Действа ли наистина детокс диетaта за прочистване на цялото тяло?

Действа ли наистина детокс диетaта за прочистване на цялото тяло

Вашето тяло е способно да се пречиства само, без детокс диети. Но други аспекти на прочистванията могат да имат ползи, включително яденето на пълноценни питателни храни.

Детокс диетите придобиха значителна популярност напоследък.

Твърди се, че пречистват кръвта ви и освобождават тялото ви от вредните токсини.

реклама

Въпреки това, механизмите зад тези твърдения, конкретните вещества, които са насочени към елиминиране и действителната им ефикасност остават донякъде неясни.

В тази цялостна оценка ние се задълбочаваме в диетите за детоксикация и тяхното потенциално въздействие върху здравето.

Какво означава детокс?

Детокс диетата е временен диетичен подход, насочен към изхвърляне на токсините от тялото ви.

Обикновено детоксикиращата диета включва кратък период на гладуване, последван от строг режим на плодове, зеленчуци, плодови сокове и вода. Допълнителните компоненти могат да включват билки, чайове, добавки и процедури като прочистване на дебелото черво или клизми.

Предполагаемите ползи от диетите за детоксикация включват почивка на органите чрез гладуване или фастинг, насърчаване на черния дроб да елиминира токсините, насърчаване на отстраняването на токсините чрез изпражнения, урина и пот, подобряване на кръвообращението и снабдяване на тялото с основни хранителни вещества.

Тези планове за детоксикация често се предлагат за противодействие на потенциалното излагане на вредни химикали. Те включват замърсители, синтетични вещества, тежки метали и други вредни съединения.

Освен това, тези диети са предназначени да се справят с различни здравословни проблеми, вариращи от затлъстяване и храносмилателни проблеми до автоимунни разстройства, възпаления, алергии, подуване на корема и хронична умора. ( 1 )

Научните изследвания на диетата за детоксикация обаче са ограничени и наличните проучвания често имат значителни недостатъци. ( 2 ) ( 3 )

Най-често срещаните начини за детоксикация

Детокс диетата може да се изпълнява чрез разнообразна гама от методи, вариращи от пълно гладуване до по-прости диетични корекции.

Общите компоненти на диетите за детоксикация могат да включват:

 • Гладуване за период от 1-3 дни.
 • Консумация на прясно приготвени плодови и зеленчукови сокове, смутита, вода и билков чай.
 • Ограничаване на приема само на определени течности, като подсолена вода или лимонов сок.
 • Пропускане на храни с високи нива на тежки метали, замърсители и алергени.
 • Включване на добавки или билкови препарати.
 • Временно изключване на всички потенциални алергенни храни и след това постепенното им повторно въвеждане.
 • Използване на лаксативи, прочистване на дебелото черво или клизми.
 • Участие в редовна физическа активност.
 • Пълен отказ от алкохол, кафе, тютюн и рафинирана захар.

Тези подходи за детоксикация и прочистване на организма показват променливост по отношение на тяхната интензивност и продължителност.

Кои токсини се елиминират?

Детокс диетите често не успяват да уточнят конкретните токсини, към които са насочени за премахване. Освен това механизмите, лежащи в основата на тяхната ефективност, остават несигурни.

В действителност има оскъдни или никакви научни доказателства в подкрепа на твърдението, че детоксикиращите диети ефективно премахват токсините от тялото ви.

Освен това тялото ви притежава присъщи механизми за самопочистване чрез черния дроб, екскреция чрез изпражнения, урина и пот. Черният дроб неутрализира вредните вещества и след това улеснява тяхното изхвърляне от вашата система. ( 4 ) ( 5 ) ( 6 ) ( 7 )

Въпреки това, някои химикали като устойчиви органични замърсители, фталати, бисфенол А и тежки метали, които са склонни да се натрупват в мастната тъкан или кръвта, може да не бъдат толкова лесно елиминирани и могат да се задържат за продължителен период от време — понякога години. ( 8 ) ( 9 ) ( 10 ) ( 11 ) ( 12 ) ( 13 ) ( 14 )

Въпреки това търговските продукти днес обикновено или ограничават, или изключват тези съединения. ( 15 )

Като цяло има ограничени подкрепящи доказателства, че детокс диетите значително подпомагат премахването на тези вещества.

Колко ефективни са тези диети?

Някои хора твърдят, че изпитват повишен фокус и повишена жизненост, докато спазват детокс диети.

Въпреки това, това повишено чувство за благополучие може да произтича от елиминирането на преработени храни, алкохол и други вредни вещества от диетата им.

Освен това те може да получават основни витамини и минерали, които преди са били в дефицит.

Въпреки това си струва да се отбележи, че значителен брой хора също съобщават, че се чувстват доста зле по време на фазата на детоксикация.

Ефекти върху отслабването

Научните изследвания относно въздействието на детокс диетите върху отслабването са доста ограничени.

Въпреки че някои хора могат да изпитат бърза загуба на тегло, този ефект е резултат предимно от изчерпване на течности и въглехидрати, а не от намаляване на мазнините. Това загубено тегло има тенденция да се връща бързо след прекратяване на прочистването.

Проучване, включващо жени с наднормено тегло, изследва диетата за детоксикация с лимон, която ограничава участниците до смес от органичен кленов или палмов сироп и лимонов сок за една седмица. Този режим значително доведе до намаляване на телесното тегло, ИТМ, процента на телесните мазнини, съотношението талия към ханш, обиколката на талията, маркерите на възпалението, инсулиновата резистентност и нивата на циркулиращия лептин. ( 16 )

В случаите, когато детокс диетата за отслабване силно ограничава приема на калории, това наистина може да доведе до загуба на тегло и подобряване на метаболитното здраве. Въпреки това, поддържането на тази загуба на тегло в дългосрочен план е малко вероятно.

Детокс диета, краткотрайно гладуване и стрес

Различните видове детоксикиращи диети могат да доведат до резултати, подобни на тези при краткотрайно или периодично гладуване.

Периодичното гладуване е свързано с подобрения в различни здравни маркери при някои индивиди, включително подобрения в чувствителността към лептин и инсулин. ( 17 ) ( 18 )

Важно е обаче да се отбележи, че тези ефекти не са универсално приложими. Изследване, проведено върху жени, показва, че както 48-часов период на гладуване, така и 3-седмичен период на намалена консумация на калории могат да повишат нивата на хормона на стреса. ( 19 ) ( 20 )

Освен това диетите за бързо отслабване могат да бъдат изтощително изживяване поради предизвикателствата на устояването на изкушенията и изпитването на силен глад. ( 21 ) ( 22 )

Потенциални ползи

Някои елементи на детокс диетите могат да предложат предимства за здравето, включително:

 • Избягване на хранителни източници, съдържащи тежки метали.
 • Премахване на излишните телесни мазнини.
 • Участие в редовни упражнения и предизвикване на изпотяване.
 • Консумиране на цели, богати на хранителни вещества и здравословни храни.
 • Избягване на преработените хранителни продукти.
 • Поддържане на хидратация чрез пиене на вода и зелен чай.
 • Управление на стреса, релаксация и осигуряване на адекватен сън.

Възприемането на тези принципи обикновено се свързва с подобрено благосъстояние, независимо дали се придържате към детокс диета или не.

Безопасност и странични ефекти

Преди да предприемете детоксикация чрез диета, важно е да имате предвид възможните странични ефекти.

Някои диети за детоксикация насърчават гладуване или сериозно намаляване на калориите, което води до краткосрочни проблеми като умора, раздразнителност и лош дъх.

Продължителното гладуване може да причини енергиен дефицит, липса на основни витамини и минерали, електролитен дисбаланс и в екстремни случаи дори смърт. ( 23 )

Режимите за детоксикация, включващи прочистване на дебелото черво, могат да доведат до дехидратация, спазми, подуване на корема, гадене и повръщане. ( 24 )

Освен това могат да носят риск от предозиране на добавки, лаксативи, диуретици или вода поради липсата на регулация и научна основа в индустрията.

Неточните етикети на съставките на продуктите за детоксикация могат да доведат до опасно предозиране с потенциално тежки или фатални последици.

Някои групи, включително деца, юноши, по-възрастни хора, бременни или кърмещи жени, хора с недохранване и хора с диабет или хранителни разстройства, трябва да се консултират с лекар, преди да започнат какъвто и да е план за детоксикация или ограничаване на калориите.

Заключение

Вашето тяло редовно се сблъсква с вредни вещества, но в повечето случаи то може естествено да ги елиминира без външна помощ.

Докато детокс диетите може да изглеждат привлекателни, техните предимства вероятно са по-скоро в елиминирането на нездравословни храни, отколкото в елиминирането на токсините.

Една по-разумна стратегия включва приемането на по-здравословна диета и подобряване на начина ви на живот, вместо да се занимавате с потенциално рискови практики за прочистване.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ДИЕТИ: