Елиминационна диета – Какво представлява?

Елиминационна диета

Процедурата, използвана за идентифициране на храни, към които човек има непоносимост, позната като елиминационна диета, ви помага да откриете към кои храни може да имате алергия или чувствителност. 

Хранителната непоносимост и чувствителност са широко разпространени и засягат значителна част от световното население, като оценките предполагат, че до 20% от хората могат да изпитат някаква форма на хранителна непоносимост. ( 1 )

Елиминационната диета се използва като метод за определяне на хранителна непоносимост, чувствителност и алергии чрез модифициране на хранителния прием.

реклама

В продължение на много години алерголозите и регистрираните диетолози са използвали елиминационни диети като ценен инструмент за подпомагане на хората при идентифицирането на храни, които може да не се понасят добре.

Какво представлява елиминационна диета?

Елиминационната диета е диетичен подход, насочен към идентифициране на храни, които тялото ви може да не понася добре.

Това включва временно изключване на подозрителни храни от вашата диета и последващото им повторно въвеждане една по една, като същевременно наблюдавате за всякакви симптоми на нежелани реакции.

Обикновено с продължителност от 5 до 6 седмици, елиминационната диета обикновено се използва за подпомагане на хора с чувствителна храносмилателна система, хранителна непоносимост или хранителни алергии при определяне на конкретни храни, които могат да допринесат за техните симптоми. ( 2 ) ( 3 )

Този диетичен подход може да помогне за облекчаване на симптоми като подуване на корема, газове, диария, запек и гадене.

След като се установи, че вредната храна се понася лошо от тялото ви, можете да я премахнете от диетата си, за да предотвратите повторната поява на неприятни симптоми.

Съществуват различни форми на елиминационна диета, всяка от които се фокусира върху включването или изключването на специфични храни.

Важно е обаче да се отбележи, че ако имате известна или подозирана хранителна алергия, трябва да следвате елиминационна диета само под наблюдението на медицински специалист.

Повторното въвеждане на хранителен алерген без подходящ надзор може потенциално да доведе до тежко и животозастрашаващо състояние, известно като анафилаксия. ( 4 )

За хора, които подозират, че може да имат хранителна алергия, е препоръчително да се консултират с лекар, преди да започнат елиминационна диета.

Симптомите, показващи алергия, могат да включват кожни обриви, копривна треска, подуване и затруднено дишане. ( 5 )

Какви са принципите на диетата?

Елиминационната диета е разделена на две фази:

 1. елиминиране
 2. повторно въвеждане

Фаза на елиминиране

В началната фаза на елиминиране, която продължава приблизително 2-3 седмици, вие систематично изключвате храни, за които подозирате, че могат да причинят симптомите ви.

В тази фаза трябва да се въздържате от консумация на храни, които смятате, че тялото ви може да не понася добре или такива, които преди това са предизвиквали неприятни симптоми.

Такива храни включват набор от продукти, включително ядки, царевица, соя, млечни продукти, цитрусови плодове, някои зеленчуци, пшеница, глутен, свинско месо, яйца и различни видове морски дарове.

Целта на тази фаза е да се проучи дали вашите симптоми са свързани с конкретни храни или имат други основни причини.

Ако симптомите ви продължават дори след елиминирането на тези храни за определения период от 2-3 седмици, препоръчително е да потърсите съвет от лекар.

Фаза на повторно въвеждане

В последващата фаза на повторно въвеждане вие ​​постепенно връщате обратно в диетата си храните, които първоначално са били елиминирани.

По време на тази фаза е важно да въведете отново всяка група храни поотделно и да наблюдавате реакцията на тялото си за период от 2-3 дни.

Трябва да останете внимателни към възможните симптоми, които могат да възникнат.

Тези симптоми могат да включват различни прояви, включително:

 • Кожни проблеми като обриви и промени в състоянието на кожата
 • Дискомфорт в ставите
 • Главоболие или мигрена
 • Умора
 • Нарушения на съня
 • Промени в дишането
 • подуване на корема
 • Коремна болка или спазми
 • Промени в движенията на червата

Ако не изпитвате никакви симптоми по време на повторното въвеждане на определена група храни, можете да заключите, че тя се понася добре и можете да продължите с повторното въвеждане на следващата група.

Въпреки това, ако срещнете неблагоприятни симптоми, подобни на споменатите, това означава, че сте идентифицирали задействаща храна и тя трябва да бъде изключена от вашата диета.

Целият процес, обхващащ фазите на елиминиране и повторно въвеждане, обикновено обхваща продължителност от приблизително 5-6 седмици.

Ако планирате да премахнете няколко групи храни, препоръчително е да потърсите насоки от вашия лекар или регистриран диетолог.

Елиминирането на твърде много групи храни едновременно може потенциално да доведе до хранителни дефицити.

Какво не можете да ядете на елиминационна диета?

Най-ефективните елиминационни диети обикновено са най-строги в своите ограничения.

Колкото повече храни изключите по време на фазата на елиминиране, толкова по-голяма е вероятността да идентифицирате конкретните храни, отговорни за отключването на вашите симптоми.

Обикновено елиминираните категории храни по време на тази фаза включват:

 • Цитрусови плодове: Това включва избягване на цитрусови плодове като портокали и грейпфрути.
 • Някои зеленчуци: Това включва въздържане от зеленчуци, които включват домати, чушки, патладжан, картофи, лют червен пипер и червен пипер.
 • Ядки и семена: Препоръчва се премахването на всички ядки и семена.
 • Бобови растения: Тази категория включва елиминирането на всички бобови растения, като боб, леща, грах и продукти на основата на соя.
 • Нишестени храни: Важно е да се въздържате от пшеница, ечемик, царевица, лимец, ръж, овес, хляб и други храни, съдържащи глутен.
 • Месо и риба: Това включва избягване на преработени меса, колбаси, говеждо, пилешко, свинско, яйца и миди.
 • Млечни продукти: Всички млечни продукти, включително мляко, сирене, кисело мляко и сладолед, трябва да бъдат премахнати.
 • Мазнини: масло, маргарин, хидрогенирани масла, майонеза трябва да се избягват.
 • Напитки: Препоръчително е да избягвате алкохол, кафе, черен чай, сода и други източници на кофеин.
 • Подправки: Сосове, силни подправки и горчица не трябва да се включват.
 • Захар и сладкиши: Препоръчва се избягването на захар (както бяла, така и кафява), мед, кленов сироп, царевичен сироп, царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, нектар от агаве, десерти и шоколад.

Проучване от 2023 г. предполага, че зеленчуците от семейство Картофови могат потенциално да доведат до стомашно-чревни реакции при хора със синдром на раздразнените черва и възпалително заболяване на червата, потенциално причинявайки дискомфортни симптоми. ( 6 )

Важно е да се отбележи, че прекалено рестриктивните диети могат да представляват рискове, включително потенциал за хранителни дефицити и отрицателни психологически ефекти, които могат да допринесат за нарушени модели на хранене и хранителни разстройства.

Ето защо е препоръчително да потърсите насоки от лекар или регистриран диетолог, преди да започнете елиминационна диета.

Ако подозирате, че храни, които не са изброени тук, допринасят за вашия дискомфорт, може също да е полезно да обмислите премахването им от диетата си.

Какво можете да ядете на елиминационна диета?

Въпреки че елиминационната диета може да бъде силно ограничителна, тя все пак позволява достатъчно разнообразие от храни, които могат да се използват за създаване на здравословни и вкусни ястия.

Някои от храните, които можете да включите в диетата си през тази фаза са:

 • Плодове: Повечето плодове са разрешени, с изключение на цитрусовите плодове.
 • Зеленчуци: Можете да се насладите на широка гама от зеленчуци, с изключение на картофови.
 • Зърнени храни: Варианти като ориз, елда и киноа са подходящи.
 • Месо и риба: пуешко, агнешко, дивеч и студеноводна риба като сьомга са разрешени.
 • Заместители на млечни продукти: Използвайте опции като кокосово мляко и неподсладено оризово мляко.
 • Мазнини: Включете екстра върджин зехтин, ленено масло и кокосово масло в храната си.
 • Напитки: Придържайте се към вода и билкови чайове без кофеин.
 • Подправкии други аромати: Използвайте съставки като черен пипер, пресни билки и подправки (с изключение на лют червен пипер и червен пипер) и ябълков оцет.

За да поддържате мотивацията си по време на тази ограничителна фаза, обмислете създаването на нови рецепти и експериментирането с различни билки и подправки, за да подобрите вкуса на вашите ястия.

Този подход може да ви помогне да направите храната си по-приятна.

Други видове елиминационни диети

Освен конвенционалната елиминационна диета, описана по-рано, има няколко други вида елиминационни диети:

 • Диета с ниско съдържание на FODMAP: Тази диета се фокусира върху премахването на FODMAP, които са късоверижни въглехидрати, които някои хора може да имат затруднения с храносмилането.
 • Диета за елиминиране на редки храни: Тази диета включва изключително консумиране на храни, които рядко ядете, тъй като е по-малко вероятно да предизвикат симптомите ви. Обичайните храни при този тип диета включват ямс, елда и горски плодове.
 • Елиминираща диета на гладно: Тази диета се състои от стриктно гладуване само на вода до 5 дни, последвано от постепенно повторно въвеждане на групи храни. От съществено значение е да предприемете тази диета само под ръководството на медицински специалист, тъй като може да бъде рисковано.
 • Други елиминационни диети: Те включват диети, които елиминират специфични компоненти като диета без лактоза, захар, безглутенова диета.

Ползите от елиминационната диета

Елиминационните диети служат за основна цел да помогнат на хората да идентифицират и елиминират храни, които провокират неприятни симптоми. Те обаче предлагат няколко допълнителни предимства:

Намаляване на симптомите при синдром на раздразнените черва

Синдром на раздразнените черва е преобладаващо стомашно-чревно разстройство, засягащо около 11,2% от световното население. ( 7 )

Много страдащи от синдром на раздразнените черва са имали подобрение на симптоми като подуване на корема, стомашни спазми и газове чрез елиминационна диета.

Проучване от 2004 г. отбелязва, че следването на истинска елиминационна диета, насочена към задействащи храни, води до 10% намаляване на симптомите.

Тези, които се придържаха най-стриктно към диетата, отбелязаха забележително намаление от 26%. ( 8 )

Помага при еозинофилен езофагит

Еозинофилен езофагит е хронично състояние, характеризиращо се с алергични тригери, причиняващи възпаление в хранопровода.

Хората с еозинофилен езофагит може да се затрудняват да преглъщат сухи и плътни храни, което увеличава риска от задавяне.

Изследванията показват, че елиминационните диети са ефективни за облекчаване на симптомите на еозинофилен езофагит. ( 9 ) ( 10 )

Проучване от 2005 г., включващо 146 пациенти с еозинофилен езофагит, показва, че над 75% са имали значително намаляване на симптомите и намалено възпаление чрез елиминационна диета. ( 11 )

Намаляване на симптомите на разстройството с дефицит на вниманието и хиперактивност

Разстройството с дефицит на вниманието и хиперактивност е поведенческо разстройство, засягащо 3-5% от децата и възрастните.

Елиминационните диети са показали потенциал за намаляване на симптомите на разстройството с дефицит на вниманието и хиперактивност. ( 12 ) ( 13 )

Анализ на 20 проучвания, които ограничават специфични храни за подобряване на симптомите на разстройството с дефицит на вниманието и хиперактивност, установи, че такива диети са полезни за намаляване на симптомите сред чувствителните към храни деца.

Въпреки това е от решаващо значение за децата да предприемат елиминационни диети под медицинско наблюдение поради риска от недостиг на хранителни вещества, който да повлияе на растежа им.

Подобряване на кожни състояния като екзема

Екземата включва различни кожни състояния, характеризиращи се с обезцветена, сърбяща, напукана и възпалена кожа.

Въпреки че екземата има множество причини, много хора съобщават, че някои храни изострят симптомите им.

Няколко проучвания показват, че елиминационните диети могат ефективно да намалят симптомите на екзема. ( 14 ) ( 15 )

Намаляване на хроничната мигрена

Въпреки че точните причини за мигрена остават несигурни, появяващите се доказателства сочат ролята на възпалението като причинен фактор. ( 16 )

Елиминационната диета, която премахва храни, предизвикващи възпаление, е свързана с намаляване на епизодите на хронична мигрена. ( 17 ) ( 18 )

Едно проучване, включващо 50 пациенти с чести мигрени, установи, че спазването на елиминационна диета в продължение на два месеца води до намаляване на честотата на пристъпите на главоболие.

Тези диети служат за различни цели, свързани със здравето, извън идентифицирането на хранителни причини за специфични симптоми.

Рискове от елиминационна диета

Въпреки че елиминационните диети са полезни за идентифициране на проблемни храни, те не са лишени от свързани рискове.

Като начало се препоръчва да се придържате към елиминационна диета за ограничен период от време, обикновено от 4 до 8 седмици.

Продължителното спазване на елиминационна диета не се препоръчва, тъй като може да доведе до дефицит на хранителни вещества поради изключването на определени групи храни.

Освен това лица, попадащи в категории като деца и такива с известни или предполагаеми алергии, трябва да предприемат елиминационна диета само под наблюдението на медицински специалист. ( 19 )

Тази предпазна мярка е особено важна за децата, тъй като телата им могат да развият повишена чувствителност към храни след продължителен период на избягване.

Следователно, при повторно въвеждане на група храни, децата може да са по-податливи на тежки реакции, включително анафилаксия. ( 20 )

Заключение

Елиминационните диети служат като ценен инструмент за идентифициране на храни, които тялото ви може да понася трудно.

В случаите, когато се сблъсквате със симптоми, за които подозирате, че може да са свързани с диетата, елиминационната диета може да помогне при определянето на специфичните храни, отговорни за тези симптоми.

Въпреки това е жизненоважно да се признае, че елиминационните диети може да не са подходящи за всеки. И децата, и възрастните трябва да се въздържат от елиминационна диета, освен ако не са под ръководството на медицински специалист или регистриран диетолог.

Освен това, лица с известни или подозирани алергии трябва да обмислят предприемане на елиминационна диета само под наблюдението на лекар.

И накрая, изключително важно е да се подчертае, че елиминационните диети трябва да се предприемат в краткосрочен план. Продължителното придържане към тези диети може да доведе до хранителни дефицити и по невнимание да доведе до нарушени модели на хранене.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: