Всичко което трябва да знаете за райската ябълка

райска ябълка

Райската ябълка е националният плод на Япония. Те обикновено са предвестници на зимата и зреят между септември и декември. 

Жълто-оранжевите, до червени плодове, наречени райска ябълка, са известни със своя сладък, подобен на мед вкус. Тези плодове са добър източник на калий, фосфор и витамин С.

Въпреки че съществуват много видове, сортовете Hachiya и Fuyu са сред най-популярните.

реклама

Тази статия ще разгледа видовете и ползите от плодовете на Райска ябълка, тяхното хранително съдържание и как да ги включите в диетата.

Какво представлява райската ябълка?

Райска ябълка (pərˈsɪmən) е вид ядлив плод от няколко вида дървета от рода Diospyros. Те се отглеждат на различни места по света от хиляди години заради вкусните си плодове.

Райските ябълки се консумират пресни като десертни плодове или се задушават или варят на конфитюр.

Японската райска ябълка ( Diospyros kaki ), важен и широко отглеждан плод в Китай и Япония, където е известен като „каки“, ​​е въведен за отглеждане във Франция и други средиземноморски страни през 19 век.

Плодът с диаметър 5–8 см или повече, на цвят варира от жълт до червен, донякъде прилича на домат на външен вид. Плодовете са силно стипчиви, докато омекнат, с изключение на сорта Fuyu.

Видове райска ябълка

видове-раска-ябълка

Най-популярните два вида райска ябълка са – азиатска и американска. 

Американските райски ябълки са склонни да растат диви. Diospyros kaki, японската райска ябълка, е видът, който хората обикновено виждат в магазините.

Има два популярни вида японска райска ябълка:

 • Hachiya: Този вид Райска ябълка е с форма на жълъд и стипчив вкус поради високото си съдържание на танин. Hachiya е най-добре да се яде, когато е узряла или презряла. Те имат лъскава, наситено оранжево-червена кора и тъмно жълта пулпа с черни ивици. Те имат малко или нямат семена.
 • Fuyu: Този вид райска ябълка е с форма на домат и не е стипчива, така че човек може да я яде, когато е още твърда или недостатъчно узряла. Кората им е наситено оранжева и имат светло оранжева пулпа. Те имат малко или нямат семена.

Други видове райска ябълка са:

 • Кадифена райска ябълка (Diospyros discolor). произхожда от Тайван, Филипините и Борнео.
 • Американската райска ябълка (Diospyros virginiana). Родом от източните Съединени щати. Набрани през есента или след първата слана, плодовете му се консумират пресни или в печени изделия.
 • Кавказка райска ябълка (Diospyros lotus). Родом е от Югозападна Азия и Югоизточна Европа. На древните гърци е била известна като „Божи плод“ (Διός πυρόςDiós pŷrós), откъдето идва и научното наименование на рода.

Подвидовете райска ябълка могат да бъдат разделени на две категории: стипчиви райски ябълки, които са негодни за консумация, когато са твърди и трябва да станат изключително узрели и меки, преди да могат да се консумират, и нестипчиви райски ябълки, които могат да се консумират твърди или меки.

Ползи за здравето

райска ябълка ползи

Райската ябълка има различни ползи за здравето, включително:

Богата хранителна стойност

Плодовете на райска ябълка са пълни с хранителни вещества и минерали. Концентрациите им варират между видовете райска ябълка, но повечето видове имат особено високи концентрации на хранителното вещество криптоксантин-бета и минерала калий.

Райските ябълки също са добър източник на фибрифосфор,  калцийвитамин С и витамин А.

Може да е от полза за зрението

Японската райска ябълка е с висока концентрация на витамин А. Консумацията на витамин А е от полза за здравето на очите, като поддържа функциите, които позволяват нормално зрение.

Витамин А също помага на хората да виждат по-добре на тъмно и засилва имунната система.

Пълен с антиоксиданти

Стипчивите сортове райска ябълка показват много висока антиоксидантна активност, която е сравнима с ягодите и боровинките. Това ги прави чудесно допълнение към всяка диета за отслабване.

Антиоксидантите се борят с оксидативния стрес, причинен от свободните радикали. Оксидативният стрес може да има голяма роля в развитието на здравословни проблеми като рак, сърдечно-съдови заболявания, диабет и невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.

Докато тялото произвежда някои от собствените си антиоксиданти, много антиоксиданти идват от храната. Яденето на храни, които съдържат високи концентрации на антиоксиданти, може да помогне за противодействие на отрицателното въздействие на свободните радикали.

Противовъзпалителни свойства

Плодовете на райска ябълка имат противовъзпалителни свойства. Проучване при плъхове установи, че антиоксидантните свойства на райската ябълка вероятно намаляват възпалението, както и увреждането на тъканите.

Съдържанието на витамин С в райската ябълка помага за активиране на противовъзпалителния ефект. Витамин С има връзка с намаляването на ефекта от много заболявания, включително сърдечни заболявания, диабет и рак на простатата.

Богат на фибри

Райските ябълки са с високо съдържание на фибри, особено ако са сушени. Консумирането на фибри може да помогне за понижаване на нивата на „лошия холестерол“ в тялото.

Разтворимите фибри, като тези в райската ябълка, могат да се свържат с холестерола в храносмилателната система и да го отстранят от тялото.

Хранителна информация

райска ябълка

Хранителната информация за сурова японска райска ябълка на 100 грама е както  следва:

 • Калории:  70
 • Въглехидрати:  18.59 гр
 • Белтъчини:  0,58 гр
 • Мазнини:  0,19 гр
 • Фибри:  3,6 гр
 • Витамин А:  81 микрограма еквиваленти на активност на ретинол (RAE)
 • Витамин C:  7,5 мг
 • Бета-каротин : 253 мкг
 • Бета-криптоксантин : 1447 мкг
 • Калий:  161 мг
 • Фосфор:  17 мг
 • Калций:  8 мг
 • Натрий:  1 мг
 • Желязо:  150 мкг

Хранителните стойности на американските райски ябълки са подобни на японските райски ябълки, но имат някои вариации.

Има ли рискове от яденето на райска ябълка?

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: