7 Ползи за Здравето от MCT Масло, Подкрепени от Проучвания

Ползи за Здравето от MCT Масло, Подкрепени от Проучвания

Маслото MCT се използва, като източник на енергия и може да помогне за отслабване. Освен това може да се бори с бактериалния растеж, подпомагайки контрола на някои неврологични състояния.

Спортисти и бодибилдъри предпочитат тази добавка, повлияни от популярността на кокосовото масло, съдържащо МСТ.

МСТ маслото се получава от кокосово масло или от палмови ядки. МСТ също присъства в храни като млечни продукти. ( 1 ) ( 2 )

реклама

Маслото със средноверижни триглицериди (MCT), както подсказва името му, съдържа триглицеридни вериги със средна дължина. Поради по-късата си дължина MCTs се усвояват по-бързо от по-дълговерижните мастни киселини.

Има четири основни типа средноверижни мастни киселини: ( 3 )

  • лауринова
  • капронова
  • каприлова
  • капринова киселина

Всяка от които предлага уникални предимства. MCT маслото се състои предимно от каприлова и капринова киселина.

Вижте 7-те потенциални ползи, от които можете да се възползвате от  включването на MCT масло във вашата диета.

1. MCT маслото може да е от полза за намаляване на приема на калории

MCT маслото може потенциално да допринесе за намалена дневна консумация на калории.

С приблизително 10% по-малко калории от дълговерижните триглицериди (LCTs), намерени в храни като зехтин, ядки и авокадо, MCT маслото е по-нискокалорична опция. ( 4 ) ( 5 )

Анализ на 29 проучвания показва връзка между MCTs и по-ниския прием на калории, като тези, които консумират MCTs показват умерено намаление в сравнение с тези, които избират LCTs. ( 6 )

Въпреки че някои проучвания предполагат, че MCT маслото може да стимулира освобождаването на хормони, свързани с апетита, като пептид YY и лептин, цялостен анализ на 29 проучвания не открива последователна връзка между MCT и тези хормони.  ( 7 )

Въпреки че специфичните механизми остават неясни, едно проучване отбелязва, че хората, които консумират 2 супени лъжици MCT масло по време на закуска, консумират по-малко храна на обяд в сравнение с тези, които използват кокосово масло. ( 8 )

Въпреки вярванията, че MCT маслото може да предизвика усещане за ситост или да намали апетита, общите доказателства в проучванията са ограничени в подкрепа на ефектите на MCT за намаляване на апетита.

По-нататъшни изследвания могат да хвърлят светлина върху връзката между маслото MCT и намаляването на калориите.

2. MCT маслото може да повлияе на килограмите

Някои по-стари проучвания показват, че приемът на MCT масло може да допринесе за намаляване на телесното тегло и обиколката на талията, с потенциални ползи за предотвратяване на затлъстяването. ( 9 ) ( 10 ) ( 11 )

Важно е да се отбележи, че някои от тези проучвания не вземат предвид фактори като нива на активност и допълнителна консумация на калории.

Преглед на 13 рандомизирани контролирани проучвания наблюдава умерена загуба на тегло, загуба на мазнини и намален размер на тялото с MCT. Авторите обаче изразиха опасения относно съмнителното качество на много проучвания и потенциалното влияние от финансирането от индустрията. ( 12 )

Подобно заключение беше направено от друг преглед на 11 изпитвания. ( 13 )

МСТ могат да бъдат превърнати в кетони от тялото, служейки като източник на енергия на базата на мазнини по време на нисък прием на въглехидрати. ( 14 )

За хора на кетогенна диета MCT маслото може да помогне за поддържане на състоянието на изгаряне на мазнини, известно като кетоза. Докато някои проучвания предполагат потенциални ползи за загуба на тегло, дългосрочните ефекти от кетогенните диети остават несигурни. ( 15 ) ( 16 ) ( 17 )

3. MCT маслото може да бъде добър източник на енергия

MCT се абсорбират по-бързо от дълговерижните триглицериди (LCT), характеризиращи се с по-дълги вериги на мастни киселини с повече въглеродни атоми. ( 18 )

Поради тяхната съкратена дължина на веригата, MCTs бързо преминават от червата към черния дроб, без да се налага разграждане на жлъчката, процес, необходим за мазнини с по-дълга верига.

В черния дроб тези мазнини се разграждат за незабавно използване на енергия или се съхраняват като телесни мазнини. Тъй като МСТ навлизат в кръвния поток без предварително разграждане, те служат като мигновен източник на енергия ( 19 )

При кетогенна диета МСТ могат да се превърнат в кетони в черния дроб. Тези кетони могат да проникнат през кръвно-мозъчната бариера, доставяйки енергия на мозъчните клетки.

4. MCT може да помогне на тялото да изгаря мазнините за енергия

Учените са изследвали потенциала на MCT маслото да пренасочва енергийния източник на тялото от въглехидрати към мазнини по време на тренировка.

В едно по-старо проучване, спортисти, които консумират 6 грама (около 1,5 чаени лъжички) MCTs с храна преди колоездене, показват тенденция да използват повече мазнини за енергия в сравнение с тези, приемащи LCTs, въпреки че разликата не е статистически значима. ( 20 )

Рандомизирано контролирано проучване показва, че участниците от мъжки пол, които консумират MCT, изгарят повече мазнини по време на тренировка, но този ефект не се наблюдава при участниците от женски пол. ( 21 )

Въпреки че няколко проучвания не са показали значителни промени в използването на мазнини от тялото след прием на MCT. ( 22 )

Потенциалът за повишено изгаряне на мазнини по време на тренировка с MCT остава неубедителен. ( 23 )

Резултатите от проучване върху животни предполагат, че диета, богата на MCT, може да не попречи на изпълнението на упражненията, за разлика от диета, богата на LCT, която потенциално може да влоши представянето. ( 24 )

Въпреки това, преглед на 13 проучвания при хора установи минимални или никакви ползи от добавките на MCT за упражнения. MCTs не оказват значително влияние върху използването на енергия в тялото или други маркери за изпълнение на упражненията. ( 25 )

5. MCT може да помогне за справяне с епилепсията, болестта на Алцхаймер и аутизма

Изследванията показват, че MCT маслото, заедно с кетогенна диета, може да допринесе за управлението на състояния като епилепсия, болест на Алцхаймер и аутизъм. ( 26 )

Важно е обаче да се отбележи, че МСТ не трябва да се разглеждат като заместители на лекарства с рецепта или медицинско лечение. Преди да започнете какъвто и да е режим на добавка, препоръчително е да се консултирате с лекар.

Епилепсия

Въпреки че кетогенната диета е популярна за отслабване, първоначалната й цел била да се справи с епилепсията.

Изследванията показват, че гладуването повишава производството на кетони, потенциално намалявайки честотата на епилептичните припадъци. ( 27 )

Като се има предвид, че МСТ могат да бъдат превърнати в кетони, те могат да играят роля в лечението на епилепсия.

Въпреки че съществуват ограничени проучвания при хора за МСТ и епилепсия, in vitro и проучвания върху животни показват обещаващи резултати. ( 28 )

В малко проучване, възрастни с резистентна на лекарства епилепсия са имали 42% намаление на пристъпите след добавяне на MCT масло в продължение на три месеца. Въпреки това са необходими повече изследвания. ( 29 )

Видът на MCT маслото може да е от решаващо значение; in-vitro проучване предполага, че каприновата киселина има по-мощен ефект върху контрола на припадъците, отколкото обичайното антиепилептично лекарство. ( 30 )

Друго проучване при плъхове демонстрира, че същият MCT блокира мозъчните рецептори, причиняващи гърчове, въпреки че са необходими изследвания върху хора. ( 31 )

Ако обмисляте кетогенна диета или MCT масло за епилепсия, първо се консултирайте с вашия лекар. Освен това имайте предвид, че кетогенната диета не е подходяща за всеки и може да създаде проблеми за дългосрочно придържане. ( 32 )

Болест на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер пречи на усвояването на захарта от мозъка. ( 33 )

Кетогенната диета предлага алтернативен източник на енергия: кетони. Това осигурява гориво за мозъка, като потенциално подпомага оцеляването на мозъчните клетки с болестта на Алцхаймер (26).

Изследванията показват, че приоритизирането на МСТ като източник на мазнини в кетогенна диета позволява на хората да консумират повече въглехидрати от стандартната кетогенна диета, поддържайки ефективно производство на кетони и правейки диетата по-устойчива.

Освен това, 30-дневно проучване разкри подобрена когнитивност при пациенти с болестта на Алцхаймер със специфичен тип ген (APOE ɛ4-отрицателен), когато приемат MCT. ( 34 )

Друго проучване установи повишено използване на кетони в мозъците на индивиди с лека до умерена болест на Алцхаймер, които консумират 30 грама MCT добавки дневно, достигайки нива, сравними с млади възрастни, приемащи MCT. ( 35 )

Някои учени предполагат, че 20 до 70 грама MCT добавки, включително каприлова и капринова киселина, могат умерено да облекчат симптомите на лека до умерена болест на Алцхаймер.

Мета-анализ на 12 проучвания намекна за подобрена когнитивност при Алцхаймер и МСТ, но са необходими по-силни доказателства. ( 36 )

Въпреки че е обещаващо, използването на MCT масло при болестта на Алцхаймер изисква по-нататъшно проучване чрез по-дълги и по-мащабни проучвания.

Аутизъм

Има ограничени доказателства, които предполагат, че MCT маслото може да помогне на децата да управляват аутизма.

Важно е да имате предвид, че много хора с аутизъм не подкрепят терапии, насочени към това хората да изглеждат „по-малко аутисти“. ( 37 )

Едно предварително проучване установи, че кетогенна и безглутенова диета с MCT значително понижава поведението, свързано с аутизъм. Тази промяна се наблюдава при 6 от 15-те деца, включени в проучването. ( 38 )

Няколко малки проучвания предполагат известен потенциал за кетогенни диети със или без MCTs за намаляване на аутистичното поведение. Необходими са обаче повече изследвания, преди да могат да се правят заключения. Понастоящем не е известно дали този тип диета е безопасна или има някакви терапевтични ползи за деца с аутизъм. ( 39 ) ( 40 )

Известно е, че поставянето на дете на ограничителна диета носи рискове, включително недохранване и забавен растеж. ( 41 )

Ако обмисляте промени в диетата или добавки за вашето дете, винаги първо говорете с вашия лекар.

6. MCT съдържа мастни киселини, които се борят с бактериалния растеж

МСТ проявяват антимикробни и противогъбични ефекти. ( 42 ) ( 43 ) ( 44 )

Някои изследователи предлагат потенциални противовъзпалителни ефекти, допринасящи за този резултат, но са необходими допълнителни проучвания. ( 45 )

Кокосовото масло, богато на различни МСТ, демонстрира 25% намаление на растежа на Candida albicans, често срещана дрожди, причиняваща млечница и кожни инфекции, в по-старо in vitro проучване. ( 46 )

Друго малко проучване разкри, че МСТ намаляват инфекциите с Candida при преждевременно родени бебета. ( 47 )

Освен това, in vitro проучване подчертава способността на кокосовото масло да инхибира растежа на Clostridium difficile, болестотворна бактерия.

Каприловата, каприновата и лауриновата киселина в МСТ в кокосовото масло може да допринесе за способността му да намалява растежа на дрожди и бактерии.

В проучване в епруветка необработеното кокосово масло забавя растежа на Staphylococcus aureus, подпомагайки имунните клетки при унищожаването на бактериите. Staphylococcus aureus се свързва с кожни инфекции и потенциално сериозни състояния. ( 48 )

Важно е да се отбележи, че голяма част от изследванията върху МСТ и имунната подкрепа са получени от in vitro или изследвания върху животни.

7. MCT може да помогне за управление на нивата на кръвната захар

Някои по-стари проучвания предполагат потенциални ползи от маслото MCT за хора с диабет и метаболитен синдром. ( 49 ) ( 50 )

В малкомащабно проучване от 2007 г., включващо 40 индивида с диабет, ежедневната консумация на MCT масло води до намаляване на телесното тегло, обиколката на талията и инсулиновата резистентност в сравнение с тези, приемащи царевично масло, съдържащо LCTs.

Последните проучвания върху МСТ и кръвната захар са дали смесени резултати. Преглед от 18 проучвания, фокусиран върху кокосовото масло, богато на МСТ, разкрива, че консумацията на храна, съдържаща кокосово масло, може умерено да подобри контрола на кръвната захар след хранене. ( 51 )

Обратно, дългосрочната употреба на кокосово масло показва неблагоприятни ефекти, повишавайки инсулиновата резистентност, възпрепятствайки контрола на кръвната захар.

В рандомизирано контролирано проучване, включващо хора с метаболитен синдром, 4 седмици ежедневна консумация на кокосово масло е довела до по-ниска кръвна захар и триглицериди на гладно, заедно с по-висок „добър“ HDL холестерол. Въпреки това, това също води до повишени нива на „лошия“ LDL холестерол и общия холестерол. ( 52 )

Въпреки че MCT могат да покажат ползи за кръвната захар при специфични сценарии, повече доказателства са от съществено значение за създаване на стабилни заключения.

Потенциални недостатъци на MCT маслото

Въпреки че е популярна добавка, MCT може да има някои недостатъци.

MCT може да увеличи рисковите фактори за сърдечни заболявания

Диетата играе решаваща роля за здравето на сърцето. ( 53 )

Това се случва, като влияе върху вида и количеството мазнини или липиди, циркулиращи в кръвния поток. Повишените нива на определени мазнини са свързани с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания.

МСТ, категоризирани като наситени мазнини, се свързват с потенциални въздействия върху кръвните липиди, свързани със сърдечни заболявания. ( 54 ) ( 55 )

Анализ на 16 клинични проучвания разкри, че кокосовото масло значително повишава „лошия“ LDL холестерол в сравнение с нетропичните растителни масла.

Друг анализ на 12 проучвания предполага подобен ефект, показващ, че кокосовото масло може да повиши LDL холестерола в сравнение с течните (нетропически) растителни масла. ( 56 )

Докато и двете проучвания показват повишаване на „добрия“ HDL холестерол, което може да бъде полезно, изключително високите нива са свързани с рискове за здравето на сърцето ( 57 )

Ограничени проучвания специално изследват MCT масло, но анализът на 7 рандомизирани проучвания показва по-високи нива на триглицериди при използване на MCT масло в сравнение с други мазнини или масла, като повишените триглицериди са свързани със сърдечни, инсулт и чернодробни заболявания.

От положителна страна, в сравнение с някои мазнини от животински произход, консумацията на МСТ и кокосово масло може да допринесе за по-здравословен липиден профил в кръвта.

Освен това MCT маслото може да подпомогне загубата на тегло и мазнини, потенциално намалявайки риска от сърдечни заболявания.

По-стари проучвания също предполагат положителни ефекти върху рисковите фактори за сърдечни заболявания, като намалени нива на С-реактивен протеин, когато плъхове са хранени със смеси от рибено масло и МСТ. ( 60 )

Въпреки че е не може окончателно да се категоризират MCT като отрицателни или положителни за здравето на сърцето, други растителни масла като зехтина имат по-солидни доказателства в подкрепа на ползите им за здравето на сърцето.

MCT може да стимулира освобождаването на хормони на глада

За хората, които се стремят да отслабнат, желанието за потискане на апетита е често срещано. Въпреки че някои вярват, че MCT могат да допринесат за продължително чувство на ситост, те могат също така да предизвикат освобождаването на хормони на глада при определени индивиди. ( 61 ) ( 62 )

Изследване, включващо индивиди с анорексия, показа, че МСТ повишават освобождаването на хормони, стимулиращи апетита, грелин и невропептид Y.

Тези, които консумират над 6 грама МСТ дневно, произвеждат повече от тези хормони в сравнение с тези с по-малко от 1 грам на ден.

Въпреки че това може да бъде потенциално полезно за тези, които искат да увеличат приема на калории, остава несигурно дали повишените нива на хормоните директно водят до повишена консумация на храна.

Високите дози могат да доведат до натрупване на мазнини в черния дроб и други странични ефекти

Дългосрочната употреба на високи дози MCT масло може да доведе до увеличаване на мазнините в черния дроб.

В 12-седмично проучване с мишки, диета с 50% МСТ води до повишени чернодробни мазнини, въпреки едновременното намаляване на общите телесни мазнини и подобряване на инсулиновата резистентност. ( 63 )

Важно е да се отбележи, че такива високи дози не се препоръчват и са необходими повече изследвания, за да се разберат дългосрочните ефекти на MCT маслото.

MCT маслото в момента няма дефинирано допустимо горно ниво на прием (UL).

Въпреки това, предложената безопасна горна граница е максимален дневен прием от 4 до 7 супени лъжици (60-100 mL). ( 64 )

Дори в по-ниски количества, прекомерната консумация на MCT масло може да причини храносмилателни странични ефекти като коремни спазми, диария и подуване на корема.

За да се сведат до минимум страничните ефекти, може да се наложи някои хора да започнат с по-малки количества и постепенно да увеличат приема на MCT с течение на времето.

Като наситени мазнини, MCTs са калорични. За да се поддържа здравето на сърцето, Американската сърдечна асоциация препоръчва ограничаване на приема на наситени мазнини до около 5% до 6% от общите дневни калории, приблизително 13 грама в диета с 2000 калории. ( 65 )

Препоръчително е да включите MCT масло като част от общия си прием на мазнини, а не като допълнителен източник на мазнини в повечето случаи.

Често задавани въпроси

За какво е полезно MCT маслото?
MCT маслото е добавка, която много спортисти и бодибилдъри използват, за да получат тласък на енергия или да подкрепят усилията си за отслабване. Смята се също, че помага при други неща като борба с инфекциите, управление на определени неврологични състояния, намаляване на шанса от сърдечни заболявания и др.

MCT същото ли е като кокосовото масло?
MCT маслото не е същото като кокосовото масло. То може да бъде получено от кокосово масло или масло от палмови ядки. Намира се и в други храни като млечни продукти в по-малки количества.

MCT маслото намалява ли мазнините по корема?
Някои по-стари изследвания предполагат, че MCT маслото може да помогне за намаляване на обиколката на талията, но са необходими повече изследвания, за да се потвърди това.

Кой не трябва да използва MCT масло?
Хората със сърдечни или чернодробни заболявания, които обмислят използването на MCT масло, трябва първо да обсъдят с лекар, тъй като MCT маслото може потенциално да влоши и двете състояния.

Заключение

Средноверижните триглицериди (MCTs) предлагат потенциални ползи за здравето.

Важно е обаче да се вземат предвид пълноценните хранителни източници за допълнителни предимства в сравнение с добавките.

Недостатъците обаче могат да включват повишени кръвни липиди и потенциално натрупване на мазнини в черния дроб.

Препоръчително е да се консултирате с вашия лекар или регистриран диетолог, за да обсъдите потенциалните ползи и рискове, преди да включите MCT масло във вашия хранителен план.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: