Трябва ли да намалим алкохола, за да отслабнем?

Трябва ли да намалим алкохола, за да отслабнем

Ако се опитвате да свалите няколко излишни килограма, добре е да знаете как алкохолa може да повлияе на целите ви за отслабване.

Прекомерната консумация на алкохол трябва да се избягва, тъй като може да доведе до цял набор от вредни физически и социални ефекти.

Ограничаването на приема на алкохол по време на вашата диета за отслабване може да ви помогне да останете по-фокусирани върху целите си.

реклама

Ако не искате да се откажете изцяло от алкохола, изберете нискокалорични варианти и избягвайте напитки с високо съдържание на захар.

Връзката между хората и алкохола

Нашата история с алкохола е дълга и сложна. Приготвяме и пием различни алкохолни напитки от хиляди години. Следи от древен алкохол дори са открити в пещери в съвременен Израел, датиращи от преди повече от 13 000 години.

Пиенето продължава да бъде социална и културно значима дейност за много хора по целия свят.

Въпреки че няма съмнение, че прекомерната консумация има вредни ефекти – от физически и емоционални заболявания до социално-икономически сътресения – има проучвания, които показват, че малки количества червено вино могат да бъдат полезни за здравето на сърцето.

Червеното вино съдържа полифеноли, органично съединение, което поддържа здравето на сърдечния метаболизъм. Не бива обаче да разчитате на червеното вино, за да си набавите полифеноли. Предлагат се и в наситени на цвят плодове като боровинки, ягоди и малини.

Може ли алкохолът да повлияе на загубата на тегло?

Въпреки че са необходими повече проучвания, за да се установи твърда причинно-следствена връзка между алкохола и наддаването на тегло – общоприето е, че умерената до висока консумация не е желателна, особено ако се опитвате да свалите няколко килограма.

Алкохолът е много калоричен

Калоричното съдържание на алкохола е доста високо.

Бира Малка бира от 350 мл. съдържа 153 калории. Някои бутилки крафт бира съдържат над 250 калории, което не е желателно, ако се опитвате да отслабнете.
Спиртни напитки Те са малко по-ниски на калорийния брояч около 100 калории за 50 мл. водка, текила, ром или уиски – но вземете предвид сладките напитки за разредител и ще увеличите това число много по-високо.
Вино Червеното и бялото вино съдържат над 120 калории на чаша от 150 мл.

Табл. 1 (алкохол и отслабване)

Калориите в алкохола често са „празни“

Когато пиете алкохол, калориите често са прости въглехидрати и има малко друга хранителна стойност. Някои вина и бири съдържат витамин B и други микроелементи, докато коктейлите са пълни със захари, предлагащи само „празни“ калории.

Пиенето добавя калории

Важно е колко калории на ден приемате за да може да отслабнете.

Повечето хора обикновено не включват консумацията на алкохол в дневния си калориен прием. Това може да го превърне в скрита бариера за всякакви цели за отслабване.

Вместо да поръчвате алкохолна напитка при следващото си хранене, изберете вода с лимон. Той ще има неутрално въздействие върху броя на калориите, които сте консумирали и няма да попречи на метаболизма на мазнините в тялото ви.

Консумацията на алкохол отпуска задръжките

Когато вече сте изпили няколко напитки, вместо да се приберете пеша и да направите онази здравословна пилешка салата, вие взимате пица и си поръчвате такси. Това ще наруши вашите цели за отслабване.

Пиене на алкохол и коремни мазнини

Проучванията показват връзка между консумацията на алкохол и висцералната мазнина – хормонално активна мазнина, която може да доведе до по-високи рискови фактори за сърдечни заболявания, диабет, атеросклероза и метаболитен синдром.

Хората, които са склонни да натрупват мазнини около средната част на тялото, трябва да имат предвид всички допълнителни калории от алкохола.

Имайте предвид, че не можете да контролирате къде ще се образуват мазнини по тялото ви, но можете да контролирате колко калории консумирате и да направите възможно най-добрия избор, за да управлявате теглото си.

Какъв алкохол мога да пия и пак да отслабна?

Ако искате да продължите да консумирате алкохол, тогава е важно да запомните, че алкохолните напитки варират в количеството калории. Някои от най-известните коктейли, като White Russian, съдържат цели 600 калории.

Най-добре е да се придържате към чисти спиртни напитки като водка или ракия и да изберете вода с лимон или лайм, вместо сок с високо съдържание на фруктоза. Ще получите около 100-120 калории на напитка, в зависимост от вашата мярка.

Умереността е ключова

Отговорното пиене е от първостепенно значение.

В резултат на научни изследвания, които вземат предвид и други фактори на въздействие, се приема, че допустимата алкохолна консумация, с най-голяма вероятност за редуциран риск, е при средна консумация на ден от 10 грама АА (абсолютен алкохол) за жени и 20 грама АА за мъже, като два дни от седмицата трябва да са свободни от консумация на алкохол.

Според консумираното количество алкохол през седмицата, употребата на
алкохол се класифицира като:

  • умеренорискова (до 280 мл АА при мъжете и 140 мл АА при жените);
  • рискова (280-350 мл АА при мъжете и 140-210 мл АА при жените);
  • високорискова (над 350 мл АА при мъжете и 210 мл АА при жените).

Умерената до лека консумация на алкохол няма вероятност да доведе до наддаване на тегло, стига да балансирате приема си със здравословни, питателни цели храни.

Диетичният план с калориен дефицит за отслабване, заедно със стабилен и устойчив план за тренировка, е най-добрият начин да останете на пътя и целите си за отслабване.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: