Има ли странични ефекти от твърде много куркума?

странични ефекти от твърде много куркума

Консумирането на добавки с куркума в големи количества може да причини различни симптоми, като разстроен стомах. Може да не е безопасно да се приема с определени лекарства.

Куркумата е подправка с произход от Южна Азия, широко използвана в индийската и близкоизточната кухня.

Освен кулинарните си приложения, куркумата се консумира и заради потенциалните си ползи за здравето. В резултат на това популярността на добавките, съдържащи куркума или нейното активно съединение, куркумин, нараства.

реклама

Въпреки това, има хора, които изразяват опасения относно потенциалните странични ефекти на добавките с куркума и куркумин във високи дози. Този преглед разглежда наличните доказателства по този въпрос.

Какво представлява куркумата?

Куркумата, научно известна като Curcuma longa, е почитана подправка, лечебна билка и естествено багрило, извлечено от семейството на джинджифила, дълбоко вкоренено в индийските традиции.

Известна със своя отличителен вкусов профил, който съчетава горчивина с нотка на пиперливост, куркумата има значително културно значение в индийските кулинарни творения. Култивирането и консумацията му са съсредоточени предимно в Индия.

Коренищата или кореновите стъбла на растението куркума показват живи нюанси на жълто или оранжево. След изсушаване те обикновено се смилат на фин прах.

Докато куркумата съдържа предимно въглехидрати като нишесте и фибри, тя също така може да се похвали с набор от растителни съединения и основни хранителни вещества, характерни за подправките като цяло. ( 1 )

Сред тези растителни съединения, куркуминоидите заемат централно място. Тези куркуминоиди, изобилстващи в коренищата на куркумата, допринасят за отчетливото оцветяване на подправката и са отговорни за нейните многобройни ползи за здравето. ( 2 )

Куркуминът, широко изследван куркуминоид, се оценява на приблизително 4% от състава на куркумата. ( 3 )

Струва си да се отбележи, че някои евтини прахове от куркума може да съдържат неразкрити, незаконни добавки, неетична практика, известна като подправяне на куркума.

Защо хората приемат добавки с куркумин?

Куркумата, универсална подправка и хранителен оцветител, служи както за кулинарни, така и за здравословни цели. Основният му биоактивен компонент, куркуминът, е отговорен за повечето от приписваните му ползи за здравето.

Добавките с куркумин са показали потенциал за осигуряване на следните предимства:

  • Намаляване на възпалението: добавките с куркумин демонстрират способността да понижават възпалителните маркери и да облекчават симптомите на възпалителни състояния като артрит, псориазис и чревни заболявания. ( 4 )
  • Подобряване на антиоксидантния статус: Куркуминът и другите куркуминоиди притежават силни антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за защита на клетките от увреждане, причинено от свободните радикали, свързани със състояния като диабет, сърдечни заболявания и рак. ( 5 ) ( 6 )
  • Подобряване на функцията на кръвоносните съдове: Проучванията показват, че добавките с куркумин могат да насърчат разширяването на кръвоносните съдове, което води до повишен кръвен поток и понижено кръвно налягане. ( 7 ) ( 8 )
  • Намален риск от сърдечни пристъпи: добавките с куркумин могат потенциално да намалят риска от сърдечни пристъпи чрез упражняване на противовъзпалителни ефекти, подобряване на ендотелната функция и положително повлияване на нивата на холестерола. ( 9 ) ( 10 )
  • Противоракови свойства: Куркуминът е изследван за потенциала му да забавя растежа на раковите клетки и да предизвиква смъртта на раковите клетки. Продължаващите изследвания изследват приложението му при лечение на различни видове рак, включително рак на гърдата, простатата, панкреаса, колоректалния и белия дроб. ( 11 ) ( 12 ) ( 13 )
  • Подкрепа за неврологично здраве: добавките с куркумин са показали обещание за подобряване на симптомите, свързани с невродегенеративни заболявания като Алцхаймер, Паркинсон, множествена склероза и деменция. 

Важно е да се отбележи, че въпреки че тези ползи са наблюдавани в научни изследвания, все още се провеждат допълнителни проучвания, за да се разбере напълно потенциалът на добавките с куркумин в тези области.

Странични ефекти на куркума и куркумин

Куркумата и куркуминът обикновено се считат за безопасни, без докладвани значителни странични ефекти. ( 14 )

Независимо от това, важно е да се отбележи, че високите дози от тези добавки могат потенциално да доведат до странични ефекти при някои индивиди.

Куркума

Куркумата съдържа приблизително 2% оксалат, което при високи дози може да увеличи риска от камъни в бъбреците при податливи индивиди. ( 15 )

Освен това, не всички налични в търговската мрежа прахове от куркума са чисти, тъй като някои може да са фалшифицирани. Това означава, че се добавят по-евтини и потенциално вредни съставки, без да се разкриват на етикета.

Проучванията показват, че продаваната куркума на прах може да съдържа пълнители като нишесте от маниока, ечемично, пшенично или ръжено брашно. ( 16 ) ( 17 )

Консумирането на куркума с пшенично, ечемичено или ръжено брашно може да причини нежелани реакции при хора с непоносимост към глутен или целиакия.

Някои прахове от куркума могат също да включват съмнителни хранителни оцветители, които се добавят за подобряване на цвета, когато прахът се смеси с брашно.

Един такъв оцветител, често използван в Индия, е метанил жълто или киселинно жълто 36. Проучвания върху животни показват, че високата консумация на метанил жълто може да доведе до рак и неврологични увреждания. ( 18 ) ( 19 )

Въпреки че токсичните ефекти на метанил жълтото не са изследвани при хора, употребата му е незаконна в Съединените щати и Европа. ( 20 ) ( 21 )

Някои прахове от куркума може също да съдържат повишени нива на олово, тежък метал, известен със своята невротоксичност. ( 22 ) ( 23 )

Лекарствени взаимодействия

Диетичната консумация на куркума не оказва значително влияние върху начина, по който тялото ви метаболизира лекарствата. ( 24 )

Въпреки това е важно да се отбележи, че куркумата може да взаимодейства с определени лекарства и да повлияе на техните действия.

Например, куркумата притежава антикоагулантни свойства, което означава, че може да попречи на съсирването на кръвта. Когато се приема заедно с антикоагуланти или разредители на кръвта като аспирин, клопидогрел или варфарин, куркумата може да засили техните ефекти и да увеличи риска от прекомерно кървене.

Куркумата може също да понижи нивата на кръвната захар и може да засили ефектите на антидиабетните лекарства или инсулина.

Тъй като куркумата има потенциал да понижава кръвното налягане, тя може да има адитивен ефект, когато се комбинира с антихипертензивни лекарства.

Куркумата подпомага храносмилането, като повишава нивата на стомашна киселина, което може да попречи на ефективността на антиацидите.

Винаги, когато обмисляте да вземете нова добавка, важно е първо да се консултирате с Вашия лекар. Те могат да предоставят насоки, да се уверят, че са запознати с текущите ви лекарства и да ви предупредят за всички възможни взаимодействия, които могат да възникнат.

Куркумин

Добавките с куркумин обикновено се считат за безопасни и не са докладвани неблагоприятни странични ефекти при ниски дози. ( 25 )

Предишно проучване, включващо 10 възрастни, установи, че приемането на 490 mg куркумин дневно в продължение на една седмица не води до никакви странични ефекти. ( 26 )

Скорошен преглед от 2021 г. също заключава, че дози от приблизително 1000 mg куркумин на ден изглежда не причиняват никакви неблагоприятни ефекти. (27 )

Въпреки това, при по-високи дози, малък брой индивиди могат да получат леки странични ефекти, които могат да включват:

  • Храносмилателни проблеми: Някои хора могат да се сблъскат с леки храносмилателни проблеми като подуване на корема, киселинен рефлукс, метеоризъм и диария, когато приемат дневни дози, надвишаващи 1000 mg. ( 28 ) ( 29 )
  • Главоболие и гадене: Дози от 450 mg или по-високи са свързани с главоболие и гадене при малък процент от индивидите. ( 30 )
  • Кожен обрив: Макар и рядко, има съобщения за кожен обрив, появяващ се след прием на дози от 8000 mg куркумин или по-високи. ( 31 )

При проучвания върху животни изключително високи дози куркумин, вариращи от 2600 mg/kg телесно тегло дневно в продължение на 13 седмици или до 2 години, са били свързани със сериозни странични ефекти при плъхове. Тези ефекти включват уголемяване на черния дроб, обезцветена козина, стомашни язви, възпаление и повишен риск от рак на червата или черния дроб. ( 32 )

Понастоящем няма доказателства, че по-ниски количества куркумин причиняват тежки странични ефекти при хора, когато се приемат за кратки периоди. Въпреки това липсват проучвания върху хора, които да изследват дългосрочните ефекти.

Лекарствени взаимодействия

Докато куркуминът обикновено се счита за безопасен, някои проучвания показват, че той може да повлияе на начина, по който определени лекарства се обработват от тялото, включително антибиотици, антикоагуланти, антидепресанти, антихистамини, сърдечно-съдови лекарства и химиотерапевтични агенти. ( 33 ) ( 34 )

Едно проучване показва, че добавките с куркумин могат да активират ген, който може да доведе до намалени нива на специфични антидепресанти и антипсихотични лекарства. ( 35 )

В проучване върху животни куркуминът засилва антидепресантните ефекти на флуоксетин. ( 36 )

Куркуминът може също да повиши нивата на сулфасалазин (азулфидин), модифициращо заболяването антиревматично лекарство (DMARD), използвано за лечение на улцерозен колит или ревматоиден артрит. ( 37 )

Важно е да се отбележи, че куркуминът може да попречи на противораковата активност на химиотерапевтичните лекарства. Следователно лицата, подложени на химиотерапия, трябва да се консултират със своя доставчик на здравни услуги, преди да приемат куркумин.

Подобно на куркумата, ефектите на куркумина върху тялото могат да взаимодействат с действията на някои лекарства, които може да приемате.

Антикоагулантният ефект на куркумина може да доведе до прекомерно кървене, когато се комбинира с антикоагуланти или разредители на кръвта като аспирин, клопидогрел или варфарин.

Куркуминът може също да понижи нивата на кръвната захар и да засили ефектите на антидиабетните лекарства или инсулина.

Поради потенциала на куркумина да понижава кръвното налягане, той може да има адитивен ефект, когато се комбинира с антихипертензивни лекарства.

Освен това, куркуминът може да повиши нивата на стомашна киселина, потенциално повлиявайки ефективността на антиацидите.

Изследванията за възможните взаимодействия между добавките с куркумин и други лекарства обаче са ограничени и не предоставят достатъчно доказателства, за да се определи окончателно дали приемането на куркумин взаимодейства с други лекарства.

Ако приемате други лекарства, препоръчително е да се консултирате с вашия лекар или друг квалифициран медицински специалист, преди да обмислите добавки с куркумин.

Колко е твърде много?

Няма официални препоръки за прием на куркума, както и няма установено максимално допустимо ниво на прием.

Въпреки това е препоръчително да се придържате към препоръките за дозиране, посочени на етикетите на добавките, за да избегнете превишаване на безопасните граници.

За разлика от тях има официални указания за приема на куркумин.

Съвместният експертен комитет на ФАО/СЗО по хранителните добавки (JECFA) установи приемлив хранителен прием от 3 mg/kg телесно тегло на ден. ( 38 )

Например, мъж с тегло 81 kg би имаl препоръчителен прием от 239 mg на ден.

Въпреки това, предишен преглед предполага, че дози, вариращи от 3 600 mg до 8 000 mg на ден, не водят до сериозни странични ефекти, а друго проучване установи, че единични дози от 12 000 mg се понасят добре. ( 39 )

Винаги е препоръчително да се консултирате с лекар, преди да определите подходящата дневна доза от добавка за вашите индивидуални нужди.

Как да определим качеството на куркумата

Някои прахове от куркума може да съдържат неразкрити евтини добавки.

Идентифицирането на тези фалшифицирани прахове без химичен анализ може да бъде предизвикателство. Препоръчително е да изберете продукти от куркума, които са получили сертификат от реномирани агенции.

Ако използвате добавки с куркума или куркумин, изберете продукти, които са получили сертификати за качество от организации на трети страни.

Заключение

Добавките от куркума и куркумин обикновено се понасят добре и не изглежда да имат значителни неблагоприятни ефекти.

Въпреки това, при по-високи дози, някои хора могат да изпитат лек дискомфорт, като главоболие или диария.

Важно е да се отбележи, че нискокачествените продукти от куркума могат да бъдат замърсени с евтини пълнители, като пшенично нишесте, което може да причини нежелани реакции при хора с непоносимост към глутен.

Ако в момента приемате други лекарства, препоръчително е да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете да приемате добавки с куркумин, тъй като те могат да взаимодействат с лекарства като разредители на кръвта, инсулин или антихипертензивни лекарства.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: