Най-добрите и най-лошите храни за ядене, докато приемате лекарства за отслабване със семаглутид

Най-добрите и най-лошите храни за ядене, докато приемате лекарства за отслабване със семаглутид

Хората, които използват GLP-1 лекарства като Ozempic и Wegovy, съобщават, че специфични храни могат да засилят страничните ефекти, особено гадене и повръщане.

Обикновено богатите на мазнини, силно преработени и сладки храни и напитки, включително червено месо, газирани напитки и алкохолни напитки, са склонни да отключват тези симптоми. Освен това храни с високо съдържание на фибри, като зеленчуци, съдържащи скорбяла, могат да влошат страничните ефекти.

От друга страна, леките, неподправени храни и обикновената вода е по-малко вероятно да предизвикат дискомфорт.

реклама

Независимо от това, важно е да се отбележи, че няма универсално приложим диетичен режим за пациенти, използващи тези лекарства, тъй като индивидуалните реакции могат да варират.

Ето защо хората могат да определят кои храни се понасят по-добре чрез експериментиране. Това им позволява да гарантират, че получават необходимите хранителни вещества.

И въпреки че се подчертава, че поносимостта към храна варира от човек на човек, експертите споделиха някои прозрения и съвети за смекчаване на страничните ефекти на семаглутид чрез избор на храната в диетата.

Защо храните могат да предизвикат или влошат страничните ефекти при хора, приемащи семаглутид

Семаглутидът забавя храносмилането, така че отнема повече време на храната да напусне стомаха.

Ползата от това забавяне е, че кара хората да се чувстват сити по-дълго, което води до прием на по-малко храна.

Семаглутид обаче може да направи някои храни по-трудни за понасяне. Богатата на мазнини и мазна храна може да забави храносмилането на първо място, като същевременно причинява стомашно-чревни разстройства, дори при пациенти, които не приемат семаглутид.

Семаглутидът забавя скоростта на движение на червата, което означава, че тези храни могат да останат по-дълго и да причинят симптоми. Също така могат да предизвикат киселини, което е често срещан симптом, който хората изпитват, когато приемат семаглутид.

Има данни, че може да доведе и до запек.

Храни, които трябва да се избягват при Ozempic, Wegovy и подобни лекарства

За да се сведе до минимум стомашно-чревния дискомфорт, експертите предлагат минимизиране на приема на определени видове храни.

Въпреки че всеки човек е различен, експертите са забелязали тенденции в оплакванията на пациентите от странични ефекти, докато приемат семаглутид.

Храните с високо съдържание на мазнини – като пържени или мазни храни – и алкохолът са двете най-важни групи, които трябва да се избягват. Също така е добра идея да избягвате храни с висок гликемичен индекс, ултра-преработени храни и храни и напитки с високо съдържание на захар, защото те могат да повишат кръвната захар.

Примери за тези храни включват:

 • Пържено пиле
 • Хамбургери и други форми на червено месо
 • Вино, бира и алкохол
 • Сирене
 • Фъстъчено масло
 • Ядки
 • Кейл
 • Карфиол
 • Броколи
 • Боб
 • Масло
 • Газирани напитки, като сода
 • Подсладени със захар напитки като сок

Кофеинът и пикантните храни също могат да влошат киселините.

Предупреждение: Никаква храна не е забранена

Не може да се отрече, че механизмът на семаглутид може да увеличи появата на странични ефекти и някои пациенти са забелязали, че определени храни могат или да предизвикат, или да влошат техния дискомфорт.

Въпреки това, експертите подчертават, че хората не трябва да се чувстват принудени да изключат определени храни изцяло от диетата си.

Освен това някои храни, като броколи и боб, осигуряват основни хранителни вещества, които не бива да се пренебрегват.

Изключително важно е приема на храни, богати на фибри, протеини и здравословни мазнини, в добре закръглен хранителен план за цялостното здраве, така и за управление на теглото.

Препоръчва се стриктно наблюдение на хранителните изисквания на пациентите от обучени лекари и регистрирани диетолози, когато приемат лекарства като семаглутид.

В крайна сметка, консултацията е от решаващо значение, тъй като лекарят не може точно да предвиди реакцията на индивида към определени храни.

Може да помислите за храни, които в миналото са причинявали стомашно-чревен дискомфорт, когато не сте приемали лекарства. Например, ако мазните бургери и пържени картофи обикновено разстройват стомаха ви, можете да очаквате подобни проблеми, докато сте на семаглутид.

По същия начин, ако не сте свикнали да консумирате храни с високо съдържание на фибри и да включите плодове и зеленчуци в диетата си, докато приемате семаглутид, може да изпитате повишено подуване на корема, запек или диария.

Храни и напитки, за които е най-малко вероятно да причинят нежелани реакции при Ozempic, Wegovy

Точно както експертите се колебаят да кажат на пациентите да изключат каквато и да е храна от диетата си, те подчертават, че няма такова нещо като „Ozempic диета“.

Специфичните диети не работят за всички, тъй като всеки човек е различен. И това, което може да работи за един човек, не е задължително да работи за някой друг, дори ако този някой друг е вашият близнак.

Затова доставчиците се поколебаха да дадат много конкретни примери и предпочетоха да говорят по-широко.

Храните, които е най-малко вероятно да причинят странични ефекти, са с по-малко фибри, протеини и мазнини. Тези видове храни не причиняват допълнително забавяне на изпразването на стомаха и са по-лесни за смилане.

Добре е да приемате храни с по-нисък гликемичен индекс, за да поддържате кръвната захар стабилна.

Novo Nordisk, който произвежда Ozempic, предлага:

 • Храни с високо съдържание на вода, като супи
 • Бистри, ледено студени напитки

Други съвети за намаляване на стомашно-чревното разстройство, докато приемате семаглутид

Идентифицирането на конкретни храни, които универсално причиняват или не причиняват стомашно-чревен дискомфорт, докато приемате семаглутид, е предизвикателна задача.

Изборът на храна е само един аспект от пъзела, когато става въпрос за облекчаване на стомашния дискомфорт.

За да намалите страничните ефекти, помислете за прилагането на следните препоръки:

1. Яжте внимателно

Яжте бавно, дъвчете храната старателно и спрете, когато започнете да се чувствате удовлетворени. Избягвайте преяждането.

2. Останете хидратирани

Пазете се от дехидратация, която може да влоши гаденето. Хидратирайте постепенно през целия ден, като предпочитате студени напитки без захар като студен чай от джинджифил.

3. Разходете се след хранене

След хранене помислете за разходка и глътка чист въздух. Това може да помогне за облекчаване на симптомите и предотвратяване на залежаване веднага след хранене, практика, която Novo Nordisk не препоръчва за лица, приемащи Ozempic.

4. Следвайте инструкциите за лекарства

Придържайте се към специфичните указания за приложение на вашето лекарство. Инжекционният семаглутид (Wegovy и Ozempic) може да се приема със или без храна. Въпреки това, оралният семаглутид (Rybelsus) трябва да се прилага на празен стомах, с няколко глътки обикновена вода, поне 30 минути преди хранене или пиене, за да се осигури оптимална абсорбция на лекарството.

Ако установите, че изпитвате неудобни странични ефекти, докато използвате семаглутид, се препоръчва да потърсите насоки от вашия лекар. В

идеалния случай той предлага да се консултирате с лекар, който е сертифициран по медицина срещу затлъстяването и е добре запознат с предписването на лекарства и хапчета за отслабване.

Заключение

Яденето на определени храни, докато приемате семаглутид, може да увеличи или да причини странични ефекти, свързани с GI, като гадене, подуване на корема и диария.

Лекарството забавя храносмилането, оставяйки пациентите да се чувстват сити по-дълго. Въпреки това, колкото по-дълго храната остава в стомаха, толкова по-вероятно е да причини дискомфорт.

Храни и напитки с високо съдържание на мазнини, ултрапреработени и с високо съдържание на захар, като червено месо, газирани напитки и алкохол, са често срещани виновници. Освен това храни с високо съдържание на фибри, като нишестени зеленчуци, също могат да увеличат страничните ефекти.

Свежите храни и обикновената вода най-малко причиняват дискомфорт, но експертите споделят, че няма универсална диета за пациентите, приемащи тези лекарства.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: