Липса на Белтък в Организма – Причини и Симптоми

Липса на Белтък в Организма - Причини и Симптоми

Наличието на липса на белтък в организма може да предизвика различни симптоми, включително забавен растеж, оток, ослабена имунна система, промени в кожата и косата, както и загуба на костна и мускулна маса. Необходимото количество протеин, от което се нуждаете, зависи от фактори като възраст и ниво на физическа активност.

Белтъкът (Протеина) е ключов макронутриент – хранителен елемент, който тялото изисква и усвоява в значителни количества.

Той е основният градивен компонент на мускулите, кожата, ензимите и хормоните в тялото, играейки важна роля във функционирането на всички тъкани.

реклама

Липсата на белтък в организма може значително да повлияе на здравето. Недостатъчният прием на протеин също може да представлява проблем, тъй като може да доведе до постепенни изменения в тялото ви с времето.

Какво е протеинов дефицит?

Липса на белтък в организма (Дефицит на протеин) възниква, когато количеството протеин, което консумирате, е недостатъчно, за да отговори на нуждите на тялото ви.

Предполага се, че около един милиард души по света изпитват недостатъчен прием на протеини. ( 1 )

Този проблем е особено разпространен в региони като Централна Африка и Южна Азия, където до 30% от децата не получават достатъчно протеин. ( 2 )

Дори в развитите страни определени хора са изложени на риск от дефицит на протеин. Това включва хора със зле оформена диета, както и възрастни хора в старчески домове и хоспитализирани пациенти. ( 3  ) ( 4 )

Въпреки че липсата на белтък в организма е рядко срещана в развитите страни, някои хора консумират много ниски нива на протеин. Неадекватният прием на протеини може да доведе до постепенни промени в състава на тялото, като загуба на мускули, с течение на времето.

Най-тежката форма на протеинов дефицит, известна като квашиоркор, засяга предимно децата в развиващите се страни, където гладът и небалансираните диети са преобладаващи.

Липсата на белтък в организма може да повлияе на почти всеки аспект от телесната функция, което води до различни симптоми. Някои от тези симптоми могат да се проявят дори при незначителен протеинов дефицит. Други са по-характерни за състояния като kwashiorkor.

1. Забавен растеж при деца

Белтъкът (протеин) играе решаваща роля не само в запазването на мускулната и костната маса, но и в поддържането на цялостния растеж на тялото.

Това значение е особено изразено при деца, чиито развиващи се тела разчитат на постоянно снабдяване с протеини за оптимален растеж.

Забавеният растеж се откроява като най-разпространеният показател за недохранване в детска възраст, като през 2013 г. около 161 милиона деца са засегнати от това състояние. ( 5 )

Проучвания, базирани на наблюдения, подчертават ясна връзка между неадекватния прием на протеини и нарушения растеж. ( 6 ) ( 7 )

Освен това забавянето на растежа е характерна черта на kwashiorkor, тежка форма на протеинов дефицит, често наблюдавана при деца.

2. Оток

Отокът, идентифициран чрез подута и подпухнала кожа, е отличителна индикация за квашиоркор.

Изследователите предполагат, че това състояние произтича от недостатъчни нива на човешки серумен албумин, основният протеинов компонент в плазмата или течната част на кръвта. ( 8 )

Човешкият серумен албумин играе ключова роля в поддържането на онкотичното налягане – функция, която изтегля течността в кръвния поток.

Като регулира баланса на течностите, албуминът предотвратява прекомерното натрупване на течности в тъканите или други части на тялото.

При понижени нива на човешки серумен албумин поради тежък протеинов дефицит, онкотичното налягане намалява, което води до задържане на течности в тъканите и последващо подуване.

Това натрупване на течност може да се появи и в коремната кухина, което води до раздуване на корема, друга характерна черта на квашиоркор.

Важно е да се отбележи, че отокът е показател за тежък протеинов дефицит, състояние, което рядко се среща в развитите нации.

3. Проблеми с кожата, косата и ноктите

Дефицитът на протеин често се проявява чрез забележими промени в кожата, косата и ноктите. Всички те разчитат в голяма степен на протеини за тяхната структура и здраве.

При деца с квашиоркор симптомите могат да включват лющеща се или белеща се кожа, области на зачервяване и петна от кожа без пигментация. ( 9 ) ( 10 )

Освен това, хората, които изпитват протеинов дефицит, могат да се сблъскат с проблеми като изтъняване на косата, загуба на интензитет на цвета на косата, косопад (алопеция) и чупливост на ноктите. (12 ) ( 13 )

Струва си да се отбележи, че тези симптоми обикновено се появяват в случаи на тежък протеинов дефицит.

4. Загуба на мускулна маса

Мускулите в тялото ви служат като основен склад на протеини.

В ситуации, в които липсва протеин в храната, тялото дава приоритет на основните тъкани и функции пред мускулната тъкан, като често прибягва до разграждане на мускули.

Следователно, недостатъчният прием на протеини може да доведе до постепенна загуба на мускулна маса.

Дори лека липса на белтък в организма може да допринесе за мускулна загуба, особено сред по-възрастните хора.

Проучване, включващо възрастни участници, разкрива, че тези, които консумират по-ниски нива на протеин, са имали по-значителна загуба на мускулна маса в сравнение с тези с по-висок прием на протеин. ( 14 )

Подобни констатации от различни проучвания показват, че увеличаването на консумацията на протеин може да помогне за смекчаване на свързаната с възрастта дегенерация на мускулната тъкан. ( 15 )

5. Повишен риск от фрактури на костите

Недостатъчният прием на протеини не засяга само мускулите, може да повлияе и на костите ви.

Неадекватната консумация на протеин може да доведе до отслабване на костите и да увеличи вероятността от фрактури. ( 16  ) ( 17  ) ( 18 )

Проучвания върху жени в постменопауза, предполагат, че по-високият прием на протеини е свързан с намален риск от фрактури на бедрената кост. По-специално, животинският протеин изглежда предлага най-значимите ползи. ( 19 )

В едно проучване, включващо жени в постменопауза, които са преживели скорошни фрактури на бедрото, тези, които са приемали добавки с 20 грама протеин на ден в продължение на шест месеца, са имали 2,3% забавяне на костната загуба. ( 20 )

6. Затлъстяване на черния дроб

Друг често срещан симптом на квашиоркор е чернодробната стеатоза, характеризираща се с натрупване на мазнини в чернодробните клетки. ( 21 )

Ако не се обърне внимание, това състояние може да прогресира до мастно чернодробно заболяване, което може да доведе до възпаление, чернодробна фиброза и потенциално чернодробна недостатъчност.

Докато омазнения черен дроб често се свързва със затлъстяване и прекомерна консумация на алкохол, появата му в случаи на протеинов дефицит остава донякъде загадъчна. ( 22 ) ( 23 )

Изследванията обаче показват, че компрометираната синтеза на липопротеини, които транспортират мазнини, може да играе роля в това състояние. ( 24 )

7. Намалена имунна функция

Липсата на белтък в организма също може да компрометира имунната система.

Намалената имунна функция може да повиши чувствителността към инфекции или да влоши тяхната тежест, често срещан симптом на тежък протеинов дефицит. ( 25 ) ( 26 )

Например, проучване, проведено при мишки, разкри, че спазването на диета, включваща само 2% протеин, води до по-тежки грипни инфекции в сравнение с диета, съдържаща 18% протеин. ( 27 )

Дори леко неадекватният прием на протеини може да попречи на имунната функция.

Проучване в малък мащаб, включващо по-възрастни жени, показа, че следването на диета с ниско съдържание на протеини в продължение на девет седмици значително намалява имунния им отговор. ( 28 )

8. По-голям апетит и повишен прием на калории

Докато тежкият протеинов дефицит може да доведе до влошен апетит, лекият дефицит може да има обратен ефект.

В случай на недостатъчен прием на протеини, тялото може да стимулира апетита като механизъм за възстановяване на протеиновите нива. ( 29 ) ( 30 )

Този повишен апетит често се проявява като жажда за пикантни храни. ( 31 )

Проучванията показват, че протеинът е по-засищащ от въглехидратите и мазнините. ( 32 ) ( 33 )

Следователно увеличаването на приема на протеин може да помогне за намаляване на общата консумация на калории и да улесни отслабването. ( 34 ) ( 35 )

Ако установите, че сте постоянно гладни и се борите да управлявате приема на калории, включването на повече протеини в храната ви може да помогне за смекчаване на тези предизвикателства.

От колко протеини имате нужда?

Нуждите от протеин варират при отделните индивиди и се влияят от фактори като телесно тегло, мускулна маса, ниво на физическа активност и възраст.

Телесното тегло е ключов фактор при определяне на нуждите от протеини, като препоръките обикновено се изразяват в грамове на килограм телесно тегло.

Препоръчителната дневна доза (RDA) предполага консумация на 0,8 грама на кг, което се смята за достатъчно за повечето хора. Например възрастен с тегло 75 кг ще се нуждае от приблизително 66 грама протеин на ден.

Атлетите имат малко по-високи нужди от протеини, като препоръките варират от 1,2–1,4 грама на кг.

Въпреки това, има известно разногласие сред експертите, тъй като Международното дружество по спортно хранене препоръчва 2 грама на кг за спортисти.

По-възрастните също изглежда се нуждаят от повече протеини, отколкото се смяташе досега.

Въпреки че RDA е последователна във възрастовите групи, проучванията показват, че по-възрастните хора могат да се възползват от консумацията на 1,2–1,5 грама на kg.

В обобщение на въпроса колко протеин на ден е нужно да приемам – по-възрастните хора и физически активните вероятно имат по-високи нужди от протеини от сегашната RDA от 0,8 грама на кг.

Богатите на протеини храни като риба, месо, яйца, млечни продукти и бобови растения са отлични източници на това основно хранително вещество.

Как да получите повече протеини в диетата си

Съществуват много източници на както животински, така и растителни протеини, от които можете да избирате.

Животинските източници на протеин включват:

 • Яйца
 • Червено месо и птиче месо
 • Риба и морски дарове
 • Млечни продукти като кисело мляко и сирене
 • Протеинови прахове, направени със суроватъчен протеин или яйчен белтък

Растителните източници на протеин включват:

 • Фасул, като черен боб и нахут
 • Бобови растения като леща и грах
 • Ядки и семена
 • Соеви продукти като едамаме, соево мляко, тофу и темпе
 • Протеинови прахове на растителна основа, като конопен протеин
 • Някои пълнозърнести храни като киноа или кафяв ориз
 • Морски водорасли

Препоръчително е да ограничите консумацията на червено месо и преработено месо, тъй като високите количества могат да увеличат риска от заболявания като сърдечни заболявания.

Не забравяйте да се консултирате с вашия доставчик на здравни услуги, преди да започнете да използвате протеинови прахове или добавки.

Заключение

Протеинът е навсякъде в тялото ви, съставлявайки значителна част от вашите мускули, кожа, коса, кости и кръв.

Следователно дефицитът на протеин се проявява чрез разнообразен набор от симптоми.

Голямата липса на белтък в организма може да доведе до оток, затлъстяване на черния дроб, влошаване на кожата, повишена чувствителност към инфекции и нарушен растеж при децата.

Макар и необичайно в развитите страни, недостатъчният прием на протеини може да доведе до мускулна атрофия и повишена чувствителност към фрактури на костите.

Освен това има доказателства, които показват, че недостатъчната консумация на протеини може да стимулира апетита, потенциално насърчавайки преяждането и затлъстяването.

За да подпомогнете цялостното здраве, стремете се да включвате богати на протеини храни във всяко хранене.

Прочети Още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: