Какви са ползите от люцерна (Alfalfa) и има ли странични ефекти

люцерна алфалфа

Люцерна (Medicago sativa), известна още като обикновена люцерна, е многогодишно растение, което се отглежда за хранене на добитък от стотици години.

Освен това тя се използва в традиционната медицина за лечение на различни здравословни състояния.

Люцерната е с високо съдържание на витамини, калций, калий, фосфор и желязо. ( 1 )

реклама

Силният хранителен профил на люцерната предполага, че тя осигурява значителни ползи за здравето. Някои хора твърдят, че може да помогне при диабет, висок холестерол, артрит, инфекции на пикочните пътища, менструални проблеми и други разстройства. ( 2 )

Въпреки това, има малко доказателства в подкрепа на тези предполагаеми ползи.

Хората също ядат люцерна прясна под формата на кълнове. Има сладък, горчив, тревист вкус. Предлага се и като добавка.

Тази статия разглежда хранително съдържание, употребата на люцерна, ползите и потенциалните странични ефекти.

[ez-toc]

Хранително съдържание на люцерна

люцерна кълнове
Люцерна кълнове

Люцерната е нискокалорична, богата на хранителни вещества храна. Обикновено люцерната се консумират като, кълнове от люцерна или билкова добавка.

Тъй като листата или семената се продават във формата на добавки, а не като храни, няма налична стандартна хранителна информация.

В една чаша кълнове от люцерна има само 8 калории, но доставя 0,2 грама мазнини, 0,7 грама въглехидрати, 0,6 грама фибри и 1,3 грама протеин. ( 3 )

Сто грама кълнове от люцерна съдържат:

 • Калории: 23 kCal
 • Въглехидрати: 2,1 гр
 • Белтъчини: 4 гр
 • Мазнини: 0,7 гр
 • Фибри: 1,9 гр
 • Вода: 92,8 гр
 • Калций: 32 мг
 • Магнезий: 27 мг
 • Калий: 79 мг
 • Фосфор: 70 мг
 • Витамин C: 8,2 мг

В допълнение, богатото съдържание на разтворими фибри в люцерната я прави добра храна за контролиране на холестерола и чувство за ситост.

Освен диетичните си ползи, люцерната често се използва в алтернативни терапии за лечение на медицински състояния и метаболитни нарушения.

Потенциални ползи за здравето

люцерна ползи

Използва се и в алтернативната медицина за лечение на голямо разнообразие от здравословни проблеми.

Ползите от люцерната включват:

1. Подобрява здравето на сърцето

Сърдечните заболявания са една от водещите причини за смърт в развитите страни. Днешният начин на живот и диета включват повече нездравословни мазнини, които се натрупват в артериите и причиняват различни здравословни нарушения като атеросклероза, инфаркт и удари.

Проучване показва, че в продължение на два месеца пациентите, които са приемали семена от люцерна три пъти дневно, са забелязали подобрения в здравето си. ( 4 )

Тя понижи нивата на LDL холестерола. Основно се дължи на сапонините, съединение в кълновете от люцерна, което може да помогне за намаляване на нивата на холестерола. Пониженият LDL може допълнително да доведе до по-добро кръвообращение и здраве на сърцето.

Сапонините неутрализират мазнините и намаляват тяхната ефективност в организма. Те също инактивират някои ензими в тялото, които синтезират мазнини. В резултат на това помагат за намаляване на излишното количество мазнини в тялото.

Така че можете да използвате кълнове от люцерна за лечение и регулиране на хиперхолестеролемия или висок холестерол.

2. Подобрява здравето на черния дроб

Проучване предполага, че екстрактите от люцерна помагат за възстановяване на увредената чернодробна тъкан. ( 5 )

Те помагат за възстановяване на деликатните структури на черния дроб, които помагат при детоксикацията. В допълнение, екстрактите от люцерна помагат и за премахване на излишните мастни натрупвания около черния дроб.

Освен това неговите противовъзпалителни ефекти могат да намалят излишното възпаление около черния дроб. В резултат на това помага за по-доброто функциониране на черния дроб.

3. Подобрява здравето на червата

Покълването на семената на люцерната може да увеличи хранителната им стойност.

Накисването на тези семена във вода може да освободи и активира много метаболити. Тези метаболити реагират с чревните микроби, за да осигурят ползи за здравето. Например, консумацията на кълнове от люцерна може да намали риска от IBS и възпалителни заболявания на червата.

Кълновете от люцерна също съдържат много протеинови ензими, от които тялото ни се нуждае. Някои от тези ензими включват липази, амилази и инвертаза.

Всички тези ензими спомагат за биохимичните процеси в организма. Например, липазата помага при смилането на мазнините, амилазата при смилането на въглехидратите и захарта. В допълнение, тези ензими помагат за укрепване на храносмилателната система.

Следователно семената от люцерна могат да доведат до по-добро движение на червата и да предотвратят запек. Те също така помагат за намаляване на други нарушения като газове, подуване на корема, киселинен рефлукс и метеоризъм.

Люцерната също е добър източник на диетични фибри. Проучване предполага, че се наблюдават ползи от разтворимите и неразтворимите фибри в люцерната върху храносмилането. ( 6 )

4. Укрепете имунитета

Люцерната има антибактериални и антивирусни свойства. Това означава, че консумацията на люцерна може да намали броя на вредните бактерии и вируси в тялото.

В резултат на това може да предотврати тежки инфекции и заболявания. Проучване предполага, че антимикробните свойства на люцерната се дължат на сапонините. Освен това кълновете от люцерна са богат източник на хлорофил.

Проучванията са установили, че хлорофилът е зелен пигмент, който може да предпазва от бактериални инфекции. ( 7 )

Освен това люцерната съдържа голямо количество витамин С. Консумирането на една порция кълнове от люцерна може да задоволи 15% от необходимия дневен прием на витамин С.

Приема на храни богати на витамин С, повишават имунитета. Витамин С може да увеличи производството на бели кръвни клетки и други имунни молекули.

5. Повишава нивата на тестостерон

Проучване показва, че редовната консумация на люцерна може да повиши нивата на тестостерон. ( 8 )

В допълнение, кверцетинът, присъстващ в кълновете от люцерна, може да помогне за увеличаване на производството на тестостерон при мъжете. Необходими са обаче допълнителни проучвания.

6. Противоракови свойства

Кълновете от люцерна показват цитотоксични ефекти срещу много ракови клетки. Това означава, че причиняват клетъчна смърт на раковите клетки.

В едно проучване се наблюдават противораковите ефекти на екстрактите от люцерна срещу левкемия. ( 9 )

Люцерната съдържа много антиоксиданти и фитохимикали като фитоестрогени, лутеин, бета-каротин и флавоноиди. Също така, L-канаванинът, присъстващ в люцерната, подобрява противораковите ефекти.

Тези съединения спират растежа на раковите клетки, като се намесват в техния клетъчен цикъл. Освен това кълновете от люцерна са богат източник на антиоксиданти. Функцията на антиоксидантите е да предотвратят риска от рак.

Въпреки това, много фактори могат да доведат до рак. Някои от тях включват генетични мутации, излагане на радиация и наследствени ракови заболявания.

Освен това свободните радикали могат да причинят генетични мутации поради увреждане на клетките.

Свободните радикали присъстват в много химикали, храни и атмосферата. Те са реактивни съединения, които могат да реагират с нашата ДНК и клетки. Те причиняват щети и по този начин водят до мутации.

Следователно антиоксидантите са от съществено значение за намаляване на щетите, причинени от свободните радикали.

7. Противовъзпалителни свойства

Противовъзпалителните свойства на люцерната могат да помогнат за предотвратяване и намаляване на много заболявания, като артрит.

Много алтернативни лекарства и природни лекарства за артрит съдържат екстракти от люцерна. Може да облекчи болки в ставите, дължащи се на възпаление при артрит.

Освен това може да облекчи симптомите на други подобни заболявания като ревматоиден артрит и остеоартрит.

Люцерната съдържа сапонини, които имат противовъзпалителни свойства. В допълнение, други биоактивни молекули като фитоестрогени и антиоксиданти помагат за намаляване на възпалението.

Тези молекули намаляват производството на възпалителни вещества като простагландин.

Към днешна дата обаче тези ползи остават до голяма степен недоказани. При ревматоиден артрит основната причина за възпалението е автоимунна (което означава, че имунните клетки на тялото атакуват здравите стави). Люцерната по никакъв начин не променя това действие.

Освен това някои проучвания установяват обратното – има предположения, че люцерната може да предизвика остри симптоми на някои автоимунни заболявания.

Например, някои проучвания установяват, че кълновете от люцерна предизвикват подобни на лупус симптоми при иначе здрави хора и реактивират симптомите при тези с неактивно заболяване. ( 10 )

8. Проблеми с репродуктивното здраве

Люцерната съдържа група молекули, наречени изофлавони. Това са вид фитоестрогени, растителен хормон, който имитира действието на хормона естроген.

Поради това някои твърдят, че люцерната може да бъде ефективно средство за лечение на менструални нарушения като предменструален синдром (ПМС) и менопауза. ( 11 )

По-старо проучване от 1998 година изследва употребата на люцерна и градински чай при хора в менопауза с горещи вълни. ( 12 )

В продължение на три месеца 30 участници с тези симптоми приемаха екстракти от тези растения. След терапията нощното изпотяване и горещите вълни напълно изчезнаха за 20 участници, четирима имаха добро подобрение, а шестима намалиха симптомите.

В друго проучване от 2011 година учените разглеждат ефекта на естрогенните добавки (включително люцерна) върху качеството на живот, умората и хормоналните симптоми при хора с рак на гърдата. ( 13 )

В това проспективно проучване на 788 участници с рак на гърдата учените събраха информация за употребата на растителни добавки от участниците и техните симптоми.

След 40 месеца участниците отговориха на анкета за това колко са били обезпокоени през изминалата година от общи хормонални симптоми, умора и представа за себе си. Тези, които са използвали люцерна, са по-малко склонни да съобщават за нарушен сън, отколкото тези, които не са използвали люцерна. Това проучване обаче не включва контроли или сравнения.

Въпреки че има някои проучвания за потенциалната роля на люцерната при хормонални състояния, проучванията са ограничени, стари и спекулативни.

9. Отслабване

Кълновете от люцерна са с ниско съдържание на калории. Те съдържат само 7,6 kcal на чаша порция. Освен това имат нисък гликемичен индекс.

Това означава, че съдържа изобилие от минерали, хранителни вещества и витамини, но ниско съдържание на калории. Това е страхотна храна, ако се опитвате да отслабнете.

Държи ви сити за по-дълго и осигурява добро количество хранителни вещества. Освен това е храна богата на протеин и диетични фибри. Следователно той ви държи сити, което може да предотврати преяждането.

Богатите на фибри кълнове също помагат при отслабване. Това е така, защото кълновете намаляват усвояването на въглехидрати и захари в червата.

Освен това комплексът от витамин В, който се намира в кълновете от люцерна, спомага за подобряване на метаболизма. В резултат на това може да предотврати излишното натрупване на мазнини в тялото, като по този начин насърчава загубата на тегло.

10. При диабет

Богатите на фибри храни като люцерната могат да помогнат за контролиране на кръвната захар чрез забавяне на абсорбцията на глюкоза (захар) в червата. Като такава, люцерната може да помогне при диабет или предиабет. Има някои доказателства за това в проучвания върху животни.

Проучване от 2015 година, публикувано в Interventional Medicine and Applied Science, оценява ефекта на екстракта от люцерна върху плъхове с химически индуциран диабет.

Учените разделят 40 плъха на три контролни групи (група без диабет и 2 групи с диабет). ( 14 )

Контролните групи получават обичайната храна и вода. Една група с диабет получава 250 мг/кг екстракт от люцерна в продължение на 21 дни. Другата група с диабет получава доза от 500 мг/кг за 21 дни.

След лечението двете групи с диабет са имали намаление на кръвната глюкоза, холестерола, триглицеридите и „лошия“ холестерол с липопротеини с ниска плътност (LDL).

Наблюдава се също значително увеличение на „добрия“ липопротеин с висока плътност (HDL) холестерол. Групата с по-висока доза люцерна са имали по-значително подобрение.

Отново това проучване е проведено върху животни. Следователно не е ясно дали може да постигне същите ползи при хората. Необходими са допълнителни проучвания.

Какви са страничните ефекти на люцерната?

Кълновете от люцерна обикновено са безопасни и питателни, но могат да причинят странични ефекти при някои хора. Например прекомерната консумация на сурова люцерна може да причини газове, подуване на корема, метеоризъм или диария.

Чести нежелани реакции

Поради високото съдържание на фибри, консумацията на сурова люцерна може да причини стомашно-чревни проблеми, включително:

 • Газове
 • Дискомфорт в корема
 • диария

По-голямо (и по-често) безпокойство е замърсяването на кълнове от люцерна от бактериални патогени като Salmonella или E. coli.

Симптомите на инфекция със Salmonella и E. coli включват:

 • диария
 • Треска
 • Коремни спазми

Свържете се незабавно с лекар, ако получите симптоми като тези часове или дори дни след консумация на прясна люцерна.

Тежки странични ефекти

Поради естрогенните й ефекти, хората с хормонално чувствителни ракови заболявания като рак на гърдата, простатата, шийката на матката или рак на матката трябва да избягват люцерната. ( 15 )

Поради същите причини тези, които са бременни и кърмят, трябва да избягват люцерната.

Кълновете от люцерна също съдържат аминокиселина, наречена L-канаванин която може да предизвикат възпаление при хора с определени автоимунни заболявания, особено лупус. В резултат на това яденето на люцерна или приемането й като добавка може да предизвика остри симптоми на лупус.

Ако имате автоимунно заболяване, включително множествена склероза или ревматоиден артрит, говорете с лекар, преди да ядете кълнове от люцерна или да вземете добавки от люцерна.

Безопасност

Въпреки че люцерната вероятно е безопасна за повечето хора, тя може да не е безопасна за ядене при някои хора.

Ако сте бременна

Тъй като суровите кълнове от люцерна и добавките, получени от семена от люцерна, са свързани с потенциални рискове за безопасността на храните (като например да служат като резервоар за пренасяните с храната патогени като E. coli, салмонела и листерия, бременните трябва да избягват тези продукти. ( 16 )

Ако приемате лекарства за разреждане на кръвта

Люцерната и кълновете от люцерна са с високо съдържание на витамин К. Въпреки че това е от полза за повечето хора, може да бъде опасно за други.

Високите дози витамин К могат да накарат лекарствата за разреждане на кръвта като варфарин да бъдат по-малко ефективни. Ето защо е важно хората, приемащи тези лекарства, да избягват големи промени в приема на витамин К. ( 17 )

Лекарства за диабет

Лекарствата за диабет представляват умерен риск за взаимодействие. Те могат да бъдат повлияни от люцерната, причинявайки допълнителен спад на кръвната захар и повишен риск от хипогликемия (ниска кръвна захар).

Консултирайте се с лекар, преди да комбинирате тези лекарства и добавки. Ако приемате и двете, следете внимателно нивата на кръвната си захар.

Хормони

Хормоналните контрацептиви са с умерен риск от взаимодействия. Люцерната може да компрометира естрогенните ефекти на хормоните и да ги направи по-малко ефективни при предотвратяване на бременност.

По същия начин, ако приемате естроген като хормонална терапия, люцерната може да я направи по-малко ефективна.

Фотосенсибилизиращи лекарства

Това са лекарства, които причиняват чувствителност на кожата ви към слънчева светлина. Тези лекарства представляват умерен риск, когато се приемат с люцерна.

Те могат да увеличат риска от слънчево изгаряне, когато се приемат заедно. Така че, не забравяйте да говорите с лекар, преди да ги комбинирате. Освен това използвайте слънцезащитен крем и носете защитно облекло, когато сте на слънце.

Дозировка

Няма достатъчно надеждни доказателства, за да се каже каква може да бъде подходящата доза люцерна. Добавките често се предлагат в дози, вариращи от 5 грама до 10 грама.

Какво се случва, ако приемам твърде много люцерна?

Когато приемате добавка от люцерна под каквато и да е форма, никога не превишавайте дозата на етикета на продукта. В допълнение, добавките с люцерна са предназначени за краткотрайна употреба. За съжаление, малко се знае за дългосрочната безопасност на добавките с люцерна.

Пресните кълнове от люцерна обикновено се считат за безопасни при хора с нормална имунна система. Въпреки това, винаги има риск от бактериално заразяване с всякакви кълнове, закупени от магазина.

Преди да започнете добавка от какъвто и да е вид, включително люцерна, говорете с лекар, за да видите дали е безопасно във вашата ситуация и да определите подходящата доза.

Начини за използване на люцерна

Можете да консумирате люцерна по много начини. Може да се накисне във вода за 3-4 дни и да се яде като кълнове. Кълновете могат да се добавят към салати, сандвичи, ястия или да се консумират сурови. Като алтернатива можете да го консумирате като чай.

Добавките от люцерна са широко достъпни в магазините за витамини и много магазини за здравословни храни. Те се предлагат в различни препарати, включително:

 • Билков чай
 • Тинктура
 • Капсули
 • Прах
 • Изсушена билка

Заключение

Люцерната е растение с високо съдържание на витамини и минерали. Хората обикновено го ядат като кълнове.

Някои хора приемат люцерна и под формата на добавка. Въпреки че има някои проучвания относно предполагаемите ползи за здравето, доказателствата в подкрепа на употребата им при лечение на здравословни състояния са слаби.

Хората с автоимунни заболявания и свързани с хормоните ракови заболявания трябва да бъдат внимателни с приема на люцерна поради ефектите върху имунната система и фитоестрогените в растението.

В допълнение, люцерната може да взаимодейства с много лекарства, хормони, билки и добавки.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: