Могат ли пробиотичните напитки наистина да ви помогнат да подобрите здравето на червата?

пробиотичните напитки

Коя е първата напитка, към която посягате, когато сте жадни?

За много хора това е кола. Но ако търсите здравословен заместител, скоро може да замените обичайната си напитка със друга, която твърди, че има допълнителни предимства.

Напоследък пребиотичните и пробиотичните газирани напитки набират популярност, отчасти благодарение на TikTok.

реклама

Всъщност потърсете „probiotic soda“ в платформата на социалните медии и ще получите милионни резултати, като много потребители преглеждат популярни газирани напитки за здравето на червата.

Твърди се, че тези пробиотични газирани напитки имат по-малко захар от обикновените газирани напитки и са направени със съставки, за които се смята, че поддържат здравето на червата.

Каква е разликата между пребиотиците и пробиотиците?

Казано по-просто, пробиотиците са живи микроорганизми, обикновено бактерии, които живеят в червата ни и ги поддържат балансирани и здрави.

Пребиотиците са вид фибри, които не можем да усвоим. Те служат като храна за пробиотиците, като им помагат да растат и да процъфтяват в червата ни.

Пробиотиците и пребиотиците работят заедно, за да поддържат храносмилателната ни система здрава и балансирана.

Защо расте интересa към пробиотичните и пребиотичните газирани напитки

Популярността е резултат от няколко фактора. 

Първо, хората са все по-наясно с важността на здравето на червата.

Повишаването на осведомеността за здравето на червата и ролята на чревния микробиом за цялостното благосъстояние предизвика интерес към продукти, които твърдят, че поддържат здравето на червата.

Второ, привлекателността на тези газирани напитки се корени в удобството.

Като напитка те осигуряват вкусен начин за включване на полезни микроби и диетични фибри в рутината, което ги прави привлекателна възможност за потребителите, които искат да подобрят здравето на червата си, без да правят значителни промени в диетата.

Тези газирани напитки наистина ли са полезни за червата ви?

Въпреки че все повече хора посягат към тези напитки като по-здравословна алтернатива на традиционните газирани напитки, наистина ли са полезни за червата и цялостното здраве?

Ако спазвате диета, базирана предимно на рафинирани захари, на въглехидрати и висок прием на животински протеини и наситени мазнини с малко консумация на цели храни, пребиотичните газирани напитки могат да допринесат за дневния ви препоръчителен прием на фибри.

Добре е обаче хората да се съсредоточат върху подобряването на диетичните си модели, вместо да разчитат на пребиотични газирани напитки, за да подкрепят здравословните си цели.

Тези газирани напитки могат да бъдат удобен и приятен начин за включване на диетични фибри в ежедневието, но те не трябва да заместват диета, богата на цели храни, която включва:

  • плодове
  • зеленчуци
  • цели зърна
  • варива
  • ядки и семена

Имайте предвид, че различните щамове пробиотици предлагат различни ползи за здравето. В идеалния случай трябва да приемате такъв, който е проучен и е доказано, че помага при конкретния симптом, който искате да разрешите.

Потенциални рискове от пиенето на пробиотични и пребиотични газирани напитки

Има както ползи за здравето, така и потенциални рискове за здравето от консумацията на тези напитки.

От една страна, експертите споделят, че те могат да подобрят храносмилането и да поддържат имунната функция чрез насърчаване на производството на антитела.

Някои проучвания дори показват, че те могат да имат благоприятен ефект върху настроението и психичното здраве, като насърчават производството на невротрансмитери като серотонин.

Преглед от 2016 година, публикуван в Nutrition Bulletin, който предполага, че консумацията на пробиотици може да бъде от полза за различни здравословни състояния, като стомашно-чревни инфекции и възпалителни заболявания на червата.

От друга страна тези газирани напитки могат да причинят храносмилателни проблеми, като например:

Въвеждането на пробиотици може да причини газове и подуване на корема, особено при тези с бактериален свръхрастеж (SIBO).

Пребиотичните фибри, използвани в тези видове газирани напитки, обикновено са инулин, което е често срещан фактор за подуване на корема и газове, особено за тези с чувствителна храносмилателна система или хора със синдром на раздразнените черва (IBS). Някои марки твърдят, че тяхната напитка може да облекчи подуването на корема, но може да е точно обратното.

В допълнение, някои от тези газирани напитки имат високо съдържание на захар, което може да допринесе за сърдечни заболявания, някои видове рак, диабет тип 2 и наднормено тегло.

Изследванията върху ефектите на пребиотичните и пробиотичните газирани напитки все още се развиват

Важно да се отбележи, че изследванията върху пробиотиците и пребиотиците все още се развиват и са необходими повече проучвания, за да се разберат напълно техните потенциални ползи за здравето.

Междувременно, ако решите да пиете пробиотична или пребиотична напитка, експертите съветват да избирате марки с естествени съставки и без добавени захари, например комбуча.

Що се отнася до това дали трябва да ги консумирате всеки ден или не, експертите споменават, че няма ясен отговор, тъй като зависи от различни фактори, включително цялостната ви диета, начин на живот и здравни цели.

Редица експерти обаче са съгласни, че в умерени количества те като цяло са безопасни за повечето хора.

Начини, по които можете да подобрите здравето на червата си

Като се има предвид, че не е напълно ясно колко полезни са пробиотичните и пребиотичните газирани напитки, може да се замислите дали трябва да ги консумирате.

Има обаче и други начини, по които според здравните експерти можете да подобрите здравето на червата си.

Ключова е диета съдържаща храни богати на фибри и ниско съдържание на преработени храни с високо съдържание на захар и мазнини. Междувременно едно проучване предполага, че яденето на ферментирали храни като кефир, кисело мляко и кисело зеле може да подобри микробиома на червата.

Научните изследвания непрекъснато показват, че разнообразната и добре балансирана диета е най-добрият начин да поддържате червата и цялостното си здраве.

Средиземноморската диета, която е съсредоточена около плодове, зеленчуци, екстра върджин зехтин, ядки, бобови растения и пълнозърнести храни, е свързана с голям брой ползи за здравето, включително превенцията на много заболявания, следователно можете да поддържате цялостното си здраве, следвайки такъв хранителен модел.

Заключение

Екслертите смятат, че пробиотичните и пребиотичните газирани напитки са полезни както за червата, така и за цялостното здраве.

Те могат да ви помогнат да приемате препоръчителното дневно количество фибри, но не трябва да действат като заместител на богати на хранителни вещества храни и напитки.

Нито едно питие или храна не може да замени разнообразното и добре балансирано здравословно хранене.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: