Признаци и симптоми на менопаузата и какво да правите, ако ги изпитвате

менопауза

Менопаузата започва, когато приключи менструалния цикъл. Менопаузата не е здравословен проблем. Въпреки това, хормоналните промени и други фактори могат да причинят дискомфорт.

Менопаузата обикновено започва на възраст между 40 и 58 години в развитите страни. При някои това ще се случи по-рано поради медицинско състояние или лечение, като отстраняване на яйчниците.

По време на менопаузата много жени изпитват физически симптоми като горещи вълни, нощно изпотяване, вагинална сухота и намалено сексуално желание. Може също да доведе до безпокойство и промени в настроението.

реклама

Тези симптоми могат да започнат преди края на менструацията и могат да продължат няколко години. Въздействието върху качеството на живот може да варира от леко до тежко. Има обаче начини за справяне с тези симптоми.

Менопаузата се преживява по различен начин. Много имат пълноценен, активен живот по време на прехода и след това, а някои се чувстват облекчени, защото вече не се налага да мислят и да се съобразяват с менструацията.

Здравословното хранене и редовните упражнения могат да помогнат на човек да се почувства по-добре и да подобри цялостното си здраве в дългосрочен план. За тези, които изпитват симптоми на менопауза, има начини за облекчение и подкрепа.

В тази статия ще научите повече за това какво да очаквате по време на менопаузата.

Какво представлява менопаузата?

Менопаузата е етап от живота, който следва след края на менструалния цикъл. Може да се преживее по различен начин.

Може да продължи няколко години и има три етапа:

 • Перименопауза: Това е преходното време, което започва преди менопаузата и включва 12-те месеца, които следват последната менструация.
 • Менопауза: Това започва или 12 месеца след последната менструация, или когато менструацията е спряла поради клинична причина, като например отстраняване на яйчниците.
 • Постменопауза: постменопаузата се отнася за годините след менопаузата, въпреки че може да е трудно да се разбере кога е приключила менопаузата и започва постменопаузата.

Защо настъпва менопаузата?

Когато менопаузата настъпи сама (естествена менопауза), това е нормална част от стареенето.

С напредване на възрастта вашият репродуктивен цикъл започва да се забавя и се подготвя да спре. Този цикъл функционира непрекъснато от пубертета. С наближаването на менопаузата вашите яйчници произвеждат по-малко хормон, наречен естроген.

Когато настъпи това намаление, вашият менструален цикъл (менструация) започва да се променя. Може да стане нередовен и след това да спре.

Физическите промени също могат да настъпят, когато тялото ви се адаптира към различни нива на хормони. Симптомите, които изпитвате по време на всеки етап от менопаузата (перименопауза, менопауза и постменопауза) са част от приспособяването на тялото ви към тези промени.

Обичайни възрасти за изпитване на симптоми

Според womenshealth средната възраст за менопауза е 52 години и обикновено настъпва на възраст между 48 и 58 години. Може да се случи по-рано, ако лицето никога не е имало деца или ако пуши.

Промените обикновено започват в края на 40-те години и периодите спират средно около 4 години по-късно, но преходът може да продължи между 2 и 8 години. Когато няма менструация в продължение на 12 месеца, настъпва менопауза.

Понякога менопаузата настъпва рано. Лекарите я наричат ​​„преждевременна менопауза“, ако се развие преди навършване на 40 -годишна възраст и „ранна“ ,  ако започне на възраст между 40 и 45 години. Ранната менопауза естествено настъпва при около 5% от жените.

Симптоми като горещи вълни могат да започнат преди менопаузата и да продължат няколко години след това, но всичко е относително.

Симптоми

менопауза симптоми

Около менопаузата могат да настъпят различни физически и психически промени, които да причинят симптоми. Някои от тях започват преди менопаузата, а други продължават след нея.

Промените, свързани с перименопаузата и менопаузата, включват:

1. По-ниска плодовитост

Тъй като жената наближава края на репродуктивния етап, но преди началото на менопаузата, нивата на естроген започват да падат. Това намалява шансовете за забременяване.

2. Нередовна менструация

Първият признак, че менопаузата наближава, обикновено е по-рядко срещаната менструация. Може да се появяват по-често или по-рядко от обикновено и може да са по-тежки или по-леки.

Всеки, който има притеснения относно менструалните промени, трябва да посети лекар, тъй като тези промени също могат да показват бременност или някои здравословни проблеми.

3. Вагинална сухота и дискомфорт

Вагиналната сухота, сърбеж и дискомфорт могат да започнат по време на перименопаузата и да продължат в менопаузата. Може да изпитате и дискомфорт по време на секс. 

Атрофичен вагинит, който включва изтъняване, изсушаване и възпаление на вагиналната стена, понякога може да възникне по време на менопаузата.

Различни овлажнители, лубриканти и лекарства могат да облекчат вагиналната сухота и свързаните с нея проблеми.

4. Горещи вълни

Горещите вълни са често срещани по време на менопаузата. Изразява се във внезапно усещане за топлина в горната част на тялото. Усещането може да започне в лицето, шията или гърдите и да прогресира нагоре или надолу.

Горещата вълна може също да причини:

 • изпотяване
 • образуване на червени петна по кожата

Някои изпитват нощно изпотяване и студени вълни или студени тръпки в допълнение към или вместо горещи вълни.

Горещите вълни обикновено се появяват през първата година след края на менструацията, но могат да продължат до 14 години след менопаузата.

5. Нарушения на съня

Проблеми със съня могат да възникнат по време на менопаузата и могат да произтичат от:

 • безпокойство
 • нощно изпотяване
 • повишена нужда от уриниране

Упражненията и избягването на тежки храни преди лягане може да помогне при справянето с тези проблеми, но ако те продължават, свържете се с доставчик на здравни услуги.

6. Емоционални промени

Депресията, тревожността и лошото настроение са често срещани по време на менопаузата. Не е необичайно да изпитвате периоди на раздразнителност и тъга, която ви кара да плачете.

Хормоналните промени и нарушенията на съня могат да допринесат за тези проблеми. Ниското либидо или края на плодовитостта също може да допринесе за депресия по време на менопаузата.

Въпреки че чувствата на тъга, раздразнителност и умора са често срещани по време на менопаузата, те не означават непременно депресия. Въпреки това, ако изпитвате лошо настроение в продължение на 2 седмици или повече, трябва да посетите лекар, който ще може да ви даде съвет.

Всеки, който има притеснения относно съня или някакви промени, свързани с менопаузата, трябва да се свърже с доставчик на здравни услуги.

Статия, публикувана през 2018 година, предполага, че в някои случаи може да има връзка между менопаузата и самоубийството. Всеки, който мисли за самоубийство, трябва да потърси помощ от здравен специалист. 

7. Проблеми с фокусирането и ученето

В навечерието на менопаузата две трети от жените може да имат затруднения с концентрацията и паметта.

Поддържането на физическа и умствена активност, следването на здравословна диета и поддържането на активен социален живот може да помогне с тези проблеми. Например някои хора се възползват от намирането на ново хоби или присъединяването към клуб или друга дейност.

8. Физически промени

Различни физически промени могат да се развият по време на менопаузата.

Хората могат да изпитат:

Връзката между тези промени и менопаузата обаче не винаги е ясна. Някои могат да се появят независимо или едновременно с прехода, а възрастта и начинът на живот също могат да играят роля.

9. Повишен риск от някои здравословни проблеми

След менопаузата рискът от определени здравословни проблеми изглежда се увеличава. Менопаузата не причинява тези състояния, но съответните хормонални промени могат да играят известна роля.

Остеопороза: Това е дългосрочно състояние, при което здравината и плътността на костите намаляват. Лекарят може да препоръча прием на добавки с витамин D и ядене на повече храни, богати на калций, за поддържане на здравината на костите.

 • Сърдечно-съдови заболявания: (AHA) отбелязва, че докато намаляването на естрогена поради менопаузата може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания, приемането на хормонална терапия няма да намали този риск.
 • Рак на гърдата: Някои видове рак на гърдата са по-склонни да се развият след менопаузата. Менопаузата не причинява рак на гърдата, но хормоналните промени изглежда увеличават риска.
 • Кожни промени: По време на менопаузата, могат да настъпят и кожни промени.

Как да облекчим симптомите?

Как да облекчим симптомите на менопауза

Менопаузата не е здравословен проблем, а естествен преход. Това обаче може да включва нежелани физически и психически промени.

Всеки, който има притеснения относно тези промени, трябва да потърси медицински съвет. Лекарят може да препоръча едно или повече от следните:

1. Хормонална терапия

Това лечение помага за балансиране на нивата на хормоните в тялото чрез осигуряване на допълнителен естроген и синтетична версия на хормона прогестерон.

Хормоналната терапия се предлага в различни форми, включително лепенки и локални кремове. Може да помогне за намаляване на появата на горещи вълни и други симптоми на менопаузата.

Използването му обаче може да увеличи риска от развитие на определени заболявания и здравословни състояния.

Човек не трябва да използва хормонална терапия, ако има рискови фактори за следните здравословни проблеми или ако има лична или фамилна анамнеза за тези проблеми:

 • сърдечно заболяване
 • кръвни съсиреци
 • високи нива на триглицериди в кръвта
 • заболяване на жлъчния мехур
 • чернодробно заболяване
 • инсулт
 • рак на гърдата

Важно е да обсъдите възможните ползи и рискове от хормоналната терапия с лекар, преди да решите да я използвате.

2. Естествени начина за намаляване на симптомите на менопаузата

Въпреки че симптомите му могат да бъдат трудни за справяне, правилното хранене и редовните упражнения могат да помогнат за тяхното облекчаване и предотвратяване.

 • Спортувайте редовно. Съществуват доказателства в подкрепа на други ползи от редовните упражнения, като програми за упражнения, базирани на пилатес. Тези предимства включват подобрена енергия и метаболизъм, по-здрави стави и кости, намален стрес и по-добър сън.
 • Поддържайте умерено тегло. Натрупването на излишни телесни мазнини, особено около талията, увеличава риска от развитие на заболявания като сърдечни заболявания и диабет. В допълнение, телесното тегло може да повлияе на симптомите на менопаузата.
 • Яжте храни, богати на калций и витамин D. Калцият и витамин D са свързани с доброто здраве на костите, така че е важно да получавате достатъчно от тези хранителни вещества в диетата си. Адекватният  прием на витамин D по време на постменопаузата също е свързан с по-нисък риск от фрактури на бедрената кост от слаби кости.
 • Яжте много плодове и зеленчуци. Плодовете и зеленчуците са с ниско съдържание на калории и могат да ви помогнат да се почувствате сити, така че са чудесни за отслабване и поддържане на теглото.
 • Пийте достатъчно вода. По време на менопаузата сухотата често е проблем. Това вероятно се дължи на намаляването на нивата на естроген. Пиенето на 8 до 12 чаши вода на ден може да помогне с тези симптоми.
 • Яжте храни, богати на протеини. Едно проучване установи, че консумацията на храни богати на протеин през целия ден при всяко хранене може да забави загубата на мускули поради стареенето.

3. Диета

Понякога промяната на вашата диета може да помогне за облекчаване на симптомите на менопаузата.

Ограничаването на количеството кофеин, което консумирате всеки ден, и намаляването на пикантните храни може да направи вашите горещи вълни по-малко тежки.

Можете също така да добавите към диетата си храни, които съдържат растителен естроген. Растителният естроген (изофлавони) не е заместител на естрогена, който тялото ви произвежда преди менопаузата.

Храните, които да опитате, включват:

4. Други лечения

Следното също може да помогне за облекчаване на симптомите:

 • гелове без рецепта и други продукти за вагинална сухота
 • хапчета с рецепта, кремове и пръстени за вагинална сухота
 • ниски дози хормонални противозачатъчни хапчета за горещи вълни, вагинална сухота и промени в настроението
 • ниски дози антидепресанти за горещи вълни, дори сред хора, които нямат депресия

Съвети за начина на живот

жена-спортува

Съветите за справяне с предизвикателствата на менопаузата включват:

 • редовна физическа активност
 • практикуване на упражнения за релаксация и дълбоко дишане
 • здравословна диета, която включва много пресни плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни
 • отказване от пушенето и избягване на пасивно пушене
 • ограничаване на приема на алкохол
 • търсене на консултация от специалист при безпокойство, промени в настроението и проблеми във връзката
 • създаване на добри навици за сън и много почивка
 • правете упражнения на Кегел за укрепване на тазовото дъно
 • разговор с приятели и семейство за преживяването на менопаузата
 • проучване на нови начини за наслада от интимност с партньор
 • присъединяване към клуб или започване на ново хоби

Поддържане на активен сексуален живот

Менопаузата може да намали сексуалното желание на човек и да доведе до вагинална сухота.

Честият секс може да увеличи вагиналния кръвоток и да помогне за поддържането на тъканите здрави.
 
Някои съвети за поддържане на сексуалното здраве и активност по време на менопаузата включват:
 
 • поддържане на физическа активност
 • избягване на тютюневи изделия и алкохол
 • правете упражнения на Кегел за укрепване на тазовото дъно
 • не използвайте силни сапуни около вагината, тъй като те могат да влошат дразненето

Освен това симптомите на менопаузата карат някои хора да намират задоволителни форми на секс, които не включват вагината толкова много или изобщо.

Струва си да запомните, че въпреки че жената не може да забременее след началото на менопаузата, все пак е важно да се използва бариерна защита по време на проникващ секс, за да се предпазите от инфекции, предавани по полов път.

Мога ли да забременея по време на менопаузата?

Възможността за бременност изчезва, след като сте в постменопауза. Въпреки това можете да забременеете по време на прехода към менопаузата (перименопауза).

Ако не искате да забременеете, трябва да продължите да използвате някаква форма на предпазване, докато не сте сигурни, че сте преминали през менопаузата.

Причини за ранна менопауза

защо-настъпва-менопауза

 

Менопаузата е етап от живота, а не болест. Повечето жени изпитват естествена менопауза по време на средната възраст. Въпреки това операцията и други фактори могат да доведат до по-ранно начало на менопаузата.

1. Хирургия и лечение

При операция за отстраняване на яйчниците, също настъпва менопауза. Ако това се случи преди средна възраст, лекарите го наричат „ранна менопауза“.

Лекарят може да препоръча хормонална терапия за намаляване на някои симптоми, но както винаги е важно да обсъдите рисковете, както и потенциалните ползи от това лечение.

Някои лечения, като химиотерапия и лъчетерапия, могат да накарат яйчниците да спрат да работят временно или постоянно. Вероятността това да се случи зависи от възрастта на лицето и от вида и мястото на лечението.

Преживяването менопауза поради клинично лечение, има същите симптоми, като естествената менопауза. Симптомите обаче може да се появят по-внезапно, тъй като физическата промяна е внезапна.

Също така може да настъпи тъга или депресия при ранна загуба на плодовитост. Някои хора решават да замразят яйцеклетки или да преследват други възможности за раждане на деца по-късно в живота, преди да се подложат на този вид лечение.

Също така е важно да обсъдите свързаните с това последици за здравето с лекар, тъй като хората, които претърпят ранна менопауза, може да имат по-висок риск от развитие на сърдечни заболявания и остеопороза.

2. Преждевременна менопауза

Някои изпитват менопауза по-рано от други по причини, различни от медицински интервенции.

Понякога менопаузата настъпва рано, ако е налично:

 • генетично заболяване, което засяга хромозомите, като синдром на Търнър
 • автоимунно заболяване
 • в редки случаи, инфекция, като туберкулоза, малария или заушка

Всеки, който изпитва промени в менструалния цикъл преди 45-годишна възраст, трябва да посети лекар.

Диагноза

Менопаузата не е заболяване, но много имат полза от посещението при лекаря си, когато менструацията приключи.

Лекарят често може да потвърди дали причината за тази промяна е перименопаузата или менопаузата, като зададе някои въпроси. Те могат също така да тестват нивата на хормоните и да извършват други анализи на кръвта и урината, за да изключат здравословни проблеми. Никакви тестове обаче не могат да покажат категорично, че менопаузата е започнала.

Хората могат да проверяват нивата на хормоните си у дома с комплекти за тестване, някои от които могат да бъдат закупени онлайн.

Често задавани въпроси

Как мога естествено да балансирам хормоните си по време на менопаузата?
Редовните упражнения и хранене с богата на хранителни вещества диета може да помогне за балансиране на хормоните по време на менопаузата.

В някои случаи може да се наложи да приемате добавки или лекарства за справяне със симптомите. Говорете с лекар, за да разберете какво ви трябва за симптомите на менопаузата.

Какви са природните лекарства за симптомите на менопаузата?
Естествените лекарства за симптомите на менопаузата включват билкови добавки. Някои от тях съдържат растителни естрогени, наречени фитоестрогени, които помагат за балансиране на ниските хормонални нива по време на менопаузата.

Те могат да облекчат симптоми като горещи вълни и нощно изпотяване.

Какви храни влошават менопаузата?
Храните, които причиняват скокове на нивата на кръвната захар (глюкоза), могат да влошат някои симптоми на менопаузата. Те включват рафинирани, преработени въглехидрати, като захарни и нишестени храни.

Избягвайте храни като:

 • бисквитки
 • чипс
 • крекери
 • печива с бяло брашно

Също така ограничете пържените храни.

Пропускането на хранене или яденето на ястия, които не съдържат много протеини и естествени мазнини, също може да влоши симптомите на менопаузата.

Как бързо да спрем горещите вълни?
Останете на хладно с леки дишащи дрехи и спално бельо, за да намалите или спрете горещите вълни. Стресът и някои храни, като пикантни храни, кофеин и алкохол, също могат да предизвикат горещи вълни.

Водете си дневник, за да разберете какво може да влоши появата горещи вълни и се старайте да избегнете тези задействания, когато е възможно. 

Менопаузата причинява ли наддаване на тегло?
ДА, може. Хормоналните промени могат да повлияят на теглото ви. Например, може да започнете да губите мускули, когато остареете, което може да повлияе на това как тялото ви наддава на тегло.

Менопаузата засяга ли вашите зъби или уста?
Да, вашите зъби и венци са податливи на хормоналните промени, които настъпват по време на менопаузата. Това може да доведе до забележими симптоми като сухота в устата или чувствителни зъби и венци. Това може да увеличи риска от развитие на кариес или гингивит.

Може ли менопаузата да причини окосмяване по лицето?
Да, окосмяването по лицето може да е промяна, свързана с менопаузата. Това е така, защото тестостеронът е сравнително по-висок от естрогена. 

Мога ли да имам оргазъм след менопаузата?
Да, все още можете да имате оргазъм след менопаузата. Може да ви се стори трудно да постигнете оргазъм, след като сте достигнали менопаузата, но няма физическа причина, която да ви попречи да имате оргазъм.

Заключение

Менопаузата е естествена и нормална част от процеса на стареене.

За много менопаузата не е единственият преход, който настъпва през средната възраст. Промените в отношенията и работата или личния живот – като например напускане на деца – също могат да имат значително въздействие. Когато се появят повече от една от тези промени за кратък период, това може да се почувства непосилно.

Въпреки това, те живеят активен, здравословен начин на живот по време на менопаузата и много десетилетия след това.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: