9 Ползи за здравето от конопените семена – Основани на доказателства

конопено семе ползи

Конопеното семе е хранителен източник на растителен протеин, който предлага огромни ползи за здравето, включително здравето на сърцето и подпомагане на храносмилането. Конопените семена се смятат за суперхрана от много хора.

Конопените семена идват от растението коноп, научно известно като Cannabis sativa.

Въпреки че споделят един вид с канабиса (марихуаната), те принадлежат към различен сорт.

реклама

Важно е да се знае, че конопените семена съдържат незначителни количества THC, психоактивният елемент в канабиса.

Тези малки кафяви семена са богати на протеини, фибри и полезни мастни киселини като омега-3 и омега-6. Те проявяват антиоксидантни свойства и могат да облекчат симптомите на различни състояния, като насърчават здравето на сърцето, кожата и ставите.

Тази статия разглежда 9 различни ползи от конопено семе и дава предложения за включването им във вашата диета.

1. Конопените семена са с богат хранителен профил

Конопените семена са категоризирани като ядки и се отличават със забележителна хранителна стойност, характеризираща се с мек, орехов вкус.

Конопените семена се открояват като отличен източник на протеини, като повече от една четвърт от общото им калорично съдържание се дължи на висококачествен протеин.

Тези семена са пълни с други хранителни съединения, включително:

Протеин9.47 гр
Въглехидрати2,60 гр
Мазнини1,20 гр
Общо мастни киселини14.62 гр
Мононенаситени мастни киселини1,62 гр
Полиненаситени мазнини11.43 гр
Наситени мастни киселини1,38 гр

Табл. 1 (конопено семе хранителна информация)

Протеин

Конопеното семе предлага отлично съдържание на протеин, сравнимо с това на соята. Само 30 грама (приблизително 3 супени лъжици) семена съдържат 9,46 грама протеин.

Тези семена представляват пълен източник на протеини, което означава, че те включват всичките девет основни аминокиселини. ( 1 )

Аминокиселините служат като основни компоненти за всички протеини. Тъй като тялото не е в състояние да произвежда девет от тези аминокиселини, те трябва да бъдат получени от хранителни източници.

Конопените семена се открояват поради своята пълнота като източник на протеини, което ги прави изключително полезни за хора, които се придържат към вегетарианска диета или веган диета.

Трябва да се отбележи, че конопените семена са особено богати на аргинин, аминокиселина, която има потенциални ползи за здравето на сърдечно-съдовата система.

Ненаситени мазнини

Нарастващото признание на ползите за здравето, предлагани от полиненаситените мазнини, особено омега-3 мастните киселини, става все по-изявено. ( 2 )

Конопеното семе е ценен източник на есенциални мастни киселини, сред които е алфа-линоленова киселина (ALA), която е омега-3 мастна киселина.

Колкото и жизненоважни за поддържане на благосъстоянието, есенциалните мастни киселини не могат да бъдат синтезирани от тялото и трябва да бъдат усвоени чрез прием с храна.

Балансът между омега-3 и омега-6 е критичен аспект.

Обикновено диетите са склонни да бъдат богати на омега-6 и с дефицит на омега-3. Въвеждането на конопени семена в диетата може потенциално да допринесе за възстановяване на това равновесие.

В проучване, проведено върху животни през 2015 година, включването на конопени семена и масло от конопени семена в диетата на кокошките е довело до яйца, показващи повишени нива на омега-3 в жълтъците и по-благоприятно съотношение на омега-3 към омега-6. ( 3 )

Освен това конопеното семе се гордее с ниски нива на наситени мазнини и е напълно лишено от трансмазнини.

Фибри

Значителна част от фибрите в конопените семена са концентрирани във външната им обвивка. Когато е възможно, изберете конопени семена, които не са белини и са с обвивките си.

Независимо от това, дори когато обвивките са отстранени, конопеното семе все още предлага уважавано количество фибри, с около 1,2 грама фибри, налични в приблизително три супени лъжици.

Включването на достатъчен дневен прием на фибри може да доведе до няколко ползи, като например:

  • Потискане на апетита
  • Помощ при регулиране на теглото
  • Допринася за стабилизирането на нивата на кръвната захар
  • Подобряване на здравето на червата

Витамини и минерали

Конопените семена съдържат забележителен асортимент от витамини и минерали и са особено богати на:

Освен това те служат като ценен източник на желязо, цинк и витамини от група В, които включват:

Конопените семена съдържат значителни количества витамин Е и основни минерали, включително фосфор, калий, натрий, магнезий, сяра, калций, желязо и цинк. ( 4 ) ( 5 )

Конопените семена могат да се консумират в сурови, варени или печени. Освен това, маслото от конопено семе, исторически призната храна и лекарствено вещество в Китай от повече от 3000 години, е възхвалявано за своите ползи за здравето.

2. Конопените семена и масло могат да бъдат от полза при кожни заболявания

Мастните киселини могат да повлияят на имунните реакции на тялото ви. ( 6 ) ( 7 ) ( 8 )

Изследванията показват, че балансът между омега-6 и омега-3 мастни киселини играе роля във функционирането на имунната система.

Конопеното семе е ценен източник на есенциални и полиненаситени мастни киселини. Съотношението на омега-6 към омега-3 е приблизително 3:1, попадайки в благоприятния диапазон.

Проучванията показват, че прилагането на масло от конопено семе на хора с екзема може да повиши нивата на основните мастни киселини в кръвта.

Това масло може също да облекчи сухата кожа, да намали сърбежа и да намали необходимостта от лекарства за кожата. ( 9 ) ( 10 )

3. Конопените семена могат да намалят риска от сърдечни заболявания

Сърдечно-съдовите заболявания се нареждат като водеща глобална причина за смърт.  ( 11 )

Интересното е, че консумацията на конопени семена може да намали риска от сърдечни заболявания.

Тези семена се отличават със значителни количества от аминокиселината аргинин, отговорна за генерирането на азотен оксид в тялото. ( 12 )

Азотният оксид, газообразна молекула, предизвиква разширяване и отпускане на кръвоносните съдове, допринасяйки за понижаване на кръвното налягане и намален риск от сърдечни заболявания. ( 13 )

Цялостно проучване, включващо над 13 000 индивида, установи, че повишеният прием на аргинин корелира с намалените нива на С-реактивен протеин (CRP), маркер за възпаление. Повишените нива на CRP се свързват със сърдечни заболявания. ( 14 ) ( 15 )

Освен това наличието на гама-линоленова киселина в конопеното семе е свързано с намаляване на възпалението, което потенциално намалява риска от сърдечни заболявания. ( 16 ) ( 17 )

Изследванията върху животни също показват, че конопеното семе или маслото от конопено семе може да понижи кръвното налягане, да намали вероятността от образуване на кръвни съсиреци и да улесни възстановяването на сърцето след инфаркт. ( 18 ) ( 19 ) ( 20 )

4. Конопените семена са чудесен източник на растителни протеини

Приблизително една четвърт от калориите в конопеното семе се извличат от протеин, което отразява относително високото съдържание на протеин.

Забележително е, че по отношение на теглото конопените семена предлагат количества протеини, сравними с тези в говеждото и агнешкото месо – порция от 30 грама конопени семена, което се равнява на 2-3 супени лъжици, осигурява приблизително 11 грама протеин.

Те се считат за пълен източник на протеини, което означава, че те включват всички незаменими аминокиселини. Тъй като незаменимите аминокиселини не могат да бъдат синтезирани от тялото, тяхното набавяне трябва да произтича от хранителния прием.

Пълноценните протеинови източници са особено оскъдни в царството на растенията, тъй като те обикновено нямат аминокиселината лизин. Киноата е друга илюстрация на пълноценен източник на растителен протеин.

Конопените семена съдържат значителни нива на аминокиселините метионин и цистеин, като същевременно се гордеят с повишени количества аргинин и глутаминова киселина.

Освен това усвояемостта на конопения протеин е изключително висока — надминава усвояемостта на протеина, открит в много зърна, ядки и бобови растения. ( 19 )

5. Целите конопени семена могат да подпомогнат храносмилането

Фибрите представляват решаващ компонент от вашия хранителен прием и се свързват с подобрено храносмилане. ( 20 )

Целите конопени семена осигуряват значителен запас както от разтворими, така и от неразтворими фибри, с пропорции съответно от 20% и 80%.

Разтворимите фибри имат склонността да образуват гелообразно вещество в стомашно-чревния тракт. Това вещество служи като ценен източник на хранителни вещества за полезните чревни бактерии и може допълнително да намали скоковете в нивата на кръвната захар и да регулира нивата на холестерола. ( 21 )

Неразтворимите фибри от своя страна могат да улеснят гладкото преминаване на храната и отпадъците през храносмилателния тракт. Освен това е свързано с намален риск от диабет. ( 22 ) ( 23 )

6. Конопените семена могат да намалят симптомите на менопауза и ПМС

Около 80% от жените в репродуктивна възраст могат да изпитат физически или емоционални симптоми, приписвани на предменструален синдром (ПМС).

Тези симптоми вероятно се дължат на чувствителност към хормона пролактин.

Конопените семена съдържат гама-линоленова киселина (GLA), която води до простагландин Е1, съединение, което смекчава въздействието на пролактина.

В проучване, включващо жени с ПМС, приемът на 1 грам есенциални мастни киселини, включително 210 мг GLA, на ден води до значително намаляване на симптомите. ( 24 )

Други изследвания показват ефикасността на маслото от иглика, богато и на GLA, за значително облекчаване на симптомите при жени, които не реагират на други лечения на ПМС. Намалява болката в гърдите, депресията, раздразнителността и задържането на течности, свързани с ПМС. ( 25 )

Поради съдържанието на GLA, конопените семена са били обект на различни изследвания, предполагащи техния потенциал за облекчаване на симптомите на менопаузата. Точният механизъм остава неясен, но GLA в конопеното семе може да регулира хормоналния дисбаланс и възпалението, свързано с менопаузата. ( 26 ) ( 27 ) ( 28 )

7. Защита за мозъка

Проучване, публикувано в списание Food Chemistry, разкри, че екстрактът от конопено семе проявява антиоксидантни ефекти при лабораторни тестове, потенциално поради наличието на канабидиол (CBD) в семената.

Преглед от 2018 г. показва, че CBD и други съединения в конопеното семе могат да предложат неврозащитни и противовъзпалителни ефекти, заедно с потенциално регулиране на имунната система. ( 29 )

Прегледът също така предполага, че поради тези перспективни качества, CBD може да предложи помощ при неврологични състояния като болестта на Паркинсон, болестта на Алцхаймер, множествена склероза, невропатична болка и детски гърчове.

8. Подобрява състоянието на кожата

Конопеното масло за подобряване и лечение на кожата е добре познато.

Както атопичният дерматит, така и акнето могат да произтичат от хронично възпаление, а противовъзпалителните съединения, открити в конопеното семе, могат да предложат облекчение.

Акнето, наред с други потенциални диетични фактори, може да бъде свързано с липсата на омега-3. Като се има предвид значителното съдържание на омега-3 в конопеното семе, те могат да помогнат при управлението и облекчаването на симптомите на акне. ( 30 )

Преглед в skintherapyletter се задълбочи в въздействието на диетичните корекции върху кожните състояния. Въпреки че прегледът показва, че повишената консумация на омега-3 може потенциално да засили симптомите на акне, допълнителни изследвания са от съществено значение, за да се установи пълната степен на тези ефекти. ( 31 )

Авторите на рецензията също така подчертават потенциалните ползи от пребиотиците и растителните фибри при управлението на симптомите на атопичен дерматит. Конопените семена са особено богати на растителни фибри.

9. За облекчване на ревматоидния артрит

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което подтиква имунната система да се насочи към собствените си тъкани, което води до възпаление на ставите.

Изследвания, проведени в човешки клетки през 2014 г., показват потенциални антиревматични свойства на маслото от конопено семе. ( 31 )

И все пак, преглед от 2018 г. разкри недостатъчно категорични доказателства в подкрепа на идеята, че канабиноидите могат да служат като ефективно лечение на ревматични състояния. Авторите подчертаха необходимостта от по-нататъшни изследвания в тази област. ( 32 )

Как да добавите конопено семе в диетата си

Когато се оценяват резултатите от проучванията, важно е да се отбележи, че учените често използват екстракт от конопено семе, а не цели конопени семена.

Обелени, смлени или нарязани конопени семена се предлагат за покупка в редица магазини и онлайн.

Целите семена не само служат като пълнител, но също така допринасят за фибри в диетата, благоприятствайки храносмилането.

За да включите конопените семена в диетата си, можете да:

  • Поръсите цели или смлени семена върху зърнени храни или в кисело мляко.
  • Добавите семената към вашите смутита.
  • Включите конопените семена заедно с други богати на омега-3 семена в печива.
  • Направите домашно конопено мляко с цели семена.
  • Гарнирате салати с конопени семена, заедно с други семена или ядки.

Конопените семена могат да бъдат намерени в избрани супермаркети, магазини за здравословни храни и онлайн търговци на дребно.

Онлайн платформите също предлагат различни продукти от коноп, като обогатено конопено мляко и конопен протеин на прах, растителна алтернатива на суроватъчния протеин на прах.

Странични ефекти

Въпреки че конопените семена произхождат от растението канабис, те обикновено съдържат незначителни количества тетрахидроканабинол (THC), активното съединение в канабиса.

Консумацията на конопени семена няма да предизвика никакви психоактивни ефекти.

Въпреки това, хората, подложени на тестове за наркотици, включително спортисти, трябва да знаят, че консумацията на конопени продукти може в определени случаи да доведе до неуспешни тестове на урината. Съдържанието на THC в продуктите, получени от коноп, варира в зависимост от доставчика и производствените методи.

Заключение

Въпреки че конопените семена придобиха популярност напоследък в западните култури, те отдавна са основен хранителен продукт в много общества и предлагат забележителни хранителни ползи.

Тези семена са изключително богати на полезни мазнини, висококачествени протеини и различни основни минерали.

Важно е да се отбележи, че люспите от конопено семе могат да съдържат минимални следи от THC (по-малко от 0,3%), активният компонент в канабиса. Хората, които имат история на зависимост от канабис, може да обмислят избягване на конопени семена под каквато и да е форма.

Като цяло конопените семена се отличават с изключителна хранителна стойност и могат да заслужат уважаваната си репутация на суперхрана.

Въпреки че има потенциални ползи за здравето, свързани с консумацията на конопени семена, препоръчително е да избягвате прекомерната им консумация. Има доказателства, които показват, че определени семена може да надхвърлят законовата граница за съдържание на THC.

За оптимално здраве най-добрият подход е приемането на разнообразна диета, която включва широк спектър от хранителни вещества.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: