Бутират – Ползи за здравето на червата и цялостно здраве

бутират

Бутиратът е вещество, произведено от чревни бактерии, което помага да се поддържат здрави клетките, покриващи чревния ви тракт. Ползите от натриев бутират могат да включват по-здрав микробиом, по-нисък риск от рак на дебелото черво и намаляване на някои симптоми на Синдром на раздразнените черва.

Ако се интересувате от здравето на червата, вероятно сте запознати с бутирата, съединение, произведено от нашата чревна микробиота, което играе роля в поддържането на целостта на чревната бариера.

За добро храносмилателно здраве често се препоръчва диета с високо съдържание на фибри, предназначена да стимулира производството на бутират.

реклама

Тази статия има за цел да предостави балансиран преглед на потенциалните ползи от бутират, както и възможните недостатъци за хора с чувствителност на червата.

Какво е бутират?

Бутиратът (известен също като маслена киселина или продаван под формата на добавка като натриев бутират) е от семейството на късоверижните мастни киселини (SCFA). Двете други често срещани SCFA са ацетат и пропионат.

Въпреки че можете да получите малки количества бутират от някои хранителни източници (маслото е най-богатият източник), по-голямата част от бутирата в тялото ни се произвежда от бактериите в червата ни.

Добрите чревни бактерии произвеждат бутират, когато „ядат“ (ферментират) пребиотични фибри и други несмилаеми въглехидрати (като устойчиво нишесте) в дебелото черво. Процесът на ферментация създава SCFA като метаболит (страничен продукт).

След като бъде произведен от микроби в червата, бутиратът може да се разпредели в други тъкани извън червата, включително мозъка, черния дроб и мастната тъкан.

Високите нива на бутират не са непременно свързани с по-добро чревно или общо здраве. Например затлъстяването е свързано с по-високи нива на бутират.

Какви са видовете бутират?

Един вид бутират е маслена (или бутанова) киселина, химически модифицирана версия на бутират, която понякога се използва в храни и добавки.

Други видове включват:

 • Етил бутират (подобрител на вкуса)
 • Хидрокортизон бутират (кортикостероид)
 • Натриев бутират (използван в добавки)

Ползи от бутират

Бутиратът предизвика значителен интерес поради потенциалните си ползи за здравето, тъй като играе важна роля, която допринася за защитата на здравето на червата и цялостното благосъстояние.

Например, знаем, че бутиратът:

 • Има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за подобряване на имунната система в червата
 • Подобрява функцията на чревната бариера, което може да предотврати изтичането на токсини и алергени в кръвта
 • Е основният източник на енергия за колоноцитите (клетки, които изграждат вътрешната обвивка (лигавица) на дебелото черво
 • Има антиоксидантни свойства, които могат да допринесат за намаляване на риска от рак на дебелото черво и колоректален рак
 • Може да помогне за подобряване на микробния състав на червата
 • Е, като инхибитор на хистон деацетилаза (HDAC инхибитор), свързан с повишена апоптоза (контролирана смърт на клетки, които могат да се превърнат в ракови клетки).

Ето някои ползи от приема на добавки натриев бутират:

1. Намалява възпалението

Проучванията показват, че добавките с бутират могат да намалят тежестта на болестотворната (патогенна) бактериална инфекция чрез намаляване на възпалението. Това може да помогне за предотвратяване на потенциално фатални състояния като сепсис.

Изследователите също така свързват ниските нива на бутират с повишен риск от възпалителни чревни заболявания и рак на дебелото черво.

2. Облекчаване на стомашно-чревни състояния

Бутиратът поддържа чревната бариера, която предпазва бактериите и другите микроби от навлизане в кръвта ви. Добавката с натриев бутират може да помогне при синдром на раздразнените черва (IBS), дивертикулит и болест на Crohn.

В едно проучване 66 възрастни със синдром на раздразнените черва (IBS), които са приемали дневна доза натриев бутират, съобщават за по-малко коремна болка.

В друго проучване 9 от 13 души с болестта на Crohn съобщават за подобрение на симптомите след прием на маслена киселина всеки ден в продължение на осем седмици.

3. Намалете риска от рак на дебелото черво

Други изследвания показват, че диета с високо съдържание на диетични фибри, която насърчава производството на бутират, може да помогне за намаляване на риска от рак на дебелото черво.

Едно лабораторно изследване установи, че натриевият бутират спира растежа на колоректалните ракови клетки и причинява смърт на ракови клетки (известна като апоптоза). Доказано е също, че намалява щетите, причинени от рак или химиотерапия.

4. Повишаване на инсулиновата чувствителност

Хората с диабет тип 2 често изпитват инсулинова резистентност и затлъстяване. Тъй като бутиратът помага за производството на чревни хормони, които регулират нивата на кръвната захар, той може да подобри тези симптоми.

Едно проучване показа потенциална връзка между производството на бутират и по-ниската инсулинова резистентност.

5. Защита на мозъка

Подходящите за повишаване на бутират храни и добавки могат да подобрят здравето на мозъка.

Изследователите са показали, че бутиратът може да защити мозъка ви и да подобри способността му да се адаптира.

Ранните проучвания показват, че може да помогне за предотвратяване или лечение на инсулт, депресия и други заболявания, които засягат мозъка, като болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер.

6. При сърдечно-съдови заболявания

Някои проучвания показват, че бутиратът може да помогне за защита на тялото ви срещу широко разпространени сърдечно-съдови заболявания. Проблемите със сърцето и кръвоносните съдове могат да увеличат риска от:

 • Атеросклероза
 • Сърдечна недостатъчност
 • Високо кръвно налягане
 • Удар

7. Подобрява съня

Някои доказателства сочат, че вашите чревни бактерии насърчават съня.

Проучване от 2019 г. показа, че мишки и плъхове, които са получили бутират, показват драматично увеличение на съня без бързо движение на очите (NREM) в продължение на четири часа след лечението. NREM включва важни етапи от съня за вашето физическо и психическо здраве.

Какво може да понижи нивата на бутират?

Може да имате ниски нива на бутират и по-висок риск от инфекция или възпаление в червата, ако:

 • Не ядете достатъчно храни, които помагат на тялото ви да произвежда бутират
 • Ядете храни, които понижават нивата на бактериите, произвеждащи бутират в тялото ви, като диета с ниско съдържание на въглехидрати или с високо съдържание на протеини и/или мазнини. Тези храни намаляват приема на диетични фибри, което означава по-малко бутират.
 • Вашето тяло е по-малко способно да произвежда и абсорбира бутират поради определени лекарства (антибиотици) или имате нарушение в чревния микробиом поради хронично заболяване, като диабет тип 2.

Трябва ли да опитате да повишите нивата си на бутират?

С толкова много потенциални ползи от бутират, човек ще си каже, че високите нива на бутират са добри за здравето. Повече бутират обаче не винаги означава по-добро чревно и общо здраве.

Доказано е, че пациентите с някои проблеми със здравето на червата имат по-ниски нива на бутират в червата. Но е доказано, че пациентите с други заболявания имат по-високи нива. Например:

 • При IBS-D (синдром на раздразнените черва с диария) е установено, че нивата на бутират са по-високи, отколкото при контролите.
 • При IBS-C (синдром на раздразнените черва, при който запекът е основният симптом), е установено, че нивата на бутират в изпражненията са по-ниски.
 • Хората със затлъстяване са склонни да имат по-високи SCFA. В едно проучване бутиратът е с 28% по-висок при хора с високо телесно тегло, а пропионатът е с 41% по-висок.
 • Тежкото или активно възпалително заболяване на червата (IBD) корелира както с по-висок, така и с по-нисък бутират.
 • Хората с лошо метаболитно здраве (включително инсулинова резистентност и повишена кръвна захар) също са склонни да имат по-високи нива на бутират в изпражненията.

Противоречиви ефекти на бутират върху чревните заболявания

Някои клинични проучвания, които разглеждат ефекта от повишаване на нивата на бутират върху чревните състояния, показват ограничени ползи от бутират.

Например, приемането на натриев бутират добавки или яденето на богати на пребиотици храни за стимулиране на естественото производство на бутират помага за подобряване на симптомите на IBS и диарията. Въпреки това, няма или има смесен ефект при възпалително заболяване на червата (IBD):

Ефекти от повишаване на нивата на бутират върху различни чревни състояния

Здравословно състояниеНивата на бутират са повишени сПолзаиПодробности
IBS (синдром на раздразненото черво)Добавяне на натриев бутират (заедно със стандартната терапия)даНамалена коремна болка и по-малко запек в сравнение с плацебо
IBD (улцерозен колит и болест на Crohn)Добавка с натриев бутиратНеНяма подобрение в активността на заболяването, въпреки малкото увеличение на бактериите, произвеждащи бутират
Лек или умерен улцерозен колитПо-ниски и по-високи дози пребиотициСмесен ефектПо-високите дози пребиотици накараха повече пациенти да изпаднат в ремисия, но също така предизвикаха повече газове и подуване на корема
ДивертикулозаДобавка с натриев бутиратдаНамаляване на острото възпаление на чревните торбички след 12 месеца
Диария на туристаНатриев бутират и други SCFA, взети три дни преди пътуванетодаНамален риск от симптоми, включително болка, подуване на корема, гадене и треска
Язвен колитКлизми с бутиратНеСистематичен преглед установи, че като цяло бутиратните клизми не помагат на състоянието

Табл. 1 (прием на натриев бутират)

Как да си набавя бутират?

Маслото е добър източник на бутират, но ще трябва да ядете много повече от препоръчаното, трябва да имате предвид, че е с високо съдържание на наситени мазнини и може да повиши риска от сърдечно-съдови заболявания.

Вместо това, повишете нивата на бутират в тялото си, като увеличите дневния си прием на фибри с храни на растителна основа.

Тялото ви не разгражда фибрите по време на процеса на храносмилане, това правят чревните бактерии. След това вашите чревни бактерии произвеждат бутират от разграждането на разтворими фибри.

Други източници включват пребиотици и добавки с високо съдържание на фибри.

Храни за подобряване на производството на бутират

Можете да насърчите производството на бутират, като консумирате храни с високо съдържание на ферментиращи фибри. За отлични естествени източници следвайте здравословна диета, богата на:

Плодове

Много плодове съдържат ферментиращи фибри, включително:

Зеленчуци и бобови растения

Зеленчуците и бобовите растения с високо съдържание на фибри включват:

 • Артишок
 • Аспержи
 • Броколи
 • моркови
 • Нахут
 • Чесън
 • Зелен грах
 • Листни зеленчуци
 • Лук
 • Картофи
 • Ряпа

Пълномаслени млечни продукти

Разумно е да консумирате тези храни в умерени количества (не повече от 5% до 6% от общите ви дневни калории ), тъй като те са с високо съдържание на наситени мазнини и холестерол. Те включват:

 • Масло
 • Сирене
 • Гхи
 • Мляко (краве, овче, козе и др.)

Ако не консумирате много фибри, добавете ги бавно към диетата си и пийте много течности, за да поддържате хидратация. Може да имате газове или подуване, но те ще започнат да отшумяват след няколко дни.

Имайте предвид, че ако ядете много фибри и не пиете много вода, можете да получите запек. Освен това погледнете урината си. Стремете се към светло жълто през целия ден, което означава, че сте достатъчно хидратирани.

Добавки на бутират и маслена киселина

Някои добавки могат да насърчат производството на бутират, но трябва да говорите с вашия доставчик на здравни услуги, преди да приемете такива. Повечето добавки използват маслена киселина и някакъв вид сол, но не е доказано, че са полезни.

Най-добрият начин да получите бутират е да ядете пресни плодове и зеленчуци, които съдържат разтворими ферментиращи фибри.

Колко бутират на ден

150–300 mg/ден е най-честата препоръка за дозиране за наличните в момента продукти с маслена киселина.

Странични ефекти

Имаме нужда от повече изследвания, за да разберем дали бутиратът е безопасен и при какви нива, но ето няколко опасения, които си струва да се отбележат:

 • Някои доставчици на здравни услуги предлагат да избягвате добавки с маслена киселина, ако сте бременна или кърмите.
 • Доказано е също, че бутиратът предизвиква симптоми при хора с подуване на корема или чувствителни черва ( хранителна непоносимост ), които се нуждаят от по-ниски нива на фибри.
 • При хора със затлъстяване, които вече имат високи нива на бутират, добавките може да не са добра идея.

С други думи, повече бутират не е непременно по-добре. Както винаги, когато става въпрос за добавки, не приемайте съвети от знаменитостите на TikTok. Вместо това говорете с лекар.

Други начини за справяне със стомашно-чревните проблеми

Ако червата ви са чувствителни и симптоматични, допълнителните фибри и пребиотиците може да не помогнат. Всъщност те могат да причинят раздразнение, възпаление и в крайна сметка да забавят лечебния процес.

Диета с ниско съдържание на FODMAP

Вместо това има много повече доказателства в подкрепа на интервенции като диета с ниско съдържание на FODMAP – която може действително да намали нивата на бутират – за IBS, SIBO и други заболявания на червата. Например:

 • Голям систематичен преглед и мета-анализ от 2021 г. — който е най-високото качество на наличната научна информация — установи, че диета с ниско съдържание на FODMAP е свързана с умерено до голямо подобрение на симптомите на IBS. Резултатите за качество на живот също се повишават в сравнение с контролните диети.
 • Систематичен преглед и мета-анализ от 2018 г. установиха, че диета с ниско съдържание на FODMAP е свързана със значителни подобрения на стомашно-чревните симптоми и коремната болка в сравнение с други диети. Не са докладвани странични ефекти.

Диетата с ниско съдържание на FODMAP е предназначена специално да насочва и елиминира ферментиращите фибри, които карат червата ви да бъдат раздразнителни и реактивни. Диетата може да намали нивата на бутират, но позволява на вашите симптоми да се подобрят и червата ви да започнат процеса на оздравяване.

След 2-3 седмици елиминиране на FODMAP, когато симптомите ви са под много по-добър контрол, можете да започнете да въвеждате отново някои храни с високо съдържание на FODMAP.

Всеки е различен в способността си да понася различни храни и няма двама души, които да имат еднакъв списък с хранителна чувствителност. Но процесът на елиминиране, последван от повторно въвеждане на храни една по една, ви позволява да намерите вашето индивидуално ниво на поносимост. Имайте предвид, че способността ви да понасяте определени храни вероятно също ще се промени с течение на времето.

След време е вероятно да можете да понасяте по-високи нива на пребиотичните фибри и въглехидрати, които преди са били проблем за вас. Това означава, че вашите нива на бутират също така естествено ще се оптимизират с течение на времето.

Пробиотични добавки

Изследванията също подкрепят полезните ефекти на пробиотиците при чревни проблеми като SIBO, IBS и IBD. Има много по-голямо богатство от изследвания в тази област, отколкото за бутиратните добавки.

Например, доказано е, че пробиотиците:

Качеството на пробиотичните добавки е важно, така че проучването на вашия продукт има значение. Едно проучване на 26 пробиотика, установи, че всички те се различават по някакъв начин от това, което се твърди на етикета. Някои дори съдържаха неприемливи микроби.

Заключение

В обобщение, бутиратът е от полза за здравето на червата по някои важни начини, но опитът да повишите нивата на бутират чрез прием на много фибри и пребиотици може да бъде контрапродуктивен за хора с чревна чувствителност.

Вместо това елиминационната диета, по-специално диетата с ниско съдържание на FODMAP, е по-добра за справяне със симптоми като болка и подуване на корема, особено когато се комбинира с пробиотици.

Диетата с ниско съдържание на FODMAP има много повече научни изследвания за чревни проблеми, въпреки факта, че вероятно ще намали временно производството ви на бутират.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: