Защо липсата на храносмилателни ензими е нездравословна и колко важни са те

Липса на храносмилателни ензими симптоми

Храносмилателните ензими са отговорни химически реакции, които помагат за редица неща, от разграждането на храната до изграждането на мускули. Ето защо липсата на храносмилателни ензими е нездравословно.

Ензимите, които са протеини, открити в клетките, улесняват химичните реакции в тялото, ускорявайки скоростта на тези реакции, за да поддържат живота на организма.

Тялото естествено произвежда ензими, които изпълняват важни функции, като подпомагане на развитието на мускулите, детоксикация на вредни вещества и разграждане на храната по време на храносмилане.

реклама

Ефективността на ензима е свързана с неговата специфична форма. Фактори като топлина, болест или излагане на силни химикали могат да увредят ензимите, променяйки формата им и ги правят нефункционални. В резултат на това телесните процеси, които разчитат на тези ензими, могат да бъдат засегнати.

Как работят храносмилателните ензими

Ензимите са от съществено значение за ефективното функциониране на храносмилателната система.

В случай на специфични храносмилателни проблеми, имате възможност да приемате ензимни добавки под формата на хапчета.

Панкреасът, важен орган, участващ в храносмилането, произвежда три основни вида храносмилателни ензими, всеки отговорен за специфични реакции:

  • Амилазата разгражда нишестето и въглехидратите до захари.
  • Протеазата разгражда протеините до аминокиселини.
  • Липазата разгражда липидите (мазнини и масла) до глицерол и мастни киселини.

Амилаза

Амилазата се произвежда предимно в панкреаса, но присъства и в слюнчените жлези и тънките черва. Специфичен вид амилаза, наречена птиалин, генерирана в слюнчените жлези, инициира смилането на нишестето, докато храната е в устата, като остава активна дори след поглъщане.

Панкреатичната амилаза, произведена в панкреаса, се транспортира до тънките черва. Той допълнително разгражда молекулите на нишестето до захари, които в крайна сметка се превръщат в глюкоза от други ензими по време на храносмилането. След това глюкозата се абсорбира в кръвта през стената на тънките черва.

Протеаза

Протеазата се синтезира в стомаха, панкреаса и тънките черва, където протичат повечето химични реакции. В стомаха основният храносмилателен ензим за протеини е пепсинът. След като протеиновите молекули достигнат тънките черва, различни други панкреатични ензими влизат в действие, за да продължат разграждането на протеина.

Липаза

Липазата се синтезира в панкреаса и тънките черва. Освен това в майчиното мляко присъства специфичен вид липаза, която помага на бебетата да усвояват мастните молекули по време на кърмене. Липидите изпълняват различни функции, като например да действат като дългосрочни енергийни запаси и да поддържат клетъчното здраве.

Какво може да повлияе на храносмилателните ензими?

Ензимите, особено храносмилателните ензими, могат да бъдат повлияни от промени в тялото. Някои промени могат да създадат среда, която възпрепятства правилното функциониране на ензимите.

Естествени и химични инхибитори

Веществата, известни като инхибитори, могат да възпрепятстват функционирането на ензимите при катализиране на химичните реакции.

Инхибиторите могат да съществуват естествено и могат също така да бъдат произведени синтетично като лекарства. Антибиотиците служат като забележителен пример; те възпрепятстват или блокират специфични ензими да подпомагат разпространението на бактериални инфекции.

Панкреатична екзокринна недостатъчност

Специфични здравословни състояния, които могат да имат неблагоприятни ефекти върху панкреаса, могат да намалят количеството и ефикасността на храносмилателните ензими. Някои от тези условия са:

  • Панкреатит
  • Диабет тип 1
  • Рак на панкреаса
  • Кистозна фиброза
  • Стомашно-чревни операции
  • Цьолиакия

Тези състояния могат да доведат до панкреатична екзокринна недостатъчност, хронично състояние, което може да повлияе на усвояването на хранителни вещества.

Диетата

Активността на ензимите във вашето тяло може да бъде повлияна от вашата диета.

Консумирането на силно преработени или висококалорични храни, прекомерният прием на алкохол, воденето на заседнал начин на живот и липсата на достатъчно хранителни вещества могат да повлияят неблагоприятно на вашия панкреас, като следователно и на ензимите, които генерира.

Липса на храносмилателни ензими симптоми

Имайки предвид огромната роля на ензимите в тялото и способността ви да абсорбирате хранителни вещества, има много симптоми, които могат да възникнат, когато нямате достатъчно количество ензими в тялото.

1. Хранителни непоносимости

Хранителната алергия включва имунен отговор, докато хранителната непоносимост не го прави. Когато тялото ви не може да създаде достатъчно ензими само в комбинация с диета, в която липсват пресни плодове и зеленчуци, това може да доведе до хранителна непоносимост.

Често човек с хранителна непоносимост не може да смила определени храни или хранителни вещества правилно поради ензимен дефицит.

Хранителната непоносимост обикновено е симптом на ензимен дефицит. Видът на въпросната храна зависи от вида на ензима, който липсва в тялото. Въпреки че може да има различни други причини за хранителна непоносимост, важно е да знаете, че хранителната непоносимост може да бъде основен признак за ензимен дефицит.

2. Храносмилателни проблеми

Симптомите на ензимен дефицит са склонни първо да се появят в червата. Ето защо обикновено виждате храносмилателни проблеми с недостатъчни нива на ензими като:

Ако тялото ви няма достатъчно храносмилателни ензими, то не е в състояние да разгражда храната правилно. Това означава, че храносмилателната ви система и червата може да изпитат много проблеми с ензимен дефицит.

3. Лоша абсорбция на хранителни вещества

Друг симптом на ензимен дефицит е лошото усвояване на хранителните вещества. Ензимите помагат за разграждането на храната и увеличават бионаличността на хранителните вещества. Без достатъчно количество ензими в тялото, способността ви да усвоявате хранителни вещества може да пострада.

Вашето здраве започва вътрешно в храносмилателния тракт. Ако храносмилателният ви тракт е лишен от ензими или е колонизиран с лоши бактерии, може да страдате от храносмилателни проблеми като киселини, лошо храносмилане, газове, подуване на корема и запек.

4. Наддаване на тегло и затлъстяване

Когато сте спрели сладките напитки и ядете повече цели, растителни храни, но не виждате резултатите от загуба на тегло, на които сте се надявали, ензимният дефицит може да е в основата на вашия проблем.

Едно проучване разглежда един специфичен ензим TBK1 и ефектите, които има върху наддаването на тегло. TBK1 играе голяма роля в това колко мазнини превръщате в гориво. Така че без този ензим вие съхранявате повече мазнини, вместо да ги превръщате в сурова енергия, което може да доведе до нежелано наддаване на тегло.

5. По-слаба имунна система

Вашата стена на червата съдържа около 70% от клетките на имунната ви система. Когато червата ви работят на пълна мощност, те действат като бариера за вируси, бактерии и патогени. Лошото храносмилане и усвояването на хранителни вещества може да повлияе на здравето на червата ви и следователно на имунната ви система.

Въпреки че тялото произвежда свои собствени ензими, това може да не е достатъчно, за да се разгради изцяло постоянната диета от преработени и готвени храни. Ето защо е толкова важно съзнателно да ядете сурови храни, които са богати на ензими.

6. Умора

Умората често е общ симптом за редица състояния. Но лошото храносмилане може да причини хронична умора. Проблемите с храносмилането могат да опустошат останалата част от тялото ви.

Здравите черва са от основно значение за цялостното ви здраве и благополучие. Ензимите помагат на храносмилателната ви система да работи гладко, така че е логично червата ви обикновено да са първото място, където виждате проблем.

7. Тревожност и депресия

Когато храносмилането ви е компрометирано, това може да доведе до редица проблеми като подуване на корема и запек. Ако не се лекуват, могат да се развият по-сложни проблеми като тревожност и депресия.

Различните ензими разграждат различни хранителни вещества. Когато имате недостиг на ензими, храната ви не може да се разгради правилно. Изследванията показват, че връзката черва-мозък е мощна. Промените в червата могат да предизвикат промени в настроението.

8. Кожни проблеми

И така, може би се чудите как ензимите могат да повлияят на кожата ви? Е, тялото ви трябва да абсорбира подсилващи кожата хранителни вещества от храната ви, преди да можете да се възползвате от тях.

Неща като витамин C, E, A, всички поддържат блестящата кожа. Но ако тялото ви не може да разгради храната до хранителни вещества, това може да доведе до кожни проблеми.

Вероятно сте чували: „Ти си това, което ядеш“. Въпреки че яденето на здравословни храни е първата стъпка към правилното хранене, можете да получите стойността на хранителните вещества само ако тялото ви е в състояние да ги усвои.

Кога са необходими ензимни добавки?

Можете да закупите добавки с храносмилателни ензими без рецепта и в някои случаи те могат да бъдат предписани за лечение на определени състояния, които водят до ензимна недостатъчност.

Храносмилателни ензими при ензимна недостатъчност

Състояния, които засягат панкреаса, като панкреатит, кистозна фиброза или рак на панкреаса, могат да доведат до намаляване на основните ензими, произвеждани от тялото. Следователно, може да не получите достатъчно ензими, за да смилате напълно храната и да получите подходяща хранителна стойност от вашата диета.

Ако имате някое от тези състояния или други, които водят до поднормални или недостатъчни нива на ензими, важно е да обсъдите възможностите за лечение с Вашия лекар.

Например, хората с кистозна фиброза може да се наложи да приемат ензими с всяко хранене. Точната доза на ензимите може да варира в зависимост от фактори като възраст и вида на консумираното хранене.

Храносмилателни ензими без рецепта

Предлагат се няколко храносмилателни ензима за самолечение на различни храносмилателни проблеми, включително киселинен рефлукс, газове и подуване на корема и диария.

Промените в начина на живот, като диетични корекции и повишена физическа активност, често предлагат най-добрия подход за подобряване на функцията на храносмилателните ензими.

Ако изпитвате повтарящи се храносмилателни проблеми, препоръчително е да се консултирате с лекар, за да идентифицирате възможните основни причини.

Заключение

Ензимите играят жизненоважна роля в катализирането на химичните реакции в тялото, включително основни процеси като храносмилането.

Те отключват хранителните вещества във вашата храна. Растителните храни съдържат ензими, които поддържат здравословното храносмилане и помагат за разграждането на храната ви, за да заредите тялото си с енергия.

Повечето храносмилателни ензими се произвеждат в панкреаса и подпомагат разграждането на храната и извличането на хранителни вещества. Поддържането на оптимални нива на храносмилателни ензими често може да се постигне чрез спазване на балансирана, богата на хранителни вещества диета и поддържане на физическа активност.

Ако имате редовни храносмилателни оплаквания или се борите да отслабнете, докато се храните здравословно, може да имате липса на храносмилателни ензими.

Индивиди със здравословни проблеми, които могат да доведат до екзокринна недостатъчност на панкреаса, като кистозна фиброза, рак на панкреаса или диабет тип 1, може да се нуждаят от добавка на храносмилателни ензими. Вашият лекар ще ви напътства при определяне дали ензимната добавка е подходяща за вашите специфични нужди.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: