7 храни, които могат да помогнат за повишаване на тестостерона

повишаване на тестостерона

Промените в начина на живот – и лекарствата, ако е необходимо – често могат да помогнат за повишаване на ниските нива на тестостерон. Някои храни за повишаване на тестостерона, като риба, листни зеленчуци, яйца и какаови продукти, също могат да помогнат за постигане на здравословно ниво.

Кога е нужно да консумирате повече храни за повишаване на тестостерона?

Тестостеронът е хормон, който е важен за сексуалното желание, здравето на костите и мускулите, производство на семенна течност и за производство на кръвни клетки.

реклама

Тестостеронът намалява с напредване на възрастта, но други фактори също могат да причинят нисък тестостерон, включително определени лекарства, високи нива на телесни мазнини и някои здравословни проблеми. ( 1 ) ( 2 )

Нисък тестостерон, наричан още хипогонадизъм, възниква, когато нивата на тестостерон паднат под 300 нанограма/децилитър (ng/dL). Ниският тестостерон може да се лекува медицински чрез заместителна терапия с тестостерон. ( 3 )

Хипогонадизмът е много често срещан. Всъщност около 40% от мъжете над 45 години и 50% от мъжете на 80 години се считат за хипогонадални. 

Здравословният начин на живот, включително диетата, е важен за поддържане на оптимални нива на тестостерон. Някои проучвания са установили, че диети с високо съдържание на преработени храни и ниско съдържание на богати на хранителни вещества храни могат да намалят нивата на тестостерон. ( 4 ) ( 5 ) ( 6 )

Ако имате ниски нива на тестостерон, следвайте препоръките на медицински специалист. Освен това можете да обмислите приемането на хранителен режим, богат на храни, които съдържат хранителни вещества, важни за поддържането на здравословни нива на тестостерон.

Много хранителни вещества, включително витамин D, магнезий и цинк, са важни за поддържане на оптимални нива на тестостерон. ( 7 )

Въпреки това, има ограничени проучвания, изследващи влиянието на специфични храни върху нивата на тестостерон.

Тази статия обхваща 7 храни, които са богати на хранителни вещества, които могат да помогнат за повишаване на тестостерона.

Какво е нисък тестостерон?

Ниският тестостерон, който също е известен като хипогонадизъм, се отнася до състояние, при което нивата на тестостерон падат под 300 нанограма на децилитър. Медицинското лечение на нисък тестостерон включва тестостеронова заместителна терапия.

Хипогонадизмът е силно разпространен, като приблизително 40% от мъжете над 45-годишна възраст и 50% от мъжете на 80-те са категоризирани като хипогонадни.

1. Мазни риби 

Мазната риба като сьомга и сардини е богата на хранителни вещества, които са важни за хормоналното здраве, като витамин D, цинк и омега-3 мастни киселини.

Въпреки че някои храни с високо съдържание на мазнини, като пържени храни, са свързани с понижени нива на тестостерон при някои хора, изследванията показват също, че диетите с ниско съдържание на мазнини могат да бъдат вредни за нивата на тестостерон. ( 8 )

Систематичен преглед на шест проучвания установи, че диетичните модели с ниско съдържание на мазнини са свързани с понижени нива на тестостерон в сравнение с диетичните модели с по-високо съдържание на мазнини.

Учените обаче отбелязват, че са необходими повече висококачествени проучвания, за да се разбере напълно тази връзка.

Независимо от това, добавянето на здравословни източници на мазнини като тлъста риба към вашата диета вероятно е от полза за цялостното здраве, включително хормоналното здраве.

Нещо повече, мазната риба е добър източник на цинк, витамин D и протеини – хранителни вещества, които са важни за поддържане на здравословни нива на тестостерон.

Например, проучванията показват, че мъжете с по-ниски нива на витамин D са склонни да имат по-нисък тестостерон от мъжете с по-високи нива. Това е така, защото витамин D е от съществено значение за мъжкото репродуктивно здраве. ( 9 )

2. Тъмнолистни зеленчуци

Тъмнолистните зеленчуци са отличен източник на микроелементи, включително  магнезий, минерал, който е от решаващо значение за поддържане на оптимални нива на тестостерон, особено при по-възрастни мъже.

Смята се, че магнезият повишава биоактивността на тестостерона в тялото, тъй като магнезият намалява оксидативния стрес. Оксидативният стрес е дисбаланс между антиоксидантната защита и свободните радикали в тялото.

Оксидативният стрес и възпалението могат да намалят тестостерона, така че въвеждането на хранителни вещества, които се борят с оксидативния стрес, може да помогне за повишаване на тестостерона. ( 10 ) ( 11 ) ( 12 )

По-старо проучване при 399 мъже на възраст 65 или повече години установи, че тези, които имат по-високи нива на магнезий в кръвта си, имат по-високи нива на тестостерон в сравнение с тези, които имат по-ниски нива на магнезий. 

Освен това, проучване при мъже от Тайван установи, че ниският прием на зеленолистни зеленчуци е свързан с по-ниски нива на тестостерон.

Следователно, яденето на повече храни богати на магнезий, като спанак и зеле, може да помогне за насърчаване на здравословни нива на тестостерон.

3. Какаови продукти

Какаовите продукти като какао на прах и какаови зърна са с високо съдържание на магнезий и флавоноидни антиоксиданти, като и двата са важни за тестостерона.

Флавоноидите са растителни съединения, които имат мощни антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти в организма.

Проучванията показват, че някои флавоноиди, включително какаови флавоноиди като кверцетин и апигенин, могат да помогнат за увеличаване на производството на тестостерон от клетки в тестисите, наречени клетки на Лайдиг. ( 13 )

Когато пазарувате какаови продукти, може да искате да изберете такива, които не съдържат добавена захар или само малки количества добавена захар. Помислете за какао на прах, какаови зърна или черен шоколад с ниско съдържание на захар.

4. Авокадо

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: