Отслабване с Хербалайф: Как работи, продукти, недостатъци

Отслабване с Хербалайф

Нашумялата в последно време, като начин за отслабване, програма на Хербалайф, предлага различни шейкове и чайове за отслабване, ето защо хора се питат каква е истината за Хербалайф и дали могат да постигнат желаното отслабване с Хербалайф и техните продукти.

Herbalife е компания за маркетинг на много нива (MLM), която продава хранителни добавки и продукти за личнагрижа в над 90 страни в света.

Един от нейните продукти е програмата за отслабване Herbalife, която използва напитки, шейкове и хранителни добавки, заместващи храненето, с цел да помогне на хората, желаещи да отслабнат.

реклама

Въпреки че подобни програми, като Herbalife, могат да помогнат на хората да отслабнат в краткосрочен план, те могат да бъдат скъпи и често не са устойчиви в дългосрочен план.

Тази статия предоставя преглед на Herbalife, включително как работи, ползи, недостатъци, примерно меню и др.

Какво е Herbalife?

Herbalife е глобална MLM (мулти левъл маркетинг) компания, която произвежда и продава хранителни добавки.

Основана е през 1980 година от бизнесмена Марк Хюз, който тогава е едва на 24 години.

Според уебсайта на компанията мисията на Хербалайф е „да подобри хранителните навици по света с хранителни продукти със страхотен вкус, подкрепени от науката, които помагат на хората да получат правилния баланс на здравословно хранене“. ( 1 )

Днес компанията се е разширила в повече от 90 страни и има повече от 11 000 служители. Към 2021 година компанията отчита 5,8 милиарда долара продажби и твърди, че 5,4 милиона протеинови шейка Herbalife се консумират дневно.

Продукти и услуги

Въпреки че Herbalife е най-известен със своите заместители на хранене и  протеинови шейкове, компанията продължи да разширява продуктовите си предложения. Някои от най-популярните продукти са:

 • Формула 1 – Изберете шейкове заместители на хранене (известни като „основни“ продукти)
 • Формула 2 и 3 – Добавки (мултивитамини и антиоксидантни капсули)
 • билкови чайове за отслабване
 • протеинови прахове
 • протеинови блокчета
 • продукти от алое
 • фибри, пребиотични и пробиотични добавки
 • спортни хранителни добавки
 • витаминни и минерални
 • билкови добавки
 • продукти за грижа за кожата

Досега най-популярният продукт на Herbalife е шейкът Formula 1 Select, който е заместител на хранене. Предлага се в различни вкусове, като френска ванилия, холандски шоколад, бисквитки със сметана, диви горски плодове, кафе лате, бананов карамел, пралини и сметана и натурална ванилия.

Истината за Хербалайф

Herbalife е една от най-големите марки, предлагащи продукти за отслабване в света и съществува повече от 40 години.

Въпреки че много хора харесват и използват продуктите на Herbalife, марката е подложена на огромен контрол, тъй като е MLM компания.

MLM моделите не са незаконни, но те често правят неверни и екстравагантни твърдения относно способността на участниците да печелят.

В допълнение, Herbalife няма напълно чисто досие.

Тя е глобена от Федералната търговска комисия (FTC) на САЩ. Федералната търговска комисия глоби Herbalife с 200 милиона долара през 2016 година за заблуда на потребителите да вярват, че могат да спечелят големи суми пари от продажбата на продукти на Herbalife. От компанията също така се изискваше да преструктурира своя бизнес дизайн, за да осигури по-справедливо възнаграждение. ( 2 )

В допълнение, много посланици на Herbalife не са обучени, като специалисти в областта на храненето и не притежават подходящите пълномощия – като например регистриран диетолог – за предоставяне на съвети за хранене и загуба на тегло или препоръки за добавки.

Следователно те могат да предоставят неточна и потенциално вредна информация за здравето и храненето.

Плюсове и минуси на Herbalife

Професионалисти

 • бързо и удобно
 • може да поддържа краткотрайна загуба на тегло
 • подходящ за вегетарианци и няколко други диетични ограничения, като например без млечни продукти

минуси

 • скъпо
 • може да не осигури достатъчно калории
 • силно обработени
 • много продукти, които не са подкрепени от науката
 • продажба чрез MLM стратегия
 • наема посланици на марката, които обикновено не са акредитирани здравни специалисти или диетолози

Как действа програмата за отслабване Хербалайф?

За да започнете програмата за отслабване с Хербалайф, са необходими няколко прости стъпки.

Стъпка 1: Свържете се с независим дистрибутор на Herbalife

Тъй като Herbalife използва MLM структура, неговите продукти са достъпни за покупка само чрез независими дистрибутори на Herbalife.

Можете да се свържете с дистрибутор директно на уебсайта на Herbalife или чрез лични връзки.

Стъпка 2: Изберете вашата програма за отслабване

Следващата стъпка е да изберете програмата за отслабване на Herbalife, която е подходяща за вас. Има три версии за избор. ( 3 )

 1. Програма за бърз старт: включва по един контейнер шейк Formula 1 Select за заместител на хранене, мултивитамини Formula 2, антиоксидантни капсули Formula 3 Cell Activator и концентрат от билков чай ​​на прах
 2. Разширена програма: включва всичко от програмата Quickstart плюс още две добавки — Cell-U-Loss за намаляване на задържането на течности и Total Control за повишаване на вашия метаболизъм и енергийни нива
 3. Пълна (Ultimate ) програма: включва всичко от разширената програма плюс две допълнителни добавки — Snack Defense за управление на кръвната захар и Aminogen за храносмилане

Стъпка 3: Започнете програмата Herbalife

Спазването на диета с продуктите на Хербалайф е относително лесно.

Вие просто замествате две хранения всеки ден с шейкове Herbalife и приемате добавките, които идват с програмата, която сте закупили.

Няма диетични ограничения за диетата Herbalife, но хората, които следват диетата, обикновено се съветват да пият много вода и да ядат малки, чести хранения и леки закуски, които включват плодове и зеленчуци.

Няма официални препоръки за това колко дълго да останете на програмата на Herbalife, но повечето хора продължават, докато постигнат целта си за отслабване.

Може ли Хербалайф да ви помогне да отслабнете?

Програмата на Herbalife е предназначена да помогне на хората да отслабнат чрез намаляване на приема на калории с шейкове заместители на хранене и засилване на метаболизма с добавки.

Няма проучвания за пълната програма за отслабване на Herbalife, но шейковете заместители на храненето могат да помогнат при краткотрайна загуба на тегло.

Хербалайф шейкове заместители на хранене

Шейковете Хербалайф Formula 1 Select са предназначени да заменят хранене или лека закуска. Herbalife препоръчва смесването на шейковете с обезмаслено мляко или соева напитка, което допълнително ще увеличи съдържанието на протеини и хранителни вещества.

Една порция (2 мерителни лъжици или 25 грама) от сместа за шейк Formula 1 Select съдържа: ( 4 )

 • Калории:  90
 • Протеин:  10 грама
 • Мазнини:  1 грам
 • Въглехидрати:  13 грама
 • Фибри:  5 грама
 • Захар:  6 грама

Когато се смеси с 240 мл обезмаслено мляко, сместа осигурява 170 калории и 17 грама протеин на порция.

Проучванията върху шейковете заместители на хранене представят информация, която може би е добре да имате предвид:

 • Те могат да допринесат за загуба на тегло, особено в краткосрочен план:  Проучванията показват, че шейковете заместители на хранене могат да помогнат за загуба на тегло, когато се използват до 1 година. Изследванията показват, че те може да са по-ефективни за краткосрочна загуба на тегло от традиционните нискокалорични диети. ( 5 ) ( 6 )
 • Хората на програмата Herbalife могат да губят 0,5 кг на седмица, поне в началото: Herbalife спонсорира едно проучване от 2009 година за ефективността на шейковете Herbalife. Учените установяват, че хората, които са заменили 2 хранения на ден с шейкове Herbalife, са загубили средно 5 кг за 12 седмици. ( 7 )
 • Липсват достатъчно проучвания за дългосрочните ползи и недостатъци на шейковете заместители на хранене: Въпреки това, един преглед предполага, че те могат да помогнат за предотвратяване на наддаване на тегло за няколко години. ( 5 )
 • Ограничени изследвания са установили, че хората могат да поддържат загуба на тегло: Друго проучване установи, че хората, които са използвали шейкове като заместители на хранене в продължение на 3 години, са загубили 5–10% от първоначалното си телесно тегло и са запазили тази загуба. Авторите отбелязват, че ако участниците са били преустановили приема на шейковете заместители на хранене, те трябвало да следват други стратегии за отслабване и поддържане, като например приготвяне на ястия с нискокалорични храни и поведенчески консултации. ( 8 )

Като цяло, проучванията показват, че шейковете заместители на хранене могат да помогнат на хората да отслабнат в краткосрочен план, но са необходими допълнителни промени в диетата и начина на живот за дългосрочна загуба и поддържане на теглото.

Хербалайф добавки

Добавките, препоръчани в програмите за отслабване на Herbalife, включват:

 • Формула 2 Мултивитаминен комплекс: стандартен мултивитаминен комплекс + няколко минерала
 • Формула 3 Cell Activator: добавка с алфа-липоева киселина, алое вера, нар, родиола, борова кора и ресвератрол, която твърди, че поддържа усвояването на хранителни вещества, метаболизма и здравето на митохондриите
 • Концентрат от билков чай: прахообразна смес от напитки с екстракт от чай и кофеин, предназначена да осигури допълнителна енергия и антиоксидантна подкрепа
 • Total Control: добавка, съдържаща кофеин, джинджифил, три вида чай (зелен, черен и оолонг) и кора от нар, която твърди, че повишава енергията
 • Cell-U-Loss:  добавка, съдържаща електролити, екстракт от царевична коприна, магданоз, глухарче и корен от аспержи, която има за цел да намали задържането на вода
 • Snack Defense: добавка, съдържаща хром и екстракт от Gymnema sylvestre, която твърди, че поддържа въглехидратния метаболизъм
 • Aminogen: добавка, съдържаща протеолитични ензими, за които се твърди, че подобряват храносмилането на протеини

Въпреки че тези добавки съдържат съставки, които могат да помогнат за енергията, метаболизма или загубата на тегло, няма проучвания за оценка на ефективността конкретно на тези продукти на Herbalife.

Защо някои хора харесват Herbalife

В допълнение към подпомагането на загубата на тегло, програмата е популярна поради това колко лесна и удобна е за следване. Ето няколко причини, поради които марката се харесва на някои хора:

 • Не отнема време: Шейковете заместители на хранене като тези, използвани в програмата на Хербалайф, могат драстично да намалят времето, необходимо за приготвяне на храната. Те дори не изискват ходене до магазина за хранителни стоки.
 • Продуктите са лесни за приготвяне: За да направите шейка, всичко, което трябва да направите, е да смесите 2 лъжици прах с 240 мл обезмаслено мляко и да се насладите. Можете също така да смесите праха с лед или плодове за напитка в стил смути.
 • Herbalife има опции за хора с алергии и чувствителност: Herbalife предлага алтернативен шейк заместител на хранене, наречен Protein Drink Mix Select, който се прави с протеини от грах, ориз и сусам, което може да бъде опция за хора с алергии или чувствителност към соя или краве мляко. ( 9 )
 • Продуктите са произведени без генетично модифицирани съставки: Herbalife предлага продукти за тези, които искат да избегнат ГМО.

Полезни ли са шейковете на основата на соя за сърцето ви?

Основната съставка в повечето шейкове на Herbalife като заместител на хранене е соев протеинов изолат, вид протеинов прах, който се получава от соеви зърна.

Някои изследвания показват, че яденето на соев протеин може да понижи нивата на холестерола и риска от сърдечни заболявания. ( 10 )

Повечето от ползите обаче са свързани със соевите продукти с високо съдържание на изофлавони, вид благоприятни за здравето полифеноли. Силно преработените соеви продукти като изолат от соев протеин могат да загубят до 90% от съдържанието на изофлавон. ( 11 )

Следователно не е известно каква полза ще осигурят тези шейкове. Вероятно ще трябва да включите допълнителни соеви храни в диетата си.

Минусите на програмата

Въпреки че диетичната програма Herbalife има някои предимства, тя има и доста недостатъци.

Шейковете са силно обработени

Шейковете Herbalife за заместители на хранене се правят със силно преработени съставки, включително протеинови изолати, добавени захари, дъвки, изкуствени аромати и емулгатори. ( 12 )

Те също така съдържат разнообразие от добавени витамини и минерали, за да компенсират хранителните вещества, които липсват на тези преработени съставки.

Един от най-големите недостатъци е, че шейковете Формула 1 са с много високо съдържание на захар – 40% от калориите във всяка порция (преди добавянето на мляко) идват от добавени захари, предимно фруктоза. Всъщност фруктозата на прах е втората основна съставка. 

Световната здравна организация препоръчва да получавате не повече от 5–10% от дневните си калории от добавени захари, което се равнява на приблизително 25–50 грама (6–12 чаени лъжички) на ден за средностатистически възрастен. ( 13 )

Две порции от шейка Herbalife осигуряват повече от 20 грама добавена захар, оставяйки много малко място за други източници през целия ден.

Като цяло е препоръчително да си набавяте хранителни вещества от по-малко преработени храни, като висококачествени протеини, плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни мазнини.

Продуктите са твърде нискокалорични

Въпреки че шейковете Herbalife се описват като заместители на хранене, те не съдържат достатъчно калории, за да представляват истинско хранене.

Когато се смеси с обезмаслено мляко, всеки шейк има само 170 калории, което вероятно ще ви накара да се чувствате много гладни през целия ден и може да затрудни спазването на диетата.

Смесването на шейка с плодове може да помогне за увеличаване на съдържанието на калории и фибри, но няма да добави никакви протеини или мазнини.

Билковите добавки могат да причинят увреждане на черния дроб

Програмите за отслабване на Herbalife препоръчват няколко добавки, които съдържат безброй съставки. Важно е да следите за симптоми на негативни реакции към добавките, тъй като те могат да се появят.

Добавки като тези на Herbalife обикновено не се тестват за ефективност и нито една държавна агенция не регулира тяхното качество или чистота.

Продуктите на Herbalife са обект на проверка и обвинения и в тази област:

 • Има няколко доклада за предполагаемо увреждане на черния дроб, приписвано на добавките за отслабване Herbalife, понякога изискващи чернодробни трансплантации. ( 15 ) ( 16 ) ( 17 ) ( 18 ) ( 19 ) ( 20
 • Някои продукти на Herbalife са замърсени със свръхрастеж на бактерията B. subtilis, което също е свързано с увреждане на черния дроб. ( 21 )

Независимо от това, твърденията, че Хербалайф причинява увреждане на черния дроб, трябва да се приемат с доза резерв. Много хора консумират продуктите на Herbalife без неблагоприятни ефекти, а други продукти, като лекарства без рецепта и билкови добавки, също могат да причинят проблеми с черния дроб.

Едно по-старо проучване, финансирано от Herbalife, показа, че богатите на протеини диети, допълнени с Herbalife Formula 1, не оказват неблагоприятно влияние върху чернодробната функция. ( 22 )

Преглед от 2011 година също предупреждава срещу необосновани твърдения, че продуктите на Herbalife причиняват увреждане на черния дроб.

Авторите отбелязват много ограничения в случаите на чернодробна токсичност – като едновременната употреба на други билкови добавки или лекарства – и подчертават, че няма достатъчно доказателства за причинно-следствена връзка. ( 23 )

Като се има предвид, че билковите продукти представляват до 20% от случаите на увреждане на черния дроб в Съединените щати, не е ясно дали рисковете, свързани с продуктите на Herbalife, са по-големи от тези на други добавки. ( 14 )

В крайна сметка не е известно дали продуктите на Herbalife представляват по-голям риск от други билкови добавки. Ето защо е най-добре да се консултирате със здравен специалист, преди да вземете продуктите на Herbalife.

Програмата не е подходяща за всеки

Диетичната програма Herbalife не е подходяща за всеки.

Хората с алергии, фруктозна непоносимост или чувствителност към съставките в шейковете или добавките не трябва да следват тази програма.

Хората, които са бременни или кърмят, също трябва да избягват програмата, тъй като много от съставките на продуктите може да не са безопасни през тези етапи от живота. Плюс това, шейковете са хранителни недостатъчни, за да поддържат нуждите на бременността и кърменето.

И накрая, ако приемате лекарства или имате медицинско състояние, важно е да се консултирате със здравен специалист, за да сте сигурни, че продуктите на Herbalife са безопасни за вас.

Храни за ядене и избягване

Въпреки че повечето от вашите хранения ще бъдат шейкове, докато сте на програмата на Хербалайф, можете да имате едно редовно хранене и две малки закуски по ваш избор всеки ден.

Herbalife не дава подробни диетични съвети за това какво да ядете освен шейковете и добавките, така че технически можете да ядете каквото искате.

Въпреки това, за насърчаване на загуба на тегло, уебсайтът на Herbalife препоръчва диета, богата на постни протеини, плодове и зеленчуци, обезмаслени млечни продукти, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки и здравословни мазнини.

Храни, които трябва да се избягват

Никоя храна не е строго забранена в програмата на Herbalife, но трябва да се стремите към по-нискокалорични ястия, които са богати на постни протеини, плодове и зеленчуци.

Позволени са висококалорични или високомаслени храни, но трябва да се консумират умерено, ако искате да отслабнете с Herbalife.

Примерно меню и списък за пазаруване

Ето как може да изглежда 1 ден от програмата Herbalife Ultimate Weight Loss:

 • Закуска: Шоколадов шейк Herbalife, приготвен 240 мл обезмаслено мляко и половин банан, плюс добавките Formula 2 Multivitamin, Formula 3 Cell Activator, Total Control, Cell-U-Loss и Aminogen
 • Междинно хапване: една консерва риба тон и малка салата с концентрат от билков чай ​​Snack Defense и добавка Aminogen
 • Обяд: ванилов шейк на Herbalife, приготвен с 240 мл обезмаслено мляко и половин банан, плюс Формула 2 Мултивитамини, Формула 3 Cell Activator и добавки Total Control, Cell-U-Loss и Aminogen
 • Следобедна закуска: един плод с концентрат от билков чай ​​и добавка Snack Defense
 • Вечеря: пиле на скара със зеленчуци и кафяв ориз, плюс добавките Formula 2 Multivitamin, Total Control и Aminogen

Както можете да видите, ястията са доста прости – но има много добавки, които да приемате през целия ден.

Списък за пазаруване

В допълнение към шейковете и добавките на Herbalife, вие ще закупите храна от магазина за хранителни стоки за оставащите ви хранения и закуски.

Някои предложения включват:

 • Постен протеин: пилешко, пуешко, свинско филе, риба, агнешко или постно говеждо месо
 • Плодове и зеленчуци: пресни, замразени, сушени или консервирани
 • Обезмаслени или нискомаслени млечни продукти: краве мляко или немлечен продукт за шейкове, плюс други нискомаслени или обезмаслени млечни продукти
 • Пълнозърнести храни и бобови растения: кафяв ориз, боб, леща и киноа
 • Здравословни масла: зехтин, масло от авокадо и други масла от ядки и семена
 • Ядки и семена: сурови, печени или смлени на брашно или ядково масло

Храни, които са силно преработени или с високо съдържание на калории или мазнини, трябва да се консумират умерено.

За кого е Herbalife?

Herbalife е за всеки, който търси бързи и удобни заместители на хранене. Повечето от продуктите са предназначени и за тези, които се стремят да отслабнат и да постигнат калориен дефицит.

Въпреки това има по-добри и по-устойчиви начини за отслабване, като например консумацията на предимно цели, минимално преработени храни; увеличаване на вашата физическа активност; получаване на достатъчно сън всяка вечер; и управление на нивата на стрес.

Често задавани въпроси

Може ли Хербалайф да ви помогне да отслабнете?
Тъй като шейковете заместители на хранене са с много ниско съдържание на калории и са предназначени да заместят две хранения на ден, Herbalife може да ви помогне да отслабнете, като ви помогне да постигнете калориен дефицит.

Имайте предвид обаче, че тъй като Herbalife не е реалистично дългосрочно решение, ще трябва да преминете към по-устойчива алтернатива, за да избегнете възстановяването на теглото, което сте загубили.

Безопасни ли са за употреба продуктите на Herbalife?
Като цяло продуктите на Herbalife са безопасни за употреба от възрастни. Въпреки това, най-добре е да говорите с лекар, за да сте сигурни, че те са подходящи за вас.

Това е важно особено ако приемате други лекарства или добавки или ако имате някакви медицински състояния, като бъбречно заболяване, чернодробно заболяване или диабет.

Заключение

Програмата на Хербалайф се състои от нискокалорични шейкове заместители на хранене и добавки за стимулиране на метаболизма.

Тя е удобна, лесна за следване и може да помогне за краткотрайна загуба на тегло, въпреки че дългосрочният му успех не е проучен.

Въпреки това, програмата също е скъпа и вероятно може да причини странични ефекти, а безопасността и ефективността на добавките не са проучени.

Като цяло, за устойчива загуба на тегло препоръчваме да следвате балансирана диета, която е фокусирана върху цели храни и да търсите подкрепата на специалист по хранене.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ДИЕТИ: