Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Какво представляват функционалните храни? Всичко, което трябва да знаете

През последните години функционалните храни придобиха популярност в здравните и уелнес среди.

Функционалната храна е термин, използван за храни, които осигуряват допълнителни ползи за здравето, като например намаляване на риска от заболявания.

Функционалните храни се категоризират като конвенционални храни (цели) и модифицирани храни (обогатени).

Te включват, но не се ограничават до риба, морски дарове, пълнозърнести храни, ферментирали продукти с ниско съдържание на мазнини и намалено съдържание на натрий.

Тези храни могат да подобрят здравето на сърцето и стомашно-чревния тракт, хранителните дефицити и други хронични състояния.

В тази статия ще научите какво се считат за функционални храни и техните предимства и приложения.

Какво представляват функционалните храни?

Функционалните храни предлагат ползи за здравето, които надхвърлят хранителната им стойност. Някои от тях са във вид на добавки или други съставки в определени храни, които подобряват здравето.

Концепцията възниква в Япония през 80-те години, когато агенциите на правителството започват да одобряват храни с доказани ползи в опит да подобрят здравето на населението. ( 1 )

Някои примери включват храни, които са обогатени с витамини, минерали, фибри или пробиотици. Богатите на хранителни вещества храни като плодове, зеленчуци, зърнени храни, ядки и семена също се считат за функционални храни. ( 2 )

Добър пример е овеса, който съдържа вид фибри, наречени бета глюкан, за които е доказано, че намаляват възпалението, подобряват здравето на сърцето и подобряват имунитета. ( 3 )

Друг пример са плодовете и зеленчуците, които съдържат антиоксиданти, полезни съединения, които помагат за предпазване от болести. ( 4 )

Можете да видите много храни, които претендират за неясни ползи за здравето под термина функционална храна.

Но като цяло няма глобална и легална дефиниция на функционалните храни. Въпреки това, храните обикновено се считат за функционални, ако:

 • Те съдържат съединения, които имат благоприятни за здравето ефекти
 • Компонентът е премахнат от храната, за да се намалят негативните му ефекти върху здравето
 • Бионаличността на един или повече компоненти на храната се увеличава, за да се подобрят благоприятните за здравето ефекти

Примери за функционални храни

Функционалните храни се разделят на две категории:

 • конвенционални храни. Включват цели хранителни съставки, включително зеленчуци, ядки, боб, семена, риба, зелен чай и подправки.
 • модифицирани храни. Включват хранителни продукти, които съдържат добавени съставки като витамини, минерали, пробиотици и фибри за подобряване на благоприятните за здравето ефекти на продуктите, като обогатени зърнени храни, сокове, млечни продукти и др.

Нека разгледаме таблицата за примери за функционални храни и ползите от тях:

Функционални храни Полезни съставки Ползи
Мазни риби като сьомга, херинга, скумрия и сардини Омега-3 мастни киселини Намаляване на триглицеридите и сърдечни заболявания
Продукти от овесени ядки Разтворими фибри (бета-глюкан) Намаляване на общия и LDL холестерол
Псилиум Разтворими фибри Намаляване на общия и LDL холестерол
Чесън Серни органични съединения Намаляване на общия и LDL холестерол
Червени боровинки Проантоцианидини Намаляване на инфекциите на пикочните пътища
Ферментирали продукти Пребиотици, пробиотици и синбиотици Подобряване на стомашно-чревното здраве
Зелен чай Катехини Намаляване на риска от специфични видове рак

Табл. 1 (функционални храни)

Прочетете още: 19-те най-добри храни, богати на пребиотици

Ето няколко примера за конвенционални функционални храни:

Примера за модифицирани функционални храни:

 • обогатени млечни продукти
 • обогатени млечни алтернативи
 • обогатени сокове
 • обогатени зърнени храни, като хляб и тестени изделия
 • обогатени зърнени храни

Ползи и приложения на функционалните храни

Функционалните храни могат да подобрят здравословното състояние чрез намаляване на риска от заболявания и подобряване на здравето и благосъстоянието.

Може да подобри здравето на сърцето

Храненето играе важна роля за здравето на сърдечно-съдовата система. Диетата може да повлияе на кръвното налягане и нивата на липидите.

Функционалните храни могат да подобрят здравето на сърцето чрез намаляване на нивата на кръвните липиди и налягането.

Диетичните насоки AHA препоръчват:

 • Регулиране на енергийния баланс за управление на теглото
 • Яденето на голямо разнообразие от плодове и зеленчуци
 • Избор на пълнозърнести храни пред рафинирани зърна
 • Избор на здравословни източници на протеини, включително риба, морски дарове, бобови растения, ядки и нискомаслени и обезмаслени млечни продукти
 • Избор на минимално преработени храни пред силно преработени храни
 • Минимизиране на приема на добавена захар и сол

Функционалните храни, отговарящи на изискванията на AHA, могат да подобрят сърдечно-съдовото здраве. Ето функционални храни, които могат да подобрят здравето на сърцето:

 • Цели зърна. Консумирането на добро количество фибри е свързано с по-нисък риск от хронични заболявания като диабет тип 2, сърдечни заболявания и рак на червата. Следователно богатите на фибри храни, считани за функционални, включват бобови растения, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци. ( 5 ) ( 6 )
 • Храни с намалено съдържание на натрий. Проследяването на приема на натрий е от съществено значение за здравето на сърцето. Количеството на натрия се променя в зависимост от категориите храни.
 • Риба и морски дарове. Диетата с високо съдържание на мазнини не се счита за добра за здравето. Яденето на здравословни мазнини (омега-3 мастни киселини и ненаситени мазнини) и ограничаването на нездравословните мазнини (наситени и трансмазнини) е от полза за здравето на сърцето. Рибата се счита за функционална храна, защото съдържа добро количество омега-3 мастни киселини. ( 7 )

Може да запълни дневния недостиг на хранителни вещества

Здравословната и балансирана диета трябва да отговаря на хранителните изисквания на даден човек. Модифицираните функционални храни, обогатени с хранителни вещества, могат да запълнят пропуските в ежедневното хранене. ( 8 )

Функционалните храни обикновено са обогатени с:

 • Витамин А, С и Е. Това са силни антиоксиданти, които улавят и елиминират реактивните кислородни видове, произтичащи от метаболизма и замърсителите на околната среда.
 • Витамин D и калций. Те са от решаващо значение за здравето на костите.
 • Фолиева киселина. Той е жизненоважен за развитието на невроните на бебето и за производството на ДНК и друг генетичен материал. ( 9 ) ( 10 )
 • Цинк. Има много физиологични предимства, включително функционираща имунна система, здраве на кожата и клетъчен растеж. ( 11 )
 • Желязо. Необходим е за синтеза на хемоглобин. Недостигът на желязо може да причини желязодефицитна анемия, сериозен проблем, особено сред децата, жените в менструация и възрастните хора. ( 12 )

Може да подобри стомашно-чревното здраве

Функционалните храни, които съдържат пробиотици, пребиотици и синбиотици, могат да подобрят стомашно-чревното здраве.

 • Пробиотици. Живи микроорганизми, които са полезни за здравето на червата.
 • Пребиотици. Несмилаеми растителни фибри, които подпомагат пробиотичния растеж.
 • Синбиотици. Комбинирайте пребиотици и пробиотици, които подпомагат дейността и растежа на полезните микроорганизми в чревната система.

Ферментиралите продукти са популярни сред функционалните храни, защото съдържат пробиотици и пребиотици. Храните, съдържащи пробиотици и/или пребиотици, включват следното:

 • Млечни продукти. Кисело мляко, сирене, други продукти с добавени пробиотици.
 • Продукти на растителна основа. Кисело зеле и кимчи.
 • Сокове. Ферментирали сокове и такива с добавени пробиотици.

Може да подобри антиоксидантния капацитет

Нашите клетки са изложени на реактивни кислородни форми (ROS) поради метаболизма и излагането на околната среда като замърсяване на въздуха, токсични химикали и UV светлина.

Антиоксидантните молекули улавят и елиминират ROS, като по този начин предотвратяват увреждането на клетките. Те се състоят от витамини, минерали и нехранителни биоактивни съединения и се считат за функционални съставки, тъй като имат силно въздействие върху предотвратяването на увреждане на клетките, следователно, болести.

Функционални храни Антиоксидантни съединения
Горски плодове Антоцианидини
Домати Ликопен
Червено грозде, череши и цитрусови плодове кверцетин
Чай Катехини
Морков Витамин А
Цитрусови плодове Витамин Ц

Табл. 2 (Функционални храни с антиоксидантни съединения)

Здравословното хранене обикновено съдържа хранителните вещества и нехранителните съединения, които функционалните храни предлагат.

Яденето на пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, постни източници на протеини и здравословни мазнини може да подобри вашето здраве и да предотврати заболявания.

Заключение

Функционалните храни са свързани с няколко мощни ползи за здравето.

Те помагат за предотвратяване на недостиг от хранителни вещества, могат да предпазят от болести и да насърчат правилния растеж и развитие.

Освен разнообразието от здравословни цели храни, можете да консумирате и обогатени храни, за да запълните всички хранителни пропуски и да поддържате добро здраве.