Какво представлява храненето по Аюрведа? Предимства и недостатъци

Аюрведа хранен

Диетата Аюрведа е модел на хранене, който съществува от хиляди години. Базира се на принципите на аюрведичната медицина и се фокусира върху балансирането на различни видове енергия в тялото ви, за което се твърди, че подобрява здравето.

За разлика от многобройните други диетични подходи, диетата на аюрведа предлага индивидуализирани насоки за избор на храна, като се вземе предвид вашият специфичен тип тяло.

Освен това популярността се дължи на убеждението, че този модел на хранене не само подобрява физическото благосъстояние, но също така допринася за психичното здраве.

реклама

Тази статия предоставя изчерпателен преглед на аюрведа хранене и храна, която да включите и избягвате, като обхваща и нейните предимства и недостатъци.

Какво представлява аюрведа храненето?

Аюрведа представлява холистичен подход към медицината, произхождащ от Индия, с основен фокус върху насърчаването на хармонията между вашето тяло и ум.

Според Аюрведа Вселената се състои от пет фундаментални елемента:

 • vayu (въздух)
 • jala (вода)
 • akash (пространство)
 • teja (огън)
 • prithvi (земя)

Смята се, че тези елементи пораждат три различни доши, които могат да бъдат описани като различни форми на енергия, които циркулират в тялото. Всяка доша поема отговорност за специфични физиологични функции.

Например, Пита доша контролира аспекти като глад, жажда и регулиране на телесната температура. Междувременно Вата доша участва в поддържането на електролитния баланс и улесняването на движението, докато Кафа доша играе роля в поддържането на функцията на ставите. ( 1 )

Аюрведичната диета е жизненоважен елемент от Аюрведа, който се практикува от хилядолетия. Тя се основава на идентифицирането на доминиращата доша на човек и включва консумацията на определени храни за насърчаване на равновесието между трите доши.

Как действа?

Диетата Аюрведа е диетичен план за хранене, който предписва конкретни насоки за това кога, как и какво да ядете въз основа на вашата доша, която представлява вашия тип тяло.

За да ви помогнем да идентифицирате дошата, която най-добре отговаря на вашите характеристики, ето някои ключови атрибути за всяка доша:

 • Пита (включваща огън и вода) се свързва с качества като интелигентност, трудолюбие и решителност. Хората с Пита доша обикновено имат умерено телосложение, склонност към сприхав характер и могат да изпитат състояния като лошо храносмилане, сърдечни заболявания или високо кръвно налягане, когато не са в баланс.
 • Вата (включваща въздух и пространство) е свързана с черти като креативност, енергия и жизненост. Тези с Вата доша често са стройни с лека фигура и могат да се сблъскат с храносмилателни проблеми, умора или безпокойство, когато балансът им е нарушен.
 • Кафа (състоящ се от земя и вода) се характеризира с качества като естествено спокойствие, основателност и лоялност. Хората с Кафа доша често имат по-здрава физика и могат да се борят с предизвикателства като наддаване на тегло, астма, депресия или диабет.

Според аюрведа диетата вашата доша помага да определите кои храни трябва да консумирате, за да насърчите вътрешното равновесие.

Например, Пита доша набляга на консумацията на охлаждащи и ободряващи храни, като същевременно ограничава приема на подправки, ядки и семена.

Вата доша клони към топли и смлени храни, като същевременно ограничава консумацията на сушени плодове, горчиви билки и сурови зеленчуци.

И накрая, Кафа доша ограничава консумацията на тежки храни като ядки, семена и масла в полза на плодове, зеленчуци и бобови растения.

И за трите доши червеното месо, изкуствените подсладители и преработените съставки са ограничени, като аюрведа храненето насърчава консумацията на питателни и здравословни храни.

Ползи от Аюрведа хранене

Вижте някои от потенциалните ползи от диетата на аюрведа.

Насърчава консумацията на цели храни

Въпреки че аюрведичната диета предоставя различни указания за всяка доша, тя подчертава консумацията на цели храни, като плодове, зеленчуци, зърнени храни и бобови растения.

Този диетичен подход може да предложи значителни ползи за здравето, като се има предвид, че тези храни са изобилни източници на жизненоважни хранителни вещества.

Освен това диетата набляга на намаляването на преработените храни, които често нямат достатъчно фибри, както и основни витамини и минерали.

Изследванията показват, че повишената консумация на преработени храни може да бъде свързана с повишен риск от заболявания като сърдечни заболявания, рак и дори смъртност. ( 2 ) ( 3 ) ( 4 )

В резултат на това аюрведа хранене може да допринесе за предотвратяването на хронични заболявания и насърчаването на подобрено здраве. Въпреки това са необходими допълнителни изследвания, за да се обосноват тези ефекти.

Насърчава съзнанието

Освен избора на храни, вниманието върху детайлите играе важна роля в аюрведичната диета.

Съзнателността е практика, съсредоточена върху ясното осъзнаване на настоящите емоционални и сетивни преживявания.

По-конкретно, концепцията за съзнателно хранене подчертава значението на минимизиране на разсейването по време на хранене и насочване на вниманието към вкусовете, текстурите и ароматите на храната.

Според малкомащабно проучване, включващо десет участници, практиката на съзнателно хранене води до намаляване на телесното тегло, депресия, нива на стрес и случаи на преяждане. ( 5 )

Освен това, съзнателното хранене има потенциала да засили самоконтрола и да създава положителна връзка с храната. ( 6 )

Може да помогне за отслабване

Тъй като аюрведа храненето поставя силен акцент върху консумацията на пълноценни храни, богати на хранителни вещества, тази диета има потенциал да допринесе за загуба на тегло.

Въпреки че наличните изследвания върху аюрвеа диета и нейното въздействие върху загубата на тегло са донякъде ограничени, някои проучвания предполагат нейната ефективност в това отношение.

Например, проучване, включващо 200 човека с Пита или Кафа доши, установи, че спазването на принципите на аюрведа хранене за период от три месеца води до значително отслабване. Струва си да се отбележи, че хората с Пита или Кафа доши обикновено са по едри и натрупват повече килограми в сравнение с тези с Вата доши. ( 7 )

Друго малко проучване показва, че базирана на Аюрведа програма за промяна на начина на живот, която включва диетични корекции и участие в уроци по йога, е довела до средна загуба на тегло от приблизително 6 килограма за период от девет месеца. ( 8 )

Освен това скромно проучване от 2019 г. съобщава, че лица, които са се хранили по аюрведа и са участвали в йога сесии три пъти седмично в продължение на три месеца, са имали средна загуба на тегло от 5,6 килограма и са поддържали загубата на тегло след това. ( 9 )

Въпреки това е важно да се признае, че са необходими всеобхватни, висококачествени проучвания, за да се оцени ефикасността на аюрведа храненето за отслабване.

Недостатъци

Въпреки че има няколко предимства, свързани с храненето по аюрведа, съществуват и недостатъци, които трябва да имате предвид.

Прекалено ограничаващо

Аюрведа диетата включва изчерпателни списъци с храни с препоръки какво да включите или изключите въз основа на вашата доша.

Този подход може да включва елиминирането на питателни, цели храни или цели категории храни, за които се смята, че изострят определени доши.

Освен това определени продукти като червено месо и преработени храни са изключени, което налага съществени корекции на вашите съществуващи диетични модели.

В резултат на това този хранителен режим може да се окаже прекалено ограничителен и по-малко адаптивен в сравнение с други планове за хранене, което потенциално представлява предизвикателство за дългосрочно придържане.

Може да се стори объркващо

Присъщо предизвикателство, свързано с хранене по аюрведа, се крие в сложността и трудността за придържане.

Диетата не само включва различни списъци с храни, съобразени с всяка доша, но също така включва множество допълнителни правила. Тези правила обхващат съображения като промяна на избора на храна в съответствие с променящите се сезони през годината.

Освен това аюрведа храненето предоставя насоки кога да се яде, колко често и в какви количества, което може да създаде трудности, особено за хора, които са нови в този диетичен подход.

Често е субективно

Друго предизвикателство, свързано с аюрведа хранене, е присъщата му субективност.

Диетата зависи от идентифицирането на вашата доминираща доша, определяне въз основа на набор от физически и психически характеристики. Въпреки че има много насоки и онлайн тестове, достъпни за улесняване на този процес, установяването на вашата доша не е сигурно.

Като се има предвид, че препоръките на диетата са индивидуално съобразени с всяка доша, погрешното определяне на доша може потенциално да има неблагоприятни ефекти върху резултатите.

Освен това понастоящем няма научна обосновка за концепцията за дошите или твърдението, че вашите личностни черти управляват храните, които трябва да включвате или избягвате.

Следователно общата ефикасност на диетата остава несигурна, дори ако точно идентифицирате своята доша.

Храни за ядене

Аюрведа класифицира храните според техните физически характеристики и предполагаемото им въздействие върху тялото, улеснявайки избора на съставки, които са в съответствие с различни доши. ( 10 )

Ето примери за храни, които се препоръчват за консумация в зависимост от вашата конкретна доша.

Пита

 • Протеин: птиче месо в малки количества, яйчен белтък, тофу
 • Млечни продукти: мляко, гхи, масло
 • Плодове: сладки, напълно узрели плодове като портокали, круши, ананаси, банани, пъпеши и манго
 • Зеленчуци: сладки и горчиви зеленчуци, включително зеле, карфиол, целина, краставици, тиквички, листни зеленчуци, сладки картофи, моркови, тиква и брюкселско зеле
 • Бобови растения: нахут, леща, боб мунг, боб Лима, черен боб, бял боб
 • Зърна: ечемик, овес, ориз басмати, пшеница
 • Ядки и семена: малки количества тиквени семки, ленено семе, слънчогледово семе, кокос
 • Билки и подправки: малки количества черен пипер, кимион, канела, кориандър, копър, куркума

Вата

 • Протеини: малки количества птиче месо, морски дарове, тофу
 • Млечни продукти: мляко, масло, кисело мляко, сирене, гхи
 • Плодове: напълно узрели, сладки плодове, като банани, боровинки, ягоди, грейпфрут, манго, праскови и сливи
 • Зеленчуци: варени зеленчуци, включително цвекло, сладки картофи, лук, репички, ряпа, моркови и зелен фасул
 • Бобови култури: нахут, леща, боб мунг
 • Зърна: варен овес, варен ориз
 • Ядки и семена: всякакви, включително бадеми, орехи, шамфъстък, семена от чиа, ленено семе и слънчогледово семе
 • Билки и подправки: кардамон, джинджифил, кимион, босилек, карамфил, риган, мащерка, черен пипер

Кафа

 • Протеин: птиче месо в малки количества, морски дарове, яйчен белтък
 • Млечни продукти: обезмаслено мляко, козе мляко, соево мляко
 • Плодове:  ябълки, боровинки, круши, нарове, череши и сушени плодове като стафиди, смокини и сини сливи
 • Зеленчуци: аспержи, листни зеленчуци, лук, картофи, гъби, репички, бамя
 • Бобови култури: всякакви, включително черен боб, нахут, леща
 • Зърнени култури: овес, ръж, елда, ечемик, царевица, просо
 • Ядки и семена: малки количества тиквени семки, слънчогледови семки, ленено семе
 • Билки и подправки: всякакви, включително кимион, черен пипер, куркума, джинджифил, канела, босилек, риган и мащерка

Храни, които трябва да се избягват

Храните, които трябва да ограничите или избягвате според вашата доша.

Пита

 • Протеини: червено месо, морски дарове, яйчни жълтъци
 • Млечни продукти: заквасена сметана, сирене, мътеница
 • Плодове: кисели или неузрели плодове, като грозде, кайсии, папая, грейпфрут и вишни
 • Зеленчуци: люти чушки, цвекло, домати, лук, патладжан
 • Зърна: кафяв ориз, просо, царевица, ръж
 • Ядки и семена: бадеми, кашу, фъстъци, кедрови ядки, шамфъстък, орехи, сусам
 • Билки и подправки: всички подправки, които не са включени в списъка по-горе

Вата

 • Протеини: червено месо
 • Плодове: сушени, незрели или леки плодове, като стафиди, боровинки, нарове и круши
 • Зеленчуци: всякакви сурови зеленчуци, както и варени броколи, зеле, карфиол, гъби, картофи и домати
 • Бобови растения: боб
 • Зърна: елда, ечемик, ръж, пшеница, царевица, киноа, просо
 • Билки и подправки: горчиви или стипчиви билки като магданоз, мащерка и семена от кориандър

Кафа

 • Протеини: червено месо, скариди, жълтъци
 • Плодове: банани, кокосови орехи, манго, пресни смокини
 • Зеленчуци: сладки картофи, домати, тиквички, краставици
 • Бобови растения: соя, боб, мисо
 • Зърна: ориз, пшеница, варени зърнени култури
 • Ядки и семена: кашу, пекани, кедрови ядки, бразилски орехи, сусам, орехи

Заключение

Аюрведа храненето е диетичен режим, основан на принципите на аюрведичната медицина, древна форма на традиционна медицина с произход от Индийския субконтинент, датираща от хилядолетия.

Тази диета включва консумация или избягване на специфични храни, както се определя от вашата доша, която представлява вашия тип тяло. Предполага се, че има ползи за загуба на тегло и насърчава вниманието.

Въпреки това може да бъде объркващо и ограничаващо и разчита на субективни оценки относно вашата личност и тип тяло. Освен това основните принципи на диетата нямат научна обосновка.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Виж още: