6 ползи за здравето от черна меласа (Blackstrap)

черна меласа Blackstrap

Меласата е страничен продукт от производството на захар.

Производството на захар започва с кипене на сок от захарна тръстика, за да кристализира захарта, която след това се филтрира, за да се отдели от сока. Това оставя гъста, кафява течност, наречена меласа.

Сварява се още два пъти, за да се сгъсти и да стане черна на цвят, като става по-тъмна от обикновената меласа и се характеризира с горчив вкус.

реклама

Тъй като се вари три пъти, черната меласа е по-богата на хранителни вещества от другите видове меласа, което обяснява защо напоследък придоби популярност.

Хората често я използват като подсладител, мазнина или топинг за кисело мляко или овесена каша. Въпреки че също е популярно домашно лекарство за анемия, артрит, стрес, симптоми на ПМС и скокове на кръвната захар, малко от тези употреби се подкрепят от науката.

Затова може да се интересувате дали използването на черна меласа като подсладител или добавка е здравословно в крайна сметка.

Вижте 6 научно обосновани ползи от меласата.

1. По-питателна от рафинираната захар

Черната меласа е богата на хранителни вещества. Само 1 супена лъжица (15 мл) осигурява. ( 1 ) ( 2 )

 • Калории: 60
 • Въглехидрати: 14 грама
 • Захар: 10 грама
 • Протеин: 1 грам
 • Мазнини: 0 грама
 • Желязо: 20% от препоръчителния дневен прием (ПДП)
 • Калций: 10% от ПДП
 • Магнезий: 10% от ПДП
 • Калий: 9% от ПДП
 • Витамин B6: 8% от ПДП

Меласата се състои основно от захар.

Въпреки това, за разлика от рафинираната захар – която няма хранителна стойност – черната меласа съдържа много желязо, калций, магнезий, калий и фосфор.

Всъщност, черната меласа съдържа повече желязо от яйцата, повече калций от млякото и повече калий от всяка друга храна. ( 3 )

В допълнение, тя осигурява 18 аминокиселини.

2. Може да помогне за предотвратяване на анемия

Blackstrap меласата е растителна храна, която е богата на желязо. Като такава, тя често се използва като добавка за лечение на желязодефицитна анемия, състояние, причинено от малабсорбция или лош хранителен прием на желязо. ( 4 )

Съдържа 2–3,5 пъти повече желязо от светлата и тъмната меласа, които се получават съответно след първото и второто варене

Нещо повече, въпреки че меласата е източник на растително желязо, което тялото ви обикновено не усвоява толкова добре, колкото желязото от месото, нейната бионаличност на желязо е около 85%, което се счита за високо.

Бионаличността на дадено хранително вещество представлява съотношението, което може да навлезе в кръвта ви и да има активен ефект.

Blackstrap меласата често се препоръчва да се консумира заедно с други растителни източници на желязо, като листни зеленчуци, соеви продукти и бобови растения. ( 5 )

3. Може да помогне за лечение на запек при деца

Меласата от може да се използва като естествено средство за проблем със запек при деца. ( 6 ) ( 7 )

Запекът възниква, когато имате затруднено изхождане. Това е важно за здравето на децата. ( 8 )

Доказателствата сочат, че консумацията на дневна доза от 1 мл черна меласа на килограм телесно тегло за един месец може да подобри честотата на дефекация и да намали коремната болка при деца със запек.

Учените смятат, че полизахаридите — вид въглехидрати в меласата — могат да действат като диетични фибри, като по този начин подобряват консистенцията на изпражненията и улесняват движенията на червата. ( 9 )

Освен това, тъй като ниските нива на калий често водят до запек, високото съдържание на калий в меласата може да регулира мускулните контракции. ( 10 )

4. Богат на антиоксиданти

Меласата е богат източник на антиоксиданти.

Антиоксидантите са съединения, които защитават тялото от свободните радикали, които са молекули, които могат да увредят вашите клетки, когато присъстват в големи количества. На свой ред наличието на твърде много свободни радикали може да доведе до оксидативен стрес и множество свързани с него заболявания. ( 11 )

Меласата е особено богата на полифенолни антиоксиданти и вероятно може да се похвали с повече полифеноли, отколкото други продукти от захарна тръстика, като сок и сироп. ( 12 )

Учените свързват приема на полифеноли с предотвратяване, забавяне или намаляване на ефектите от хронични заболявания, включително сърдечни заболявания, диабет, затлъстяване и рак. ( 13 ) ( 14 )

5. Може да насърчи здравето на костите

Калцият е най-разпространеният минерал в тялото ви и изгражда по-голямата част от костната ви структура. ( 15 )

Костите непрекъснато се възстановяват чрез процес, който изисква редовно освобождаване и реабсорбция на калций.

Въпреки това, слабият прием на калций с течение на времето може да доведе до загуба на костна маса, излагайки ви на риск от остеопороза – състояние, което води до крехки кости и увеличава риска от фрактури. ( 16 )

Изследванията показват, че калциевите добавки могат да намалят риска от остеопороза. Тъй като черната меласа осигурява 10% от ПДП за този минерал в една супена лъжица (15 мл), нейният прием може да насърчи здравето на костите.

6. Може да подобри здравето на косата

Високото съдържание на желязо в меласата може да подпомогне здравето на косата.

Загубата на коса често се свързва с недостиг на витамини и минерали поради тяхната роля в растежа и функцията на космените клетки, въпреки че изследванията са смесени за ролята на самото желязо. ( 17 ) ( 18 )

Проучванията показват, че дефицитът на желязо е често срещан при жени с косопад. Ако имате това състояние, често се препоръчва прием на добавки с желязо.

Освен това, дефицитът на желязо може да играе роля в побеляването на косата в детството и ранната зряла възраст. По този начин добавянето на този минерал може да подобри признаците на преждевременно побеляване на косата.

Все пак са необходими повече специфични изследвания върху черна меласа.

Други предполагаеми ползи, които не са подкрепени от науката

Съобщава се, че черната меласа се използва за лечение на допълнителни заболявания. Все пак имайте предвид, че научните доказателства не подкрепят никоя от тези употреби.

Ако искате да лекувате някое от следните състояния, трябва да се консултирате със здравен специалист, вместо да си предписвате сами меласа.

 • Лечение на артрит. Меласата Blackstrap се рекламира като противовъзпалително средство, което помага за облекчаване на болките в ставите.
 • Стабилизатор на кръвната захар. Поддръжниците твърдят, че черната меласа не повишава кръвната ви захар, защото има нисък гликемичен индекс (GI), докато други твърдят, че помага за понижаване на GI на храни с високо съдържание на въглехидрати. Липсват доказателства в подкрепа на двете твърдения.
 • Лекарство за разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD). Твърди се, че предполагаемият нисък ГИ на меласата Blackstrap подпомага ADHD, като предотвратява рязкото покачване на кръвната захар, което може да доведе до загуба на фокус.

Възможни рискове

Blackstrap меласата съдържа много високи нива на химикала акриламид, който може да бъде канцерогенен. ( 19 )

Акриламидът се образува в храните, когато захарите и аминокиселината аспарагин се подлагат на определени методи на готвене на висока температура, като пържене и печене. ( 20 )

Други храни с високо съдържание на акриламиди включват зърнени закуски, пържени картофи, картофен чипс и бисквити.

Докато проучванията показват, че високите дози акриламиди причиняват рак при гризачи, резултатите от проучвания при хора са смесени относно това дали яденето на храни с високо съдържание на акриламиди увеличава риска от рак. ( 21 )

Многобройни проучвания не са открили значителна връзка между консумацията на акриламид в храните и риска от рак на панкреаса, простатата, гърдата, яйчниците или ендометриума ( 21 ).

Въпреки това, други проучвания са открили възможни връзки между консумацията на акриламид и повишения риск от меланом, рак на лимфната система и общата смърт от рак ( 21 ).

Агенцията за опазване на околната среда в момента регулира нивата на акриламид в питейната вода ( 22 ).

Въпреки че се препоръчва намаляване на количествата акриламид в храните, понастоящем няма определена горна граница за прием на акриламид, нито има указания за наличието на акриламид в храните. ( 23 )

Също така няма препоръка да спрете да ядете меласа или други храни с високо съдържание на акриламиди, но може да е добра идея да ограничите консумацията на тези храни.

Заключение

Черната меласа е питателен вторичен продукт от производството на захар.

За разлика от рафинираната захар, тя е естествено богата на антиоксиданти, желязо, калций, магнезий, калий, фосфор и витамин В6.

Споменава се, че може да облекчи запека, да помогне за лечение на анемия и да поддържа здравето на костите и косата.

Все пак многобройни други здравни твърдения относно меласата не са подкрепени от науката и като цяло са необходими повече изследвания. Ако се интересувате от използването на черна меласа за лечение на здравословно състояние, най-добре е първо да се консултирате със здравен специалист.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: