11 Начина за повишаване на либидото

Либидо - 11 естествени метода как да го повишим за мъже и жени

Сексуалното влечение или либидото варира между отделните хора. Ако човек иска да повиши либидото си, може да опита набор от ефективни естествени методи. Съвети, които могат да помогнат, като приемат растителни добавки, отказват от пушенето и др.

Искате ли да добавите малко жар към интимния си живот? Има многобройни стратегии, които можете да използвате, като консумация на специфични храни и добавки.

Сексуалното желание, известно още като либидо, може да бъде повлияно от множество фактори, както вътрешни, така и външни. Те могат да включват нивата на хормоните ви, лекарствата, които приемате, и дори съня.

реклама

В тази статия разглеждаме разнообразие от естествени методи, които мъжете и жените могат да използват за подобряване и повишаване на либидото.

Какво е либидо?

Либидото е термин, който обикновено се използва за описване на сексуално желание или желание за сексуална активност. Не само, че варира от човек на човек, но може да се променя и от ден на ден.

Световната здравна организация (СЗО) заявява, че сексуалното здраве е състояние на физическо, емоционално, умствено и социално благополучие във връзка със сексуалността.

Освен това съвременните лекари признават значението на либидото като един от ключовите показатели за общото здраве и качество на живот.

1. Консумирайте повече от тези плодове

Въпреки че има ограничени доказателства, които предполагат, че някои храни могат да подобрят либидото, не е зле да опитате.

Плодове като смокини, банани и авокадо често се рекламират като храни, повишаващи либидото, известни също като афродизиаци.

В допълнение към техните потенциални ефекти за повишаване на либидото, тези храни са богати на основни витамини и минерали, които могат да увеличат притока на кръв към гениталната област, като по този начин насърчават здравословния сексуален живот.

2. Управлявайте тревожността

Повишените нива на тревожност често могат да действат като бариера пред сексуалната функция и желание както при мъжете, така и при жените.

Това може да е тревожност, произтичаща от житейски стресови фактори или специфична тревожност, свързана със секса.

Индивиди с натоварен работен график, отговорности или други житейски стресови фактори могат да изпитат умора, което от своя страна може да доведе до намаляване на сексуалното желание.

Тревожността и стресът също могат да са предизвикателство за някой да постигне или поддържа ерекция, което може допълнително да обезсърчи сексуалната активност.

Преглед от 2017 г. предполага, че депресията и тревожността могат да доведат до намаляване на либидото и увеличаване на сексуалната дисфункция.

Има няколко стъпки, които хората могат да предприемат, за да управляват своята тревожност и да подобрят психичното си здраве, включително:

 • Поддържане на добра хигиена на съня
 • Отделяне на време за приятни хобита
 • Редовни упражнения
 • Здравословна диета
 • Работа за подобряване на взаимоотношенията
 • Търсене на помощ от терапевт

3. Подобрете взаимоотношенията с партньора

Много хора се сблъскват със спад в сексуалното желание и активност по време на определени фази от връзката. Такива събития могат да възникнат след продължителен период заедно или когато човек идентифицира предизвикателства в интимното си партньорство.

Концентрирането върху подобряването на връзката може да повиши сексуалното желание и на двамата партньори. Това може да включва:

 • Организиране на романтични срещи
 • Ангажиране в споделени дейности извън границите на спалнята
 • Открита и честна комуникация
 • Отделяне на специално време за качествени моменти, прекарани заедно

4. Опитайте да ядете шоколад

В различни исторически периоди шоколада е символизирал желанието за секс. Тази връзка не се дължи само на неговия възхитителен вкус, но също произтича от способността му да повишава сексуалното удовлетворение.

Шоколадът стимулира отделянето на определени химикали, като серотонин, които могат да предизвикат афродизиачен ефект и да повишат настроението.

Серотонинът може допълнително да играе роля в регулирането на кръвообращението в гениталните тъкани, потенциално допринасяйки за неговите качества за повишаване на либидото.

5. Осигурете си качествен сън

Качественият сън може да подобри общото настроение и жизненост на индивида, а някои изследвания дори свързват качеството на съня със сексуалното желание.

Проучване в ограничен мащаб, проведено през 2015 г., включващо жени, показва, че по-дългият нощен сън може потенциално да повиши сексуалното им желание на следващия ден.

Проучването установи, че жените с по-голяма средна продължителност на съня съобщават за подобрена възбуда в сравнение с тези с по-кратка продължителност на съня.

6. Опитайте билкови лекарства

Има ограничени изследвания за ефективността на билковите лекарства за подобряване на сексуалната функция както при мъжете, така и при жените, но някои хора могат да изпитат положителен ефект от тях.

Проучване от 2015 г. предполага, че има възникващи, но ограничени доказателства, че някои билкови лекарства, като мака, трибулус, гинко билоба и женшен, могат да имат потенциала да подобрят сексуалната функция.

От съществено значение е хората да бъдат внимателни, когато обмислят билкови лекарства и да се консултират със своя доставчик на здравни услуги, преди да ги използват. Билковите продукти могат да взаимодействат с някои фармацевтичните лекарства.

7. Правете редовни упражнения

Редовната физическа активност може да има много ползи за вашето либидо.

Проучване, проведено през 2015 г. върху мъже, подложени на андрогенна депривационна терапия, която понижава нивата на тестостерон, открива, че последователните упражнения помагат на тези мъже да се справят с проблеми, свързани с намаленото либидо и промените в отношенията.

8. Чаша вино

Консумацията на една чаша вино може да ви помогне да се отпуснете и да засили желанието ви за интимност.

Въпреки това, прекомерният прием на алкохол може да повлияе отрицателно на вашето представяне, особено чрез намеса в еректилната функция.

Освен това прекомерната консумация на алкохол може да попречи на способността ви да постигнете оргазъм.

9. Поддържайте умерено тегло

Някои изследователи са установили връзка между наднорменото тегло или затлъстяването и намаленото сексуално желание, заедно с други фактори, свързани с намалената плодовитост. Тази връзка може да се дължи на хормонални аспекти, като например ниски нива на тестостерон.

Поддържането на умерено телесно тегло може да повлияе положително на сексуалното желание на индивида, като благоприятства както физическото, така и психологическото му благосъстояние.

Това може да бъде постигнато чрез приемане на здравословна, добре балансирана диета и редовна физическа активност, като в крайна сметка се повишават общите енергийни нива.

10. Откажете пушенето

Пушенето на цигари може да повлияе неблагоприятно на сърдечно-съдовото здраве на човек, което е от решаващо значение за оптималната сексуална функция.

Хората, които се откажат от пушенето, могат да забележат повишаване на енергийните си нива и сексуално желание.

11. Опитайте секс терапия

Сексуалното желание е многостранен феномен, който включва както психически, така и физически аспекти.

Дори когато човек изпитва физическо състояние, което оказва влияние върху либидото му, като диабет, засилването на емоционалните и психологическите аспекти на сексуалната му реакция може да доведе до подобрения в либидото и сексуалната функция.

Проучването на най-подходящите възможности за сексуална терапия е от съществено значение в този контекст.

Терапията се оказва ефективен подход за справяне с ниското либидо. Индивидуалното консултиране може да помогне за справяне с негативните възприятия за секса, проблемите със самочувствието и основните фактори, допринасящи за намаленото либидо, като депресия и тревожност.

За някои хора консултациите може да улеснят разрешаването на проблеми, засягащи тяхното сексуално желание.

Няколко проучвания показват, че когнитивно-поведенческата терапия също може да има положително въздействие върху облекчаването на сексуалните дисфункции.

В проучване от 2018 г., включващо 198 жени, беше установено, че когнитивно-поведенческата терапия играе полезна и ефективна роля за подобряване на сексуалните отношения.

Освен това, преглед от 2021 г. заключава, че когнитивно-поведенческата терапия, заедно с лекарствени терапии, може да бъде от полза за справяне с еректилната дисфункция.

Повишаване на либидото при мъжете

При мъжете сексуалното желание често е свързано с нивата на тестостерон в телата им, които са склонни да намаляват естествено с възрастта. За справяне с този спад може да бъде от полза заместителната терапия с тестостерон.

За мъжете, които се занимават с дефицит на тестостерон или хипогонадизъм, преглед от 2017 г. установи, че заместителната терапия с тестостерон може да доведе до повишено либидо, намалени симптоми на депресия и подобрена еректилна функция.

Когато става въпрос за въздействието на специфични храни или добавки върху нивата на тестостерон и сексуалната функция на човек, има ограничени доказателства в подкрепа на подобни твърдения.

Някои проучвания показват, че хранителните компоненти като цинк, витамин D и омега-3 мастни киселини могат да играят значителна роля в нивата на тестостерон.

Повишаване на либидото при жените

Сексуалното желание при жените също може да бъде повлияно от свързаните с пола хормони като естроген и естроген-подобни вещества.

При много жени може да се наблюдава намаляване на либидото и сексуалната функция по време на менопаузата, период, белязан от спад в нивата на естроген. Заместителната терапия с естроген може да предложи облекчение на някои хора.

Менопаузата често води до симптоми като вагинална сухота. Използването на лубриканти по време на сексуални дейности може да подобри цялостното преживяване за хората.

Струва си да се отбележи, че някои видове противозачатъчни хапчета могат да окажат влияние върху либидото. Ако някой подозира, че тяхната хормонална контрацепция влияе върху сексуалното му желание, може да се препоръча консултация с лекар, за да проучи алтернативни възможности.

Какво е ниско либидо (ниско сексуално желание)?

Ниското либидо е намаляване на честотата и/или интензивността на сексуалното желание, което някога сте имали. То може да бъде временно или дългосрочно.

Либидото е вашето общо сексуално желание или желание за сексуална активност, което включва секс с партньор и мастурбация. Либидото е комплексно и се влияе от биологични, психологически и социални фактори. Биологично, половите хормони ( тестостерон и естроген ) и  невротрансмитерите  (като допамин и окситоцин ) регулират либидото.

Либидото естествено варира значително от човек на човек. Вашето сексуално желание също може да се промени през целия ви живот. Няма правилно или грешно ниво на либидото.

Някои хора правят секс или имат желание да правят секс всеки ден, докато на други може да им се иска да правят секс няколко пъти в годината или изобщо да не правят секс. „Правилното“ или „нормалното“ либидо за вас зависи от вашите предпочитания и житейски обстоятелства.

Въпреки това, ако намаляването на либидото ви причинява дистрес, важно е да говорите с лекар или специалист по психично здраве.

Кога да се свържете с лекар

Ако дадено лице се тревожи за намаляване на сексуалното си желание, консултацията с лекар може да предостави ценни прозрения и насоки за потенциални причини и възможности за лечение. Лекари, които са добре информирани за алтернативни и допълващи терапии, могат да помогнат при избора на естествени лекарства, ако се налага.

Ето някои ситуации, при които може да е препоръчително да се потърси лекарска помощ за ниско либидо:

 • Когато се появи внезапно или неочаквано
 • Ако го придружават допълнителни симптоми, като повишено кръвно налягане или дискомфорт
 • След започване на ново лекарство или след операция
 • Когато води до значителни проблеми във връзката или емоционален стрес
 • В случаите, когато сексуалната активност е свързана с болка

Колко често срещано е ниското либидо?

Ниското либидо (ниско сексуално желание) е често срещано. Засяга до 1 на 5 мъже и дори повече жени в даден момент от живота им. Също така е обичайно да изпитвате спад в сексуалното желание повече от веднъж през живота си.

Често задавани въпроси

Какво причинява ниско либидо?

Ниското либидо може да произтича от временно увеличаване на стреса или друго прекъсване на ежедневната ви рутина.

Някои лекарства, като антидепресанти и хормонални терапии, могат да имат дългосрочен ефект върху вашето либидо.

Какво повишава незабавно либидото?

Спонтанното желание е точно това, което звучи: спонтанно. Няма рецепта или причина защо се случва.

Отзивчивото желание, от друга страна, може да е малко по-предвидимо. Докосването по определен начин – или молбата на партньора ви да го направи – може да задейства този аспект на вашето либидо.

Ако сте загрижени за либидото си и смятате, че то е по-ниско или по-бавно, отколкото бихте искали, може да ви е от полза да се консултирате със здравен специалист.

Какви са естествените средства за повишаване на либидото за жени?

Женшен, L-аргинин, гинко билоба и мака са няколко съставки, които са изследвани за способността им да подобряват женското либидо и сексуалната функция.

Някои практики като йога и акупунктура също могат да бъдат полезни, когато са съчетани със здравословен начин на живот.

Какви са естествените средства за усилване на либидото за мъже?

Някои изследвания предполагат, че билкови добавки като женшен,Tribulus terrestris и Pygnogenol могат да помогнат за подобряване на еректилната дисфункция по естествен път.

Какви храни можете да ядете, за да увеличите либидото по естествен път?

Шоколад, стриди, чесън и сминдух са няколко примера за храни, които често се смятат за естествени афродизиаци.

Въпреки това са необходими повече изследвания, за да се разбере дали някоя от тези съставки може да повлияе на сексуалното желание или функция.

Заключение

Съществува значителен естествен диапазон в сексуалните желания и нивата на либидото на индивидите. Важно е да се признае, че по-ниското либидо в сравнение с другите не е непременно повод за безпокойство.

Въпреки това, за тези, които искат да подобрят либидото си, си струва да се обмислят многобройни методи. Те могат да включват възприемане на балансирана диета, ангажиране с редовна физическа активност, управление на тревожността и концентриране върху подобряване на интимните отношения.

Ниското либидо е многостранен въпрос, включващ аспекти, свързани с взаимоотношенията, психологията и физическото здраве. Идентифицирането на основната причина може да помогне при определянето на най-подходящия подход за лечение.

Намаленото либидо или внезапна промяна в либидото може да означава основен здравословен проблем, затова е препоръчително е да се консултирате със здравен специалист, преди да опитате каквито и да е стратегии за повишаване на либидото.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: