Какво е Хлорела?

хлорела

Хлорела е ярко зелено водорасло. Едно от основните предимствата на хлорела е, че може да помогне за предотвратяване на увреждане на клетките, което увеличава риска от диабет, сърдечни заболявания, болест на Алцхаймер и някои видове рак.

Това се дължи на високите му нива на антиоксиданти като витамин С, омега-3 мастни киселини и каротеноиди като бета-каротин, които се борят със свободните радикали.

Хлорелата също се счита за „суперхрана„, защото е с високо съдържание на протеин, желязо, диетични фибри, витамини от група В и сложни въглехидрати.

реклама

Използва се за лечение на висок холестерол, менструални спазми, фибромиалгия и депресия, въпреки че няма достатъчно научни доказателства в подкрепа на тези твърдения.

Тази статия описва ползите от хлорела като хранителна добавка, както и възможните рискове, странични ефекти и взаимодействия.

Какво е Хлорела?

Хлорела (Chlorella) е едноклетъчно зелено сладководно водорасло. ( 1 )

Съществуват над 30 вида, но два вида – Chlorella pyrenoidosa и Chlorella vulgaris – се използват най-често в проучванията. ( 2 )

Тъй като хлорела има твърда клетъчна стена, която хората не могат да усвоят, трябва да я приемате като добавка, за да извлечете ползите от нея. ( 3 )

Предлага се под формата на капсули, таблетки, прах и екстракт.

Освен че се използва като хранителна добавка, хлорела се използва и като биодизелово гориво. ( 4 )

Интересното е, че проучванията показват, че може да има много ползи за здравето.

Полезни хранителни вещества във водораслото:

 • Протеин: 50-60% протеин. Нещо повече, съдържа всичките девет незаменими аминокиселини. ( 5 )
 • Витамин B12: Някои разновидности на хлорела може също да съдържат витамин B12, но са необходими повече проучвания. ( 6 )
 • Желязо и витамин С: Хлорелата може да бъде добър източник на желязо. В зависимост от добавката, тя може да осигури между 6–40% от дневните ви нужди. Освен това е отличен източник на витамин С, който ви помага да усвоите желязото. ( 7 )
 • Антиоксиданти: Тези малки зелени клетки осигуряват широк спектър от антиоксиданти.
 • Витамини и минерали: Хлорела осигурява малки количества магнезий, цинк, мед, калий, калций, фолиева киселина и други витамини от група В. ( 8 )
 • Омега-3: Както при другите водорасли, хлорела съдържа малко омега-3. Само 3 грама хлорела доставят 100 мг омега-3. 
 • Фибри: В големи количества хлорела може да бъде добър източник на фибри. Повечето добавки обаче не осигуряват дори 1 грам фибри на доза.

Ползи

Хлорела е добър източник на много хранителни вещества, като протеини, желязо, фибри, въглехидрати, антиоксиданти и др. Поради хранителното си съдържание някои хора твърдят, че може да се използва за редица здравословни състояния.

По-долу са дадени няколко възможни ползи от хлорела и проучванията зад тях.

1. Понижава високия холестерол

Високият холестерол е рисков фактор за сърдечни заболявания. Препоръчват се промени в диетата, за да се намалят нивата на холестерола, когато са високи. Често се предписват и лекарства за лечение на високи нива на холестерол. Въпреки това, има голям интерес към алтернативни начини за намаляване на холестерола.

Има проучвания върху Хлорела, като помощно средство за понижаване на холестерола.

Според проучване от 2014 година, дневна доза от 416 милиграма хлорела подобрява нивата на липидите в кръвта при 62 възрастни с умерено повишен холестерол. Не само се забелязват намаления на общия холестерол, триглицеридите и LDL („лошия“) холестерол, но имаше и повишения на HDL („добрия“) холестерол. ( 5 )

Мета-анализ, публикуван през 2018 година, установи, че добавянето на хлорела в количества от 4 грама дневно в продължение на поне осем седмици значително намалява общия холестерол, LDL-C холестерол, кръвното налягане и кръвната захар в сравнение с плацебо. ( 6 )

По-скорошно проучване, публикувано през 2021 година, установи, че по-малки дози (1500 милиграма на ден) при хора с диабет повлияват положително липидните профили и нивата на кръвната захар. ( 7 )

Друг мета-анализ, публикуван през 2022 година, заключава, че добавките с хлорела намаляват общия и LDL холестерол, но не подобряват триглицеридите или HDL холестерола. Ефектите се наблюдават при 1500 милиграма на ден, докато по-високите дози нямат ефект. ( 8 )

Необходими са повече проучвания, преди да се препоръча добавка с хлорела за висок холестерол. Консултирайте се първо с вашия доставчик на здравни услуги, преди да започнете каквато и да е добавка.

2. Намалява риска от анемия по време на бременност

Нуждите от желязо се увеличават по време на бременност, което понякога води до анемия, ако бременната жена изпадне в дефицит на желязо . Хлорелата се оказва чудесен източник на желязо.

В проучване от 2010 година, учени от Япония са предоставили на 70 бременни дневна доза от 6 грама (6000 милиграма) добавка хлорела или плацебо. Лечението започва от 12 до 18 гестационна седмица и продължава до раждането. ( 9 )

В сравнение с групата на плацебо, хората в проучването, на които е давана хлорела, са имали значително по-високи нива на хемоглобин през втория и третия триместър. Ниските нива на хемоглобина се използват за диагностициране на анемия.

Интересното е, че тези, които са получавали хлорела, също са имали по-ниска честота на оток (подуване на тъканите), протеинурия (белтък в урината) и гестационна хипертония (високо кръвно налягане).

3. Може да помогне при справяне с респираторни заболявания

Управлението на респираторни заболявания като астма и хронична обструктивна белодробна болест често изисква контролиране на възпалението. ( 10 ) ( 11 )

Хлорела има някои компоненти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението, включително множеството си антиоксиданти. ( 12 )

Едно проучване установи, че добавките с хлорела подобряват антиоксидантния статус при пациенти с ХОББ, но това не води до никакви подобрения в способността за дишане. ( 13 )

Необходими са повече проучвания, за да се определи истинският й ефект върху респираторните заболявания, но хлорела може да помогне при възпаление.

4. Помага за поддържане на кръвното налягане под норма

Добавките с хлорела могат да помогнат за насърчаване на здравето на сърцето и бъбреците, което е от съществено значение за нормалното кръвно налягане.

В едно проучване хора с леко високо кръвно налягане са приемали четири грама хлорела дневно в продължение на 12 седмици.

В крайна сметка тези хора са имали по-ниски показания за кръвно налягане от участниците, които са приемали плацебо ( 14 )

Друго малко проучване при мъже показа, че приемането на добавки с хлорела е свързано с по-малко скованост на артериите, фактор, който влияе върху кръвното налягане. ( 15 )

Една теория, обясняваща това, е, че някои от хранителните вещества на хлорела, включително аргинин, калий, калций и омега-3, помагат за защитата на артериите от втвърдяване.

5. Може да подобри аеробната издръжливост

Само едно проучване разглежда ефекта на хлорела върху аеробната издръжливост, но то показва положителен ефект.

Изследователите давали на група млади възрастни шест грама хлорела или плацебо дневно в продължение на четири седмици.

В края на prou`waneto групата с хлорела показа значително подобрена способност да насища белите си дробове с кислород, което е мярка за издръжливост. Групата на плацебо не е имала никакви промени в издръжливостта. ( 16 )

Този ефект може да се дължи на съдържанието на аминокиселина с разклонена верига на хлорела.

Аминокиселините с разклонена верига са колекция от три аминокиселини, за които е установено, че подобряват аеробното представяне в различни проучвания. ( 17 ) ( 18 )

6. Свързва се с тежките метали, подпомагайки детоксикацията

Хлорела получи известност наай-вече заради способността си да помага на тялото за детокс. Всъщност проучвания върху животни показват, че той е ефективен при подпомагане премахването на тежки метали и други вредни съединения от тялото. ( 19 ) ( 20 ) ( 21 )

Тежките метали включват някои елементи, които са основни в малки количества, като желязо и мед, но тези и други тежки метали като кадмий и олово могат да бъдат токсични в по-големи количества.

При животни е установено, че водораслите, включително хлорела, отслабват токсичността на тежките метали в черния дроб, мозъка и бъбреците. ( 22 )

Освен това е доказано, че хлорела помага за намаляване на количеството други вредни химикали, които понякога се срещат в храната. Един от тях е диоксинът, хормонален разрушител, който може да зарази животните в храната. ( 23 ) ( 24 )

Въз основа на тези доказателства изглежда, че хлорела може да помогне за подобряване на естествената способност за прочистване на организма.

Странични ефекти на Хлорела

Хлорела обикновено се счита за безопасна и се понася добре от организма. Въпреки това, хлорела може да причини нежелани реакции, особено през първите няколко седмици от лечението. Те включват: ( 25 )

 • Стомашни болки
 • гадене
 • Газ
 • диария

Освен това са докладвани алергични реакции, включително астма и анафилаксия.

Повечето от тези нежелани реакции обикновено отзвучават, докато тялото ви се адаптира към водораслите.

Предпазни мерки

Не се смята, че хлорела може да причини неблагоприятни ефекти при кърмене. Това обаче може да доведе до позеленяване на кърмата. Ако кърмите или планирате да кърмите, най-добре е да се консултирате с лекар относно употребата на хлорела.

Безопасността на хлорела при деца също не е установена.

Хората, алергични към мухъл, също могат да бъдат алергични към хлорела. За да сте сигурни, вземете по-малка „тестова“ доза хлорела и изчакайте 24 до 48 часа, за да видите дали се развиват симптоми на алергия. Същите опасения важат и ако имате алергия към йод, тъй като хлорела е с особено високо съдържание на йод.

Хлорела също може да причини лоша реакция при хора със заболяване на щитовидната жлеза, като се има предвид, че прекомерният прием на йод може да причини влошаване на хипертиреоидните симптоми или „йоден срив“ при хора с хипотиреоидизъм. ( 26 )

Как да приемате хлорела

Няма насоки за подходяща употреба или количества хлорела, които да приемате.

Дневният прием, вариращ от 3 грама до 10 грама перорално, е най-обичаен. ( 27 )

Никога не превишавайте препоръчаната от производителя доза. Ако не друго, започнете с най-малката възможна доза и я увеличавайте постепенно. Това може да ви помогне да избегнете стомашно-чревни странични ефекти.

Таблетките са най-лесната форма на хлорела за употреба, тъй като дозата е контролирана и постоянна. Ако използвате прах или течност, използвайте точни измервания, за да избегнете предозиране.

Хлорела на прах може да се смесва с вода, сок, кисело мляко и смутита, но имайте предвид, че има леко миризма и вкус на водорасли. Някои хора смятат, че добавянето му към винегрет дресинги, мисо супи, пържени картофи или житна трева може да прикрие миризмата и вкуса.

Готвенето на хлорела не намалява нейната хранителна стойност.

Какво се случва, ако приемам твърде много Хлорела?

Няма много информация за хлорела и дозирането, но може да е по-вероятно да изпитате нежелани реакции, ако приемате твърде много.

Взаимодействия

Хлорела съдържа големи количества витамин К, който може да насърчи съсирването на кръвта и да намали ефикасността на разредителите на кръвта като варфарин. ( 28 )

Ако ви е предписан варфарин, говорете с лекар относно добавките, които приемате (или планирате да приемате), включително хлорела. Лакрят трябва да назначи кръвни изследвания, за да следи колко добре действа варфаринът и може да коригира дозата, ако е необходимо.

Хлорела може да усили ефектите на всякакви фотосенсибилизиращи лекарства (лекарства, които повишават чувствителността към слънчева светлина), излагайки ви на по-голям риск от слънчево изгаряне. Не забравяйте да стоите далеч от слънцето или да използвате слънцезащитни продукти.

Подобни добавки

Спирулина е синьо-зелено водорасло, което съдържа хранителни вещества, включително мастноразтворими витамини, бета каротин и минерали.

Келп (Ламинариалес) е вид кафяво водорасло, което обикновено расте в подводни гори. Той осигурява храна за морския живот, но също така е основна храна за хората.

Източници на хлорела и какво да търсите

Хлорела се предлага предимно под формата на добавки. Може лесно да бъде закупен онлайн, както и в много магазини, специализирани в хранителните добавки.

Таблетките са най-лесната форма на хлорела за употреба, тъй като дозата е контролирана и постоянна. Ако използвате прах или течност, използвайте точни измервания, за да избегнете недостатъчно количество или предозиране.

За да гарантирате качество и безопасност, изберете марки, които са тествани и сертифицирани.

Известно е, че един вид водорасли, наречен Aphanizomenon flos-aquae, има токсини и е най-добре да се избягва.

Въпреки че може да се изкушите да купите „истинската“ хлорела от Азия, това изисква повишено внимание. Ако не можете да прочетете езика на етикета на продукта, никога не можете да знаете със сигурност какви други съставки може да има в добавката (или какви съставки може да липсват).

Често задавани въпроси

Колко време се пие хлорела?
Когато се приема през устата: Chlorella вероятно е безопасна, когато се използва в продължение на 2-3 месеца. Най-честите нежелани реакции включват диария, гадене, газове, зелени изпражнения и стомашни спазми.

Полезна ли е хлорела за черния дроб?
Някои предварителни (ранни) доказателства сочат, че добавките с хлорела намаляват чернодробните ензими и маркерите на възпаление (в сравнение с плацебо) при хора с неалкохолно мастно чернодробно заболяване.

Все още са необходими допълнителни проучвания. Ако обмисляте добавка с хлорела, първо обсъдете плюсовете и минусите с лекар.

Помага ли хлорела за алкализиране на тялото?
Никоя храна или напитка не може значително да промени нивото на рН на кръвта ви (рН се отнася до това дали дадено вещество е киселинно, алкално или неутрално).

Идеята, че много храни, които ядем са киселинни и могат да доведат до заболяване, е теоретична и не се основава на доказателства. Нашите бели дробове и бъбреци участват в стриктното регулиране на pH на кръвта, независимо какво ядем.

Нивото на pH в кръвта ви извън нормалните граници не е желателно и би довело до допълнителни здравословни проблеми.

Може ли хлорела да помогне за намаляване на симптомите, свързани с фибромиалгия?
Някои предварителни (ранни) доказателства показват, че добавките с хлорела могат да помогнат за намаляване на симптомите на болка, свързани с фибромиалгия.

В едно проучване комбинация от таблетки хлорела и течен екстракт помогна за намаляване на симптомите на болка в сравнение с плацебо.

Повече проучвания биха помогнали да се определи най-добрата форма на добавка и подходящи дози. Не забравяйте да говорите с лекар, ако обмисляте да използвате хлорела.

Заключение

Хлорела е добавка на базата на водорасли, богата на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти.

Често се рекламира като добър източник на тези хранителни вещества за хора, които не консумират достатъчно плодове и зеленчуци в диетата си.

Диета, която осигурява поне пет порции плодове и зеленчуци дневно, ще осигури много витамини, минерали, фибри и антиоксиданти, от които се нуждаете.

Зелените прахове и добавките на базата на водорасли не трябва да се считат за алтернатива на диета, богата на плодове и зеленчуци.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: