Уникален експеримент, който би поставил под въпрос общоприетото мнение за храненето и здравето

Уникален експеримент, който би поставил под въпрос общоприетото мнение за храненето и здравето

В началото на 1900 година изследователят на Арктика Vilhjalmur Stefansson живял две години с инуитите в Канада и следвал диета, състояща се почти изцяло от месо.

Той твърди, че никога не се е чувствал по-добре, като здравето му е било внимателно наблюдавано от медицински специалисти по време на експеримента.

Началото

В началото на 1900 година изследователят на Арктика Vilhjalmur Stefansson се заел с уникален експеримент, който би поставил под въпрос общоприетото мнение за храненето и здравето.

реклама

Стефансон, който е от исландски произход, прекарал много години в Арктика, изучавайки инуитите и техния начин на живот. Той останал очарован от диетата им, която се състояла почти изцяло от месо, риба и животински мазнини.

По това време много хора вярвали, че диета с високо съдържание на месо и мазнини е нездравословна и може да доведе до сърдечни заболявания и други здравословни проблеми.

Въпреки това Стефансон бил убеден, че инуитската диета е не само здравословна, но и превъзхожда типичната западна диета, която е с високо съдържание на въглехидрати и преработени храни.

За да провери теорията си, Стефансон решил да живее с инуитите и да следва диета, състояща се почти изцяло от месо. Той наел свой приятел, колега изследовател на име Фредерик Шватка, да се присъедини към него в експеримента. Те прекарали две години, живеейки с инуитите в Канада, като ловували диви животни и ловели риба за да се хранят, както правели и инуитите.

Експериментът бил внимателно наблюдаван от медицински специалисти, които редовно измервали теглото, кръвното налягане и други жизнени показатели на Стефансон и Шватка. За тяхна изненада, изследователите останали в отлично здраве по време на експеримента, а Стефансон твърди, че никога не се е чувствал по-добре.

Заключението на Стефансон

Стефансон документира своя опит в книга, озаглавена „The Fat of the Land“, която е публикувана през 1956 година. В книгата той твърди, че диетата на инуитите е не само здравословна, но също така осигурява всички хранителни вещества, необходими за здравето на човешкото тяло.

Друго заключение, до което Стефансон стигна, беше, че протеина, който приема, не е толкова важен, колкото мазнините.

Той твърди, че западната диета, която е с високо съдържание на въглехидрати и ниско съдържание на мазнини и протеини, е причина за много здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания и затлъстяване.

Експериментът на Стефансон бил противоречив по това време и много експерти отхвърлили твърденията му като неоснователни.

Стефансон дори се оказа, че защитава тезата, че зеленчуците не са необходими за здравословна диета. „Стефансон се бори с гнева на вегетарианците“ е само едно заглавие, публикувано по време на вълната от медийно внимание през 1924 г. „Общото предположение е, че диетата с месо би довела до ревматизъм, подагра и преждевременна старост“, коментира анонимният писател, който също така изрази мнение, че докато мразовитата суровост на живота в Арктика може да направи възможна изцяло месната диета, тя не би била подходяща за някой, който живее в умерена или тропическа зона.

През последните години обаче има нарастващ интерес към диети с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини, като кетогенната диета, които са показали, че са ефективни за отслабване и подобряване на здравословни показатели като нивата на кръвната захар и холестерола.

Въпреки че диетата на инуитите може да не е подходяща или желана за всички, експериментът на Стефансон оспорва конвенционалната мъдрост относно храненето и здравето и показва, че може да има повече от един начин за постигане на оптимално здраве.

Неговият опит също подчертава важността на поставянето под съмнение на установените вярвания и изследването на нови идеи в преследването на знания и разбиране.

Прочети още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: