8-те най-често срещани хранителни алергии

хранителни алергии

Обичайните хранителни алергии включват храни, като млечни продукти, фъстъци и ядки, наред с други. Може да сте по-склонни да преодолеете някои алергии, отколкото други.

Хранителните алергии се наблюдават все по-често. Всъщност те засягат около 6% от възрастните и 8% от децата, като тези проценти нарастват с всяка година. ( 1 ) ( 2 )

Въпреки че е възможно почти всяка храна да причини хранителна алергия, повечето хранителни алергии се причиняват само от осем храни. ( 3 )

реклама

Според FDA, тези 8 храни причиняват 90% от хранителните алергични реакции. ( 4 )

В тази статия се описват 8-те храни, които са причина за най-често срещаните хранителни алергии. Също така се обсъжда:

 • симптомите
 • кой е изложен на риск
 • какво можете да направите по въпроса

Какво е хранителна алергия?

Хранителната алергия е състояние, при което определени храни предизвикват необичаен имунен отговор. ( 5 )

Причинява се от това, че имунната ви система погрешно разпознава някои от протеините в храната като вредни. След това тялото ви стартира набор от защитни реакции, включително освобождаване на химикали като хистамин, който причинява възпаление.

Хората, които имат хранителна алергия, дори излагането на много малки количества от дадената храна може да предизвика алергична реакция.

Симптоми на хранителна алергия

Симптомите могат да се появят от няколко минути след излагане до няколко часа или дори няколко дни по-късно, в зависимост от вида на алергията. Те могат да включват някои от следните симптоми:

 • подуване на езика, устата или лицето
 • затруднено дишане
 • ниско кръвно налягане
 • копривна треска (Уртикария)
 • сърбящ обрив
 • повръщане
 • диария

В по-тежки случаи хранителната алергия може да причини анафилаксия. Симптомите, които могат да се появят много бързо, включват сърбящ обрив, подуване на гърлото или езика, задух и ниско кръвно налягане. Някои случаи могат да бъдат фатални. ( 6 )

Много хранителни непоносимости често се бъркат с хранителни алергии.

Хранителната непоносимост обаче никога не засяга имунната система. Това означава, че макар да могат сериозно да повлияят на качеството ви на живот, те не са животозастрашаващи.

Видове хранителни алергии

Истинските хранителни алергии могат да бъдат разделени на два основни вида:

 • Медиирани от имуноглобулин Е (IgE). При този тип хранителна алергия имунната система на тялото ви произвежда IgE антитела, които реагират с определена храна. Антителата са вид кръвен протеин, използван от вашата имунна система за разпознаване и борба с инфекцията. IgE-медиираната алергична реакция обикновено възниква в рамките на няколко часа след консумацията на хранителния алерген и може да включва леки до тежки симптоми, включително анафилаксия. ( 7 )
 • Не медиирани от имуноглобулин Е (IgE). При хранителна алергия, различна от IgE, вашата имунна система не произвежда IgE антитела, но други части на имунната система са отговорни за реакцията срещу възприеманата заплаха. Не-IgE медиираната алергична реакция често включва кожни или храносмилателни симптоми или комбинация от тези симптоми, включително повръщане и диария, и може да се появи до 3 дни след консумацията на хранителния алерген.

Вижте 8-те най-често срещани хранителни алергии.

1. Яйца

Алергията към яйца е често срещана причина за хранителна алергия при деца. ( 8 )

Въпреки това, 68% от децата, които са алергични към яйца, ще надраснат алергията си до 16-годишна възраст. ( 9 )

Симптомите включват:

 • храносмилателен дистрес, като стомашна болка
 • кожни реакции, като уртикария или обрив
 • дихателни проблеми
 • анафилаксия (което е рядко)

Възможно е да сте алергични към белтъците, но не и към жълтъците и обратното. Това е така, защото протеините в белтъците и жълтъците се различават леко.

И все пак, повечето от протеините, които предизвикват алергия, се намират в яйчния белтък, така че алергията към яйчен белтък е по-често срещана. ( 10 )

Подобно на други алергии, лечението на алергията към яйца е диета без яйца.

Въпреки това може да не се налага да избягвате всички храни, свързани с яйца, тъй като нагряването на яйца може да промени формата на протеините, причиняващи алергия. Това може да попречи на тялото ви да ги възприема като вредни, което означава, че е по-малко вероятно да предизвикат алергична реакция. ( 11 ) ( 12 )

Всъщност едно проучване установи, че почти 67% от децата с алергия към яйца могат да понасят яденето на мъфини, съдържащи компонент от варени яйца.

Някои проучвания показват също, че въвеждането на печени продукти на деца с алергия към яйца може да съкрати времето, необходимо на тях да превъзмогнат състоянието; резултатите обаче са противоречиви и са необходими повече данни, за да се потвърди това. ( 13 )

Последствията от поглъщането на яйца, когато сте алергични към тях, могат да бъдат тежки. Поради това трябва да се консултирате с лекар, преди да въведете отново храни, съдържащи яйца.

2. Краве мляко

Тази алергия се наблюдава най-често при бебета и малки деца. ( 14 )

Това е една от най-честите детски алергии, засягаща 2-3% от бебетата и малките деца. ( 15 )

Въпреки това, около 90% от децата ще надраснат състоянието до 3-годишна възраст, което го прави много по-рядко при възрастни.

Алергията към краве мляко може да се прояви както в IgE, така и в не-IgE форми, но IgE алергиите към краве мляко са най-често срещаните и потенциално най-сериозните.

Деца или възрастни с IgE алергия са склонни да имат реакция в рамките на 5-30 минути след поглъщане на краве мляко. Те изпитват симптоми като подуване, обриви, копривна треска, повръщане и в редки случаи анафилаксия.

Алергията, различна от IgE, обикновено има повече симптоми, свързани с червата, като повръщане, запек или диария, както и възпаление. ( 16 )

Млечната алергия, различна от IgE, може да бъде доста трудна за диагностициране. Това е така, защото понякога симптомите могат да предполагат непоносимост и няма кръвен тест за това. ( 17 )

Ако се постави диагноза алергия към краве мляко, единственото лечение е да се избягват кравето мляко и храните, които го съдържат. Това включва всякакви храни или напитки, които съдържат:

 • мляко
 • мляко на прах
 • кисело мляко
 • сметана
 • сирене
 • масло
 • сладолед

Майките, които кърмят бебета с алергии, може да се наложи да премахнат кравето мляко и храните, съдържащи краве мляко.

3. Дървесни ядки

Алергията към дървесни ядки е алергия към някои от ядките и семената, които идват от дърветата.

Това е много често срещана хранителна алергия, за която се смята, че засяга до 3% от хората по света. ( 18 ) ( 19 )

Някои примери за ядки включват:

Хората с алергия към дървесни ядки също ще бъдат алергични към хранителни продукти, направени с тези ядки, като ядкови масла и тахан.

Препоръчва се да избягват всички видове ядки, дори ако са алергични само към един или два вида. ( 20 )

Това е така, защото алергията към един вид ядки увеличава риска от развитие на алергия към други видове ядки.

Освен това е по-лесно да избягвате всички ядки, а не само един или два вида. И за разлика от някои други алергии, алергията към ядките обикновено е състояние за цял живот.

Алергиите също могат да бъдат много тежки, а алергиите към ядки са отговорни за около 50% от смъртните случаи, свързани с анафилаксия. ( 21 ) ( 22 )

Поради това хората с алергии към ядки (както и други потенциално животозастрашаващи алергии) се съветват да носят със себе си автоинжектор с епинефрин през цялото време.

Автоинжекторът е потенциално животоспасяващо устройство, което позволява на хората с алергии да си инжектират доза адреналин, ако започнат да имат тежка алергична реакция. Адреналинът, известен също като епинефрин, е естествен хормон, който стимулира реакцията на тялото ви „бий се или бягай“, когато сте под стрес.

Когато се прилага като инжекция на хора с тежка алергична реакция, може да обърне ефектите на алергията и да спаси живота на човека. ( 23 )

4. Фъстъци

Подобно на алергията към дървесни ядки, алергиите към фъстъци са много чести и могат да причинят тежки и потенциално фатални алергични реакции.

Въпреки това, двете състояния се считат за различни, тъй като фъстъците са бобови растения. Въпреки това, тези с алергии към фъстъци често са алергични и към ядки.

Докато причината хората да развият алергия към фъстъци не е известна, се смята, че хората с фамилна анамнеза за алергии към фъстъци са най-застрашени.

Поради това преди се смяташе, че въвеждането на фъстъци чрез диетата на кърмещата майка или по време на отбиването може да предизвика алергия към фъстъци.

Оттогава обаче проучвания показват, че ранното въвеждане на фъстъци може да подейства предпазно. ( 24 ) ( 25 )

Алергията към фъстъци засяга около 1-3% от децата и до 2% от възрастните. ( 26 )

Въпреки това, около 15-22% от децата, които развиват алергия към фъстъци, ще открият, че тя преминава, когато навлязат в тийнейджърските си години.

Подобно на други алергии, алергията към фъстъци се диагностицира с помощта на комбинация от:

 • здравна история
 • кръвни изследвания
 • хранителни тестове
 • кожно тестване

В момента единственото ефективно лечение е избягването на всички фъстъци и продукти, съдържащи фъстъци. ( 27 )

Въпреки това се разработват нови лечения за деца с алергии към фъстъци. Те включват даване на точни и малки количества фъстъци или фъстъчен алерген на прах под строг медицински контрол в опит да се десенсибилизират към алергията. ( 28 ) ( 29 )

5. Пшеница

Реакцията към пшеница е алергичен отговор към един от протеините, открити в пшеницата.

Тази алергия също засяга най-много децата. Въпреки това децата с алергия към пшеница често я надрастват, докато достигнат 10-годишна възраст. ( 30 )

Подобно на други алергии, алергията към пшеница може да доведе до храносмилателен дистрес, копривна треска, повръщане, обриви, подуване и в тежки случаи анафилаксия.

Често се бърка с цьолиакия и чувствителност към глутен без целиакия.

Истинската алергия към пшеницата обаче причинява имунен отговор към един от стотиците протеини, открити в пшеницата. Тази реакция може да бъде тежка и понякога дори фатална. ( 31 )

Цьолиакия и чувствителността към глутен без целиакия се причиняват от анормална имунна реакция към един специфичен протеин – глутен – който също се намира в пшеницата. ( 32 ) ( 33 )

Цьолиакия също може да бъде фатална при 10 до 30% от хората, въпреки че това е рядко, тъй като повечето успяват успешно да избегнат глутена.

Хората с цьолиакия или чувствителност към глутен без цьолиакия трябва да избягват пшеницата и други зърнени храни, които съдържат протеина глутен.

Хората с алергия към пшеница трябва да избягват пшеницата и могат да понасят глутен от други зърна.

Алергията към пшеница често се диагностицира чрез кожно тестване.

Единственото лечение е да се избягват пшеницата и продуктите, съдържащи пшеница. Това означава да избягвате храни, както и продукти за красота, грижа за кожата и козметика, които съдържат пшеница.

6. Соя

Соевите алергии засягат до 0,5% от децата и най-често се наблюдават при бебета и деца под 3 години. ( 34 )

Те се задействат от протеин в соеви зърна или продукти, съдържащи соя. Въпреки това, около 70% от децата, които са алергични към соя, надрастват алергията. ( 35 )

Симптомите могат да варират от изтръпваща уста, сърбеж и хрема до обрив и астма или затруднено дишане. В редки случаи алергията към соя може също да причини анафилаксия. ( 36 )

Малък брой бебета, които са алергични към краве мляко, са алергични и към соя. ( 37 )

Обичайните задействания на соевата алергия включват соеви зърна и соеви продукти като соево мляко или соев сос. Тъй като соята се намира в много храни, важно е да четете етикетите на храните.

Подобно на други алергии, единственото лечение за алергия към соя е избягването на соята.

7. Морски дарове

Алергията към морски дарове се причинява от това, че тялото ви атакува протеини от ракообразни и мекотели.

Примерите включват:

 • скариди
 • рак
 • омар
 • калмари
 • миди

Най-честият отключващ фактор за алергия към морски дарове е протеин, наречен тропомиозин. Други протеини, които могат да играят роля в задействането на имунен отговор, са аргинин киназа и парвалбумин. ( 38 ) ( 39 )

Симптомите на алергия към миди обикновено се появяват бързо и са подобни на други IgE хранителни алергии.

Въпреки това, истинската алергия към морски дарове понякога може да бъде трудно да се разграничи от нежелана реакция към замърсител на морски дарове, като бактерии, вируси или паразити.

Това е така, защото симптомите могат да бъдат сходни, тъй като и двете могат да причинят храносмилателни проблеми като повръщане, диария и стомашна болка.

Алергията към миди няма склонност да отшумява с течение на времето, така че повечето хора със заболяването трябва да изключат всички миди от диетата си, за да избегнат алергична реакция. ( 40 )

Интересното е, че дори изпаренията от готвенето на миди могат да предизвикат алергия към миди при тези, които са алергични. Това означава, че много хора също се съветват да избягват да са около морски дарове, когато се готвят. ( 41 )

8. Риба

Алергията към риба е често срещана, засяга около 7% от възрастните. ( 42 )

Подобно на други алергии, хората често развиват алергии към риба по време на детството. Но не е необичайно алергията към риба да се прояви по-късно. ( 43 )

Подобно на алергията към миди, алергията към риба може да причини сериозна и потенциално фатална алергична реакция. Основните симптоми са повръщане и диария, но в редки случаи може да настъпи и анафилаксия.

Това означава, че тези, които са алергични към риба, обикновено получават автоинжектор с епинефрин, който да носят, в случай че случайно приемат риба или рибни продукти.

Тъй като симптомите могат да бъдат подобни, алергията към риба понякога се бърка с реакция към замърсител в рибата, като бактерии, вируси или токсини. ( 44 ) ( 45 ) ( 46 )

Имайте предвид, че ракообразните и рибите не съдържат същите протеини, хората, които са алергични към миди, може да не са алергични към риба.

Други храни

8-те хранителни алергии, посочени по-горе, са най-често срещаните.

За жалост обаче, съществуват много повече.

По-рядко срещаните хранителни алергии могат да причинят набор от симптоми, вариращи от лек сърбеж на устните и устата (известен като орален алергичен синдром) до животозастрашаваща анафилаксия.

Някои по-рядко срещани хранителни алергии се задействат от:

Мислите, че имате хранителна алергия, но не сте сигурни

Понякога може да е трудно да се направи разлика между хранителни алергии и хранителни непоносимости.

Ако подозирате, че имате хранителна алергия, важно е да говорите с лекар.

За да разберете дали имате алергия или непоносимост, лекарят вероятно ще назначи редица диагностични тестове. ( 47 ) ( 48 )

Те включват:

 • Преглед на диетата. Това е подробен преглед на изядените храни, включително времето и симптомите.
 • Кожен тест. За този тест кожата се „убожда“ с помощта на малка игла. След това кожата се наблюдава за реакция.
 • Тест с храна. За този тест проблемната храна се консумира в контролирана среда под медицинско наблюдение в постепенно увеличаващи се количества.
 • Кръвни изследвания. При някои обстоятелства ще бъде взета кръв и ще се измери нивото на IgE антитела.

Ако сте алергични към храна, вашият лекар ще ви посъветва как да се справите с нея. Вашият лекар може също да ви насочи към регистриран диетолог, който да ви помогне с управлението на вашата диета.

Как да лекуваме хранителни алергии

На този етап хранителните алергии не могат да бъдат излекувани.

Учените изследват нови начини да помогнат на хората да се справят с хранителните алергии и евентуално да ги десенсибилизират към алергени, но те все още се разработват. ( 49 ) ( 50 )

Независимо дали имате IgE-медиирана или не-IgE-медиирана хранителна алергия, най-добрият начин да избегнете алергична реакция е да идентифицирате храните, към които сте алергични, и стриктно да ги избягвате.

В зависимост от тежестта на вашата хранителна алергия, вашият медицински специалист може да ви предпише лекарства, включително автоинжектори за епинефрин, които да носите със себе си през цялото време, в случай че случайно погълнете храна, към която сте алергични. ( 51 )

Тези лекарства могат да включват:

 • Епинефрин. Това лекарство помага за обръщане на симптомите на сериозен тип алергична реакция, наречена анафилаксия.
 • Антихистамини. Тези лекарства могат да помогнат за намаляване на сърбежа и други по-леки алергични реакции.
 • Кортикостероиди. Тези лекарства могат да бъдат предписани за намаляване на подуването от по-тежки алергични реакции.

Важно е всички симптоми на хранителна алергия да се приемат сериозно. Както леките, така и тежките симптоми на IgE-медиирана алергична реакция могат да доведат до анафилаксия, което е спешно медицинско състояние.

Докато не-IgE-медиираните хранителни алергии е по-малко вероятно да доведат до анафилаксия, те могат значително да повлияят на качеството на живот и трябва да бъдат разгледани.

Ако подозирате, че имате хранителна алергия, консултирайте се с лекар или алерголог, за да определите към кои храни сте алергични и трябва да избягвате.

Може също да намерите за полезно да се консултирате с регистриран диетолог, който може да ви помогне безопасно да избягвате храни, към които сте алергични, като същевременно гарантира, че ядете разнообразна, балансирана диета, която отговаря на вашите хранителни нужди.

Заключение

Повечето хранителни алергии се причиняват от осем храни: краве мляко, яйца, ядки, фъстъци, соя, пшеница, миди и риба.

За разлика от хранителната непоносимост, хранителните алергии се причиняват от имунната ви система, която неправилно идентифицира някои от протеините в храната като вредни.

Това може да причини потенциално животозастрашаващи реакции. Единственото лечение е премахването на храната от вашата диета.

Ако подозирате, че имате хранителна алергия, говорете с лекар.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: