5 ползи от добавянето на горчица към диетата

ползи от добавянето на горчица към диетата

Горчицата е подправка, която се използва от векове по целия свят. Горчицата има уникален и силен аромат и се използва в различни кухни за подобряване на вкуса и аромата на ястието.

Но знаете ли, че освен отличителния си вкус, добавянето на горчица към вашата храна осигурява и редица ползи за здравето?

Ето 5 ползи от добавянето на горчица към вашата храна:

реклама

1. Подпомага храносмилането

Горчицата е известна със способността си да подпомага храносмилането. Това е така, защото горчицата съдържа съединение, наречено мирозиназа, което помага за разграждането на храната в стомаха.

Когато консумирате горчица с храната си, това може да помогне на тялото ви да абсорбира по-добре хранителните вещества и по този начин да подобри храносмилането.

Горчицата може също така да стимулира производството на стомашен сок, което може да помогне за предотвратяване на храносмилателни проблеми като запек, подуване на корема и газове.

2. Понижава холестерола

Горчицата също може да помогне за понижаване на нивата на холестерола.

Съдържа високи нива на мононенаситени и полиненаситени мазнини, които могат да помогнат за намаляванеLDL холестеролнива в тялото.

LDL холестеролът е „лошият“ холестерол, който може да запуши артериите и да увеличи риска от сърдечни заболявания.

Редовната консумация на горчица може да помогне за намаляване на този риск и да насърчи здравето на сърцето.

3. Забързва метаболизма

Друга полза от консумацията на горчица е, че може да засили метаболизма ви. Подправката съдържа летливи масла, които действат като капсаицин, който се намира и в лютите чушки.

Проучванията доказват, че капсаицинът помага за увеличаване на метаболизма на тялото, което означава, че може да ви помогне да изгаряте повече калории на ден.

Добавянето на горчица към вашите ястия може да бъде лесен начин за забързване на метаболизма, отслабване и пътят към здраво сърце.

4. Противовъзпалително

Горчицата има и противовъзпалителни свойства, тъй като съдържа съединение, наречено синигрин, за който е известно, че намалява възпалението в тялото.

Синапът също е богат на каротеноиди, изорамнетин и кемпферол. Изследванията свързват тези флавоноидни антиоксиданти със защита от състояния като диабет тип 2, сърдечни заболявания и може би дори някои видове рак.

Възпалението може да доведе до редица здравословни проблеми, включително артрит, сърдечни заболявания и дори рак.

Редовната консумация на горчица може да помогне за намаляване на възпалението и да подобри цялостното здраве.

5. Богата на хранителни вещества

И накрая, горчицата е богата на няколко хранителни вещества. Семената съдържат високи нива на витамини и минерали, включително витамин С, калций и желязо.

Тези хранителни вещества са от съществено значение за поддържане на добро здраве и могат да помогнат за укрепване на имунната ви система, насърчаване на здрави кости и подобряване на общото благосъстояние.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: