Как храненето и гладуването влияят на вашето кръвно налягане?

Как храненето и гладуването влияят на вашето кръвно налягане

Храненето може да повиши или намали кръвното ви налягане. Лекарите могат да препоръчат измерване на кръвното ви налягане преди хранене. Кръвното налягане може да варира и поради други причини, включително упражнения и пълен пикочен мехур.

Кръвното налягане е измерване, което показва силата на кръвта върху стените на артериите, докато се движи от сърцето към останалата част от тялото. Кръвно налягане под 120/80 се счита за нормално, докато под 90/60 обикновено се счита за ниско.

Високото кръвно налягане, известно още като хипертония, повишава риска от инфаркт и инсулт. Обратно, ниското кръвно налягане или хипотонията увеличава риска от поява на симптоми като замаяност, слабост, припадък и потенциално увреждане на сърцето и мозъка.

реклама

Когато измервате кръвното си налягане у дома, важно е да сте наясно, че различни фактори могат да повлияят на показанията. Фактори като хранене, гладуване, диета и други променливи могат да повлияят на точността на измерванията на кръвното налягане.

Може ли храненето да доведе до понижаване или повишаване на кръвното ви налягане?

Ако вашият лекар е препоръчал да следите кръвното си налягане у дома, той вероятно ви е посъветвал да измервате сутрешното си налягане преди закуска. Това е така, защото показанията на кръвното налягане често са по-ниски след хранене.

Когато ядете, тялото ви насочва допълнителна кръв към стомаха и тънките черва. Едновременно с това кръвоносните съдове в други части на тялото се свиват и сърцето ви бие по-силно и по-бързо.

Този процес гарантира, че кръвният поток и кръвното налягане се поддържат в мозъка, крайниците и други части на тялото.

Въпреки това, ако вашите кръвоносни съдове и сърце не реагират правилно на повишеното кръвообращение, насочено към храносмилателната система, кръвното налягане може да спадне навсякъде, освен в храносмилателната система. Това е известно като постпрандиална хипотония.

Постпрандиалната хипотония може да доведе до симптоми като замаяност, замаяност, припадък, падания, болка в гърдите (стенокардия), зрителни смущения и гадене.

Според проучване, проведено през 2010 година, постпрандиалната хипотония може да засегне до 33 процента от възрастните хора, живеещи в старчески домове.

Може ли гладуването да доведе до понижаване или повишаване на кръвното ви налягане?

Преди да се опитате да гладувате или да следвате Фастинг диета, важно е да се консултирате с лекар.

Докато гладуването може потенциално да допринесе за понижаване на кръвното налягане, то може също да доведе до дисбаланс на електролитите. Този дисбаланс може да увеличи риска от възникване на аритмии, които са аномалии в ритъма или честотата на сърдечния ритъм.

Ето защо е изключително важно да обсъдите с вашия лекар гладуването и потенциалното му въздействие върху вашето здраве, преди да го включите в рутината си.

Има ли значение какво ядете?

Можете да повлияете на кръвното си налягане с диета.

Ако имате високо кръвно налягане, можете да го понижите, като промените това, което ядете.

Диетичните подходи за спиране на хипертонията (DASH) могат да понижат кръвното ви налягане до 11 mm Hg.

Диетата DASH е с ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол и е богата на:

 • плодове
 • зеленчуци
 • нискомаслени млечни продукти
 • пълнозърнести

Важно е да се отбележи, че диетата DASH включва също ограничаване на солта и добавените захари.

Намаляването на натрия може също да понижи кръвното налягане

Намаляването на натрия във вашата диета, дори и с малко количество, може да има положително въздействие върху кръвното ви налягане.

Проучване, проведено през 2015 година, установи, че спазването на средиземноморска диета също може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Тази диета е подобна на диетата DASH, но съдържа повече мазнини.

Мазнините в средиземноморската диета идват главно от източници на мононенаситени мазнини като ядки, семена и зехтин. Проучването също така показва, че адекватният прием на калий, магнезий, протеини и фибри може да допринесе за по-ниски нива на кръвното налягане.

Фактори, които могат да повлияят на показанията на кръвното налягане

Когато следите кръвното си налягане у дома, има няколко фактора, които могат да повлияят на показанията. Те включват:

 • Храна: Измервайте кръвното си налягане сутрин преди ядене, тъй като смилането на храната може временно да понижи кръвното ви налягане. Ако първо трябва да ядете, изчакайте поне 30 минути, преди да направите измерване.
  Малка нужда: Наличието на пълен пикочен мехур може да доведе до по-високи показания. Изпразнете пикочния си мехур, преди да измерите кръвното си налягане.
 • Упражнения: Измерете кръвното си налягане преди да тренирате, за да избегнете повишени стойности.
 • Размер на маншета: Уверете се, че маншетът на вашия апарат за кръвно налягане пасва правилно около горната част на ръката ви. Вашият лекар може да ви насочи към правилното прилягане и позиция за точни показания.
 • Облекло: За точни резултати поставете маншета директно върху гола кожа, а не върху дрехи. Ако трябва да напретнете ръкава си, помислете дали да не свалите ризата си или да извадите ръката си от ръкава.
 • Температура: Студеното може да повлияе на отчитането на кръвното ви налягане, което потенциално води до по-високи стойности.
 • Позиция: Поддържайте последователност, като винаги използвате една и съща ръка и я позиционирате правилно. Подпрете ръката си на нивото на сърцето върху подлакътник на стол или маса, с поддържан гръб и некръстосани крака.
 • Стрес: За да получите най-точното отчитане, опитайте се да се отпуснете и избягвайте стресиращи мисли. Седнете в удобна позиция поне 5 минути, преди да измерите кръвното си налягане.
 • Говорене: Въздържайте се от говорене по време на измерване на кръвното налягане, тъй като това може да попречи на точността на отчитането.

За да гарантирате точността на вашия домашен апарат за кръвно налягане, се препоръчва да го носите в кабинета на вашия лекар веднъж годишно за сравнение с тяхното оборудване.

Кога да посетите лекар

По време на рутинните си посещения при лекар, не забравяйте да проверите кръвното си налягане. Ако сте на възраст между 18 и 39 години и не сте изложени на риск от високо кръвно налягане, поискайте отчитане на кръвното налягане на всеки 3 до 5 години, ако приемете, че преди това сте имали нормално кръвно налягане.

Ако имате висок риск от високо кръвно налягане, имате наднормено тегло или сте на възраст над 40 години, поискайте измерване на кръвното налягане всяка година.

Свържете се с лекар, ако:

 • Кръвното ви налягане е високо (над 140/90) и не сте диагностицирани с хипертония.
 • Вашето кръвно налягане се контролира добре, но постоянно се измерва над „нормалния“ диапазон.
 • Вие сте загрижени за потенциалните странични ефекти на вашето лекарство за кръвно налягане.

В случай, че кръвното ви налягане е значително високо, важно е незабавно да потърсите медицинска помощ. Обърнете внимание на наличието на следните симптоми:

 • гадене
 • повръщане
 • болка в гърдите
 • главоболие
 • замаяност
 • недостиг на въздух
 • промени в зрението

Заключение

Различни фактори могат да повлияят на кръвното ви налягане и един от тях е храненето, което води до понижаване на кръвното налягане.

За хора с високо кръвно налягане приемането на диета като DASH или средиземноморската диета може да бъде от полза за намаляването му.

От решаващо значение е лекар редовно да проследява Вашето кръвно налягане, ако то постоянно е извън нормалните граници, независимо дали е твърде високо или твърде ниско. Постоянно високото кръвно налягане увеличава риска от инфаркт и инсулт, докато постоянно ниското кръвно налягане увеличава риска от увреждане на сърцето и мозъка.

Ако Вашият лекар Ви е посъветвал да измервате кръвното си налягане у дома, има няколко фактора, които могат да повлияят на показанията, включително измерване твърде скоро след хранене, упражняване, консумация на алкохол, тютюн или кофеин, използване на неподходящ маншет или го поставяте върху дрехи и не сте в отпуснато състояние или не седите в правилната позиция.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Виж още: