Какви са ползите за здравето от папаята?

папая

Яденето на папая може потенциално да доведе до различни ползи за здравето, като намалена вероятност от сърдечни заболявания, диабет и рак. Той също така подпомага храносмилането, подобрява контрола на кръвната захар при хора с диабет, понижава кръвното налягане и насърчава по-доброто зарастване на рани.

Папаята, някога смятана за екзотичен и рядък плод, сега е широко достъпна през цялата година.

Папаята произхожда от Мексико, но вирее естествено и в Карибите и Флорида.

реклама

Индия, както се съобщава от Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (FAO), държи челната позиция в производството на папая, добивайки над 5 милиона тона през 2013 г.

Консумацията на папая се свързва с потенциални ползи за здравето, включително намален риск от сърдечни заболявания, диабет и рак. Може да подпомогне храносмилането, да подобри контрола на кръвната захар при хора с диабет, да намали кръвното налягане и да насърчи подобреното зарастване на рани.

Папаята може да се включи в различни кулинарни творения, като салати, смутита и други ястия.

Тази статия разглежда ползите за здравето, методите за включване на повече папая във вашата диета и хранителната стойност, която предлага.

Ползи за здравето от папая

Папаята е тропически плод, богат на антиоксиданти и витамин С. Специфични елементи в папаята могат да притежават качества, които се борят с рака и подобряват сърдечно-съдовото благосъстояние, заедно с различни други предимства за здравето.

1. Папаята съдържа много важни хранителни вещества

Папаята предлага богат запас от витамин С, като един плод със среден размер доставя 224 процента от препоръчителния дневен прием.

По отношение на хранителното съдържание средн плод папая обикновено съдържа:

 • Около 120 калории
 • Приблизително 30 грама въглехидрати, включително 5 грама фибри и 18 грама захар
 • Около 2 грама протеин

Освен това папаята служи като ценен източник на:

 • Фолиева киселина
 • Витамин А
 • Магнезий
 • Мед
 • Пантотенова киселина
 • Диетични фибри

Те също така съдържат витамини от група В, алфа и бета-каротин, лутеин и зеаксантин, витамин Е, калций, калий, витамин К и ликопен, мощен антиоксидант, често свързван с доматите.

2. Свързана с възрастта дегенерация на макулата

Папаята предлага спектър от предимства за здравето, включващи превенция на астма и потенциални противоракови свойства.

В папаята антиоксидантът зеаксантин служи за филтриране на вредните сини светлинни лъчи.

Смята се, че това съединение допринася за опазването на здравето на очите, като потенциално предотвратява дегенерацията на макулата.

Важно е да се отбележи, че повишената консумация на различни плодове като цяло е свързана с намален риск и по-бавно прогресиране на свързана с възрастта дегенерация на макулата.

3. Рак

Включването на антиоксиданта бета-каротин, присъстващ в папая, във вашата диета може да допринесе за намаляване на риска от рак.

Проучване, публикувано в списание Cancer Epidemiology and Prevention Biomarkers, предполага, че сред по-младите мъже диетите, богати на бета-каротин, могат да осигурят предпазен ефект срещу рак на простатата.

4. Профилактика на астма

Хората, които включват значително количество специфични хранителни вещества в диетата си, имат намалена вероятност от развитие на астма. Сред тези хранителни вещества е бета-каротинът, който може да се намери в храни като папая, кайсии, броколи, пъпеш, тиква и моркови.

5. Диабет

Проучванията показват, че хората с диабет тип 1, които следват диети с храни, богати на фибри, изпитват понижени нива на кръвната захар. По същия начин, тези с диабет тип 2 могат да станат свидетели на повишаване на нивата на кръвната захар, липидите и инсулина. Един малък плод папая съдържа приблизително 3 грама фибри, което отговаря само на 17 грама въглехидрати.

6. Здраве на костите

Неадекватната консумация на витамин К е свързана с повишена чувствителност към фрактури на костите. Осигуряването на достатъчен прием на витамин К е от решаващо значение за цялостното здраве, тъй като той подобрява усвояването на калций, което води до по-високи нива на калций, наличен за укрепване и възстановяване на костите.

7. Храносмилане

Папаята включва храносмилателен ензим, наречен папаин, който подпомага храносмилането. Освен това папаята може да се похвали със значително съдържание на фибри и вода, като и двете допринасят за предотвратяване на запек и насърчават редовността и добре функциониращата храносмилателна система.

8. Възпаление

Холинът, изключително значимо и адаптивно хранително вещество, присъстващо в папая, поддържа различни телесни функции, включително сън, мускулна координация, когнитивни функции като учене и памет.

Освен това холинът допринася за запазване целостта на клетъчните мембрани, улеснява предаването на нервни сигнали, подпомага усвояването на мазнините и смекчава хроничното възпаление.

9. Сърдечно заболяване

Наличието на фибри, калий и витамини в папаята допринася за предотвратяването на сърдечни заболявания.

Ключовата диетична корекция за намаляване на риска от сърдечно-съдови проблеми е увеличаването на приема на калий, като същевременно се намалява консумацията на натрий. Тази промяна има голямо значение за насърчаване на здравето на сърцето.

10. Здраве на косата

Папаята предлага ползи, свързани с косата, поради съдържанието на витамин А, което подпомага производството на себум и задържането на влага в косата.

Витамин А е от решаващо значение за растежа на всички телесни тъкани, включително кожата и косата. Освен това снабдяването с папая на витамин С е от съществено значение за образуването и поддържането на колаген, осигурявайки структурна подкрепа на кожата.

11. Кожа и заздравяване на рани

Когато се прилага външно, пасираната папая изглежда ефективна за насърчаване на заздравяването на рани и предотвратяване на инфекция в изгорените области. Това се дължи на протеолитичните ензими химопапаин и папаин, открити в папаята. Смята се, че тези ензими допринасят за наблюдаваните положителни резултати.

Мехлеми, съдържащи ензим папаин, също са били използвани за лечение на декубитални рани, известни като рани от залежаване.

Рецепти папая

Съществуват много начини да добавите папая към храненето си. Плодът е малко труден за ядене, тъй като е много сочен, но помислете за следните начини на хранене и рецепти:

Как да ядем папая

Изберете пресни плодове папая с червеникава портокалова кожа, които се усещат меки при допир. Просто го нарежете като пъпеш, отстранете семките и се насладете. Докато семената са годни за консумация, те имат горчив и пиперлив вкус. За да се насладите на меката пулпа на плода, използвайте лъжица, за да я извадите.

Папаята е мек и универсален плод, което го прави подходящ за различни рецепти. Можете да опитате следните прости методи за приготвяне:

 • Направете салата от тропически плодове, като комбинирате прясна папая, ананас и манго.
 • Подобрете чаша лимонада, студен чай или вода, като разбъркате папая за повече на свеж плодов вкус.
 • Направете жива салса с помощта на папая, манго, халапеньо, червени чушки и лют червен пипер. Използвайте го като гарнитура за рибни такос.
 • Включете няколко резена замразена папая в смутита. Смесете със сок от ананас, половин замразен банан и българско кисело мляко за възхитително тропическо удоволствие.

Странични ефекти

Хора с алергия към латекс може също да изпитат алергии към папая поради наличието на ензими chitanases. Тези ензими могат да доведат до кръстосана реакция между латекс и храни, които ги съдържат.

Докато узрялата папая може да има малко непривлекателен аромат, това може да бъде смекчено чрез смесване на нарязания плод със сок от лайм. Освен това, семената на папая, въпреки че може да не са приятни на вкус за някои, са напълно безопасни за консумация.

Заключение

Папаята е богата на основни хранителни вещества и може да се похвали с приятен вкус.

Неговите мощни антиоксиданти като ликопен потенциално биха могли да намалят риска от различни заболявания, особено тези, свързани със стареенето, като сърдечни заболявания и рак.

Освен това може да предложи защита срещу видими признаци на стареене, като допринася за поддържането на гладка и млада кожа.

Включете този питателен и възхитителен плод в диетата си, за да се възползвате от предимствата му днес.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: