10-те най-добри диети за отслабване за мъже

диети за отслабване за мъже

Съществуват най-различни диети за отслабване за мъже.

Загубата на излишни мазнини и достигането на здравословно телесно тегло може да е от полза за здравето на мъжете по много начини. Например здравословното телесно тегло може да намали риска от много здравословни състояния, включително сърдечни заболявания, диабет, някои видове рак и чернодробни заболявания. ( 1 ) ( 2 )

Всъщност мъжете със затлъстяване са изложени на по-голям риск от хронично заболяване, отколкото жените със затлъстяване, тъй като мъжете са склонни да имат повече висцерална мазнина, вид коремна мазнина, свързана с повишен риск от заболяване. ( 3 )

реклама

Загубата на тегло може също да помогне за подобряване на сексуалната дисфункция, мобилността, симптомите на депресия и цялостното качество на живот на мъжете. ( 4 )

Отслабването по правилния начин обаче е от решаващо значение. Въпреки че модерните ограничителни диети могат да причинят краткосрочна загуба на тегло, те никога не са правилният избор за дългосрочно поддържане на теглото.

По-скоро трябва да се съсредоточите върху намирането на здравословен, устойчив план, който подхранва тялото ви, отговаря на специфичните ви нужди и може да се следва в дългосрочен план – може би цял живот.

Изследванията показват, че най-ефективните стратегии за отслабване за мъжете включват диетични промени заедно с повишена физическа активност и други промени в поведението, а не само диетата. ( 5 )

Вижте 10-те здравословни диети, които могат да помогнат на мъжете да отслабнат.

1. Диети с високо съдържание на протеини

Доказано е, че повишеният прием на протеини насърчава здравословна загуба на тегло. Протеинът е най-засищащият макроелемент, което означава, че добавянето му към вашите ястия и закуска може да ви помогне да се почувствате удовлетворени. ( 6 ) ( 7 )

Освен това многобройни проучвания разкриват, че диетите с високо съдържание на протеини са по-ефективни за отслабване от стандартните диети. ( 8 )

Установено е също, че диетите с високо съдържание на протеини запазват мускулната маса по време на загуба на тегло, което спомага за поддържане на разхода на енергия в покой – или броя на калориите, които изгаряте в покой. ( 9 ) ( 10 )

Нещо повече, изследванията показват, че мъжете, които следват диети с високо съдържание на протеини, са по-склонни да поддържат загуба на тегло с течение на времето, отколкото мъжете, чиито диети са с по-малко протеини. ( 11 )

Колко протеин на ден трябва да се консумира за отслабване?

Количеството протеин, от което се нуждаете, зависи от много фактори, включително размера на тялото ви, нивото на активност и възрастта.

Повечето диети с високо съдържание на протеини осигуряват най-малко 1,3 грама на кг телесно тегло, което е значително по-високо от текущата препоръчителна дневна доза (RDA) от 0,8 грама на кг телесно тегло. ( 12 )

Диетите с високо съдържание на протеини могат да бъдат персонализирани въз основа на вашите хранителни предпочитания, тъй като има много животински и растителни храни с високо съдържание на протеини, включително пиле, риба, яйца, леща и тофу.

2. Средиземноморската диета

Средиземноморската диета, която е богата на цели храни като зеленчуци, плодове, боб и риба, е свързана с различни ползи за здравето, включително намален риск от сърдечни заболявания, загуба на тегло и поддържане на теглото. ( 13 )

Това е една от супер здравословните диети за отслабване за мъже, и не само.

12-годишно проучване при 32 119 души – 9662 от които мъже – свързва стриктното придържане към средиземноморската диета с намален риск от наднормено тегло и затлъстяване, както и с по-малка обиколка на талията и по-нисък риск от коремни мазнини. ( 14 )

Други проучвания подкрепят тези констатации, свързвайки средиземноморската диета със загуба на тегло и намален риск от сърдечни заболявания и диабет. ( 15 ) ( 16 ) ( 17 )

Нещо повече, средиземноморската диета може да предпази от рак на простатата. ( 18 ) ( 19 )

3. Растителна диета

Повечето хора могат да се възползват от спазването на пълноценна растителна диета (WFPB), включително мъже, които искат да загубят излишните телесни мазнини.

WFPB диетите не са същите като веган диетите, които изключват всички животински продукти.

Вместо това диетите на WFPB включват малки количества животински продукти като риба, яйца, сирене, пиле и кисело мляко, въпреки че се основават основно на цели растителни храни като зеленчуци, плодове и боб.

Поради акцента върху цели растителни храни и изключването на силно преработени храни, WFPB диетите са богати на фибри и други полезни хранителни вещества. Освен това е доказано, че WFPB диетите насърчават загубата на тегло.

Например, в преглед на 12 рандомизирани контролирани проучвания, хората, които са спазвали диети на растителна основа – включително няколко, включващи животински протеини – са загубили значително повече тегло за средно 18 седмици, отколкото тези, които са били на диети без растителна основа. ( 20 )

Изборът на WFPB диета може също да помогне на мъжете да намалят риска от хронични заболявания, като някои видове рак, диабет тип 2, сърдечни заболявания и психични състояния. ( 21 ) ( 22 ) ( 23 ) ( 24 )

4. Диети с ниско съдържание на въглехидрати

Диетите с ниско съдържание на въглехидрати са един от най-популярните хранителни режими.

Такива диети варират по съдържание на въглехидрати, от кето диета с много ниско съдържание на въглехидрати до по-гъвкави диети с умерено ниско съдържание на въглехидрати. Доказано е, че моделите на хранене с ниско съдържание на въглехидрати стимулират загубата на тегло и подобряват други аспекти на здравето на мъжете.

В малко, 8-седмично проучване при 34 по-възрастни хора със затлъстяване, тези, назначени на диета с ниско съдържание на въглехидрати, която осигурява по-малко или равно на 10% калории от въглехидрати, са загубили 3 пъти повече висцерални мазнини от тези, назначени на стандартна диета с ниско съдържание на мазнини. ( 25 )

Групата с диета с ниско съдържание на въглехидрати също е загубила близо 8% повече телесни мазнини и е запазила повече мускулна маса.

Тъй като мъжете са по-склонни да имат повече висцерална мазнина от жените, всяка диета, която е насочена към този вреден тип телесни мазнини, може значително да подобри здравето на мъжете и да намали риска от заболяване.

Много други проучвания показват, че нисковъглехидратните диети с различно съдържание на въглехидрати насърчават загубата на тегло, подобряват нивата на мазнини в кръвта и намаляват нивата на кръвната захар. ( 26 ) ( 27 )

Изследванията показват, че диети с по-умерено съдържание на въглехидрати са по-лесни за поддържане в дългосрочен план от диети с много ниско съдържание на въглехидрати. ( 27 )

Тъй като един от най-важните фактори при избора на диета е способността да се спазва в дългосрочен план, подходът с по-умерени въглехидрати вероятно е по-добрият избор за устойчива загуба на тегло.

5. Диети с високо съдържание на фибри

Фибрите не само ви помагат да се чувствате сити, но и са от полза за вашето здраве по много други начини, поради което богатите на фибри храни са добър избор за отслабване.

Проучванията последователно свързват диети с високо съдържание на фибри, включително средиземноморски и растителни диети, със здравословно телесно тегло.

В 6-месечно проучване при 345 души – 46% от които са мъже – тези, които следват диета с високо съдържание на фибри, са най-вероятно да отслабнат. Средно всеки 10-грамов дневен прием на фибри е свързан с намаляване на телесното тегло с 2,2 кг. ( 28 )

Високият прием на фибри може също да помогне за намаляване на висцералните мазнини и да предпази от няколко хронични заболявания при мъжете, включително сърдечни заболявания. ( 29 ) ( 30 ) ( 31 ) ( 32 )

За да увеличите приема на фибри, опитайте да добавите комбинация от храни с високо съдържание на фибри към всяко хранене, като закуска например. Примери за храни с високо съдържание на фибри включват горски плодове, броколи, аспержи, ядки, семена, боб, овес, авокадо, семена от чиа и артишок.

6. Диети, които се фокусират върху енергията и плътността на хранителните вещества

Енергийната плътност се отнася до калоричното съдържание на храната на 100 грама, докато хранителната плътност се отнася до съдържанието на хранителни микроелементи в храната във връзка с нейното калорично натоварване. ( 33 ) ( 34 )

Храните, които са богати на калории и бедни на хранителни вещества, включват пържени картофи, сладки печива, подсладени напитки и бонбони. ( 35 )

Храните с ниско съдържание на калории, но богати на хранителни вещества, включват зеленчуци и плодове. Яденето на повече нискокалорични, богати на хранителни вещества храни е силно свързано със загуба на тегло и поддържане на здравословно тегло. ( 36 ) ( 37 ) ( 38 )

И все пак висококалоричните храни, богати на хранителни вещества, като ядки, семена, авокадо, яйчни жълтъци и пълномаслено мляко също са важни за здравословната диета. Балансирането на тези храни с нискокалорични, богати на хранителни вещества храни като зеленчуци и плодове е интелигентен начин за поддържане на здравословно телесно тегло.

Опитайте се да ядете нискокалорични, богати на хранителни вещества храни по време на всяко хранене и лека закуска. Например, добавете шепа спанак и нарязан червен пипер към сутрешната си бъркана с яйца, след това нарязани зеленчуци или плодове към следобедната си закуска.

7. Палео диетата

Ограничава зърнените храни, бобовите растения, рафинираната захар и млечните продукти. Основната предпоставка на тази диета е да намалите приема на силно преработени продукти и вместо това да се съсредоточите върху цели, богати на хранителни вещества храни, които са богати на здравословни мазнини, протеини, фибри, витамини и минерали.

Някои доказателства сочат, че тази диета е ефективна за загуба на мазнини, което не е изненадващо, тъй като изключва или ограничава много храни, свързани с наддаването на тегло, включително преработени зърнени продукти, сладки печени изделия и газирани напитки.

Преглед на 11 рандомизирани проучвания, вариращи от 2 седмици до 2 години, установи, че средно хората, които са следвали палео диета, са загубили 3,5 кг повече от тези, които следват други модели на хранене. ( 39 )

Палео диетата обикновено е по-засищаща от традиционните модели на хранене с ниско съдържание на мазнини и може да насърчи здравословно кръвно налягане, кръвна захар и нива на триглицериди. ( 40 ) ( 41 ) ( 42 ) ( 43 )

Тъй като зърнените и бобовите култури са забранени при палео диетата, трябва да сте сигурни, че ядете много зеленчуци, плодове, семена от чиа и други подходящи за палео храни, за да задоволите ежедневните си нужди от фибри.

8. Диетата MIND

Диетата Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay (MIND) съчетава части от средиземноморската и DASH диета. Диетата DASH често се използва за намаляване на високо кръвно налягане.

Диетата MIND набляга на храни, които подпомагат здравето на мозъка, включително горски плодове, зехтин, ядки, боб, зелени листни зеленчуци и риба. Също така препоръчва ограничаване на потенциално вредни храни като сладкиши и пържени храни.

Доказано е, че диетата MIND не само значително намалява риска от мозъчни заболявания като болестта на Алцхаймер, но също така може да помогне на мъжете да отслабнат.

Тя е богата на фибри, здравословни мазнини и нискокалорични, богати на хранителни вещества храни като горски плодове и зеленолистни зеленчуци. Тя също така насърчава употребата на зехтин, което се свързва с поддържането на здравословно телесно тегло. ( 44 )

Диетата MIND може да бъде особено полезна за възрастни мъже, които искат да запазят здравето на мозъка си и да намалят риска от когнитивни състояния като деменция. Всъщност проучване от 2021 година установи, че придържането към диетата MIND е свързано с по-добро когнитивно функциониране и предполага, че диетичният модел може да допринесе за когнитивната устойчивост при възрастни хора. ( 45 )

9. Периодично ограничаване на енергията (IER)

Периодичното енергийно ограничаване (IER) е общ термин, който обхваща както периодично гладуване, така и ограничено във времето хранене.

Докато периодичното гладуване включва 16-48-часови периоди с малък или никакъв прием на храна, ограниченото във времето хранене ограничава приема на храна до определен времеви прозорец, обикновено 6-10 часа от даден ден. ( 46 )

Някои данни сочат, че IER подобрява регулирането на кръвната захар, кръвното налягане, възпалителните маркери, нивата на триглицеридите и загубата на тегло.

Има много видове IER, включително 16-часово енергийно ограничение, 2-дневно гладуване и алтернативно гладуване.

Преглед на 27 проучвания, вариращи от 2-24 седмици, установи, че хората, които следват моделите на IER, са загубили 0,8-13% от изходното си телесно тегло. Прегледът също установи, че IER подобрява управлението на кръвната захар. ( 47 )

Изследователите обаче признават, че повечето от проучванията са били малки. Следователно са необходими допълнителни изследвания.

Все пак, някои изследвания предполагат, че IER може да подпомогне загубата на мазнини, да позволи увеличаване на силата по време на силови тренировка и да подобри някои аспекти на психологическото здраве. ( 48 ) ( 49 )

Мъжете, които се интересуват от IER, може да започнат с метода 16/8, който е един от най-популярните IER методи.

Въпреки че IER може да е ефективен за някои мъже, той не е подходящ за всички. Например IER може да не е безопасен за тези с диабет, включително тези, които са зависими от инсулин. Гладуването може да доведе до твърде ниско падане на нивата на кръвната захар, което може да причини симптоми като замаяност и припадък.

Ако имате някакви медицински състояния или в момента приемате едно или повече лекарства, най-добре е да говорите със здравен специалист, преди да опитате IER.

10. Вегетариански диети

Вегетарианските диети са с високо съдържание на растителни храни, включително зеленчуци, плодове, бобови растения и пълнозърнести храни. Някои версии, като ово-вегетариански и лакто-вегетариански диети, включват животински продукти като мляко или яйца.

Изследванията силно свързват вегетарианските диети със здравословно телесно тегло и загуба на тегло.

Преглед на 3 проучвания, които включват 20 975 мъже, свързват диети на растителна основа, богати на цели растителни храни и с ниско съдържание на животински храни, с по-малко наддаване на тегло за период от 4 години.

В проучване при 10 064 възрастни, тези, които следват вегетарианска диета, консумират средно 419 калории по-малко на ден и ядат повече бобови растения и ядки от невегетарианците. И двата фактора са свързани със здравословното управление на теглото. ( 50 ) ( 51 ) ( 52 )

Здравословните вегетариански диети трябва да са с ниско съдържание на рафинирани храни, включително силно преработени храни на растителна основа като сладки десерти, подсладени напитки и пържени храни.

Често задавани въпроси

Колко трябва да отслабват мъжете на седмица?

Фактори като телесно тегло, възраст и вида на диетата, която спазвате, ще повлияят колко бързо ще отслабнете.

Например мъжете, които следват много нискокалорични диети, вероятно ще отслабнат по-бързо, отколкото мъжете, които следват диети с по-умерен калориен дефицит.

Важно е да разберете, че целта ви не трябва да бъде да отслабнете възможно най-бързо. По-скоро е най-добре да се съсредоточите върху загуба на тегло, която е последователна и устойчива.

Някои хора смятат, че колкото по-екстремна е загубата на тегло и калориен дефицит, толкова по-добре.

Изследванията обаче показват, че по-умереният подход към загубата на тегло може да противодейства на някои от компенсаторните метаболитни промени, които настъпват при ограничаване на калориите, като загуба на мускули и повишен глад. ( 53 ) ( 54 )

Като изберете по-малък дневен калориен дефицит, може да отслабнете малко по-бавно, но това може да подобри шансовете ви да следвате плана си за отслабване и да поддържате загубата си с течение на времето.

Като цяло повечето здравни специалисти са съгласни, че безопасната загуба на тегло може да варира от 0,5 до 1 кг на седмица, въпреки че някои мъже могат да загубят повече или по-малко, в зависимост от няколко фактора. ( 55 )

Ако се притеснявате, че може да отслабвате твърде бързо или имате проблеми с отслабването, свържете се с доверен медицински специалист за съвет.

Кои планове за отслабване са без глутен?

Всеки план за отслабване може да бъде направен без глутен, но някои диети, като палео диетата, ограничават глутена като правило.

Изрязването на глутена не е необходимо за всички, но хората с цьолиакия и чувствителност към глутен без целиакия трябва да избягват глутена по здравословни причини.

Кои планове за отслабване са вегански?

Веганската диета ограничава всички животински продукти, включително месо, риба и млечни продукти. Веганската диета може да помогне за насърчаване на загуба на тегло, но не е необходимо да премахвате всички животински продукти от вашата диета.

Веган и вегетарианец, както и всички растителни диети, които включват малки количества животински продукти, са показали, че са ефективни за отслабване.

Колко бързо могат мъжете да изгарят мазнини?

Колко бързо един мъж губи тегло зависи от фактори като възраст, диета, здравословно състояние и нива на активност.

Колко бързо можете да загубите телесни мазнини има много по-малко значение за цялостното здраве в сравнение с това колко вероятно е да поддържате здравословно телесно тегло в бъдеще. Отново е важно да се съсредоточите върху дългосрочните, а не върху краткосрочните здравни цели.

Ако искате да увеличите вероятността за успех в загубата на тегло, съчетайте питателна диета, която осигурява подходящото количество калории за подпомагане на загубата на мазнини, с промени в начина на живот като увеличаване на физическата активност, подобряване на качеството на съня и управление на стреса. ( 56 ) ( 57 )

Заключение

Мъжете, които искат да загубят излишните телесни мазнини, имат много здравословни, устойчиви диети, от които да избират.

Въпреки че може да се изкушите да следвате ограничителна, нискокалорична диета, която обещава бърза загуба на тегло, важно е да изберете такава, която захранва тялото ви, не е прекалено ограничаваща и може да се поддържа дългосрочно.

За да намерите най-добрата диета за вашите нужди, може да е полезно да работите с опитен доставчик на здравни услуги като регистриран диетолог.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: