Aлкохола и застойната сърдечна недостатъчност – Ето какво трябва да знаете

Някои лекари ще посъветват хората със застойна сърдечна недостатъчност да избягват алкохола, особено в големи количества.

Въпреки че съединенията в червеното вино могат да бъдат полезни за здравето на сърцето, рисковете за някой със сърдечна недостатъчност може да надвишат тези ползи.

Следването на здравословна диета и начин на живот са ключови за избягване на сърдечни заболявания и риска от сърдечно-съдови заболявания.

реклама

Тази статия обяснява връзката между консумацията на алкохол и CHF и разглежда доказателствата за рисковете от употребата на алкохол.

Какво е застойна сърдечна недостатъчност?

Застойната сърдечна недостатъчност е състояние, при което сърцето не изпомпва кръвта в тялото толкова ефективно, колкото би трябвало, което води до натрупване на кръв или задръстване в сърцето.

Това сериозно състояние, което лекарите понякога наричат ​​просто сърдечна недостатъчност, може да доведе до уголемяване на сърцето, задух и сърцебиене. Може да доведе и до бъбречна недостатъчност.

Според Johns Hopkins Medicine това е и най-честата причина за хоспитализация при хора на възраст над 65 години.

Има ли връзка консумацията на алкохол със сърдечна недостатъчност?

Проучванията показват, че честото пиенето на големи количества алкохол може да увреди структурата и функцията на сърцето, преди да се появят симптоми.

Също така се твърди, че пиенето всеки ден може да доведе до сериозни рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, включително високо кръвно наляганезатлъстяванехипертриглицеридемия и  инсулт.

Хората, които злоупотребяват с алкохол за дълъг период от време, могат да развият алкохолна кардиомиопатия. Това е вид сърдечна недостатъчност, при която алкохолната токсичност отслабва сърдечния мускул.

Въпреки че има малко изследвания за ефектите от умереното пиене върху риска от застойна сърдечна недостатъчност,  кардиологът от Johns Hopkins Стивън Джоунс, MD, предполага, че предотвратяването на други сърдечни проблеми чрез възприемане на здравословен начин на живот е от ключово значение.

Лекарите смятат, че самоконтрола на приема на алкохол, излишните калории и адекватната активност е част от здравословния начин на живот.

Въпреки това преглед в Nursing Times заключава, че има много малко проучвания за ефектите на алкохола върху хората със сърдечна недостатъчност.

Прегледът предполага, че въпреки че учените все още не разбират напълно начина, по който алкохолът причинява сърдечна недостатъчност, индуцираната от алкохол хипертония и освобождаването на  хормони на стреса, наречени катехоламини, могат да влошат отрицателните ефекти върху сърцето. Алкохолът може също да има пряко токсично въздействие върху сърцето.

Въпреки че същият преглед съветва хората с алкохолна кардиомиопатия да се въздържат напълно от алкохола, той посочва, че липсата на убедителни проучвания за алкохола и сърдечната недостатъчност ограничава съветите, които здравните специалисти могат да дадат по отношение на алкохола.

Могат ли хората със застойна сърдечна недостатъчност да пият алкохол?

Има четири етапа на сърдечна недостатъчност – A, B, C и D. В етап A, който е преди сърдечна недостатъчност, лекарят може да посъветва някого да избягва употребата на алкохол.

Тъй като алкохолът е с високо съдържание на калории, той може да допринесе за увеличаване на теглото. Избягването му може да помогне на някого да поддържа умерено тегло и да подобри цялостното сърдечно здраве.

Някои хора може би са чували, че алкохолните напитки като червеното вино може да са полезни за сърцето и че алкохолът може да повиши полезния липопротеинов холестерол с висока плътност.

Преглед от 2018 година препоръчва умерено количество алкохол, което да се консумира дневно, да е около 20 милилитра за жени и 40 милилитра за мъже. Прегледът предполага, че антиоксидантните полифеноли в червеното вино могат да помогнат на сърдечната функция и да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания.

Въпреки това AHA заключава, че хората трябва да пият алкохол умерено, ако изобщо го пият, и не трябва да започват да пият заради недоказани ползи за здравето. Кардиологът от Джон Хопкинс Джон Уилямс, MB BCH, съветва хората със сърдечна недостатъчност да не пият изобщо.

Кога да говорите с лекар

Алкохолът може да реагира с лекарства, които хората може да приемат за застойна сърдечна недостатъчност, така че е важно да обсъдите приема на алкохол с лекар.

Понякога може да се наложи лекар да посъветва човек колко течност може да пие, защото бъбреците компенсират намаления кръвен поток, като задържат течност в тялото.

Алкохолът може да причини дехидратация, карайки тялото да задържа течности. Важно е хората да обсъдят приема на алкохол с лекар, особено ако имат симптоми на задържане на течности като подуване на корема или приемат лекарства.

Harvard Health съветва, че задържането на течности може да бъде животозастрашаващо за човек с анамнеза за сърдечна недостатъчност.

Хората могат също така да говорят с лекар за спазване на диета и начин на живот, които могат да им помогнат да поддържат умерено тегло или да спрат да пушат. Това може да подобри цялостното им здраве и здравето на сърцето.

Заключение

Има малко доказателства за ефектите на алкохола върху застойната сърдечна недостатъчност, което прави по-трудно за здравните специалисти да съветват хората с това състояние.

Хората с алкохолна кардиомиопатия и вероятно тези с други видове кардиомиопатия трябва да се въздържат от алкохол. Някои лекари ще посъветват хората с каквато и да е форма на сърдечна недостатъчност да не пият алкохол.

Изглежда, че има някои ползи за здравето, свързани с пиенето на умерени количества червено вино. Все пак експертите съветват хората да не започват да пият поради тази причина, тъй като ползите са до голяма степен недоказани.

Алкохолът може да накара човек да консумира допълнителни калории, което може да доведе до наддаване на тегло и може също да доведе до хипертония, рисков фактор за сърдечни заболявания.

Ако някой със сърдечна недостатъчност се интересува дали може да пие алкохол, той трябва да говори с лекар, особено ако приема лекарства.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: