Най-добрата диета за диабет тип 2

Най-добрата диета за диабет тип 2

Поддържането на балансирана диета е от съществено значение за управлението на нивата на кръвната захар и теглото, ако имате диабет тип 2.

Постигането на по-здравословно тегло чрез подходящ план за хранене може потенциално да намали риска от усложнения като увреждане на нервите, сърдечни заболявания и инсулт.

Продължавайте да четете, за да научите повече за това как различните диети и модели на хранене може да ви даде представа за тяхното въздействие върху вашето здраве и тяхната ефективност при управлението на диабет тип 2.

реклама

Храни за ядене при диабет тип 2

Изборът на начин на хранене, който отговаря на вашите здравословни нужди, е от решаващо значение за управлението на диабет тип 2.

Изберете диета, богата на хранителни вещества, за да осигурите основни фибри, витамини и минерали.

Включването на полезни за сърцето мазнини, като мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, може да допринесе за понижаване на нивата на холестерола и поддържане на здравето на сърцето.

Наблягането на храни с високо съдържание на фибри подобрява управлението на кръвната захар и насърчава усещането за ситост, намалявайки вероятността от ненужно ядене.

Уверете се, че вашата диета включва разнообразие от питателни храни, което я прави устойчива и лесна за спазване. Избягвайте прекалено ограничаващи планове, които може да не отговарят на начина ви на живот в дългосрочен план.

Ето примери за богати на хранителни вещества храни, които да включите в диетата си:

 • Плодове (ябълки, портокали, горски плодове, пъпеши, круши, праскови)
 • Зеленчуци (броколи, карфиол, спанак, краставици, тиквички)
 • Пълнозърнести храни (киноа, овес, кафяв ориз, фаро)
 • Бобови растения (боб, леща, нахут)
 • Ядки (бадеми, орехи, шамфъстък, макадамия, кашу)
 • Семена (семена от чиа, тиквени семки, ленени семена, конопени семена)
 • Богати на протеини храни (птиче месо без кожа, морски дарове, постни парчета червено месо, тофу, темпе)
 • Полезни за сърцето мазнини (зехтин, авокадо, рапично масло, сусамово масло)
 • Напитки (вода, черно кафе, неподсладен чай, зеленчуков сок)

Храни, които трябва да се избягват при диабет тип 2

Въпреки че не е необходимо да се избягват изцяло определени храни при диабет тип 2, фокусирането върху богатите на хранителни вещества опции е от съществено значение.

Богатите на хранителни вещества храни са богати на витамини и минерали, с по-ниски количества мазнини, захар и холестерол.

Ограничаването на приема на храни с високо съдържание на наситени мазнини, трансмазнини и добавена захар подпомага по-доброто управление на кръвната захар и помага за предотвратяване на усложнения, свързани с диабета.

Ето някои храни, които трябва да ограничите:

 • Тлъсто месо (тлъсти парчета свинско, говеждо и агнешко месо, птича кожа, тъмно пилешко месо)
 • Пълномаслени млечни продукти (пълномаслено мляко, масло, сирене, сметана)
 • Сладкиши (бонбони, бисквити, печива, сладолед, десерти)
 • Подсладени със захар напитки (сок, сода, сладък чай, спортни напитки)
 • Подсладители (трапезна захар, кафява захар, мед, кленов сироп, меласа)
 • Преработени храни (чипс, пуканки за микровълнова печка, преработено месо, полуфабрикати)
 • Трансмазнини (зеленчукова мазнина, пържени храни, сметана за кафе без млечни продукти, частично хидрогенирано масло)

Броене на въглехидрати при диабет тип 2

Броенето на въглехидрати е ефективен метод за управление на нивата на кръвната захар.

Този подход включва изчисляване на грамовете въглехидрати, консумирани по време на всяко хранене.

С внимателно проследяване можете да определите необходимия прием на въглехидрати, за да поддържате безопасни нива на кръвната захар, особено когато използвате инсулинови инжекции.

Различни храни съдържат въглехидрати, включително:

 • Зърна и зърнени храни като пшеница, ориз и други
 • Бобови растения като сушен боб и леща
 • Нишестени зеленчуци като картофи
 • Плодове и плодови сокове
 • Млечни продукти като мляко и кисело мляко
 • Преработени закуски, десерти и подсладени напитки

Има множество книги и онлайн ресурси, за да научите за съдържанието на въглехидрати в обичайните храни.

Освен това хранителните етикети върху пакетираните и преработените храни предоставят информация за грамовете въглехидрати.

Какви са плюсовете и минусите на кето диетата при диабет тип 2?

Кето диетата е диета с ниско съдържание на въглехидрати, която дава приоритет на храни с високо съдържание на протеини и мазнини, като месо, птиче месо, морски дарове, яйца, сирене, ядки и семена. Освен това са включени зеленчуци без скорбяла като броколи, карфиол, зеле, зеле и листни зеленчуци.

Тази диета ограничава приема на храни с високо съдържание на въглехидрати, като зърнени храни, бобови растения, кореноплодни зеленчуци, плодове и сладкиши, като обикновено ограничава консумацията на въглехидрати до между 20 и 50 грама на ден.

Според преглед от 2017 г. на девет проучвания, диетите с ниско съдържание на въглехидрати, включително кетогенната диета, могат да подобрят управлението на кръвната захар при хора с диабет тип 2 и да доведат до положителни промени в нивата на триглицеридите и HDL (добрия) холестерол.

Друго проучване през 2018 г. подкрепи тези констатации, предполагайки, че кетогенната диета може да подобри нивата на кръвната захар и да намали инсулиновата резистентност.

реклама

Въпреки това е важно да имате предвид потенциалното увеличаване на приема на наситени мазнини, особено ако избирате храни, богати на протеини, като червено месо, тлъсто свинско месо и високомаслено сирене. За да смекчите това, можете да ограничите консумацията на тези източници.

Предизвикателство на кето диетата е осигуряването на адекватен прием на фибри, тъй като той обикновено е по-нисък. За да се справят с това, хората на кето диета трябва да включват богати на фибри опции като ядки, семена и листни зеленчуци в храната си.

Въпреки тези потенциални ползи са необходими повече изследвания, за да се разберат напълно дългосрочните предимства и рискове, свързани с кето диетата и други подходи за хранене с ниско съдържание на въглехидрати.

Полезна ли е средиземноморската диета при диабет тип 2?

Средиземноморската диета се характеризира с акцент върху храни на растителна основа, включително плодове, зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести храни, ядки, семена и зехтин. Червеното месо е ограничено, а диетата включва малки порции риба, птиче месо, яйца и млечни продукти.

Този хранителен режим е проектиран да бъде богат на основни хранителни вещества като витамини, минерали, фибри и здравословни мазнини, като същевременно е с ниско съдържание на холестерол, наситени мазнини, трансмазнини и добавени захари.

Преглед на изследване от 2014 г. установи, че хората с диабет тип 2, които следват средиземноморската диета, са склонни да изпитват по-ниски нива на кръвната захар в сравнение с тези, които следват стандартна диета. Освен това средиземноморската диета се свързва с намаляване на теглото и по-ниски нива на холестерол и кръвно налягане.

Освен това, преглед от 2017 г. предполага, че придържането към средиземноморската диета в дългосрочен план може да бъде свързано с 20-23 процента по-нисък риск от развитие на диабет тип 2 и 28-30 процента по-нисък риск от проблеми, свързани със сърцето.

Полезна ли е диетата DASH при диабет тип 2?

Диетата DASH, съкращение от Dietary Approaches to Stop Hypertension, е предназначена за понижаване на кръвното налягане.

Подобно на средиземноморската диета, диетата DASH набляга на растителни храни като плодове, зеленчуци, сушени бобови растения, пълнозърнести храни, ядки и семена.

Тя също така включва риба, птиче месо и нискомаслени млечни продукти, като същевременно ограничава червеното месо, сладкиши и храни с високо съдържание на наситени мазнини, натрий или добавена захар.

Преглед от 2017 г. предполага, че диетата DASH може да е богат на хранителни вещества и устойчив хранителен план за хора с диабет тип 2.

Този диетичен подход може да допринесе за намаляване на кръвното налягане, холестерола в кръвта, инсулиновата резистентност и телесното тегло.

Освен това, проучване от 2019 г., включващо 80 души с диабет тип 2, установи, че спазването на диетата DASH в продължение на 12 седмици води до значително намаляване на нивата на холестерола и триглицеридите.

Тези подобрения могат да допринесат за защита срещу дългосрочни усложнения, свързани с диабета.

Мога ли да следвам вегетарианска или веганска диета с диабет тип 2?

Вегетарианските диети изключват червеното месо и домашните птици, а веган диетата отива крачка напред, като избягва всички животински продукти, включително месо, домашни птици, морски дарове, яйца и млечни продукти.

И двете диети наблягат на растителни източници на протеини, като:

 • тофу
 • темпе
 • боб
 • леща
 • ядки
 • семена
 • зърнени храни, заедно с разнообразен набор от плодове и зеленчуци.

Докато вегетарианците обикновено включват яйца и млечни продукти, веганите не го правят.

Преглед от 2014 г. на шест проучвания, показва, че вегетарианските диети са свързани с по-ниски нива на кръвната захар на гладно и подобрено дългосрочно управление на кръвната захар.

Освен това, преглед от 2018 г. предполага, че увеличаването на храните на растителна основа и намаляването на животинските продукти може да намали риска от инсулинова резистентност, преддиабет и диабет.

Важно е да се отбележи, че не всички вегетариански или вегански диети са еднакво питателни и хората могат да се сблъскат с предизвикателства при получаването на основни хранителни вещества като протеини, витамини и минерали.

За да осигурите оптимално здраве, докато следвате вегетарианска или веганска диета с диабет тип 2, препоръчително е да консумирате разнообразна гама от храни, като е необходимо, да потърсите насоки от диетолог, който може да ви помогне да планирате ястия, които отговарят на хранителните изисквания.

Заключение

Независимо от избраната диета или модел на хранене, от съществено значение е да се включи разнообразна гама от богати на хранителни вещества храни и да се спазва контрол на порциите.

Стремете се да намалите приема на наситени мазнини, трансмазнини, храни с високо съдържание на холестерол и добавени захари.

За персонализирани насоки и за разработване на устойчив план за хранене, съобразен с вашите здравословни нужди и начин на живот, се препоръчва консултация с лекар или регистриран диетолог.

Техният опит може да помогне при създаването на хранителна стратегия, която е в съответствие с вашите конкретни цели и поддържа цялостното благосъстояние.

реклама