Какво да ядем и какво да избягваме при гастрит

Какво да ядем и какво да избягваме при гастрит

Ако имате гастрит, може да е добре да избягвате храни, които могат да влошат симптомите, включително пикантни и пържени храни. Храните с високо съдържание на фибри и с ниско съдържание на мазнини могат да бъдат по-лесно смилаеми.

Терминът гастрит се отнася до възпаление на стомашната лигавица и може да се управлява чрез избор на специфична диета за гастрит. ( 1 )

Има два вида гастрит: остър и хроничен. Острият гастрит възниква внезапно и тежко, докато хроничният гастрит продължава по-дълъг период от време.

реклама

Причините за гастрит могат да варират, което води до различни видове симптоми като нарушено храносмилане, коремна болка, гадене и чувство за ситост.

Докато гастритът обикновено е незначително състояние, което бързо преминава с лечение при повечето хора, някои форми на гастрит могат да доведат до язви или да увеличат риска от рак.

Добре балансираната диета играе решаваща роля за поддържане на здравето на храносмилането и цялостното благосъстояние. Придържането към подходяща за гастрит диета може значително да облекчи симптомите и да подобри цялостния ви комфорт.

Какви храни помагат при гастрит?

Хроничният гастрит обикновено не се причинява от диета, но някои храни и напитки могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на гастрит: ( 2 )

 • Включване на храни богати на фибри като пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и боб.
 • Избор на нискомаслени варианти като риба, постно месо и зеленчуци.
 • Избор на храни с ниска киселинност, включително зеленчуци и боб.
 • Консумация на негазирани и безкофеинови напитки.

Според преглед от 2016 година пробиотиците са показали потенциал за подпомагане на стомашни проблеми, причинени от бактерии Helicobacter pylori (H. pylori). ( 3 )

Тези бактерии могат да доведат до гастрит и стомашни язви, което прави H. pylori основната причина за гастрит. ( 4 )

Консултирайте се с лекар, за да определите дали пробиотичните добавки могат да бъдат от полза за вас.

Някои видове гастрит могат да попречат на усвояването на желязо или витамин В12, което води до дефицит. Обсъдете с лекар възможността да приемате добавки, за да предотвратите дефицити. ( 5 )

Храни, които трябва да избягвате при гастрит

Консумирането на храни с високо съдържание на мазнини може да влоши възпалението на стомашната лигавица. ( 6 )

В някои случаи гастритът може да бъде предизвикан от хранителни алергии. Идентифицирането и избягването на тези специфични храни може да помогне за лечението и предотвратяването на състоянието. ( 7 )

Прекомерната или честа консумация на алкохол е известна причина за някои видове гастрит. ( 8 )

Храните, които имат потенциал да раздразнят стомаха и да влошат симптомите на гастрит, включват:

Ако забележите, че определена храна или група храни влошава вашите симптоми, избягването й може да помогне за предотвратяване на обостряне на симптомите. Това важи особено за хора с хранителни алергии.

Други хранителни навици, които трябва да избягвате

Според скорошно кохортно проучване, проведено през 2022 година, се наблюдава, че значителен процент (53%) от хората, изпитващи симптоми на гастрит, имат определени хранителни навици, които допринасят за тяхното състояние. ( 9 )

Тези навици включват бързо хранене или нередовно хранене. Нещо повече, те са консумирали задействащи храни като пикантни, сладки или солени продукти.

Освен това сред тази група също са наблюдавани непоследователни размери на порциите, чести леки закуски и повишена консумация на храна от барбекю.

Ако някой от тези навици отговаря на начина ви на живот, извършването на някои корекции може да помогне за облекчаване на пристъпите на гастрит. Например, възприемането на практиката да се яде по-малки, по-чести хранения може да помогне при управлението на вашите симптоми.

Диета при гастрит с язва

Ако не се лекуват, някои форми на гастрит имат потенциал да прогресират до стомашна язва, известна още като пептична язва. Когато имате язва, диетичните насоки за управление на състоянието са подобни на тези при гастрит.

За да улесните лечебния процес на язва, е важно да се уверите, че вашата диета е богата на хранителни вещества. Спазването на здравословна диета може да помогне за възстановяването.

Следните храни обикновено се считат за приемливи: ( 10 )

 • Мляко, кисело мляко и нискомаслени сирена
 • Растителни масла и екстра върджин зехтин
 • Изберете плодове като ябълки, пъпеши и банани
 • Някои зеленчуци, включително листни зеленчуци, моркови, спанак и тиквички
 • Леща, нахут и соя
 • Постни меса
 • Натурални сокове

Заслужава обаче да се отбележи, че има ограничени научни доказателства в подкрепа на конкретни диетични препоръки изключително за гастрит. ( 11 )

Препоръчително е да потърсите насоки от лекар или диетолог, който може да предостави индивидуален хранителен план, съобразен с вашите специфични симптоми и лични реакции към различните храни.

Причини за гастрит

Различни фактори могат да допринесат за развитието на различни видове гастрит. Те включват: ( 12 )

 • Бактериална инфекция от H. pylori
 • Увреждане на стомашната лигавица, причинено от специфични лекарства, алкохол, инфекции, лечения или операция
 • Сериозно нараняване или заболяване
 • Автоимунно заболяване
 • Хранителни алергии

Ако причината за вашите симптоми е неясна, консултацията с вашия лекар може да ви даде представа за определяне на основната причина.

Допълнителна информация за причините за гастрит може да бъде проучена за по-добро разбиране на състоянието.

Лечения за гастрит

Ако имате гастрит, Вашият лекар вероятно ще:

 • предписват антибиотици за гастрит, причинен от H. pylori
 • препоръчайте лекарства без рецепта, включително антиациди, за облекчаване на симптомите
 • препоръчва подходящи промени в диетата и начина на живот

Често задавани въпроси

Какви са предупредителните признаци на гастрит?
Симптомите на гастрит обикновено включват болка в стомаха, нарушено храносмилане, подуване на корема, гадене, повръщане, загуба на апетит, оригване и метеоризъм.

Коя е най-добрата напитка при гастрит?
Бистри течности като бульон или чай биха били най-добри в случаи на гастрит. Има също изследвания, които предполагат, че пиенето на зелен чай с мед поне веднъж седмично е свързано с по-ниско разпространение на гастрит, причинен от H. pylori.

Заключение

Продължителността на вашия гастрит след започване на лечението ще варира в зависимост от вида, причината и тежестта.

В много случаи гастритът показва бързо подобрение с лечение. Въпреки това, ако симптомите на гастрит са тежки или продължават повече от седмица, препоръчително е да се консултирате с Вашия лекар.

Преди да направите каквито и да било промени в диетата си или да започнете нови лекарства, винаги се препоръчва да потърсите насоки от лекар, за да се гарантира уместността и безопасността.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: