7 неща, които трябва да знаете за нискокалорична диета с 500 калории

нискокалорична диета с 500 калории

Следването на нискокалорична диета със само 500 калории може да бъде опасна без лекарско наблюдение. може да доведе до недохранване и други здравословни проблеми. Здравословното отслабване може да включва ограничаване на порциите храна, изгаряне на калории и други методи.

Диетата с 500 калории е интензивна версия на много нискокалорична диета (VLCD). Това включва значително намаляване на приема на храна, обикновено ограничен до максимум 800 калории на ден.

VLCD използват заместители на хранене като напитки, шейкове и готови блокчета храна, за да заменят поне две хранения дневно. Тези диети са предназначени за хора, които са с наднормено тегло и не постигат отслабване, въпреки опитите с различни диетични планове.

реклама

Важно е да се отбележи, че тази диета може да бъде рискована и трябва да се наблюдава от медицински специалист. За да разберете по-добре рисковете и целите, свързани с диетата с 500 калории, продължете да четете.

1. Не го правете сами

Диета с 500 калории се предписва от лекар, когато той прецени, че е необходима значителна загуба на тегло, като се вземе предвид цялостното ви здраве и се балансира с потенциалните рискове и усложнения, свързани с такова драстично намаляване на калориите (калориен дефицит).

Ако вашият лекар не е препоръчал изрично диета с 500 калории, не е препоръчително да я опитвате. Този тип диета носи рискове и предпазни мерки, които трябва да бъдат внимателно наблюдавани от медицински специалист. Важно е да имате правилно медицинско наблюдение, докато следвате тази диета за отслабване.

2. Диетичният план 5:2

Планът за фастинг 5:2 придоби популярност сред някои хора и включва следване на диета с 500 калории в рутината за 2 дни. Този план обикновено се състои от спазване на балансирана диета в средиземноморски стил с около 2000 калории за пет дни от седмицата, като същевременно ограничавате приема на калории до 500 калории с ниско съдържание на въглехидрати на ден за останалите два дни. Обичайно е тези „постни“ дни да не са последователни.

Съществуват обаче ограничени доказателства, които да обосноват предимствата на подхода на периодичното гладуване 5:2 в сравнение с ежедневното намаляване на калориите.

3. Колко са 500 калории?

За да разберете колко са 500 калории, може да е полезно да изследвате съдържанието на калории в обикновените храни. Две шепи фъстъци или парче пеперони пица съдържат приблизително 250 калории. Една ябълка, от друга страна, съдържа по-малко от 80 калории, докато две парчета пържено пиле съдържат около 400 калории.

Освен това може да си струва да вземете предвид броя на калориите, които изгаряте през деня. Според много експерти, човек с тегло 85 килограма изгаря около 72 калории, докато просто седи.

4. Въпреки това, все още имате нужда от храна

Недостатъкът на диетата с 500 калории е, че тя не предоставя насоки за контролиране на приема на мазнини и въглехидрати. Например, консумирането на порция шоколадов кейк и чаша мляко може да възлиза на приблизително 500 калории. Въпреки това, такова хранене не успява да осигури необходимите основни хранителни вещества, дори по време на заседнали дейности като присъствие на среща.

Независимо от броя на калориите, балансираната диета трябва да се състои от плодове и зеленчуци, постни протеини и пълнозърнести храни. Оптималното здраве включва повече от просто фокусиране върху конкретен брой калории.

5. Опасност от хранителен дефицит

Основните рискове, свързани с диета с 500 калории, са свързани с недостиг на витамини и минерали. Недостатъчният прием на основни хранителни вещества може да доведе до различни здравословни проблеми. Всъщност по-голямата част от хората не могат да задоволят нуждите си от витамини и минерали, когато консумират по-малко от 1200 калории на ден.

За илюстрация клиниката Mayo отбелязва, че дефицитът на минерала цинк, който се намира в тиквените семки и говеждото, може да доведе до загуба на коса.

Неадекватният прием на желязо може да доведе до анемия, докато хронично ниските нива на калций и витамин D могат да допринесат за остеопороза по-късно в живота.

Недостатъчният ниацин, витамин, открит в рибата тон и фурмите, може да увеличи риска от сърдечни удари поради артериални запушвания. От решаващо значение е да вземете предвид пълния хранителен профил на храните, които консумирате, вместо да се фокусирате единствено върху съдържанието на калории.

6. Загуба на мускулна маса

Следването на диета с 500 калории също може да представлява риск от загуба на мускулна маса. Шарън Палмър, регистриран диетолог и автор на „Растителна енергия за живот“, подчертава, че след като тялото ви изчерпи запасите от мазнини, то започва да изгаря здрава мускулна тъкан.

Докато първоначално може да изглежда, че загубата на мускули води до по-голяма загуба на тегло, важно е да се признае, че не всяка загуба на тегло е от полза. Изграждането и поддържането на мускулите е от решаващо значение за цялостното здраве. Здравословната диета трябва да дава приоритет на изгарянето на мазнини, като същевременно запазва мускулната маса.

7. Метаболитни промени

Важно е да вземете предвид друг риск за здравето, свързан с диета с 500 калории, което е въздействието върху вашия метаболизъм. Когато значително намалите приема на калории за продължителен период от време, метаболизмът ви претърпява промени. Силното и продължително ограничаване на калориите може да доведе до по-бавен метаболизъм, карайки ви да изгаряте по-малко калории. Освен това, докато отслабвате, тялото ви се нуждае от по-малко калории, за да поддържа новото ви тегло в сравнение с първоначалното ви тегло.

Д-р Минди Хаар, доктор по философия, R.D., C.D.N. от Училището по здравни професии към Нюйоркския технологичен институт, обяснява, че много хора вярват, че могат да спазват диета за кратък период от време, да отслабнат и след това да се върнат към предишните си хранителни навици. Въпреки това, ако го направят, има вероятност да си възвърнат теглото, докато достигнат първоначалното си тегло. Често загубата на тегло включва загуба както на мазнини, така и на мускули, но възстановяването на теглото обикновено е предимно под формата на мазнини. Ето как диетите в крайна сметка могат да допринесат за дългосрочно наддаване на тегло.

Заключение

Изключително важно е да се подложите на диета с 500 калории само при внимателно наблюдение от лекар.

Въпреки че може да изпитате загуба на тегло, съществува риск от недохранване, което може да доведе до различни здравословни усложнения. Здравословният подход към отслабването включва получаване на разнообразна гама от хранителни вещества от различни хранителни източници, контролиране на размера на порциите и изгаряне на повече калории, отколкото консумирате.

Като следвате този подход, можете ефективно да свалите килограми и да поддържате теглото си в дългосрочен план.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ДИЕТИ: