака. Той намалява растежа на раковите клетки на простатата, като същевременно оставя нормалните клетки невредими.

Проучванията също така показват консумация на големи количества чушки, ефективни срещу рака на гърдата, панкреаса и пикочния мехур. ( 23 ) ( 24 )

Тази новина идва в за да опровергае предишни проучвания, които показват положителна връзка между консумацията на червени чушки и появата на някои видове рак, включително рак на жлъчния мехур, стомаха, гърлото и устата. ( 25 )

Тези данни обаче идват от проучвания върху животни и методи за наблюдение, така че причината и следствието не могат да бъдат определени.

Бори се с грипа, настинките и гъбичните инфекции

Пикантните пиперки са пълни с бета каротин и антиоксиданти, които поддържат имунната ви система и ще помогнат в борбата с настинките и грипа.

Консумацията на чушки се бори срещу 16 гъбични щама чрез намаляване на гъбичните патогени.

8. Бори се с възпалението

Капсаицинът притежава важно качество при инхибирането на субстанция Р, невропептид, участващ във възпалителните процеси. Това свойство прави капсаицина потенциално средство за лечение на различни сензорни нервни разстройства, включително болка при артрит, диабетна невропатия и псориазис.

В проучване върху животни субекти с възпалителен артрит са реагирали положително на диета, богата на капсаицин. Диетата доведе до забавено начало на артрит и значително намаляване на възпалението в телата им.

9. Намалява риска от диабет тип 2

Лютите чушки имат потенциала да намалят риска от високи нива на инсулин, често срещана характеристика на диабет тип 2.

Проучване, проведено от австралийски учени, както се съобщава в American Journal of Clinical Nutrition, разкрива, че консумацията на храна с лют червен пипер може да доведе до оптимален инсулинов отговор и по-ниски нива на кръвната захар. ( 26 )

Това откритие е особено полезно за хора с висок индекс на телесна маса (ИТМ) или такива със затлъстяване.

Заслужава да се отбележи, че лютите чушки са богати на антиоксиданти, каротеноиди и витамин С, които също играят важна роля в регулирането на нивата на инсулина.

Може да подобри дълголетието

Изследователи от Китайската академия на медицинските науки проведоха проучване, което предполага, че консумацията на пикантна храна може да бъде свързана с по-дълъг живот.

С по-прости думи, включването на обикновени подправки в диетата ви може да увеличи шансовете ви да живеете по-дълъг и по-здравословен живот.

Проучването, проведено в продължение на седем години, разкрива, че хората, които консумират пикантни храни три до седем пъти седмично, имат по-малък риск от развитие на рак, сърдечни заболявания и респираторни заболявания.

Здраве за косата и кожата ви

Витамин С, присъстващ в лютите чушки, не само укрепва имунната система, но също така играе решаваща роля в производството и поддържането на колаген, жизненоважен протеин за здрава коса и кожа. По-конкретно, лютият червен пипер може да бъде чудесна естествена съставка, която да включите в рутината си за красота.

Използването на лют червен пипер в маска за лице може ефективно да се справи с възпалението на кожата и да помогне за намаляване на бръчките, белезите от акне и тъмните петна. Това е така, защото лютият червен пипер има способността да стимулира кръвообращението, насърчавайки по-безупречен тен.

Когато се смеси със зехтин, кайенският пипер може да се използва и като маска за коса, за да придаде блясък и блясък на косата ви, подобрявайки цялостния й вид.

Като цяло авторите на различните проучвания заключават, че „редовната консумация на люти чушки е свързана с по-нисък риск от обща смъртност и смъртност от сърдечно-съдови заболявания.

Потенциални недостатъци

Лютите чушки могат да имат неблагоприятни ефекти при някои хора, а други не харесват усещането за парене.

Изгарящо усещане

Лютите чушки са добре известни със своя лют, парещ вкус.

Отговорното вещество е капсаицина, който се свързва с рецепторите за болка и предизвиква интензивно усещане за парене.

Благодарение на това свойство, олиорезина от лют червен пипер, вещество, получено от лют червен пипер, е основният компонент в лютивите спрейове. ( 27 )

В големи дози може да доведе до силна болка, възпаление, подуване и зачервяване. ( 28 )

С течение на времето редовното излагане на капсаицин може да доведе до това, че някои неврони стават нечувствителни.

Болки в стомаха и диария

Яденето им може да причини чревен дистрес при някои хора.

Симптомите могат да включват коремна болка, усещане за парене в червата, спазми и болезнена диария.

Това е по-често при хора със синдром на раздразнените черва (IBS). Лютите пиперки може временно да влошат симптомите при тези, които не са свикнали да го ядат редовно. ( 29 ) ( 30 ) ( 31 )

Поради тази причина хората с IBS може да искат да ограничат консумацията на люти чушки и други пикантни храни.

Риск от рак

Ефектите на лютите чушки върху рака са смесени.

Проучвания в епруветка и животни показват, че капсаицинът, растително съединение в лютите чушки, може или да увеличи, или да намали риска от рак. ( 32 )

Други проучвания при хора свързват консумацията на лют червен пипер с повишен риск от рак, особено на жлъчния мехур и стомаха. ( 33 ) ( 34 )

Освен това червеният пипер на прах е идентифициран като рисков фактор за рак на устата и гърлото в Индия. ( 35 )

Имайте предвид, че наблюдателните проучвания не могат да докажат, че лютите чушки причиняват рак, а само че хората, които ядат големи количества люти чушки, са по-склонни да го получат.

Необходими са повече проучвания, за да се определи дали обилният прием на чили или добавките с капсаицин са безопасни в дългосрочен план.

Други потенциални реакции

 • диария
 • Болка и зачервяване на кожата
 • Болка и зачервяване на очите (при пръскане в окото)
 • Респираторен дистрес (при вдишване)
 • Затруднения в дишането

Трябва да пиете мляко, за да облекчите симптомите от яденето на люти чушки. Но не пийте вода, която може да влоши симптомите от яденето на люти чушки. Това е така, защото водата може да разнесе капсаицин около устата, потенциално засилвайки болката.

Кои люти чушки са най-добри?

Чушките варират значително в съдържанието си на капсаицин.

От пикантния халапеньо от средния клас до червената савина хабанеро, пикантността на всяка чушка може да се измери по скалата на Сковил.

Най-лютата чушка в света непрекъснато се променя.

Коя е най-лютата чушка в света?
Изглежда всяка година се създава или открива нови сортове, които чупят рекорди! Има твърдения, че за 2022г., най-люта в света е Каролина Рийпър с 2 200 000 SHU (единици Scoville).

Най-лютата чушка в света
Каролина Рийпър – най-лютата чушка в света

Оценките на SHU отразяват количеството, което капсаицинът трябва да се разреди, за да изчезне топлината. Скалата започва от 0 за чушки и достига 16 милиона за чист капсаицин.

Но въпреки популярността на скалата на Сковил за описване на пикантността на чушките, това не е особено точно, тъй като чувствителността към пикантните храни е силно различна при хората.

Екстракт от люти чушки

Когато става въпрос за люто, екстрактите от люти чушки са на върха на веригата от „огнени“ храни. Обикновено екстрактите от пипер започват от над 1 000 000 единици на Сковил и достигат до 16 милиона единици на Сковил, или “ чист капсаицин„.

Как се прави екстракт от люти чушки?
Потапят сушени люти чушки във висок градус алкохол, който изтегля маслото от чушките. След 2 седмици чушките се отстраняват и алкохолът се изпарява.

Заключение

Лютите чушки са популярна подправка в много части на света и са добре известни със своя лютив, остър вкус.

Те са богати на витамини, минерали и различни уникални растителни съединения.

Те включват капсаицин, веществото, което причинява парене в устата ви. Капсаицинът е свързан с няколко ползи за здравето, както и с неблагоприятни ефекти.

От една страна, може да помогне за насърчаване на загуба на тегло и облекчаване на болката, когато се консумира редовно.

От друга страна, предизвиква усещане за парене, което е неприятно за много хора, особено за тези, които не са свикнали да ядат люти чушки. Също така е свързано с храносмилателни разстройства.

Важно е да обърнете внимание на собствените си нива на толерантност, когато ядете люти чушки. Използването им като подправка може да е здравословно, но тези, които изпитват храносмилателен дистрес, трябва да ги избягват.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Виж още: