Диета с кафе – Помага ли за отслабване?

диета с кафе

Диетата с кафе, диетичен план, който бързо набира популярност, насърчава консумацията на минимум 3 чаши кафе дневно, плюс калориен дефицит. 

Този сравнително нов диетичен режим насърчава ежедневната консумация на няколко чаши кафе, като същевременно налага ограничения върху приема на калории.

Някои хора споделят примери за краткотраен успех в загубата на тегло с тази диета.

реклама

Въпреки това, тази диета има значителни недостатъци.

Тази статия разглежда диетата с кафе, като изследва нейните потенциални предимства, недостатъци и цялостното й въздействие върху здравето.

Какво представлява диетата с кафе?

Д-р Боб Арно въведе диетата с кафе чрез книгата си „Диетата на любителя на кафето“.

В тази книга д-р Арно твърди, че консумацията на кафе няколко пъти дневно може да забърза скоростта на метаболизма, да увеличи изгарянето на мазнини, да попречи на усвояването на калории и да намали апетита.

Неговата мотивация да напише книгата произтича от изследванията му върху жителите на гръцкия остров Икария, известен със значителната си популация от здрави, възрастни хора.

Д-р Арно изказва теория, че тяхното благосъстояние и дълголетие се дължат на значителната им консумация на кафе, което е богато на антиоксиданти.

Начин на действие

Планът за диета с кафе се върти около консумацията на минимум три чаши (еквивалентни на 720 мл) светло изпечено кафе дневно. Светло изпечените сортове често имат по-високо съдържание на полифенолни антиоксиданти в сравнение с по-тъмно изпечените, както се потвърждава от научни източници. ( 1 ) ( 2 )

Д-р Арно набляга на подбора и приготвянето на кафе в тази диета. Той предлага да изберете леко изпечено кафе на зърна, което смилате у дома.

Тази диета ви позволява да консумирате толкова кафе, колкото желаете, независимо дали е с кофеин или без кофеин, стига да отговаряте на минималните дневни изисквания от три чаши дълго кафе (720 мл). Планът обаче изключва използването на захар или сметана.

Д-р Арно също препоръчва да замените едно дневно хранене с домашно зелено смути с високо съдържание на фибри. Книгата включва някои рецепти за смути.

Другите ви хранения трябва да са с ниско съдържание както на калории, така и на мазнини, докато са богати на фибри, произхождащи от пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци.

Диетата насърчава избягването на силно преработени храни като замразени ястия и рафинирани закуски в полза на цели храни.

Примерните планове за хранене в книгата, изготвена от д-р Арно, съдържат приблизително 1500 калории на ден, което е значително по-ниско от типичния дневен прием на калории на повечето хора.

Подходящо хранене за тази диета може да се състои от опции като тофу и пържени зеленчуци, поднесени с кафяв ориз или пилешка салата на скара с дресинг от винегрет.

Някои хора съобщават, че са постигнали успех в загубата на тегло с тази диета, което до голяма степен се дължи на калорийния дефицит, което включва. Освен това има някои доказателства, които предполагат потенциална връзка между кафето и загубата на тегло. ( 3 ) ( 4 )

Потенциални ползи

Кафето съдържа кофеин и полифенолни антиоксиданти, особено ефективни при намаляване на възпалението и противодействие на увреждането от свободните радикали.

Що се отнася до ролята му за подобряване на загубата на тегло, кафето изглежда предлага две потенциални предимства: намаляване на апетита и повишаване на метаболизма.

Може да намали апетита

Д-р Арно твърди, че кафето може да действа като подтискащо апетита, което е спомагащо за намаляване на дневната консумация на калории.

Някои изследвания подкрепят това твърдение, поне до известна степен. Доказано е, че пиенето на кафе малко преди хранене намалява количеството храна, консумирана по време на това хранене.

Изглежда обаче, че пиенето на кафе 3 до 4,5 часа преди хранене не оказва влияние върху размера на порциите след хранене.

Едно проучване, включващо 33 участници, включващо хора с наднормено и нормално тегло, откри, че кафето води до намалена консумация на калории, особено сред тези с наднормено тегло. ( 5 )

По време на трите сесии на проучването на всеки участник беше сервирана закуска с вода, с обикновено кафе или с кафе с 50% кофеин.

Сред участниците с наднормено тегло, тези, които са консумирали 200 мл кафе, са консумирали значително по-малко калории в последващото си хранене в сравнение с другите сесии, когато са имали вода или кафе с 50% кофеин.

Друго проучване обаче, включващо 12 субекта, не открива разлики в приема на калории или апетита сред тези, които са консумирали кофеиново кафе, безкофеиново кафе или плацебо напитка преди хранене. ( 6 )

Докато кафето с кофеин може да помогне за намаляване на приема на калории за определени хора, са необходими повече изследвания, преди да могат да се направят окончателни заключения.

Може да забърза метаболизма

Кафето с кофеин, по-специално, има потенциала да увеличи разхода на калории и изгарянето на мазнини в тялото ви, което може да улесни загубата на тегло. ( 7 )

В цялостен преглед, включващ над 600 участници, изследователите наблюдават връзка между по-високия прием на кофеин и намаленото тегло, индекс на телесна маса (ИТМ) и мастна маса. Когато консумацията на кофеин от индивидите се удвои, тяхното тегло, ИТМ и мастна маса намаляват със 17–28%.

Друго проучване включва 12 възрастни, на които е дадена добавка, съдържаща кофеин и полифеноли, два важни компонента, открити в кафето, или плацебо. Добавката значително увеличи изгарянето на мазнини и калории на участниците в сравнение с тези, които са получили плацебо. ( 8 )

Освен това кафето може да подобри ефекта на изгаряне на мазнини от упражненията.

Проучване, включващо седем здрави мъже, които са участвали в 30-минутна тренировка, последвана от консумация на приблизително 1 чаша (250 мл) вода или кафе с кофеин, установи, че тези, които консумират кафе, изгарят повече мазнини от тези, които пият вода.

Важно е да се отбележи, че значителна част от изследванията върху кафето и метаболизма са проведени през 80-те и 90-те години. По-нови изследвания биха били ценни за затвърждаване на тези открития. Освен това има ограничени скорошни доказателства в подкрепа на някои от по-категоричните твърдения на д-р Арно. ( 9 ) ( 10 ) ( 11 )

Недостатъци

В кафето има здравословни антиоксиданти и може да ви помогне да отслабнете, като потиска апетита и засилва метаболизма ви. Диетата с кафе обаче има няколко недостатъка.

Твърде много кофеин

Въпреки че безкофеиновото кафе е опция в диетата с кафе, повечето хора предпочитат кафе с кофеин, като се има предвид, че много от метаболитните предимства на кафето се приписват на кофеина.

Въпреки това, прекомерната консумация на кофеин може да доведе до различни здравословни проблеми, включително повишено кръвно налягане. ( 12 )

В едно наблюдателно проучване, което анализира повече от 1100 индивида с високо кръвно налягане, учените изследват връзката между консумацията на кафе и кръвното налягане.

Те открили, че хората, които консумират три или повече чаши кафе всеки ден, имат по-високи стойности на кръвното налягане в сравнение с тези, които се въздържат от кафе.

Кофеинът е диуретик, причиняващ повишено отделяне на течности чрез урината. Следователно, ако консумирате значително количество кафе, може да откриете, че правите по-чести пътувания до тоалетната. ( 13 )

Освен това може да възникне значителна загуба на електролит при повишена екскреция на течности, особено на калий. Изчерпването на калий може потенциално да доведе до състояние, известно като хипокалиемия, което може да повлияе на мускулния контрол и здравето на сърцето. Въпреки това предизвиканата от кафе хипокалиемия е рядко явление.

Прекомерният прием на кофеин също се свързва с повишен риск от инфаркт, главоболие, безсъние и повишена вероятност от костни фрактури, остеопороза и дори депресия. ( 14 ) ( 15 ) ( 16 )

Въпреки че прекомерната консумация на кафе с кофеин може да има неблагоприятни ефекти, приемът на кофеин до 400 мг на ден, еквивалентен на приблизително четири чаши кафе, обикновено се счита за безопасен. ( 17 )

Възможно е да възвърнете изгубените килограми

Диетични планове, които включват значително намаляване на приема на калории, илюстрирани с препоръчителните 1500 дневни калории при диета с кафе, често водят до възстановяване на теглото. ( 18 )

Вашето тяло се адаптира към обичайния прием на калории. Следователно, когато значително намалите консумацията на калории, тялото ви се приспособява, като забавя метаболизма ви, намалявайки броя на калориите, които изразходва.

Освен това, хормоналните промени, произтичащи от ограничаването на калориите, могат потенциално да засилят апетита ви. ( 19 )

Лептинът, хормон, който предизвиква усещане за ситост и предава сигнали към мозъка ви да спрете да ядете, може да претърпи значително намаление при нискокалорични диети, което може да доведе до повишен глад и желание за храна. ( 20 ) ( 21 ) ( 22 )

Поради тези причини постигането на загуба на тегло при диети, които изискват значително намаляване на калориите, като диета с кафе, може да бъде особено предизвикателство. Обичайният резултат е възстановяване на теглото.

Според някои изследвания приблизително 80% от хората, които отслабват с нискокалорична диета, възвръщат част от това тегло в рамките на първия си месец след прекратяване на диетата. Близо 100% от хората си възвръщат цялото тегло, което са загубили в рамките на 5 години след приключване на диетата си. ( 23 ) ( 24 )

Не е безопасно в дългосрочен план

Според разкази на онези, които са я опитвали, диетата с кафе обикновено се спазва за продължителност от две до седем седмици.

Въпреки това, не е препоръчително за продължителна употреба поради редица опасения.

Прекомерната консумация на кофеин има потенциал да доведе до високи нива на прием на кофеин, което води до различни проблеми, като проблеми със съня и депресивни симптоми.

Освен това диетата с кафе е категоризирана като нискокалорична диета, което може да затрудни постигането на устойчива загуба на тегло.

За съжаление, не са провеждани обширни, разширени проучвания за оценка на безопасността или ефикасността на диетата с кафе в дългосрочен план.

Следователно не е препоръчително да се ангажирате с диетата с кафе като дългосрочен диетичен подход.

Здравословно ли е?

За съжаление диетата с кафе не е благоприятен избор за ефективно регулиране на теглото.

Неограничената консумация на кафе, която насърчава, може да доведе до прекомерен прием на кофеин. Освен това ограничаването на калории може да доведе до възстановяване на загубеното преди това тегло.

Успешните програми за отслабване често включват умерено намаляване на приема на калории, което води до по-бавен, но по-устойчив модел на отслабване и смекчаване на неблагоприятните метаболитни модификации, свързани с ограничаването на калориите.  ( 25 ) ( 26 )

Увеличаването на приема на протеини и диетични фибри, намаляването на консумацията на рафинирани захари и ангажирането с редовна физическа активност са алтернативни подходи, които могат да помогнат за постигане на загуба на тегло и поддържането му с течение на времето.

За повечето хора най-успешният режим за управление на теглото е този, който съответства на способността им да го спазват постоянно.

Заключение

Диетата с кафе насърчава консумацията на минимум 3 чаши (720 мл) кафе дневно, заедно с ограничаване на калориите.

Въпреки че може да доведе до краткосрочна загуба на тегло, това не е здравословна дългосрочна диета. Този подход може да доведе до възстановяване на теглото и неблагоприятни последици поради прекомерната консумация на кофеин.

Все още можете да се насладите на здравословните предимства на кафето, но е препоръчително да се придържате към безопасното ограничение от 4 чаши на ден или по-малко.

За сигурно и здравословно намаляване на теглото е за предпочитане да избягвате ограничителни режими като диета с кафе и да изберете по-устойчиви стратегии за отслабване.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Виж още: