11 хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, за да изгради мускули

хранителни вещества за изграждане на мускули

Поддържането на мускулите е от ключово значение за поддържането на здравословен, активен начин на живот на всяка възраст. Освен силови тренировки е важно да приемате правилните хранителни вещества за изграждане на мускули.

Изграждането на мускули изисква повече от просто вдигане на тежести и високо интензивни тренировки.

Също така се изисква спазването на добре балансирана диета, която осигурява на тялото ви необходимите хранителни вещества за подпомагане на мускулния растеж и възстановяване.

реклама

Въпреки че протеинът често е в светлината на прожекторите, когато става дума за изграждане на мускули, има няколко други ключови хранителни вещества, които играят жизненоважна роля в процеса.

В тази статия ще разгледаме 11 основни хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, за да изгради мускули ефективно.

1. Протеин

храни богати на протеин

Протеинът е градивният елемент на мускулната тъкан. Осигурява необходимите аминокиселини за възстановяване и растеж на мускулите. ( 1 )

Стремете се към висококачествени източници на протеини, като постно месо, птици, риба, яйца, млечни продукти, бобови растения и растителни протеини като тофу и темпе.

2. Въглехидрати

въглехидрати

Въглехидратите са основният източник на енергия за вашето тяло. Те ви захранват с енергия за вашите тренировки и попълват запасите от гликоген, който е от съществено значение за възстановяването и растежа на мускулите. ( 2 )

Изберете сложни въглехидрати като пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и бобови растения, които осигуряват продължителна енергия и важни хранителни вещества.

3. Есенциални мастни киселини

Омега 3

Здравословните мазнини играят решаваща роля в производството на хормони, регулирането на възпалението и цялостното здраве.

Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в мазната риба, семената от чиа, лененото семе и орехите, могат да помогнат за намаляване на мускулното възпаление и да подпомогнат синтеза на мускулен протеин. ( 3 ) ( 4 )

4. Витамин D

храни богати на витамин Д

Витамин D е важен за мускулната функция и цялостното здраве. Подпомага усвояването на калций, който е жизненоважен за мускулната контракция и сила. ( 5 ) ( 6 )

Излагането на слънчева светлина и консумацията на богати на витамин D храни като мазна риба, обогатени млечни продукти и яйчни жълтъци може да помогне за поддържане на адекватни нива.

5. Калций

Калций

Калцият е от съществено значение за мускулната контракция и работи ръка за ръка с витамин D. ( 7 )

Млечните продукти, зеленолистните зеленчуци, обогатените млека на растителна основа и богатото на калций тофу са отлични източници на калций.

6. Магнезий

храни богати на магнезий

Магнезият играе роля в мускулната релаксация, производството на енергия и синтеза на протеини. ( 8 )

Храните богати на магнезий включват ядки, семена, бобови растения, листни зеленчуци и пълнозърнести храни.

7. Желязо

храни богати на желязо

Желязото е необходимо за преноса на кислород и мускулната функция. Неадекватните нива на желязо могат да доведат до умора и да възпрепятстват мускулния растеж. ( 9 ) ( 10 )

Включете във вашата диета храни, богати на желязо, като постно месо, птици, риба, бобови растения, спанак и обогатени зърнени храни.

8. Цинк

храни богати на цинк

Цинкът участва в синтеза на протеини, имунната функция и производството на хормони. Подпомага растежа и възстановяването на мускулите. Стриди, говеждо, птиче месо, тиквени семки и бобови растения са отлични източници на цинк.

9. Витамини от група В

храни богати на витамин B

Витамините от група B, включително B6, B12 и фолат, са от решаващо значение за енергийния метаболизъм, нервната функция и производството на червени кръвни клетки. ( 11 )

Постните меса, рибата, яйцата, млечните продукти, листните зеленчуци и бобовите растения са здравословни храни, богати на витамини от група В.

10. Витамин C

Витамин Ц

Витамин С подпомага производството на колаген, което е от съществено значение за здравето на съединителната тъкан. Той също така действа като антиоксидант, намалявайки оксидативния стрес, предизвикан от упражнения.

Цитрусовите плодове, горските плодове, чушките и листните зеленчуци са чудесни източници на витамин С.

11. Вода

колко вода на ден

Адекватната хидратация е жизненоважна за оптималната мускулна функция и цялостното здраве.

Водата подпомага доставянето на хранителни вещества, премахването на отпадъците и възстановяването на мускулите. Стремете се да пиете достатъчно вода през целия ден, особено по време и след тренировка.

Колко вода трябва да пием на ден зависи от възраст, пол и физиологични състояния – Виж таблица (Колко вода трябва да пиете на ден)

Други стратегии за ефективно изграждане на мускули

В допълнение към правилното хранене, ето някои допълнителни стратегии за ефективното изграждане на мускули:

  1. Силова тренировка: Правете редовни силови упражнения, като например вдигане на тежести или упражнения със собствено тегло. Съсредоточете се върху сложни движения като клекове, мъртва тяга, лежанка и набирания, тъй като те активират множество мускулни групи и стимулират цялостния мускулен растеж.
  2. Прогресивно претоварване: Постепенно увеличавайте интензивността на вашите тренировки с течение на времето. Това може да се постигне чрез вдигане на по-големи тежести, увеличаване на повторенията или намаляване на периодите на почивка. Прогресивното претоварване гарантира, че вашите мускули са постоянно предизвикани и стимулирани за растеж.
  3. Адекватна почивка и възстановяване: Оставете време на мускулите си да се възстановят и регенерират. Спете достатъчно всяка нощ (7-9 часа), тъй като това насърчава възстановяването на мускулите и хормоналния баланс. Планирайте редовни почивни дни между интензивните тренировки, за да предотвратите претренирането и да оптимизирате възстановяването.
  4. Оптимално време за протеини: Разпределете приема на протеини равномерно през деня, за да подпомогнете синтеза на мускулен протеин. Стремете се към порция богати на протеини храни с всяко хранене и обмислете консумацията на богата на протеини хапвания преди и след тренировките, за да увеличите възстановяването и растежа на мускулите.
  5. Балансирано съотношение на макронутриенти: Поддържайте добре балансирана диета, която включва подходящо съотношение на протеини, въглехидрати и здравословни мазнини. Всеки макронутриент играе решаваща роля за изграждането на мускулите и цялостното представяне. Консултирайте се с регистриран диетолог, за да определите идеалното разпределение на макронутриентите за вашите конкретни цели.
  6. Хидратация: Останете достатъчно хидратирани преди, по време и след вашите тренировки. Дехидратацията може да влоши работата и да попречи на възстановяването на мускулите. Стремете се да пиете вода редовно през целия ден и помислете за спортни напитки или богати на електролити напитки по време на интензивни или продължителни тренировки.
  7. Включете разнообразие: Поддържайте тренировките си стимулиращи, като включите разнообразие от упражнения, тренировъчни техники и оборудване. Това помага за насочване към различни мускулни групи и предизвикване на тялото ви по нови начини.
  8. Последователност: Последователността е ключова във всяко начинание за изграждане на мускули. Придържайте се към редовни упражнения и поддържайте питателна диета за продължителен период от време. Изграждането на мускули изисква време и отдаденост, така че останете отдадени на целите си.
  9. Проследяване на напредъка: Наблюдавайте напредъка си, като следите вашите тренировки, увеличаване на силата и измервания на тялото. Това ви позволява да оцените напредъка си, да направите необходимите корекции и да останете мотивирани.

Не забравяйте, че тялото и времето за изграждане на мускули при всеки човек са уникални. Важно е да слушате тялото си, да уважавате границите си и да правите корекции, ако е необходимо. Консултацията с фитнес специалист или личен треньор може да осигури допълнителни насоки и подкрепа, съобразени с вашите специфични нужди.

Заключение

Докато протеинът заема централно място в изграждането на мускулите, важно е да запомните, че добре закръглената диета е от съществено значение за оптимални резултати.

Включването на тези 11 хранителни вещества във вашата диета ще подпомогне мускулния растеж, ще подобри възстановяването и ще гарантира цялостно благосъстояние.

Консултирайте се със здравен специалист или регистриран диетолог за персонализирани насоки относно вашите специфични хранителни нужди и цели. Не забравяйте, че изграждането на мускули е холистичен процес, който изисква комбинация от упражнения и хранене.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ДИЕТИ: