Какво представляват храносмилателните ензими и как действат?

храносмилателни ензими

Вашето тяло произвежда храносмилателни ензими, за да ви помогне да разградите храната и да усвоите хранителни вещества. Основните храносмилателни ензими са Амилаза – разгражда сложните въглехидрати, Липаза – разгражда мазнините и Протеаза разгражда протеините.

Тези ензими играят решаваща роля в храносмилателния процес, позволявайки на тялото ви ефективно да разгражда храната и да абсорбира основните хранителни вещества.

Те се произвеждат от различни органи в тялото ви, като слюнчените жлези, лигавицата на стомаха, панкреаса и тънките черва.

реклама

Ако имате определени здравословни проблеми, може да се нуждаете от заместващи храносмилателни ензими, за да предотвратите малабсорбцията.

Продължете да четете, за да придобиете по-задълбочено разбиране за храносмилателните ензими, последствията от недостатъчните нива и стратегиите за справяне с този проблем.

Какво представляват храносмилателните ензими?

Ензимите играят решаваща роля в храносмилателния процес и се произвеждат в различни части на храносмилателната система, включително устата, стомаха, тънките черва и панкреаса.

Тези храносмилателни ензими са отговорни за разграждането на макронутриентите – въглехидратите, мазнините и протеините, присъстващи в храната, която консумираме.

Това разграждане е от съществено значение за усвояването на хранителните вещества и поддържането на цялостното здраве. Без тези ензими хранителните вещества в нашата храна не биха били правилно използвани от тялото.

Основните храносмилателни ензими, произведени в панкреаса, включват: Амилаза (произведена в устата и панкреаса; разгражда сложните въглехидрати) Липаза (произведена в панкреаса; разгражда мазнините) Протеаза (произведена в панкреаса; разгражда протеините).

Някои здравословни състояния могат да нарушат производството на храносмилателни ензими, което води до затруднения в храносмилането и неадекватно усвояване на хранителните вещества.

Това състояние е известно като екзокринна панкреатична недостатъчност (EPI). В такива случаи добавянето на заместители на храносмилателни ензими преди хранене може да помогне на тялото ефективно да преработи храната.

Заместителите на храносмилателни ензими се предлагат както с лекарско предписание, така и без рецепта, в зависимост от конкретния необходим ензим.

Как действат?

Когато панкреасът не успее да произведе достатъчно храносмилателни ензими, това засяга способността на тялото да разгражда храната и да абсорбира хранителни вещества. Това може да доведе до недохранване и различни симптоми като подуване на корема, спазми, газове и диария.

Добавките с храносмилателни ензими служат като заместители на естествените ензими, като подпомагат разграждането на въглехидрати, мазнини и протеини от храната, която консумирате. Това позволява усвояването на хранителните вещества в тялото през лигавицата на тънките черва и тяхното разпределение чрез кръвния поток.

Използването на заместващи храносмилателни ензими може да помогне за предотвратяване на малабсорбция и облекчаване на свързаните с нея храносмилателни дискомфорти.

За ефективно имитиране на естествените панкреатични ензими, заместващите храносмилателни ензими трябва да се приемат точно преди хранене. Това им позволява да започнат своята функция, когато храната достигне до стомаха и тънките черва.

В определени ситуации дозата на заместващите храносмилателни ензими може да бъде разделена. Например, ако имате голямо хранене, което отнема повече време за консумация, или ако ядете бавно, Вашият лекар може да препоръча да вземете половината доза в началото на храненето и останалата половина по средата.

Важно е да се отбележи, че приемането на заместващи храносмилателни ензими без храна би ги направило неефективни.

Видове храносмилателни ензими

Най-важните храносмилателни ензими са:

 • Амилаза: Този ензим разгражда въглехидратите, по-специално нишестетата, до захарни молекули. Недостатъчната амилаза може да доведе до диария.
 • Липаза: Работейки заедно с чернодробната жлъчка, липазата разгражда мазнините. Дефицитът на липаза може да доведе до липса на мастноразтворими витамини като A, D, E и K.
 • Протеаза: Отговорна за разграждането на протеините до аминокиселини, протеазата също така помага да се предотврати навлизането на бактерии, дрожди и протозои в червата. Недостатъчната протеаза може да допринесе за алергии или чревна токсичност.Тези ензими се произвеждат в стомаха и панкреаса, като някои от основните протеази включват:
  • Пепсин: секретиран от стомаха, пепсинът разгражда протеините до пептиди, които са по-малки групи от аминокиселини. След това тези аминокиселини могат да бъдат допълнително разградени или абсорбирани в тънките черва.
  • Трипсин: Образуван, когато ензим от панкреаса се активира от ензим в тънките черва, трипсинът играе решаваща роля в активирането на други панкреатични ензими като карбоксипептидаза и химотрипсин. Заедно тези ензими помагат за разграждането на пептидите.
  • Химотрипсин: Този ензим разгражда пептидите до отделни аминокиселини, които могат да се абсорбират от чревната стена.
  • Карбоксипептидаза А: Секретирана от панкреаса, карбоксипептидаза А разгражда пептидите до отделни аминокиселини.
  • Карбоксипептидаза B: Също секретирана от панкреаса, карбоксипептидаза B специфично разгражда основните аминокиселини.
 • Малтаза: Ензимът малтаза, освобождаван от тънките черва, играе решаваща роля в храносмилането. Той разгражда малтозата, вид захар, открита в нишестето, до глюкоза, проста захар, която служи като източник на енергия за тялото.
 • Лактаза: Лактазата, ензим, присъстващ в тялото, е отговорен за разграждането на лактозата, захарта, намираща се в млечните продукти. Неговата функция е да превръща лактозата в простите захари глюкоза и галактоза. Производството на лактаза се извършва в ентероцитите, които са клетки, покриващи чревния тракт. Ако лактозата не се абсорбира правилно, тя може да бъде ферментирала от бактерии в червата, което води до симптоми като газове и разстроен стомах.

Заместващите ензимни лекарства и добавки се предлагат в различни форми с различни съставки и дози.

Някои лекарства комбинират амилаза, липаза и протеаза. За да се предпази лекарството от стомашни киселини, тези формулировки често са покрити, за да се гарантира, че те достигат червата непокътнати.

Изискванията за дозиране варират в зависимост от фактори като тегло и хранителни навици. Обикновено лекарите ще предпишат на пациентите с най-ниската ефективна доза и ще направят корекции, ако е необходимо.

Ензимните добавки без рецепта могат да бъдат намерени там, където се продават хранителни добавки, включително онлайн. Те могат да бъдат получени от животински панкреаси или растения като плесени, дрожди, гъбички или плодове.

Храносмилателните ензими без рецепта не се класифицират като лекарства. Съставките и дозите на тези продукти могат да варират между партидите.

Естествени източници на ензими

Добавянето на определени храни богати на храносмилателни ензими към вашата диета може да осигури естествени източници на така важните ензими.

Те включват:

Храни с храносмилателни ензими
ХранаЕнзимиполза
АнанасПротеази (бромелаин)Подпомага смилането на протеините и има допълнителни противовъзпалителни ефекти
Папая Протеази (папаин)Помага за храносмилането на протеини
КивиПротеази (актинидаин)В допълнение към своите храносмилателни ензими, плодът е с високо съдържание на фибри, за да поддържа функцията на храносмилателния тракт
Манго Амилази Помага за разграждането на въглехидратите от нишестета до прости захари и се увеличава с узряването на плодовете
БананиАмилази, глюкозидази Подобно на амилазите, глюкозидазите също разграждат сложните въглехидрати
Суров мед Амилази, диастази, инвертази, протеазиАмилазите и диастазите помагат за разграждането на нишестетата, инвертазите разграждат захарите, а протеазите разграждат протеините
АвокадоЛипазиПодпомага смилането и метаболизма на мазнините
КефирЛипази, лактаза, протеазиЛактазата в кефира помага за смилането на ферментиралото мляко и може да се понася от някои хора с непоносимост към лактоза
Кисело зеле, кимчиЛипази, протеазиФерментиралите храни развиват ензими по време на процеса на ферментация, както и пробиотици или полезни бактерии, за да поддържат допълнително здравето на храносмилането
Мисо Лактази, липази, протеази, амилазиТази ферментирала соева паста съдържа мощна комбинация от ензими, които помагат за разграждането на лактозата в млечните продукти, мазнините, протеините и въглехидратите
ДжинджифилПротеаза (зингибаин)В допълнение към своите ензими, които могат да помогнат за разграждането на протеините, джинджифилът може също да помогне за облекчаване на гаденето 
Табл. 1 (храносмилателни ензими в храните)

Включването на тези храни във вашите ястия може да помогне за подпомагане на храносмилането.

Дефицит на храносмилателни ензими

Няколко здравословни състояния могат да нарушат нормалното производство и секреция на храносмилателни ензими, което води до затруднения при пълното смилане на храната.

Тези състояния могат да бъдат наследствени генетични заболявания или да се развият постепенно с течение на времето.

Екзокринна панкреатична недостатъчност

Екзокринна панкреатична недостатъчност е състояние, характеризиращо се с недостатъчно производство на ключови храносмилателни ензими от панкреаса, включително амилаза, протеаза и липаза. Този дефицит нарушава правилното смилане на храната, особено на мазнините.

Хроничният панкреатит, кистозната фиброза и ракът на панкреаса са здравословни състояния, които могат да засегнат панкреаса и са свързани с екзокринна панкреатична недостатъчност.

Лактозна непоносимост

Лактозната непоносимост се отнася до невъзможността за усвояване на лактозата поради неадекватно производство на лактаза в тънките черва.

Когато приемате лактозата от млечни продукти, това може да доведе до симптоми като подуване на корема, диария, коремна болка и газове. Лактозната непоносимост може да съществува в различни форми.

Вродена лактазна недостатъчност

Вроденият лактазен дефицит, известен също като вродена алактазия, е рядък наследствен тип непоносимост към лактоза. Среща се при новородени, които не могат да усвояват лактозата, намираща се в кърмата или адаптираното мляко.

Състоянието се причинява от генетични мутации в гена LCT, който е отговорен за производството на ензима лактаза.

Вторична лактозна непоносимост

Вторичната непоносимост към лактоза възниква, когато производството на лактаза е намалено поради определени заболявания или състояния, които увреждат тънките черва.

Тези състояния могат да включват целиакия, болест на Crohn, както и други заболявания или наранявания, които засягат лигавицата на червата. В резултат на това способността за производство на лактаза и смилане на лактоза е компрометирана, което води до симптоми на непоносимост към лактоза.

Кой се нуждае от храносмилателни ензими?

Ако имате екзокринна панкреатична недостатъчност (EPI), може да се нуждаете от храносмилателни ензими. Освен това има други състояния, които могат да доведат до дефицит на храносмилателни ензими, включително хроничен панкреатит, кисти на панкреаса или доброкачествени тумори, запушване или стесняване на панкреаса или жлъчния канал, рак на панкреаса, операция на панкреаса, кистозна фиброза и диабет.

Екзокринната панкреатична недостатъчност може да доведе до бавно и неудобно храносмилане, както и до недохранване. Симптомите на екзокринна панкреатична недостатъчност могат да включват подуване на корема, прекомерни газове, спазми след хранене, диария, жълти и мазни изпражнения, които плуват, изпражнения с неприятна миризма и необяснима загуба на тегло.

Дори без екзокринна панкреатична недостатъчност, някои хора може да имат затруднения с храносмилането на определени храни. Например непоносимостта към лактоза е често срещан пример. В такива случаи добавките с лактаза без рецепта могат да бъдат полезни за подпомагане на храносмилането на храни, съдържащи лактоза.

По същия начин, хора, които имат затруднения с усвояването на боб, могат да намерят облекчение, като използват добавка алфа-галактозидаза.

Храносмилателни ензимни добавки

За хора, които имат недостатъчни нива на храносмилателни ензими или тези, които се стремят да насърчават здравословно храносмилане, включването на добавки с храносмилателни ензими в диетата им може да бъде от полза.

Един от начините за получаване на храносмилателни ензими е чрез консумацията на храни, които естествено ги съдържат. Въпреки това, хората могат също да обмислят приемането на хранителни добавки.

Храносмилателните ензимни добавки се предлагат в различни форми като хапчета, прахове и течности. Тези добавки могат да бъдат получени от животни, растения или микроби.

Важно е да се отбележи, че има както добавки с рецепта, така и добавки без рецепта.

Добавки с рецепта

За хора със състояния, които влияят върху нормалното функциониране на панкреаса, като хроничен панкреатит или рак на панкреаса, здравните специалисти могат да препоръчат ензимни добавки с рецепта.

Предписаните добавки с панкреатични ензими, известни също като панкрелипаза, се предлагат под различни търговски марки, включително:

 • Pancreaze
 • Zenpep
 • Creon
 • Ultresa
 • Viokace
 • Pertzye

Тези добавки са специално формулирани за подпомагане на храносмилането при хора с панкреатични заболявания.

Добавки без рецепта

Ето някои примери за ензимни добавки без рецепта:

 • Лактазни добавки: Предлагат се под формата на таблетки или капки, тези добавки могат да помогнат на хора с непоносимост към лактоза при храносмилането на млечни продукти.
 • Бромелаин: Извлича се от ананаси, тази мощна протеаза се намира под формата на капсули, таблетки или прах и може да подпомогне храносмилането на протеини.
 • Папаин: Получен от папая, този ензим може да подпомогне храносмилането на протеини.

Преди да вземете каквато и да е добавка с храносмилателни ензими без рецепта, важно е да се консултирате с вашия доставчик на здравни услуги, за да се уверите, че е безопасна за вашите специфични нужди.

Странични ефекти

Основният страничен ефект от заместващите храносмилателни ензими е запекът, въпреки че могат да се появят и по-рядко срещани симптоми като гадене, коремни спазми и диария.

Ако имате признаци на алергична реакция, важно е незабавно да се свържете с Вашия лекар.

Ефективността на заместващите храносмилателни ензими може да бъде засегната, ако средата в тънките ви черва е прекалено кисела поради липса на бикарбонат. Друг потенциален проблем може да бъде неправилна дозировка или ензимно съотношение.

Някои лекарства могат да повлияят на храносмилателните ензими, така че е важно да информирате Вашия лекар за всички лекарства или добавки, които приемате в момента.

Ако изпитвате затруднения, докато приемате ензими, препоръчително е да се консултирате с Вашия лекар за допълнителни насоки.

Кога да посетите лекар

Ако често имате проблеми с храносмилането или показвате признаци на екзокринна панкреатична недостатъчност (EPI), важно е да потърсите медицинска помощ незабавно, за да се справите с потенциалния дефицит в получаването на необходимите хранителни вещества за поддържане на добро здраве.

Опитът за самодиагностика и определяне на специфичните ензими и необходимите дози може да бъде проблематичен, тъй като има различни стомашно-чревни разстройства, които могат да причинят вашите симптоми. От решаващо значение е да получите правилна диагноза от здравен специалист и да участвате в дискусия относно наличните възможности.

Когато става въпрос за заместване на храносмилателни ензими, препоръчително е да обсъдите с Вашия лекар предимствата и недостатъците на продуктите, отпускани с рецепта, спрямо опциите без рецепта.

Често задавани въпроси

Кой трябва да приема добавки с храносмилателни ензими?
Хора, диагностицирани с панкреатит, рак на панкреаса, кистозна фиброза или други заболявания на панкреаса, може да се нуждаят от храносмилателни ензими с рецепта като част от тяхното лечение. От друга страна, тези, които имат непоносимост към лактоза, могат да изберат добавки с храносмилателни ензими без рецепта.

Кога трябва да приемам храносмилателни ензими?
Дозировката и употребата на добавки с храносмилателни ензими може да варира в зависимост от конкретното състояние или целта, за която се приемат.

В случай на кистозна фиброза добавките с рецепта обикновено се приемат с всяко хранене и лека закуска. Въпреки това, специфичната дозировка и време може да варира в зависимост от фактори като диетата на индивида, възрастта и инструкциите на конкретния доставчик на здравни услуги.

Важно е внимателно да следвате предписаната дозировка и инструкциите, предоставени от вашия доставчик на здравни услуги за добавки с рецепта, или да следвате инструкциите, предоставени от добавките без рецепта.

Заключение

Храносмилателните ензими играят решаваща роля за осигуряване на правилно хранене и поддържане на общото благосъстояние. Те улесняват усвояването на хранителните вещества от храните, които консумираме.

Недостатъчните храносмилателни ензими могат да доведат до неприятни симптоми, хранителна непоносимост или дори хранителни дефицити.

В случаите, когато стомашно-чревни разстройства допринасят за ензимен дефицит, ензимната заместителна терапия може да бъде жизнеспособна опция, която да се обмисли.

Препоръчително е да поговорите с Вашия лекар относно Вашите стомашно-чревни симптоми, възможните основни причини и дали заместването на храносмилателни ензими би било подходящ курс на действие за Вас.

Още нещо важно за храносмилателните ензими

След като проведох проучване, открих, че приемането на добавки с храносмилателни ензими може да бъде полезно като допълнителна терапия за няколко заболявания, които причиняват нарушаване на храносмилателните функции.

На пазара се предлагат разнообразни форми на ензимни добавки, които се използват в медицинската практика за лечение на няколко храносмилателни разстройства, особено тези, които засягат органите, отговорни за производството на храносмилателни ензими, като екзокринната част на панкреаса (който произвежда панкреасни ензими) и четковидната граница на тънкото черво (която произвежда лактаза).

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: