Съществуват ли естествени заместители на бета блокерите за понижаване на кръвното налягане?

естествени бета-блокери за понижаване на кръвното налягане

Действието на предписаните лекарства бета-блокери е да понижават сърдечната честота. Естествените бета-блокери в обичайните храни, билки и добавки действат по подобен начин. Включването на повече от тези храни или добавки във вашата диета може да насърчи цялостното здраве на сърцето.

Бета-блокерите са често предписвани лекарства за лечение на различни състояния като високо кръвно налягане и неправилен сърдечен ритъм, като висок пулс.

Освен това, тяхната употреба извън етикета включва лечение на тревожност.

реклама

Механизмът на бета-блокерите включва блокиране на ефектите на адреналина (епинефрин), което води до по-бавна сърдечна честота и понижено кръвно налягане.

В допълнение към лекарствата, някои храни, билки и добавки притежават естествени свойства, които могат да действат като „бета-блокери“ и да помогнат за естествено сваляне на високо кръвно налягане.

В тази статия разглеждаме 11 естествени бета-блокери и свързаните рискове от използването на тези алтернативи.

11 Естествени заместители на бета блокерите

Някои храни, билки и добавки имат потенциала да служат като „естествени бета-блокери“, действащи по подобен начин като конвенционалните лекарства за бета-блокери.

Тези естествени алтернативи могат да помогнат за намаляване на възпалението, понижаване на кръвното налягане, облекчаване на тревожността и осигуряване на други полезни ефекти в тялото.

1. Антиоксиданти

Разнообразие от плодове, зеленчуци и храни на растителна основа са богати на антиоксиданти, които играят жизненоважна роля за предотвратяване на възпалителни състояния и имат потенциала да понижават кръвното налягане.

Проучванията показват, че консумацията на богати на антиоксиданти храни, включително пресни плодове и зеленчуци, може да допринесе за намаляване на нивата на кръвното налягане.

2. Калий

Поддържането на достатъчни нива на калий в храната може да помогне за поддържане на ниско кръвно налягане.

Една добре балансирана диета често осигурява достатъчно количество калий за повечето хора. Добрите хранителни източници на калий включват нискомаслени млечни продукти, риба, банани и картофи.

3. L-аргинин

L-аргининът, аминокиселина, допринася за производството на азотен оксид, който може да насърчи разширяването на кръвоносните съдове и потенциално да понижи кръвното налягане.

Проучванията показват, че повишените нива на L-аргинин могат също да намалят хипертонията при плъхове.

Хранителни източници, богати на L-аргинин, включват месо и домашни птици, ядки и семена, както и листни зеленчуци.

4. Чесън (Allium sativum)

Чесънът е широко признат със своите мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, с история на употреба при различни здравословни състояния, включително високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.

Множество проучвания показват, че чесънът може ефективно да понижи кръвното налягане. Освен това, той проявява подобни благоприятни ефекти като бета-блокерите при справяне с други състояния като сърдечни заболявания.

5. Серпентинова рауволфия (Rauwolfia serpentina)

Рауволфия е билкова добавка, традиционно използвана за лечение на хипертония. Състои се от индолови алкалоиди, които са производни на триптофана.

Тази билка има потенциала да понижава кръвното налягане, като намалява способността на тялото да абсорбира норепинефрин, невротрансмитер, участващ в реакцията на тялото „бий се или бягай“. Този механизъм помага за регулиране на нивата на кръвното налягане.

6. Глог (Crataegus sp.)

Глогът е традиционна китайска билка, известна с използването си при лечение на сърдечно-съдови заболявания.

Научните изследвания показват, че глогът показва потенциални ползи за регулиране на кръвното налягане, сърдечен ритъм и управление на симптомите при хора със сърдечна недостатъчност.

7. Дрожди от червен ориз (Monascus purpureus)

Червеният ориз е популярна билкова добавка, използвана за лечение на сърдечно-съдови заболявания. Съдържа съединения, известни като монаколини.

Сред тези съединения, Monacolin K е особено забележителен, тъй като функционира подобно на статините, които се предписват за понижаване на нивата на холестерола. Монаколин К е и най-широко изследваното съединение в червения дрожден ориз.

В клинично изпитване, проведено през 2015 г., е установено, че комбинация от червен дрожден ориз и зехтин подобрява липидния профил при участници с метаболитен синдром.

Важно е да се консултирате с Вашия лекар, преди да вземете червен дрожден ориз, тъй като може да има странични ефекти, подобни на тези, причинени от статините.

Освен това, учените са открили, че нивата на монаколини в червения дрожден ориз могат да варират, което прави несигурно колко монаколин присъства в конкретна добавка от червен дрожден ориз.

8. Берберис (Berberis vulgaris)

Берберисът, традиционно билково лекарство, в миналото се е използвал за лечение на възпалителни и сърдечно-съдови заболявания.

Проучванията при животни показват, че берберисът може ефективно да намали кръвното налягане чрез насочване към специфични възпалителни маркери. Като се има предвид връзката между възпалението и хипертонията, берберисът може да има потенциал да помогне за понижаване на нивата на кръвното налягане.

9. Коензим Q10

Коензим Q10 (CoQ10) е важно съединение, което участва в производството на енергия и осигурява антиоксидантна защита. Недостатъчните нива на CoQ10 са свързани с различни заболявания, включително сърдечни заболявания.

В проучване върху животни, проведено през 2016 г., добавянето на CoQ10 показа потенциал за подобряване на кръвното налягане при плъхове с хипертония, което предполага положително въздействие върху управлението на хипертонията.

10. Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини са категория полиненаситени мастни киселини, които са били подложени на обширни изследвания поради значителното им въздействие върху здравето на сърцето и други ползи за здравето.

Тези полезни мазнини, често наричани „здравословни мазнини“, имат потенциала да понижават кръвното налягане, да инхибират образуването на кръвни съсиреци, да намалят натрупването на плаки в артериите и да облекчат възпалението.

Цялостен преглед на 16 проучвания демонстрира ефективността на EPA и DHA, двата основни вида омега-3 мастни киселини, за подобряване на сърдечно-съдовата функция.

Освен това е доказано, че омега-3 мастните киселини допринасят за намаляване на симптомите на тревожност, според резултатите от изследванията.

11. Магнезий

Магнезият е жизненоважен минерал, който играе решаваща роля в различни метаболитни процеси, включително мускулна контракция и регулиране на нервната система. Проучванията показват, че неадекватните нива на магнезий могат да допринесат за развитието на високо кръвно налягане.

В допълнение, проучванията показват, че добавянето на магнезий може потенциално да намали нивата на тревожност.

Има ли рискове от ползването на естествени заместители на бета блокерите?

Различни храни, които притежават естествени бета-блокерни свойства, могат да допринесат за сваляне на високо кръвно налягане и насърчаване на здравето на сърцето.

Включването на повече плодове, зеленчуци и богати на антиоксиданти храни във вашата диета носи минимални рискове и се насърчава.

Въпреки че повечето витамини и минерали могат безопасно да се консумират чрез ежедневен прием на мултивитамини, важно е да се внимава с билковите добавки, тъй като те могат да взаимодействат отрицателно с лекарствата.

Потърсете съвет от Вашия лекар, преди да започнете какъвто и да е режим на витамини или билкови добавки, особено ако приемате лекарства с рецепта, е от решаващо значение.

От съществено значение е да дадете приоритет на вашата безопасност, като никога не прекъсвате предписаните бета-блокери или други предписани лечения без одобрението на Вашия лекар.

Разгововаряйте с Вашия лекар относно промените в храненето и начина на живот, които могат естествено да помогнат за намаляване на кръвното налягане. С течение на времето вие и вашият лекар може да достигнете точка, в която може да се обмисли намаляване или спиране на бета-блокерите.

Какво лекуват бета-блокерите?

Бета-блокерите обикновено се предписват за различни медицински състояния, включително:

  1. Високо кръвно налягане (хипертония): Тези лекарства забавят сърдечната честота и блокират хормоните, които карат сърцето да изпомпва по-бързо, като по този начин помагат за понижаване на кръвното налягане.
  2. Сърдечен удар: Бета-блокерите се използват след инфаркт, за да намалят дейността на сърцето и да подпомогнат възстановяването.
  3. Сърдечна недостатъчност и болка в гърдите: Бета-блокерите се предписват при сърдечна недостатъчност, тъй като те могат да намалят хормоните, които допринасят за симптомите на сърдечна недостатъчност.
  4. Неправилен сърдечен ритъм (аритмия): Въпреки че обикновено не са първият избор, бета-блокерите могат да помогнат за забавяне на сърдечната честота по време на епизоди на аритмия.
  5. Хипертиреоидизъм: Може да се предписват бета-блокери за контролиране на бързия сърдечен ритъм, свързан със свръхактивна щитовидна жлеза.
  6. Тревожност: Бета-блокерите могат да се предписват не по предназначение, за да се облекчат краткосрочните ефекти на адреналина, освободен по време на тревожни епизоди.
  7. Мигрена: Бета-блокерите могат да помогнат при управлението на причините за мигрена, включително високо кръвно налягане и адреналин. Изследванията показват, че бета-блокерите са ефективни при лечение на мигренозно главоболие.

Заключение

Бета-блокерите са често предписвани лекарства, използвани за лечение на състояния като високо кръвно налягане и тревожност. Те работят, като намаляват въздействието на хормоните на стреса върху сърцето.

По същия начин естествените бета-блокери действат по сравним начин, като помагат за понижаване на кръвното налягане.

Освен това много от тези естествени алтернативи имат потенциала да подобрят цялостното здраве на сърцето. Може да е от полза да включите повече от тези естествени опции във вашата диета или да обмислите добавки.

Важно е да дадете приоритет на здравето си и да се консултирате с Вашия лекар, преди да направите значителни промени в диетата или да въведете нови добавки.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: