Вреден ли е глутена за хората? Обективната истина

Вреден ли е глутена

Глутенът може да бъде вреден за хора с целиакия, автоимунно заболяване, което причинява увреждане на тънките черва, както и при непоносимост към глутен, стомашно-чревно дразнене, причинено от глутен.

Тенденцията за хранене без глутен доминира в здравните дискусии през последното десетилетие, предизвиквайки несигурност относно неговата приложимост за всички или само за тези със специфични медицински състояния.

Някои хора, като тези с целиакия или непоносимост, трябва да избягват глутена по здравословни причини.

реклама

Въпреки това, често се предлага следване на диета без глутен за всеки, независимо дали има или няма непоносимост.

В резултат на това много хора са възприели начин на живот без глутен, с цел да отслабнат, да подобрят настроението и цялостното здраве.

И все пак остава въпросът: Има ли научни доказателства в подкрепа на тези твърдения и вреден ли е глутена за всички?

Тази статия разглеждаме дали глутенът е наистина вреден за вашето здраве.

Какво представлява глутенът?

Глутенът, често разглеждан като едно цяло, всъщност обхваща различни протеини, известни като проламини. Тези протеини се намират в пшеница, ечемик, ръж и тритикале (изкуствен хибрид между пшеница и ръж). ( 1 )

Основните проламини в пшеницата има глиадин и глутенин, докато ечемикът включва хордеин като основен компонент. ( 2 )

Еластичността на глутеновите протеини, като глутенин и глиадин, прави зърнените храни, съдържащи глутен, подходящи за хляб и печива.

Допълнителен глутен, под формата на жизненоважен пшеничен глутен на прах, понякога се добавя, за да се повиши здравината и срокът на годност.

Съвременното хранене включва много храни с глутен, което допринася за приблизителен дневен прием от 5-20 грама.

Устойчивостта на глутеновите протеини срещу храносмилателните ензими означава, че те не се разграждат напълно, което води до преминаването на пептиди в тялото. Това непълно храносмилане е свързано с имунни реакции, свързани със състояния, свързани с глутена, като целиакия. ( 3 )

Непоносимост към глутен

Непоносимостта към глутен включва три различни състояния. ( 4 )

Въпреки че тези състояния споделят някои прилики, те значително се различават по отношение на техния произход, развитие и тежест.

Цьолиакия

Вреден ли е глутена за хора с целиакия?

Цьолиакия е автоимунно възпалително състояние, повлияно както от генетични фактори, така и от фактори на околната среда, засягащо приблизително 1% от световното население.

Въпреки това, в определени региони като Финландия, Мексико и специфични групи в Северна Африка, разпространението е по-високо, вариращо от 2% до 5%. ( 5 ) ( 6 )

Това хронично разстройство е свързано с консумацията на зърнени храни, съдържащи глутен, при податливи индивиди, причинявайки увреждане на ентероцитите, клетките, покриващи тънките черва.

Това увреждане води до чревни проблеми, малабсорбция на хранителни вещества и симптоми като загуба на тегло и диария.  ( 7 )

Цьолиакията може да се прояви по различни начини, включително анемия, остеопороза, неврологични разстройства и кожни заболявания като дерматит. Трябва да се отбележи, че някои хора с целиакия може да не проявяват никакви симптоми. ( 8 ) ( 9 )

Състоянието се диагностицира чрез чревна биопсия, считана за „златен стандарт“, или кръвни тестове за специфични генотипове или антитела. В момента единственото ефективно лечение е пълното избягване на глутен. ( 9 )

Алергия към пшеница

Вреден ли е глутена за хора с алергия?

Алергията към пшеница е по-разпространена при деца, но може да засегне и възрастни. ( 10 )

Индивиди с алергия към пшеница проявяват необичаен имунен отговор към определени протеини в пшеницата и пшеничните продукти.

Симптомите варират от леко гадене до тежка, животозастрашаваща анафилаксия, характеризираща се със затруднено дишане, след консумация на пшеница или вдишване на пшенично брашно. ( 11 )

Важно е да се отбележи, че алергията към пшеница се различава от целиакия и е възможно да има и двете състояния.

Алерголозите обикновено диагностицират алергии към пшеница чрез кръвен или кожен тест.

Чувствителност към глутен без цьолиакия

Вреден ли е глутена за хора с чувствителност?

Значителен брой хора съобщават, че изпитват симптоми след консумация на глутен, дори при липса на целиакия или алергия към пшеница.

Чувствителността към глутен без цьолиакия (NCGS) се диагностицира, когато човек, който няма цьолиакия или алергия към пшеница, все още среща чревни симптоми и други проблеми като главоболие, умора и болки в ставите при консумация на глутен.

За диагностицирането на NCGS е от решаващо значение да се изключи цьолиакия и алергия към пшеница, тъй като симптомите могат да се припокриват между тези състояния.

Подобно на тези с цьолиакия или алергия към пшеница, хората с NCGS отбелязват подобрение на симптомите, когато се придържат към диета без глутен.

Кой още може да се възползва от диета без глутен

Проучванията показват, че спазването на диета без глутен е ефективно за намаляване на симптомите, свързани с горе описаните състояния. Някои експерти обаче го свързват и с превенцията на някои заболявания.

Автоимунно заболяване

Вреден ли е глутена за хора с автоимунни заболявания?

Различни теории изследват защо глутенът може да допринесе или да влоши автоимунни състояния като тиреоидит на Хашимото, диабет тип 1, болест на Грейвс и ревматоиден артрит.

Изследванията показват, че автоимунните заболявания споделят общи гени и имунни пътища с целиакия.

Един предложен механизъм е молекулярната мимикрия, начин по който глутенът инициира или влошава автоимунното заболяване. Това е, когато чужд антиген – вещество, което насърчава имунен отговор – споделя прилики с антигените на вашето тяло. ( 12 )

Консумирането на храни с тези подобни антигени може да доведе до производството на антитела, които реагират както с погълнатия антиген, така и със собствените тъкани на тялото ви. ( 13 )

Всъщност цьолиакия е свързана с по-висок риск от допълнителни автоимунни заболявания и е по-разпространена при индивиди с други автоимунни заболявания. ( 14 )

Например, наличието на целиакия се оценява на до четири пъти по-високо при тези с тиреоидит на Хашимото, отколкото сред хора без това състояние. ( 15 )

Многобройни проучвания показват, че диетата без глутен се оказва полезна за много хора с автоимунни заболявания. ( 16 )

Други

В допълнение към автоимунните състояния, глутенът е свързан със заболявания на червата като синдром на раздразнените черва (IBS) и възпалително заболяване на червата (IBD), включително болестта на Crohn и улцерозен колит. ( 17 )

Освен това проучванията показват, че глутенът може да модифицира чревните бактерии и да повиши чревната пропускливост при хора с IBD и IBS. ( 18 )

И накрая, изследванията показват, че диетите без глутен могат да бъдат полезни за хора с други заболявания, включително фибромиалгия, ендометриоза и шизофрения.

Всеки ли трябва да избягва глутена?

Вреден ли е глутена за всички?

Очевидно е, че хората със заболявания като цьолиакия, NCGS и автоимунни заболявания усещат полза от консумацията на храни без глутен.

Въпреки това, дали всеки, независимо от здравословното си състояние, трябва да прави такива диетични промени, остава неясно.

Няколко теории предполагат, че човешката храносмилателна система може да не е еволюирала, за да се справи с типа или количеството зърнени протеини, преобладаващи в съвременните диети.

Освен това, проучванията показват потенциалната роля на други пшенични протеини, като FODMAP (специфични видове въглехидрати), инхибитори на амилаза трипсин и аглутинини от пшеничен зародиш, за допринасяне за симптоми, свързани с NCGS..

Това предполага по-сложен биологичен отговор на пшеницата. ( 19 )

Броят на хората, които избягват глутена, се е увеличил драстично.

При индивиди, съобщаващи за Чувствителността към глутен без целиакия, които се подлагат на контролирано изследване, потвърждението на диагнозата се среща само при около 16–30% ( 20 ) ( 21 )

Въпреки това, тъй като причините за симптомите на Чувствителността към глутен без целиакия остават до голяма степен неизвестни и тестването за Чувствителността към глутен без целиакия все още не е усъвършенствано, истинският брой хора, реагиращи отрицателно на глутен, остава неясен. ( 22 )

Въпреки че има ясна тенденция за избягване на глутен за подобряване на цялостното здраве, което оказва влияние върху популярността на безглутеновите диети, има също така все повече доказателства, че разпространението на Чувствителността към глутен без целиакия нараства.

Понастоящем единственият начин да разберете дали вие лично е добре да спазвате диета без глутен, е да избягвате глутенът и да наблюдавате дали се чувствате по-добре.

Защо много хора се чувстват по-добре, когато изключат глутена?

Няколко причини обясняват защо много хора съобщават, че се чувстват по-добре на диета без глутен.

Първо, елиминирането на глутена често включва намаляване на преработените храни, които обикновено се намират в бързото хранене, печени продукти и сладки зърнени храни.

Тези преработени храни не само съдържат глутен, но също така са с високо съдържание на калории, захар и нездравословни мазнини.

Много хора твърдят, че изпитват загуба на тегло, намалена умора и по-малко болки в ставите при диета без глутен. Тези ползи вероятно се дължат на изключването на нездравословни храни.

Диетите, богати на рафинирани въглехидрати и захари, са свързани с наддаване на тегло, умора, болки в ставите, лошо настроение и проблеми с храносмилането – всички симптоми, свързани с Чувствителността към глутен без целиакия. ( 23 ) ( 24 ) ( 25 ) ( 26 )

Също така хората често заменят храните, съдържащи глутен, с по-здравословни алтернативи като зеленчуци, плодове, здравословни мазнини и протеини, които могат да допринесат за цялостното здраве и благополучие.

Освен това храносмилателните симптоми могат да се подобрят чрез намаляване на приема на храни с FODMAP (въглехидрати, които обикновено причиняват храносмилателни проблеми като подуване на корема и газове). (27 )

Въпреки че докладваните подобрения на диета без глутен може да са свързани с NCGS, тези подобрения могат също да се дължат на изброените по-горе причини или комбинация от двете.

Има ли ползи е тази диета?

Въпреки че някои здравни специалисти може да имат различно мнение, спазването на диета без глутен обикновено се счита за полезна дори за хора, които може да нямат специфична нужда от нея.

Елиминирането на пшеница и други съдържащи глутен зърна или продукти е малко вероятно да причини неблагоприятни последици за здравето, при условие че тези продукти са заменени с пълноценни хранителни алтернативи.

Всички основни хранителни вещества, открити в съдържащите глутен зърна, включително витамини от група В, фибри, цинк, желязо и калий, могат да бъдат адекватно заменени чрез приемане на добре закръглена диета, базирана на пълноценни храни.

Това трябва да включва разнообразие от зеленчуци, плодове, здравословни мазнини и храни, богати на протеини.

По-здравословни ли са продуктите без глутен?

От решаващо значение е да се признае, че това, че даден продукт е етикетиран като безглутенов, не го прави автоматично здравословен.

Някои компании предлагат на пазара безглутенови бисквитки, сладкиши и други силно преработени храни като по-здравословни алтернативи на техните глутенови аналози.

Проучване разкри, че хората вярват, че храните без глутен са по-здравословни и ги избират с цел отслабване. ( 28 )

Въпреки това, продуктите без глутен, макар и полезни за тези, които се нуждаят от тях, не са по своята същност по-здравословни от техните глутенови аналози.

Струва си да се отбележи, че всяка диета, силно зависима от преработени храни, е малко вероятно да донесе ползи за здравето. Освен това продължава дебат дали приемането на диета без глутен предлага ползи за здравето на тези без непоносимост.

С напредването на изследванията в тази област може да се появи по-добро разбиране вреден ли е глутена за всички. Дотогава решението за избягване на глутен трябва да се основава на индивидуалните нужди и предпочитания.

Заключение

Приемането на диета без глутен е необходимост за някои и избор за други. Връзката между глутена и цялостното здраве е сложна и текущите изследвания продължават да разкриват нейните нюанси.

Глутенът се свързва с различни здравословни състояния, включително автоимунни и храносмилателни разстройства. Въпреки че хората с тези заболявания трябва или трябва да елиминират глутена, остава несигурно дали диетата без глутен осигурява ползи за тези без непоносимост.

Тъй като понастоящем няма окончателно изследване за непоносимост към глутен и избягването на глутен не крие рискове за здравето, можете да изберете да го опитате, за да прецените дали влияе положително на вашето благосъстояние.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: