Храносмилателни ензими за отслабване – Има ли резултат?

Храносмилателни ензими за отслабване

Самите храносмилателни ензими може да не действат директно за отслабване, но ензимните инхибитори възпрепятстват функцията на храносмилателните ензими, като потенциално улесняват загубата на тегло и мазнини.

Използването на храносмилателни ензими е обичайно за насърчаване на здравословно храносмилане и подобряване на усвояването на хранителни вещества.

Различни проучвания предполагат потенциални ползи от храносмилателните ензими при състояния като синдром на раздразнените черва и непоносимост към лактоза. ( 1 ) ( 2 )

реклама

Освен тези доказни ползи, има огромно любопитство сред много хора относно възможността за използване на храносмилателните ензими за отслабване.

Тази статия разглежда дали храносмилателните ензими наистина могат да играят роля в насърчаването за отслабване.

Храносмилателни ензими, какво представляват?

Храносмилателните ензими са вещества, които подпомагат разграждането на храната на по-малки, усвоими компоненти, като аминокиселини от протеини, глицерол и мастни киселини от липиди и прости захари от сложни въглехидрати и нишестета. ( 3 )

Трите основни вида храносмилателни ензими са протеаза, липаза и амилаза, всеки от които е отговорен за разграждането на определени хранителни вещества.

Докато тялото ви естествено произвежда тези ензими, те могат да бъдат получени и чрез добавки, които обикновено се използват за облекчаване на храносмилателни проблеми като синдром на раздразнените черва, непоносимост към лактоза и цьолиакия.

Здравето на чревния ви микробиом

Някои проучвания показват, че храносмилателните ензими могат да окажат положително въздействие върху здравето на чревния ви микробиом, който включва микроорганизмите, живеещи в храносмилателния ви тракт. ( 4 )

Експеримент върху мишки разкри, че прилагането на храносмилателни ензими допринася за пролиферацията на полезните чревни бактерии. ( 5 )

Освен това, проучване в епруветка показа, че комбинирането на пробиотични добавки с храносмилателни ензими може потенциално да предпази микробиома на червата от промени, предизвикани от химиотерапия и специфични антибиотици. ( 6 )

Интересното е, че изследванията показват, че микробиомът на червата може да играе роля в регулирането на телесното тегло. ( 7 )

Например, преглед на 21 проучвания съобщава, че насърчаването на растежа на полезните чревни бактерии може да доведе до намаляване на индекса на телесна маса, мазнините и общото телесно тегло. ( 8 )

Въпреки това все още са необходими допълнителни проучвания за въздействието на добавките с храносмилателни ензими върху отслабването и управлението на теглото при хората.

Ефектите на липаза

Липазата, храносмилателен ензим, улеснява усвояването на мазнините в тялото ви, като ги разгражда до глицерол и свободни мастни киселини. ( 9 )

Някои проучвания предполагат, че добавянето на липаза може да доведе до намалено чувство на ситост. ( 10 ) ( 11 )

Например, проучване, включващо 16 възрастни, разкрива, че тези, които са приемали добавка липаза, преди да консумират храна с високо съдържание на мазнини, съобщават за значително по-ниско чувство на ситост след 1 час в сравнение с контролна група.

Инхибиторите на липазата, които намаляват нивата на липаза, са използвани в миналото за подпомагане на контрола на теглото. ( 12 )

Въпреки че са необходими повече проучвания, възможно е увеличаването на нивата на липаза чрез добавки с храносмилателни ензими потенциално да подобри усвояването на мазнини, потенциално допринасяйки за наддаване на тегло.

Най-добрите видове

Докато влиянието на храносмилателните ензими върху загубата на тегло е несигурно, те имат потенциални ползи за здравето на червата и храносмилането.

Тези ензими могат да помогнат за облекчаване на подуването на корема и насърчаване на редовността на изхождане, особено при хора със заболявания като синдром на раздразнените черва. ( 13 )

Повечето добавки с храносмилателни ензими съдържат липаза, амилаза и протеаза в комбинация. Някои видове включват и други специфични ензими, които могат да бъдат полезни, ако се затруднявате да смилате определени съставки.

Други ензими, които обикновено се срещат в добавките с храносмилателни ензими, включват лактаза, която подпомага смилането на лактозата, открита в млечните продукти; алфа-галактозидаза, която разгражда сложните въглехидрати от боб, зеленчуци и зърнени храни; фитаза, която подпомага храносмилането на фитиновата киселина в зърнени храни, ядки и бобови растения; и целулаза, която превръща растителните фибри (целулоза) в бета-глюкоза.

Тези добавки могат да бъдат получени от растителни или животински източници. Докато ензимите на животинска основа са по-разпространени, вариантите на базата на растителна основа предлагат алтернатива, подходяща за вегани. ( 14 ) ( 15 )

Когато избирате добавка, важно е да прегледате етикета на съставките и да избягвате тези с прекомерни пълнители, добавки и консерванти.

Винаги се консултирайте с вашия доставчик на здравни услуги, преди да започнете нова добавка, особено ако имате основни здравословни проблеми или приемате лекарства.

Не забравяйте да приемате храносмилателни ензими с храната си, за да увеличите максимално ефективността им.

Ензимните инхибитори могат да поддържат загуба на тегло

Самите храносмилателни ензими може да не допринесат директно за отслабване, но изследванията показват, че ензимните инхибитори могат да имат този ефект.

Ензимните инхибитори намаляват усвояването на специфични макронутриенти и понякога се използват при лечение на затлъстяване, за да улеснят отслабването. ( 16 )

Преглед на 14 проучвания разкри, че добавянето на инхибитор на амилаза, получен от бял боб, може да доведе до повишена загуба на тегло и загуба на мазнини при хората. ( 17 )

Друго проучване показа, че инхибирането на ефектите на трипсин, протеазен ензим, отговорен за разграждането на протеините, намалява приема на храна и наддаването на тегло при плъхове. ( 18 )

Освен това, липазните инхибитори се използват за намаляване на усвояването на мазнини, което потенциално води до значителна загуба на тегло. ( 19 ) ( 20 )

Орлистат, хапче за отслабване, е специфичен инхибитор на липаза, може да намали усвояването на мазнини с приблизително 30%. Това се постига чрез намаляване на производството на липаза в стомаха и панкреаса, което води до отслабване.

В проучване, включващо 40 жени със затлъстяване, е установено, че дългосрочната употреба на орлистат повишава някои хормони, които потискат глада и апетита. ( 21 )

Въпреки това, други проучвания съобщават за противоречиви констатации, предполагащи, че орлистат може да намали тези хормони и да ускори изпразването на стомаха. ( 22 ) ( 23 ) ( 24 )

Освен потенциалното въздействие върху нивата на хормоните, често срещаните странични ефекти на липазните инхибитори включват диария, стомашна болка и наличие на мазнини в изпражненията.

Заключение

Храносмилателните ензими играят роля в разграждането на макронутриентите на по-малки елементи, за да подпомогнат усвояването.

Проучванията в епруветка и върху животни предполагат, че тези ензими могат да имат положително въздействие върху здравето на микробиома на червата, което потенциално влияе върху контрола на теглото.

Също така обаче е установено, че инхибиторите на храносмилателните ензими намаляват приема на храна и насърчават загубата на тегло и мазнини, което води до отслабване.

Въпреки че добавките с храносмилателни ензими може да не допринесат директно за отслабване, те могат да поддържат здравословно храносмилане и редовност на изхождане, особено за хора със специфични стомашно-чревни заболявания.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ДИЕТИ: