Хранене при нарколепсия – Помагат ли някои храни?

Хранене при нарколепсия

Научните доказателства в подкрепа на кето диетата, като начин за хранене при нарколепсия са ограничени, но някои хора съобщават, че им помага.

Промените в диетата също могат да помогнат за поддържане на умерено тегло. Нарколепсията не засяга само съня – лекарите също го свързват с наддаване на тегло и затлъстяване, дори когато човек консумира нормални количества калории на ден.

Хората също могат да намерят за полезно да избягват определени храни, които могат да нарушат съня, като тези, съдържащи кофеин или алкохол.

реклама

Продължете да четете за да научите повече информация относно нарколепсията, диетата и как храненето може да помогне за облекчаване на симптомите на нарколепсия.

Може ли диетата да помогне при нарколепсия?

Някои хора вярват, че някои диетични промени им помагат да управляват своите симптоми на нарколепсия. Анекдотични доклади предполагат, че следването на кето диета може да е от полза за някои хора със заболяването.

Липсват обаче клинични изследвания, доказващи, че кето диетата надеждно намалява симптомите или е безопасна за спазване в дългосрочен план.

Кето диетите обикновено са с много ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини. Храненето по този начин поставя тялото в кетоза, което означава, че тялото използва собствените си складирани мазнини за енергия вместо въглехидрати от храната.

Едно малко по-старо проучване от 2004 година на девет души установи, че кето диетата подобрява сънливостта през деня с около 18% след 8 седмици. Това проучване обаче включва малък брой участници.

Учените не са сигурни как кето диетата е от полза за хората с нарколепсия, но може да е свързана с регулирането на нивата на кръвната захар.

Хипокретинът е химикал, който регулира моделите на съня. Хората, които имат нарколепсия с катаплексия или внезапна мускулна слабост, често имат ниски нива на този невротрансмитер.

Като поддържа ниска кръвна захар, кето диетата може да увеличи активирането на невроните и да намали умората през деня. Проучванията обаче не са доказали това твърдение.

Друга потенциална полза от диетичните промени за нарколепсия е управлението на теглото. Хората с нарколепсия са посклонни да имат затлъстяване, отколкото тези без това състояние. Кето диетата може също да помогне за достигане на умерено тегло, въпреки че други диети също могат да имат същия ефект.

Коя диета работи най-добре при нарколепсия?

Няма специфична диета за нарколепсия и малко проучвания сравняват различните видове диета за това състояние. Досега единственият диетичен план с някакви научни доказателства в подкрепа на употребата му при нарколепсия е кето диетата.

Макронутриентите, включени в кето диета, обикновено се разделят на следните с приблизителни съотношения:

 • мазнини: 55% до 60%
 • протеин: 30% до 35%
 • въглехидрати: 5% до 10%

По-конкретно, в диета от 2000 калории на ден, въглехидратите възлизат на 20 до 50 грама. Освен това диапазоните на мазнини варират в зависимост от кето диетите и могат да достигнат до 90%.

За сравнение, редовната диета с ниско съдържание на въглехидрати не е толкова строга. Обикновено некетогенната диета с ниско съдържание на въглехидрати включва прием на по-малко от 130 гр въглехидрати дневно.

Въпреки това, кето диетата е много ограничителна, така че е важно да се консултирате с лекар или регистриран диетолог, преди да я опитате. Те могат да се уверят, че получавате хранителните вещества, от които се нуждае.

Храни, които трябва да се избягват

Независимо дали човек реши да опита кето диета за нарколепсия или не, има някои храни, които лекарите препоръчват да се ограничават или избягват, когато някой има това състояние.

Консумирането на храни, които съдържат кофеин по-късно през деня, като кафе или шоколад, може да затрудни заспиването. Някои хора използват кофеина сутрин, за да се събудят, но други може да открият, че се чувстват по-будни без него.

Освен това хората с нарколепсия трябва да ограничат или избягват алкохола. Въпреки че може да накара човек да се почувства временно сънлив, той нарушава съня като цяло.

Ако някой спазва кето диета, той трябва да ограничи дневния си прием на въглехидрати до не повече от 50 грама. За да останете в тези граници, обикновено е необходимо да избягвате:

 • храни с високо съдържание на захар, като бонбони и сладкиши
 • зърнени храни, като бял хляб и тестени изделия
 • нишестени зеленчуци, като картофи, сладки картофи и тиква
 • бобови растения, като боб и овес
 • повечето плодове, като банани и грозде

Плодовете и зеленчуците с ниско съдържание на въглехидрати все още могат да бъдат част от кето диета. Важно е да ги включите, като храни богати на фибри, витамини и минерали. Някои примери включват:

 • авокадо
 • горски плодове
 • маслини
 • лимон
 • листни зеленчуци
 • камби

Човек може да работи с регистриран диетолог или лекар, ако се интересува от кето диета. За да достигнат и поддържат кетоза, хората трябва да измерват своите кетони редовно и да останат в определен диапазон от макронутриенти.

Други неща, които може да опитате

В допълнение към диетичните промени, управлението на нарколепсията може да включва стратегии за начина на живот, като например:

 • придържайки се към постоянен график за сън, дори през уикендите
 • излагане на естествена слънчева светлина сутрин
 • отделете време за почивка преди лягане
 • осигуряване на хладна, тиха и тъмна среда за сън
 • стратегическа дрямка през деня за 15–20 минути
 • намаляване на стреса, където е възможно, и изпробване на техники за релаксация, като йога или дълбоко дишане
 • правете редовни упражнения, но не вечер, тъй като това може да държи човек буден
 • яжте умерено вечер, за да избегнете неприятно чувство от пълния стомах

Кога да потърсим помощ

Ако човек с нарколепсия изпитва трудности при управлението на симптомите си или желае да опита конкретна промяна в диетата, той може да говори с лекар.

Лекарят може да ви насочи към диетолог за съвет относно храненето и управлението на теглото. Като алтернатива, ако промените в диетата не помогнат, лекарят може да предпише лекарства, включително модафинил или армодафинил, на първо място. Лечението от втора линия са амфетамините.

Заключение

Няма специфична диета и начин на хранене при нарколепсия, въпреки че някои хора съобщават, че кето диетата им помага. Това включва прием на много малко количество въглехидрати и получаване на енергия от мазнини.

Има малко научни доказателства, които предполагат, че този диетичен план работи надеждно или е полезна дългосрочна стратегия за управление. Хората с нарколепсия могат да се консултират с лекар или диетолог за това, ако се интересуват да опитат, тъй като кето диетата е твърде ограничителна.

Други промени в начина на живот, като последователни графици за сън и управление на стреса, могат да помогнат за справяне със симптомите на нарколепсия. Въпреки това, ако тези стратегии не помогнат, лекарят може също да препоръча прием на лекарства.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: