Хранене според кръвната група A

Хранене според кръвната група A

Някои хора вярват, че преминаването към хранене според кръвната група A, включително консумацията на соев протеин и някои видове зърнени храни, може да е от полза за здравето за хората с тази кръвна група.

Д-р Джеймс Л. Д’Адамо въвежда концепцията за диети според кръвната група.

Д-р Питър Дж. Д’Адамо, неговият син, я популяризира в „Eat Right 4 Your Type“. Той твърди, че кръвните групи са се развили по уникален начин в генетичната история, оказвайки влияние върху избора на диета и упражнения.

реклама

Диетите според кръвната група категоризират храните на полезни, неутрални или вредни въз основа на кръвната група и други фактори.

Д’Адамо твърди, че консумацията на вредни храни предизвиква аглутинация, причинявайки слепване на кръвните клетки и повишавайки риска от заболяване.

Научете повече за диетата, чрез хранене според кръвната група A и твърденията на Д’Адамо по-долу.

Хранене с храни според кръвната група

Диетата според кръвната група набляга на съответствието, включващо консумацията на „полезни храни“, избрани за всяка кръвна група въз основа на лектините, присъстващи в храната.

Индивидите се категоризират като „секретори“ или „несекретори“ в зависимост от способността им да секретират антигени на кръвната група в телесните течности.

Диетичните препоръки отчитат този секреторен статус, което прави диетата персонализирана.

Препоръчват са специфични хранителни съотношения за всяка кръвна група, допълнително диференцирани за индивиди от африкански, кавказки и азиатски произход.

Освен това на уебсайта на D’Adamo се предлагат добавки, съобразени с диета според кръвната група.

Теоретичен произход на кръвните групи

Д-р Д’Адамо предполага, че преобладаването на кръвна група А се е появило по време на ранната селскостопанска епоха.

Това е повлияло на способността за лесно усвояване на зеленчуци и въглехидрати, като същевременно е изправено пред предизвикателства с усвояването на животински протеини и мазнини.

Хората с кръвна група А имат по-ниски нива на стомашна киселина в сравнение с други кръвни групи, така че диетата, базирана на месо, може да не се усвоява толкова лесно, колкото вегетарианската.

Ето защо се препоръчва предимно вегетарианско хранене според кръвната група A, насочена към справяне с възприеманата по-слаба имунна система и податливостта към безпокойство.

Обещаните резултати от тази диета включват:

Някои хора, опитващи диетата, съобщават за загуба на тегло и понижен холестерол, но няма убедителни доказателства, свързващи тези резултати с основната теория на диетата.

Подобно на много диетични планове, този препоръчва избягване на преработени храни, високо съдържание на захар и прости въглехидрати, които обикновено са признати за полезни за цялостното здраве, независимо от кръвната група.

Каква диета е най-подходяща за хора с кръвна група А?

Д’Адамо съветва хората, които следват съветите за хранене според кръвната група A, да възприемат органичен, вегетариански или почти вегетариански модел на хранене.

Препоръчителните храни включват:

 • Соев протеин, като тофу
 • Специфични зърна като лимец, ечемик
 • Орехи, тиквени семки и фъстъци
 • Зехтин
 • Някои плодове, като боровинки и бъз
 • Специфични бобови растения
 • Тъмни, листни зеленчуци като зеле, манголд и спанак
 • Чесън и лук
 • Студеноводни риби като сардини и сьомга
 • Ограничени количества пилешко и пуешко месо
 • Зелен чай
 • Джинджифил

Диетата препоръчва прием на протеини в началото на деня.

Разрешени са ограничени количества животински протеин, като пуешко и яйца, за закуска. Зеленчуци, плодове и разрешените зърнени храни могат да се консумират на всяко хранене.

Какви храни трябва да избягват хората с кръвна група А?

Наборът от храни, които хората с кръвна група A трябва да избягват, е доста обширен и включва, но не се ограничава до:

 • говеждо месо
 • Свинско
 • агнешко
 • краве мляко
 • Картофи, ямс и сладки картофи
 • Някои зеленчуци като зеле, патладжан, домати, чушки и гъби
 • Лима боб
 • Специфични плодове като пъпеши, портокали, ягоди и манго
 • Домашни птици, различни от пилешко и пуешко, като патица
 • еленско месо
 • Разновидности на риба като баракуда, пикша, херинга и сом
 • Някои зърна и зърнени продукти, включително пшенични трици, многозърнест хляб
 • Рафинирана захар
 • Рафинирани въглехидрати, като бяло брашно и бял хляб
 • Масла, различни от зехтин
 • Повечето подправки

Действа ли диетата според кръвната група?

Д’Адамо предполага, че определени медицински състояния са свързани с кръвна група А, включително рак, диабет, тревожни разстройства и сърдечно-съдови заболявания.

Въпреки това, няма научни доказателства в подкрепа на ефективност от хранене според кръвна група А за облекчаване на тези специфични здравословни състояния.

Например, проучване от 2021 г., включващо 68 субекта, следващи веган диета с ниско съдържание на мазнини, установи, че хората с кръвна група А не са имали допълнителни ползи за здравето в сравнение с тези с други кръвни групи.

По същия начин, проучване от 2018 г. разкри, че кръвната група не оказва влияние върху връзката между спазването на диета според кръвната група и вероятността от развитие на сърдечно заболяване при възрастни с наднормено тегло.

Докато проучване от 2014 г. предполага потенциални ползи като намален ИТМ, кръвно налягане, триглицериди и холестерол за тези, които следват хранене според кръвна група А, то тези предимства не са свързани с кръвните групи на участниците.

Какви са рисковете?

Въпреки че досега има ограничени изследвания и не са идентифицирани конкретни рискове, свързани с тази диета, изключително важно е да се признае, че диетата е ограничителна и може да създаде предизвикателства при спазването.

Тези, които имат за цел да следват този хранителен план, трябва да се стремят да постигат здравословно хранене чрез включване на разнообразна гама от храни, включително различни източници на протеини.

Често задавани въпроси

Може ли хората с кръвна група А да ядат захар?
Храненето според кръвната група A препоръчва избягване на рафинирана захар и храни с високо съдържание на захар. Няма доказателства, че има конкретна полза от това. Въпреки това, това е често срещана препоръка в други диети и от много диетолози, която вероятно ще бъде от полза за всеки.

Подходящи ли са яйцата за кръвна група А?
Храненето според кръвната група A също препоръчва ограничаване на яйцата. Яденето им в малки количества по време на закуска е оптимално, според диетата.

Има някои известни рискове, свързани с яденето на яйца. Първо, те могат да повишат холестерола и яденето на едно яйце или повече дневно може да бъде свързано с шанса за развитие на някои видове рак.

Въпреки това, както при захарта, няма доказателства, че яденето или избягването на каквато и да е храна е особено полезно за човек с определена кръвна група.

Яйцата остават питателна храна, която може да бъде добър източник на протеин във всяка диета.

В повечето случаи яденето на 1-2 яйца на ден няма вероятност да бъде вредно за повечето млади, здрави възрастни. Това е потвърдено от последните проучвания.

Едно яйце на ден може дори да помогне за поддържане на по-добри когнитивни способности при възрастни хора, според допълнителни изследвания.

Заключение

Диетите според кръвната група могат да доведат до загуба на тегло и други благоприятни резултати поради строгия си характер, елиминирайки храни, за които е известно, че имат отрицателни ефекти върху здравето.

Въпреки това, няма научни доказателства в подкрепа на идеята, че кръвната група на човек трябва да диктува избора на специфична диета.

Ако решите да предприемете хранене според кръвната група A, от решаващо значение е да поддържате разнообразна и здравословна диета, за да осигурите адекватно хранене.

Препоръчително е да се консултирате с вашия лекар относно вашия индивидуален риск от заболяване, тъй като те могат да ви насочат при коригиране на начина на живот за оптимално здраве.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Виж още: