Помагат ли GLP-1 агонистите за отслабване? Преглед, основан на доказателства

Помагат ли GLP-1 агонистите за отслабване

Отслабването може да бъде предизвикателство за много хора, дори когато следват добре балансирана диета и и редовно правят упражнения. Поради това някои хора може да търсят други методи за подпомагане на загубата на тегло, като лекарства.

Едно популярно лекарство, което наскоро беше одобрено, е семаглутид, който е по-известен с марката Wegovy.

Това лекарство е агонист на GLP-1, който е предназначен да помогне за намаляване на глада и приема на храна, като по този начин потенциално подпомага отслабването.

реклама

Налични са и няколко вида агонисти на GLP-1, много от които понякога се предписват не по предназначение за регулиране на теглото.

Тази статия ви казва всичко, което трябва да знаете за агонистите на GLP-1, включително Wegovy и Ozempic, както и дали тези лекарства могат да помогнат за отслабване.

Как действат GLP-1 лекарствата за отслабване?

GLP-1 агонистите действат като имитират естествено произведен хормон, наречен глюкагоноподобен пептид 1 (GLP-1).

GLP-1 е хормон, който тялото ви произвежда естествено. Той има много роли, но е най-известен с ролята си в регулирането на глада и приема на храна.

Освобождаването на този хормон може да помогне за забавяне на изпразването на стомаха, така че храната остава в стомаха ви по-дълго и вие се чувствате сити по-дълго. Той също така помага за потискането на друг хормон, наречен глюкагон. Това може да ви попречи да се чувствате гладни.

GLP-1 агонистите действат чрез свързване с GLP-1 рецептори, което води до същите ефекти.

Първоначално агонистите на GLP-1 са били използвани за лечение на диабет тип 2. Тези лекарства увеличават освобождаването на инсулин, хормон, който панкреаса ви произвежда. Това помага за премахване на излишната захар от кръвта и по този начин намалява нивата на кръвната захар.

С течение на времето учените забелязали, че GLP-1 агонистите изглежда намаляват апетита и насърчават загубата на тегло. По този начин те започнаха да изучават употребата на GLP-1 агонисти като лекарства за отслабване.

Важно е да имате предвид, че някои лекарства, като Wegovy, са специално направени и одобрени като лекарство за отслабване. Междувременно други агонисти на GLP-1, като Оземпик, всъщност са предназначени за лечение на диабет тип 2.

Лекарите обикновено предписват тези лекарства заедно с други интервенции за отслабване, като нискокалорична диета и редовни упражнения, за насърчаване на управлението на теглото.

Какво друго влияе на теглото ви?

Лекарствата за отслабване обикновено се фокусират върху намаляване на апетита.

Често срещано погрешно схващане е, че преяждането е единствената причина за по-високото телесно тегло и това, че яденето на по-малко ще доведе до загуба на тегло. Приемът на храна обаче не е единственият фактор, който влияе върху теглото.

Вашето тегло и способността на тялото ви да го променя също може да бъде повлияно от генетика, пол, хормони, лекарства, здравословни състояния, нива на стрескачество на съня, физическа активност, възраст, диета или умишлена промяна на теглото и други фактори.

GLP-1 агонисти, одобрени за отслабване

Уегови

 • Какво представлява: Wegovy (семаглутид) е лекарство, което е одобрено  за употреба като лекарство за отслабване през 2021 г.
 • Как действа: Wegovy е инжекция, която се поставя веднъж седмично. През първите 16 седмици получавате по-малки дози, обикновено между 0,25 милиграма и 1,7 мг. Ако се понася, можете да продължите със седмична поддържаща доза от 2,4 мг, докато поддържа загубата на тегло.

Ефикасност

Преглед на проучване от 2021 година установи, че приемането на 2,4 мг Wegovy веднъж седмично води до намаляване на теглото.

В две проучвания, едното с 803 участници и другото, включващо 1961 участници със затлъстяване, тези, които приемат 2,4 мг Wegovy седмично, са имали съответно средно 7,9% или 14,9% намаление на телесното тегло.

За сравнение, тези в групата на плацебо, които са следвали същата диета и предписания за упражнения, или наддават на тегло, или губят по-малко тегло от тези, приемащи Wegovy.

В първото проучване си струва да се отбележи, че групата на лечение също е имала значително намаление на обиколката на талията, нивата на хемоглобин A1C (HbA1c), систолното кръвно налягане, общия холестерол и триглицеридите.

Имайте предвид обаче, че учените, провеждащи и двете проучвания, са получили финансиране от Novo Nordisk, производителя на Wegovy. Това означава, че има потенциал за пристрастност и конфликт на интереси.

Проучване от 2022 година сравнява Wegovy (семаглутид) със Saxenda (лираглутид), друг агонист на GLP-1, обхващащо 338 участници, като те бяха разделени на четири групи: Wegovy (2,4 мг седмично), лираглутид (3 мг дневно) и две плацебо групи. Всички групи също направиха промени в диетата и навиците си за упражнения.

След 68 седмици групата на Wegovy има средна загуба на тегло от 15,8%, докато групата с лираглутид има средна загуба на тегло от 6,4%. Авторите предположиха, че Wegovy може по-добре да намали апетита и глада, което води до по-малък прием на храна.

Саксенда

 • Какво представлява: Saxenda (лираглутид) е инжекционен GLP-1 агонист, който се предписва за регулиране на теглото. Трябва да се използва в комбинация с диета и упражнения и е одобрен за възрастни със затлъстяване или наднормено тегло. През 2020 година лекарството беше одобрено за управление на теглото при деца на възраст 12 и повече години със затлъстяване.
 • Как действа: Препоръчителната доза на Saxenda е 3 мг на ден. Трябва да се започне с начална доза от 0,6 мг на ден и да се повишава на седмични интервали до достигане на препоръчваната доза.

Ефикасност

Множество проучвания показват, че Saxenda може да бъде ефективно лекарство за отслабване.

Всъщност проучване от 2021 година при 169 души със затлъстяване установи, че 62,1% са загубили поне 5% от телесното си тегло за период от 6 месеца, докато са приемали лираглутид. Нещо повече, приблизително 17,2% от участниците, приемащи лираглутид, са имали поне 10% намаление на телесното тегло.

Друго скорошно проучване при 277 души показа, че приемането на 3 мг лираглутид на ден е довело до средна загуба на тегло от 4,1 килограма след 7 месеца, или около 4,2%.

Имайте предвид обаче, че това проучване е финансирано от Novo Nordisk, производителят на Saxenda.

Освен това, въпреки че Saxenda не е одобрен за лечение на диабет тип 2, някои изследвания предполагат, че той може също да подпомогне управлението на кръвната захар.

GLP-1 агонисти, предназначени за лечение на диабет тип 2

Оземпик

 • Какво представлява: Ozempic (семаглутид) е инжекция, одобрена за подобряване на управлението на кръвната захар при възрастни с диабет тип 2. Въпреки че е същото лекарство като Wegovy, Ozempic се предлага в по-ниска доза и не е тестван специално за загуба на тегло.
 • Как действа: Това е инжекционно лекарство, което се прилага веднъж седмично. Обикновено се препоръчва да се започне с доза от 0,25 мг веднъж седмично и след това да се увеличи до 0,5 мг след 4 седмици. Ако е препоръчано от лекар, седмичната доза може да се увеличи до 1 мг на седмица.

Ефикасност

Много проучвания са установили, че Ozempic може да бъде полезен за управление на диабет и насърчаване на загуба на тегло.

Например, проучване от 2018 година при хора с диабет тип 2 установи, че както високите (1 мг седмично), така и ниските (0,5 мг седмично) дози Ozempic са по-ефективни от Trulicity (дулаглутид), друг GLP-1 агонист, за подобряване на управление на кръвната захар и намаляване на телесното тегло.

Проучване от 2019 година при 577 души с диабет тип 2 сравнява ефектите на Ozempic (1 мг на седмица) и Victoza (лираглутид), GLP-1 агонист, който се прилага веднъж дневно.

Ozempic не само беше по-ефективен за подобряване на дългосрочното управление на кръвната захар в сравнение с Victoza, но участниците, които приемаха Ozempic, също загубиха над три пъти повече тегло в хода на 30-седмичното проучване.

Имайте предвид обаче, че и двете проучвания са получили финансиране от Novo Nordisk, производителят на Ozempic.

Рибелсус

 • Какво представлява: Rybelsus (семаглутид) е перорално лекарство, което е одобрено за лечение на възрастни с диабет тип 2, заедно с диета и упражнения. Наскоро беше одобрен и като лечение от първа линия за възрастни с диабет тип 2, които не са използвали други лечения за диабет.
 • Как действа: Rybelsus трябва да се приема с малко количество вода най-малко 30 минути преди консумация на каквито и да е храни, напитки или перорални лекарства. Препоръчително е да започнете с 3 мг дневно в продължение на 30 дни и след това да увеличите до 7 мг дневно. Ако е необходимо, дозата може по-късно да се увеличи до 14 мг на ден след 30 дни.

Ефективност

Едно проучване от 2019 година сравнява ефективността на пероралния семаглутид (14 мг), лираглутид (1,8 мг) и плацебо при 711 души с диабет тип 2.

Както семаглутид, така и лираглутид са еднакво ефективни при намаляване на нивата на HbA1c. Въпреки това, тези, които са приемали семаглутид, са загубили значително повече телесно тегло след 26 седмици, отколкото тези, които са приемали лираглутид или плацебо.

Според преглед от 2019 година от 11 проучвания, пероралният семаглутид превъзхожда няколко други лекарства за диабет (включително лираглутид) при подобряване на нивата на HbA1c и намаляване на телесното тегло.

В сравнение с плацебо, той също така намалява риска от преждевременна смърт поради всякакви причини, включително сърдечни заболявания.

Въпреки това е важно да се отбележи, че и двете проучвания са финансирани от производителя на Rybelsus.

Трулисити

 • Какво представлява: Trulicity (дулаглутид) е инжекционно лекарство, което се предписва заедно с диета и упражнения за лечение на диабет тип 2 при възрастни.
 • Как действа: Trulicity се прилага чрез инжекция веднъж седмично. Обикновено се започва с доза от 0,75 мг веднъж седмично, която може да бъде увеличена до 1,5 мг веднъж седмично, ако е препоръчано от лекар.

Ефективност

Едно проучване от 2020 година при 1307 души, приемащи дулаглутид, установи, че той е ефективен за намаляване на HbA1c с 1% и намаляване на телесното тегло средно с 2,9 кг по време на период на проследяване до 30 месеца.

Проучване от 2021 година, което получи финансиране от множество фармацевтични компании, показа, че хората с диабет, приемащи 1,5 мг, 3 мг или 4,5 мг дулаглутид, са имали средна загуба на тегло от 3,1 кг, 4 кг или съответно 4,7 кг след 36 седмици.

Нещо повече, един преглед от 2016 година на шест проучвания показва, че 57%–88% и 43%–84% от хората, лекувани съответно с 1,5 мг и 0,75 мг дулаглутид, са имали значителна загуба на тегло.

Прегледът също така установи дозозависим ефект на дулаглутид върху нивата на HbA1c, което означава, че може да бъде полезен и за управление на кръвната захар.

Имайте предвид обаче, че това проучване е финансирано от Eli Lilly – производителят на Trulicity – и други фармацевтични компании.

Байета

 • Какво представлява: Byetta (екзенатид) е лекарство, използвано за лечение на диабет, което се прилага чрез инжекция. Подобно на някои други видове агонисти на GLP-1, то трябва да се комбинира с диета и упражнения, за да се управляват нивата на кръвната захар.
 • Как действа: Byetta трябва да се инжектира в рамките на 60 минути преди сутрешното и вечерното хранене или двете основни хранения за деня. Препоръчителната начална доза е 5 микрограма два пъти дневно, която може да бъде увеличена до 10 mcg два пъти дневно след 1 месец, ако е необходимо.

Ефективност

Въпреки че Byetta е одобрен за лечение на диабет тип 2, някои изследвания показват, че може да бъде полезен и за отслабване и управление на апетита.

Например, един преглед от 2016 година на шест проучвания оценява ефектите на екзенатид при хора с наднормено тегло или затлъстяване без диабет.

Интересното е, че екзенатид води до значително по-голямо намаляване на телесното тегло, ИТМ и коремните мазнини в сравнение с контролната група, независимо от дозировката.

Друго проучване от 2016 година при млади възрастни и юноши с наднормено тегло и синдром на Prader-Willi, генетично състояние, свързано със затлъстяването, установи, че приемането на екзенатид намалява апетита само след 1 месец и подобрява дългосрочното управление на кръвната захар.

Трябва да се отбележи, че не причинява никакви краткосрочни промени в телесното тегло или ИТМ. Изследователите обаче отбелязват, че са необходими по-дългосрочни изследвания.

Бидуреон BCise

 • Какво представлява: Bydureon BCise (екзенатид с удължено освобождаване) е инжекционно лекарство, което се предписва за подобряване на управлението на кръвната захар при хора с диабет тип 2. Трябва да се комбинира с други промени в начина на живот, включително диета и физическа активност.
 • Как действа: Препоръчва се да се инжектират 2 мг Bydureon BCise веднъж седмично. Може да се приема по всяко време на деня и трябва да се приложи веднага след приготвяне на дозата.

Ефективност

В 12-седмично проучване от 2021 година, съчетаването на 2 мг Bydureon BCise на седмица с метформин е по-ефективно от метформин самостоятелно за намаляване на телесното тегло, ИТМ и коремните мазнини и подобряване на инсулиновата чувствителност при жени с наднормено тегло или затлъстяване и синдром на поликистозни яйчници (PCOS).

Един преглед от 2013 година също отбелязва, че Bydureon BCise може да намали нивата на HbA1c с 1,6% и може да причини по-малко храносмилателни странични ефекти от Byetta, което е същото лекарство, прилагано два пъти дневно, а не веднъж седмично.

От друга страна, преглед от 2015 година, сравняващ ефективността на няколко вида агонисти на GLP-1, заключава, че лираглутид и екзенатид веднъж дневно (Byetta) са свързани с по-голямо намаляване на теглото в сравнение с други видове агонисти на GLP-1, включително Bydureon BCise.

Мунджаро

 • Какво представлява: Mounjaro (тирзепатид) е инжекционно лекарство, което наскоро беше одобрено от FDA за подобряване на управлението на кръвната захар, когато се използва заедно с диета и упражнения при възрастни с диабет тип 2.
 • Как действа: Препоръчваната начална доза за Mounjaro е 2,5 мг, която трябва да се прилага веднъж седмично. След 4 седмици можете да увеличите дозата до 5 мг на седмица. Ако е необходимо, можете да увеличите дозата на стъпки от 2,5 мг след 4 седмици, както е указано, до максимална доза от 15 мг веднъж седмично.

Ефективност

Няколко проучвания са установили, че Mounjaro може да бъде полезен за управление на теглото.

Например, едно проучване от 2022 г. разглежда ефектите от 5 мг, 10 мг и 15 мг тирзепатид веднъж седмично при хора със затлъстяване или наднормено тегло и поне едно състояние, свързано с теглото.

След 72 седмици средната загуба на тегло е 15% за тези, приемащи 5 мг на седмица, 19,5% за тези, приемащи 10 мг на седмица, и 20,9% за тези, приемащи 15 мг на седмица.

Проучване от 2022 година при 259 души има подобни открития, съобщавайки, че приемането на тирзепатид в продължение на 26 седмици е ефективно за намаляване на телесното тегло, подобряване на управлението на кръвната захар и промяна на нивата на определени вещества, свързани с диабет тип 2 и други метаболитни състояния.

Имайте предвид, че и двете проучвания са финансирани от производителя на Mounjaro.

Кой може да се възползва от GLP-1 лекарствата?

Здравните специалисти могат да предписват агонисти на GLP-1 на хора с първоначален ИТМ 30 или по-висок или хора с ИТМ 27 или по-висок и поне едно здравословно състояние, свързано с теглото, като:

 • диабет тип 2
 • преддиабет
 • високо кръвно налягане
 • висок холестерол
 • сърдечно заболяване
 • неалкохолно мастно чернодробно заболяване
 • обструктивна сънна апнея
 • PCOS

Обикновено тези лекарства се предписват само след като някой е опитал други методи за отслабване, като диета за отслабване и упражнения, без успех.

Имайте предвид, че тези лекарства трябва да се използват заедно с други промени в начина на живот, включително промени в диетата и редовната физическа активност.

Лекар или друг доверен здравен специалист може да ви помогне да определите дали агонистът на GLP-1 може да бъде от полза за вас, в зависимост от вашите здравословни проблеми и цели.

Кой не трябва да приема GLP-1 агонисти?

Тези, които не трябва да приемат GLP-1 агонисти, включват:

 • бременни, кърмещи или тези, които планират да забременеят
 • тези с анамнеза за рак на щитовидната жлеза или панкреатит
 • хората, които са алергични или чувствителни към семаглутид
 • хора със синдром на множествена ендокринна неоплазия (MEN) тип 2

Лекарствата за отслабване не се препоръчват на хора с минали или активни хранителни разстройства.

Освен това не се препоръчва да се приемат множество GLP-1 агонисти без консултация със здравен специалист, тъй като не е ясно как те могат да си взаимодействат. Освен това е важно да обсъдите внимателно всички други лекарства, които може да приемате, с предписващия медицински специалист.

Потенциални странични ефекти на GLP-1 агонисти

Въпреки че агонистите на GLP-1, като Wegovy, могат да поддържат загуба на тегло, важно е да сте наясно с възможните странични ефекти:

 • гадене
 • повръщане
 • стомашни болки
 • главоболие
 • умора
 • световъртеж
 • запек или диария
 • киселини, лошо храносмилане или ГЕРБ (гастроезофагеална рефлуксна болест)
 • ниска кръвна захар при хора с диабет тип 2
 • подуване на корема, оригване и метеоризъм
 • промени в настроението
 • лекарствени взаимодействия

По-рядко срещаните, но по-тежки нежелани реакции включват:

 • алергична реакция (анафилаксия)
 • остър панкреатит
 • остра холелитиаза (жлъчни камъни)
 • остра бъбречна травма
 • диабетна ретинопатия при хора с диабет тип 2
 • промени в сърдечната честота
 • суицидно поведение
 • риск от С-клетъчни тумори на щитовидната жлеза

В крайна сметка е важно да обсъдите всички притеснения, които имате, със здравен специалист, за да сте сигурни, че продуктът е подходящ за вас.

Алтернативи на агонистите на GLP-1 за отслабване

Ако искате да отслабнете, без да използвате лекарства, има много стратегии, които можете да опитате, като например следното:

 • Правете повече домашно приготвени ястия: Намаляването на преработените храни и храната за вкъщи може да намали консумацията на калории.
 • Яжте повече фибри и протеини: Фибрите и протеините могат да помогнат за увеличаване на ситостта, тъй като храните с високо съдържание на тези вещества отнемат повече време за храносмилане.
 • Ограничете добавените захари: Калориите от добавени захари – особено от сладки напитки – могат да се натрупат бързо. Може да искате да изберете вода или нискокалорични напитки по-често.
 • Увеличете физическата си активност: движението на тялото ви помага да изгаряте повече калории и може да подобри други аспекти на вашето физическо и психическо благополучие.
 • Спете достатъчно: Липсата на сън може да допринесе за избора на по-малко качествена храна и намаляване на физическата активност. Освен това сънят ви помага да се възстановите и да се чувствате по най-добрия начин, както физически, така и емоционално.
 • Работете с регистриран диетолог: Регистрираните диетолози са специалисти по хранене и могат да работят с вас, за да идентифицират положителни, насърчаващи здравето храни за подпомагане на загубата на тегло.
 • Работете с други здравни специалисти: Теглото може да е само едно парче от пъзела на вашето здраве. Работата в тясно сътрудничество с обучен професионалист – като физиотерапевт, психолог или ендокринолог, в зависимост от вашите нужди.

Често задавани въпроси

Ето някои въпроси, които хората често задават относно приема на GLP-1 агонисти за отслабване.

Кой GLP-1 агонист е одобрен за отслабване?
Wegovy и Saxenda са единствените GLP-1 агонисти, одобрени като лекарства за отслабване.

GLP-1 агонистите потискат ли апетита?
Доказано е, че агонистите на GLP-1, като Wegovy, потискат апетита, което може да доведе до намален прием на храна.

Заключение

Има няколко вида агонисти на GLP-1, които спомагат за насърчаване на усещането за ситост, като забавят изпразването на стомаха и намаляват нивата на хормоните на глада.

Wegovy и Saxenda са одобрени за контрол на теглото. Междувременно други GLP-1 лекарства са одобрени за лечение на диабет тип 2, но те могат да бъдат предписани не по предназначение за загуба на тегло.

Многобройни проучвания са установили, че агонистите на GLP-1 могат да бъдат ефективни за загуба на тегло, особено когато се комбинират с диета с намалено съдържание на калории и упражнения.

Въпреки това повечето проучвания, отчитащи положителни резултати, са финансирани от производителите на тези лекарства. Това означава, че има място за потенциални пристрастия и конфликт на интереси в изследването.

Освен това агонистите на GLP-1 не са за всеки и могат да доведат до нежелани странични ефекти. Ето защо е важно да обсъдите плюсовете и минусите със здравен специалист.

Ако се интересувате повече от стратегии за отслабване, които не включват лекарства, помислете дали да не опитате различни здравословни навици, които могат да помогнат за поддържане на значима загуба на тегло.

Може да опитате да ядете повече фибри и протеини, да ядете по-малко преработени храни, да увеличите физическата си активност, да потърсите здравословни начини за управление на нивата на стрес или да спите достатъчно.

Прочети още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Виж още: